Elämä jatkuu

Islanti, insestiriski sekä íslendigaApp

  • Islanti, insestiriski sekä íslendigaApp
  • Islanti, insestiriski sekä íslendigaApp

Siitä lähtien kun kourallinen viikinkejä rantautui Islantiin (noin vuonna 900 jKr), saaren väestö on kasvanut nykyiseen mittasuhteeseen (334 000 asukasta). Jokainen tajuaa, että siihen on liittynyt myös riski, että väestön geenimateriaali pysyi liian yksipuolisena. Jotta näinä aikoina "insestiriski" ei toteudu, esimerkiksi tanssi- tai kapakkareissun yhteydessä, on kehitetty sovellus, joka samantien kertoo onko uusi tuttavuus sukua vai ei. Onhan se mahdollista, että uusi mielitietty voisi olla serkku tai pikkuserkku.. Sovelluksen nimi on "ÍslendingaApp SES" ja sen taustalla on tietokanta, joka kattaa jo lähes 95 % Islannin väestön geeneistä. Tähän asti ainoastaan -dóttir- ja -sson-päätteiset sukunimet antoivat hieman osviittaa.

Jo vuodesta 1997 islantilainen bioteknologiafirma deCODE Genetics on kerännyt väestön sukutiedot, joka nyt tuottaa siis tulosta, maksullisen mobiilipalvelun muodossa. Mutta, kuten Islannin maapallojoukkua osoitti, saaren väestö on jo sellaisenaan harvinaisen terve ja sitkeänsortinen.

LÄHDE

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Geeniperimää on kait vahvistanut reissuista tuodut naiset ja niitä lienee tuotu aika monta runsaan tuhannen vuoden aikana.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Ainakaan sisäsiittoisuuden mukanaan tuomaa vähämielisyyttä ei islantilaisissa ole havaittavissa.

Siellä on monet asiat hoidettu huomattavasti fiksummin kuin muissa länsimaissa.

Koska fiksuus on myös näkökanta, en avaa tyhjentävää luetteloa asioista, jotka mielestäni Islanti on hoitanut mallikelpoisesti.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Eipä siitä montaa kymmentä tuhatta vuotta ole, kun koko maapallon väkiluku oli alhaisempi kuin Islannissa nyt. Siitä taas ei ole montaa kymmentä vuotta, kun riiuulla käytiin naapurikylässä.

Yritykset "geenimateriaalin" parantamiseksi nousivat enemmän muotiin vasta Natsi-Saksassa ja nyt sitten uudelleen, kun ollaan jälleen perustamassa "Ein Volk, Ein Reich, Ein Geld" valtiota ja kannetaan syvää huolta eri kansojen geeneistä. Tällä kertaa tosin sillä erotuksella, että pyrkimyksiä vastustavia nimitetään natseiksi.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Don´t worry. Islantilaiset ovat älykkyydeltään Pohjoismaiden piikkipaikalla, ja ehkäpä siksi poikkeuksellisen yhtenäinen ja luja kansakuntana. http://www.photius.com/rankings/national_iq_scores...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Islannissa on punatukkaisia ihmisiä, koska tapana oli ryöstää naisia Irlannista. Aluksi he olivat orjia, mutta mahtimiesten vaimoina ja leskinä saattoivat kohtoa hyvin korkeisiin asemiin. Kyllä viikingit jo ymmärsivät, jotta sisäsiittoisuus on pahasta.

Toinen ääripää: arabimaissa naidaan säännöllisesti serkkuja.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#5

Luin hiljakkoin jostakin. että esim serkusliitoissa valioyksilöitä ja vajaita syntyy suurin piirtein yhtä paljon, eli hyvin vähän. Enemmistö niistäkin on tavallisia ihmisiä.
(On kokemusta.)

Miehen yhdestä siemensyöksystä voitaisiin saada raskaaksi kaikki maailman naiset.

Sattuma (jota ei osata määritellä) valitsee sitten sen minkälainen ihminen syntyy.

Kristinuskossa sattuma määritellään johdatukseksi.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

KUn lähisukulaiset jatkavat sukua, niin suurempi osa sikiöistä on elinkelvottomia, joten elävänä syntyneistä ei voi tehdä johtopäätöksiä - henkiset ominaisuudet ovat polygeenisiä, ts. periytyvät usean geenin kautta, ja niiden suhteen hallitsee regressio kohti keskiarvoa (regression to the mean), l. älykkäiden vanhempien lapset ovat heitä tyhmempiä, ja vice versa. Siksi ihmisen rodunjalostus sinänsä on melkein mahdotonta, mutta perinnöllisiä sairauksia ilman muuta on enemmän sisäsiittoisuuden oloissa.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Eikös se menny niin että ~puolet koko maailman muslimeista on lähisukulaisten tekemiä. Ja äö vajaa 20 pinnaa alempi kuin ei sukulaisten tekemilla muksuilla.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Pienet oli piirit meilläkin ennen.

Onneksi suuret väestöliikkeet ovat sekoittaneet Suomen nykyväestön.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Minä alan olla sillä kannalla, että puheet milloin minkäkin populaation sisäsiittoisuudesta ovat enimmäkseen myyttejä ja vähimmäkseen poliittista propagandaa.

Pieniä, näennäisen terveitä populaatioita on ollut aiemmin, on nykyään, eikä se ole sinäänsä ongelma maailmassa, jossa on kulttuureja joissa ihmiset menevät sukupolvi sukupolven jälkeen serkkujensa kanssa naimisiin.

Minä joskus ( aikana ennen avovaimoa ja kahta lasta) kävin keskusteluja verkon välityksellä erään "islannittaren" kanssa hänen lähestyttyään minua. En muista mihin kaatui. Kaiketi siihen, että olen niin omituinen juntti, enkä ymmärrä mistään mitään.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tässä Islannin tapauksessa kyse ei siis ole myytistä ja vielä vähemmän poliittisesta propagandasta. Kyseinen älypuhelinsovellus ón yleisessä käytössä ja siihen oli ilmeisesti olemassa sosiaalinen tilaus. Blogini lähinnä uutistoi erään käytännön, mielenkiintoisen sellainen.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

En sitä epäile, etteikö sovellus olisi yleisessä käytössä. Toisaalta Islannin kaltaisia saaria on maailmassa muitakin. Ainakin yksi on sellainen, ettei siellä voi asua edes 1000 ihmisen populaatiota, mutta se on silti ollut asuttu jopa yli 60 000 vuotta. Ja on edelleen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset