Elämä jatkuu

Vaikka tekisimme mitä tahansa, olemme syyttömiä!

Historioitsija Timothy Snyder piti aivan äsken harvinaisen selkeän yleisöluennon, jossa valoitti Venäjän nykypolitiikan (2011-2016) taustatekijöitä. Luento kokonaisuudessaan (45 min) löytyy alla olevasta juutuubi-linkistä, jonka jälkeen käydään vielä kriittinen keskustelu aiheesta. Vanhan dieselin tavoin, kestää hieman ennen kuin mies pääsee vauhtiin, mutta sen jälkeen tulee niin kiinnostavaa asiaa, etten ainakaan minä lakannut katsomasta/kuuntelemasta.

Aivan keskeinen seikka näyttää olevan tuo "devotion to a dead philosopher", jolla tarkoitetaan Ivan Iljin (1883-1954). Tämä maanpaossa elänyt ajattelija (Мыслитель) on nostettu Venäjällä aivan uuteen arvostukseen ja hänen maalliset jäännökset tuotiin Sveitsistä Moskovaan vuonna 2005; erityisesti elokuvaohjaaja Nikita Mihalkovin aktiivisen työn tuloksena. Kiinnostavaa on mitä Timothy Snyder kertoo tästä Iljin:istä. Miehen äiti oli saksalainen ja hän oli selvä hegeliläinen; itse asiassa kyseessä on "a german philosopher, who wrote in russian". Snyderin mielestä Iljin:in ajatusmaailma oli fasistinen ja silloin kun mies eli Saksassa 1920- ja 1930-luvulla hän ymmärsi ja hyväksyi Hitlerin tavoitteita. Toisen maailmansodan jälkeen mies julkaisi Sveitsistä käsin (ja jenkkimiljonäärin rahoituksella) paljon kirjallisuutta, josta Venäjällä viime vuosina on julkaistu laajoja uusintapainoja. Niiden keskeinen sanoma on, että Venäjä on aina ollut syytön valtio, kaikki sen taistelut ja sodat ovat aina olleet puolustuksellisia, Venäjä on "orgaaninen" valtio (jolla on sydän ja sielu) sekä lisäksi vielä se perusväittämä, että koko muu maailma on paha (evil) ja vihamielinen (hostile) Venäjää kohtaan. Kiinnostavaa oli myös kuulla, että Iljin:in mukaan keskiluokka on jumalan vihollinen ja heidät on pidettävä kurissa ("they can exist, but only on the bottom"). Jo kauan sitten Ivan Iljin julisti, että Venäjä tarvitsee vahvan johtajan, joka on "the living organ of Russia and a patriot, who leads Russia to salvation". Ivan Iljin puhui myös siitä, että vaalit on aina pidettävä, mutta puolueita ei tarvita: sen sijaan, että olisi olemassa edes yhden puolueen malli, niin Iljin kaipaisi "a zero-party state".

Todella suositeltava luento heille, jotka edes yrittävät hieman ymmärtää missä mennään viimeisen viiden vuoden aikana...Samalla hyvä osoitus siitä, mihin monitieteinen historiantutkimus pääsee kun keskustellaan akateemisen kriittisessä ympäristössä:

 

https://

 

Timothy Snyder kirjoitti muun muassa kirjan "the Bloodlands", jossa valoitetaan Puolan, Valkovenäjän sekä Ukrainan lähihistoriaa vuosina 1933-1945.

P.S. Loppukeskustelussa professori Snyder mainitsi kiinnostavan yksityiskohdan: Viktor Janukovytš:in poliittisena neuvonantajana toimi Paul Manafort, joka nyt vuorostaan esiintyy Donald Trumpin neuvonantajana..., myös Aleksander Dugin:ista puhutaan loppukeskustelussa, mutta Snyderin mukaan Dugin on lähinnä "a ridiculous eurasianist" kun Iljin oli vuorostaan "a serious eurasianist".

Aiheessen liittyvä blogi (lisätietoa Iljin:istä)

Aiheeseen liittyvä blogi (miksi venäläiset käyttäytyvät kuten käyttäytyvät?)

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Ilmari, hyvä otsikko. Luulen tietäväni mitä kansaa tarkoitat vaikka en ole katsellut tuota juttua juutuupista.

Tuosta otsikosta voisi tietenkin vääntää toisen; "Olemme syyllisiä, vaikka emme tekisi mitään" ja kuvittelen, että tiedät mitä kansaa minä sillä tarkoitan.

ps. puutarhanhoito on melkein yhtä välttämätöntä kuin purjehdus. (onko tästä latinankielistä sanontaa?)

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Minusta oli kiinnostavaa, miten prof Snyder selitti länsimielisten (westernizers/zapadniki), slaavilaismielisten (slavophiles) sekä euraasialaisten (eurasianists) väliset suhteet (noin 33:40 minuutista eteenpäin). Euraasialaiset (Iljin, Dugin jne) yrittävät jollain tavalla vähentää Venäjän länsimielisten ja slaavilaismielisten väliset jännitteet (mutta ovat kuitenkin käytännössä fasisteja). Näin oli jo 1920- ja 1930-luvulla, Snyderin mukaan.

Käyttäjän AnteroHelasvuo kuva
Antero Helasvuo

Mainitsit Timothy Snyderin kirjan "Bloodlands". Se on ilmestynyt suomeksi Siltalan kustantamana nimellä "Tappotanner" samoin kuin hänen myöhempi samaa aihepiiriä käsittelevä teoksensa "Musta maa".

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Mikäli joillakin on vaikeuksia seurata Snyderin nopeaa puhetta, niin klikkatkoon oikean alareunan "tekstitykset". Siellä tulee englannin tarkka teksti näkyviin.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Tästä asiasta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Uusi Suomi........

Taas sitä nähtiin, hauskalla tavalla: kirjoitin blogini 11.5 ja sen loppulauseissa näin: "P.S. Loppukeskustelussa professori Snyder mainitsi kiinnostavan yksityiskohdan: Viktor Janukovytš:in poliittisena neuvonantajana toimi Paul Manafort, joka nyt vuorostaan esiintyy Donald Trumpin neuvonantajana...".

Eipä mennyt kuin pari päivää ja toimittaja Seppo Ylönen oli poiminut tämän uutisen sekä kirjoittanut siitä laaajemman (sinänsä hyvän) artikkelin, joka julkaistiin maakuntalehdissä (Lapin kansa, Kainuun Sanomat jne). Mies tienasi minun uutisvihjeeni avulla ihan mukavan kirjoituspalkkion ja hyvä niin, mutta rehellisyyden nimessä on sanottava, että Uusi Suomi uutisoi tästä ensimmäisinä. Pidän siitä, että ammattitoimittajat näköjään lukevat blogini. Jatkakaa!

http://www.lapinkansa.fi/ulkomaat/sama-mies-januko...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset