Elämä jatkuu

Lahouaiej-Bouhlel, Auvinen, Breivik, Lubitz, Gerdt.....(ongoing)

  • Mielenterveyspotilas Lahouaiej-Bouhlel:in ajoneuvo
    Mielenterveyspotilas Lahouaiej-Bouhlel:in ajoneuvo

Milloinka journalismi alkaa vihdoin ymmärtää, ettei "laajennetuille itsemurhille" pitäisi enää antaa palstatilaa? Esimerkki kiihottaa, niin surkealta kuin se kuulostaa. Kaikki nuo otsikossa mainitut nimet ovat/olivat psykiatrian asiakkaita tai sen tarpeessa ja vaikuttaa vahvasti siltä, että niin Saksan 17-vuotias pakistanilaisafgaanipoitsu kuin hänen 18-vuotias saksalaisiranilaiskollegansa olivat samasta puusta veistettyinä....Niin, ja olihan meilläkin näitä hiljaisia, "kiusattuja" poikia omasta takaa, jotka pääsivät maailmankuuluisiksi.

Kysymys: olivatko Andreas Lubitz, Pekka-Eric Auvinen tai Petri Gerdt muka isis-terroristeja?

Äly, älä jätä. Mitä enemmän näistä uutisoidaan, sitä enemmän saamme näitä "terroristiuutisia". 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Mitä enemmän näistä uutisoidaan, sitä enemmän media saa tuloja. Varsinkin netissä kaikki tällainen pyörii mainostulojen ympärillä. Ei tällä rahoitusmallilla voi jättää uutisoimatta tällaisia aiheita.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

No niin, nauttikaamme siis tulevasta uutistarjonnasta...

Aina yhtä ärsyttävä Tuomas Enbuske totesi jo taannoin, että olemme, uutislukijoina, aina hieman "pettyneitä" jos iskun uhrien lukumäärä jää alakanttiin...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Onhan se narsismin jaloin muoto: "minäpoika lähden, mutta otan mahdollisimman monta kanssaihmistä mukaani!".

Ja lehdistö kiittää......ikiliikkuja (perpetuum mobile) on keksitty sittenkin.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

En kiistä esimerkin voimaa, mutta samalla ihmettelen, kuinka kalliiksi mielenterveyspotilaiden laitoshoidosta luopuminen on tullut.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Niin rikkaassa Norjassa tai Saksassa kuin köyhässä Ranskassa ja Suomessa....se meitä sentään yhdistää.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Niin..... heti kun Münchenin uutisesta saatiin vähän selkoa alettiin puhua mahd. terroristikytkennöistä. No niitä ei taida olla. Kyllä samaan hangenvetoon olisi saanut kertoa minkälainen lääkitys pojalla oli, lienee yhtä tärkeä asia.

Mielialalääkkeet auttavat monia, mutta on vähemmistö, joka tulee seinähulluksi saatuaan "rauhoittavaa psyykenlääkettä."

Ilkeät kielet sanovat, että ne rauhoittavat vain lääketehtaan kassanhoitajia.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #6

Luin juuri saksalaislähteistä, että tämä saksalaisiranilaisnuori oli hyvin kiinnostunut Breivik:istä, jonka tekemän, julman teurastuksen muistopäivä pidettiin siis samana päivänä eli eilen....:

http://www.news.de/politik/855644409/anschlag-in-m...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tälläisissa tapauksissa joissa mielenterveys on pettänyt ovat läheiset avainasemassa, vaaran merkit itsetuhoisuuteen olisi lähiomaisten kyettävä tunnistamaan ja tämä on suuri haaste terveysviranomaisille.

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

Etkö seuraa medioita vai miksi esität valheita? Nizzan iskua suunniteltu pitkään ja apureita = itsemurha? Olette kyllä sekaisin, oliko wtc 2001 jatkettu itsemurha?

http://yle.fi/uutiset/syyttaja_nizzan_hyokkaajalla...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Seuraan medioita enkä valehtele: kyseisen tunesialaismiehen isän ja siskon mukaan mies kärsi mielenterveysongelmista ja kävi psykiatrin vastaanotolla. Se, että jotkut apurit tätä hyödynsivät ei muuta lähtötilannetta.

Niko Sillanpää

No ei Nizza kyllä laajennettu itsemurha ollut, vaan suunniteltu terrori-isku, johon liittyi terrori-iskulle tyypillinen salaliitto. Lisäksi Breivik ei tappanut itseään. Otsikon tapahtumille ja Muenchenille poislukien Nizza ja Luebitz yhdistävä tekijä on yksin toimiva ammuskelija eli "kouluampuja" eli FBI:n termein "active shooter". Ainoa laajennettu itsemurha tuossa listassa on Luebitz.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #12

Tulkintakysymys. Nizzan mies teki tietoisen itsemurhan ja halusi samalla mahdollisimman paljon uhreja. Mielisairaan tekemä itsemurhaisku siis (= laajenettu itsemurha). Sukulaiset kertoivat, ettei mies suinkaan ollut kiihkouskovainen vaan henkisesti sairas.

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen Vastaus kommenttiin #13

Sinä se et tunnu ymmärtävän. Väännetään sitten rautalangasta: Iskua suunniteltu kuukausia ja useita apureita, huudetaan allahuakbaria ja yritetään tappaa mahd. paljon siviilejä. Tätä kutsutaan yleisesti terrorismiksi, niin myös Ranskassa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #14

Ja minäpoika taas ymmärsin varsin selkeästi (niin rankalaisista, hollantilaisista kuin muun maailman medioista), että mies söi sianlihaa, hakkasi vaimonsa eroon asti ja kärsi hyvin pahoista mielenterveysongelmista....miestä käytettiin ilmeisen hyväksi, ns "hyödyllisenä idioottina".

Siinä on tämän blogin ydin. Toivon, että sinäkin vihdoin ymmärrät. Saksalaisviranomaiset tajusivat vastaavan kuvion hyvinkin nopeasti.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #15
Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Olen periaatteessa samaa mieltä kanssasi. Palstatila noille teoille toimii esimerkkinä toisille häiriintyneille henkilöille.

Täydellinen uutispimennyskään ei ole kuitenkaan mahdollinen, koska uutiset leviävät joka tapauksessa ainakin sosiaalisen median kautta. Ja siellähän arvailut vasta sitten todellisiin sfääreihin nousevat.

Vaikea ongelma. Uutisoinnissa kai pitäisi sitten ensimmäiseksi unohtaa kaikenlaisten aatteellisten kytkentöjen arvailu, jolloin siitä poistuisi mahdollinen sankarillisuus. Jos teko kytketään johonkin aatteeseen, se saa tavallaan oikeutuksen johdonmukaisena seurauksena siitä, mihin tekijä uskoo. Ehkä vähintään pitäisi jättää kokonaan kertomatta, jos joku taho haluaa ottaa kunnian tapahtumasta itselleen.

Enemmänkin teko pitäisi aina uutisoida tavallisiin kanssaihmisiin kohdistuvana rikoksena. Mielenterveysongelmat on ehkä hyvä tuoda esiin silloin, jos tieto on varmaa. Vaikka voidaan kai jokaista tekoihin kykenevää pitää mielenterveydeltään ongelmallisena. Tarkka diagnoosi vain puuttuu.

Joka tapauksessa median tehtävä ei ole helppo. Uutisoida pitäisi mutta niin, että teosta saataisiin kaikki gloria pois. Myöskään ei mässäiltäisi millään tavoin kauheudella siitä riippumatta, miten traagisesta kokonaisuudesta on kyse.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Milloinka journalismi alkaa vihdoin ymmärtää, ettei "laajennetuille itsemurhille" pitäisi enää antaa palstatilaa?

Ei milloinkaan, kyse on median bisneksestä:

https://www.youtube.com/watch?v=LGcqGURAqNE

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Näin totesinkin viesti 3:ssa "ja lehdistö kiittää". Ikiliikkuja on sittenkin keksitty.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset