Elämä jatkuu

Maansa maineen palauttajat?

Yhtäläisyys ei rajoitu pelkästään ronskiin machopuheisiin, vaan molemmilla herroilla on selkeä päähänpinttymä: oman maansa "menetetyn" loiston palauttaminen. Toinen puhuu "Let´s make America great again" ja toinen Venäjän kansallisylpeydestä (Национальная гордость России), Neuvostoliiton romahduksen ja 1990-luvun nöyryytyksen jälkeen. Veljekset kuin ilvekset ja liikuttavan isänmaallisia (joka on kaunis piirre ihmisissä).

Vaikuttaa kuitenkin vahvasti siltä, että molemmat herrat seisovat selkä tulevaisuutta päin ja tulevat tekemään maastaan entistä pienemmäksi samalla kun maailman ainoa supervaltio, Kiina, menee menojaan. Donald Trump paljastui olevansa itse asiassa vasemmistolainen ja Rinteen/Arhimäen linjalla silloin kun hän kertoi vauhdittavansa infrastruktuurin uudistamista, valtion varoin (“We are going to fix our inner cities and rebuild our highways, bridges, tunnels, airports, schools, hospitals"). Sinänsä fiksu idea, mutta onko ylipäänsä mahdollista tuplata talouskasvua samalla kun halutaan suojata työpaikkoja, jotka ovat uhanalaisia teknologisen kehityksen takia? Onko mahdollista samanaikaisesti laskea verotusta ja nostaa valtion menoja? Vladimir Putin joutuu taistelemaan pohjimmiltaan samojen ongelmien kanssa: onko mahdollista nostaa maansa väkisin taas maailman valokeilaan korottamalla sotilasbudjettia (sekä valtionbudjetin "salaista osuutta") kun itse asiassa nuo energiatulot pitäisi käyttää omien kansalaisten hyväksi (juuri nuo Trumpin mainitsemat infra, koulut, sairaalat; eläkeläisistä ja työttömyysturvasta puhumattakaan). Näistä syistä ja ristiriidoista varsin fiksu valtionvarainministeri Aleksei Kudrin hyppäsi kyydistä pois vuonna 2011...Kiinnostava nähdä milloinka Trumpin tuleva valtionvarainministeri tulee tekemään samoin.

Tuntuu siltä, että ikämiesten hieman spastiset ponnistukset oman maansa loiston palauttamiseksi tehdään ja tullaan tekemään omien kansalaisten kustannukseksi, mutta vaikeata se tuntui olevan myös Obamalle, joka rauhan sijasta sai vain lisävelkaa aikaan. 

https://

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Sama kaiku on askelten:

Russia to Increase Military Spending While Slashing Welfare Budget

https://themoscowtimes.com/news/russia-to-increase...

President Trump Is Likely To Boost U.S. Military Spending By $500 Billion To $1 Trillion

http://www.forbes.com/sites/charlestiefer/2016/11/...

Obamacare todennäköisesti peruutetaan, kaipa sitten kehuskelevat "sotaleluillaan".

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Molemmilla on sentään hyvin vahva ässä hihassaan: setelipainokoneella voidaan tehdä lisää omaa valuuttaa..

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Sinällään mielestäni hyvää pohdintaa. Mutta setelipainolla on sitten jo todella suuri ero. Dollari on maailman valuutta, jota on bitteinä, riihikuivana, kultana yms. globaalitasolla hirmuinen määrä. Siihen esim. 1000 miljardin ruiskaisu ei paljon inflaatiota kohota. Venäjällä tilanne on aivan toinen kuten on nähty. Sinällään Trump ja USA jos kuka on kiinni valuutan kautta globalisaatiossa. Dollari tulee olemaan Trumpin konsultti ja sitä hän todennäköisesti ymmärtää. Trump voi mitata johtamistaan lähes reaaliajassa kuvaruudulta. "Puhetta voi vielä puolivälissä muuttaa" jos kurssit kääntyvät epäedulliseen suuntaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Putin on kyllä aika hihaton kun öljyn + kaasun hinta vaikuttaa USD/RUB kurssiin.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #4

Onhan hihassa edelleen puhdasta kultaa, titaania, platinaa jne eikä vararahaston pohjaa ole vieläkään näkynyt. Jospa paidattoman miehen kohdalla puhuttaisiin lyhythihaisesta paidasta?

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala Vastaus kommenttiin #6

Venäjän puhdas kulta on jo vuosia sitten varastettu ja titaanista ja platinasta saadut rahat ovat Putinin ja oligarkkien tileillä hyvässä tallessa lännessä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #8

Suurin (ja pisin) kultakeisari taitaa olla Mihail Prohorov:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Mihail_Prohorov

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #8

Tasavaltalaisten toimittamat Espanjan valtionpankin kullat ovat edelleenkin Venäjällä turvassa,Ruotsi tosin korvasi Balttimaille Neuvostoliittoon lähettämänsä baltien kullat.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #13
Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Venäjän maine on maan sisällä kohonut huomattavasti, mutta kansainvälisesti ei ollenkaan, pikemmin päinvastoin. Tapahtuuko Trumpin USA:lle samoin?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

En usko. USA: n kansa on jo etulyöntiasemassa kielensä takia, joten tavallinenkin kansa pystyy seuraamaan maailman tapahtumia ja mielipiteitä huomattavasti paremmin kuin tavallinen kielitaidoton venäläinen.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Monilla on jo äidinmaidon kautta saatu huono kuva "pahasta USA:sta", mutta sama koskee tietysti myös Venäjää..

No, elämme mielenkiintoisia aikoja ja saattaa hyvinkin olla, että USA:n ja Venäjän suhteet paranevat. Olihan Putin myös Berlusconin paras kaveri.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Olisin kyllä hieman eri mieltä tuosta maailman tapahtumien seuraamisesta. Ulospäin näkyvien johtopäätösten ja kansan sisäisen ajattelun välillä voi olla ristiriita.

USA:ssa kyllä osataan englantia mutta välttämättä ei lainkaan viitsitä seurata maailman tapahtumia muusta kuin omasta, usein suppeasta, näkökulmasta.

Venäläisten vieraiden kielten taidossa on varmaan puutteita. Mutta kyllä heiltäkin sitä kielitaitoa löytyy. Sen lisäksi heillä on jo Neuvostoliiton ajoilta 'Radio Jerevan', joka pitää huolen, että tieto liikkuu myös ruohonjuuritason protokollalla. Ja juuri olosuhteiden takia venäläinen on amerikkalaista uteliaampi ulkomaailman suhteen. Aina ei kannata sanoa ääneen, mitä tietää ja ajattelee. Ainakaan muuta kuin täysin luotetussa seurassa. Ja sitten 'Radio Jerevanin' kautta...

Sama päti muuten roistovaltio Iranissakin. Kielitaitoa löytyy riittävästi, samoin yhteyksiä ulos. Mutta jokaista asiaa, jonka monet kyllä tietävät, ei välttämättä kannata huutaa julki. Todellisuudessa tietoa on paljon useammallla kuin ulkopuolella luullaan. Muutos muhii pinnan alla odottamassa oikeaa hetkeä. Ulkoa pakotettuna se on väkivaltainen, sisältä se voi lopulta tapahtua aika verettömästi.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #15

Se on aika lailla varma, että venäläiset tietävät enemmän yhdysvalloista kuin toisinpäin. Tosin, viime vuosina uutisointi on yksipuolistunut molemmissa maissa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #15

Juho "Olisin kyllä hieman eri mieltä tuosta maailman tapahtumien seuraamisesta. Ulospäin näkyvien johtopäätösten ja kansan sisäisen ajattelun välillä voi olla ristiriita.
USA:ssa kyllä osataan englantia mutta välttämättä ei lainkaan viitsitä seurata maailman tapahtumia muusta kuin omasta, usein suppeasta, näkökulmasta.""

Totta kirjoitat Juho. Omat ajatukseni perustuvat lehtien ja kirjojen lisäksi siihen vähäiseen tuntemukseen venäläisistä, mitä meidän muutamat hyvät ystävät ovat puhuneet. Kaikki venäläiset akateemiset ystävämme, niin Pietarista kuin Moskovastakin ovat aikoinaan yliopistossa lukeneet vain saksaa, mutta nykyään sekin on niin pahasti ruostunut taito, etteivät he pysty seuraamaan muiden maiden tiedotusvälineitä.

En osaa venäjää muutamaa fraasia enempää, mutta mieheni puhuu sitä erinomaisen hyvin. Aina kun otan "tulkkini" välityksellä puheen Putinista, niin vastaan tulee vaivautunut kommentti, että puheet Putinista ovat vääriä ja ikävästi väritettyjä länsimaailman eduksi. Muutenhan he ovat hyvin sivistyneitä, musiikin, kirjallisuuden ja myöskin hartaan uskovaisia ortodoksikirkoissa kävijöitä. Ihan Putinin tavoin:)

Mitä sitten, jos koulutetuilla ja hyvissä viroissa olleilla jo eläkeläisillä on tämä yksipuolinen kanta länsimaalaisten vihamielisyydestä heitä kohtaan. Mitä se onkaan sitten tavallisella kansalla, jotka ovat kokonaan Putinin propagandan varassa? Kielitaitoiset nuoret ihmiset sielläkin ovat tietysti toista maata ja pyrkivät mieluusti Lontooseen jatko-opintoihin ilman pelkoa "kunnioituksen puutteista":)

Amerikkalaisista eli valtaosasta, ainakin keskiluokasta ajattelee kai toisin. He seuraavat/pystyvät seuraamaan tiedotusvälineitä tarkasti ja myös matkustelevat paljon. Heillä ei liene myöskään harhakuvitelmia siitä, että vain yhdessä toimimalla muun maailman kanssa, pärjäämme kaikki paremmin, niin yksilö- kuin kansallisellakin taholla. Venäläiset toivovat ehkä samaa, mutta vain täysin omilla säännöillään. Näin ainakin oletan Putinin toimista päätellen? Trumppi on vielä avoin kirja.

Amerikkalainen köyhempi se työtön kansanosa tuskin ainakaan maaseudulla juuri seuraa tiedotusvälineitä, ei ainakaan muiden maiden osalta. Juuri heistä Trumppi sai helpon suupalan, Putinin tavoin.

Näin mielenkiintoisen dokumentin joskus vajaa kuukausi sitten, jossa haastateltiin juuri näitä ihmisiä. Olin yllättynyt, että joukko nuoria oli mm. sitä mieltä, että länsimaalaiset vain valehtelevat saksalaisten murhista ja kuolemanleireistä miljoonine uhreineen.

Rehvakkaasti nämä pojat kertoivat, että ei pidä paikkaansa, juutalaiset pantiin vain yhteen leireille, jossa heillä oli hyvät oltavat uima-altaineen!! Tämä oli siis amerikkalaisten kanta tässä kylässä, uskomatonta.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #18

Anteeksi hyvä herrasväki, tuli taas vähän turhan pitkä vastaus. Innostun aina liian helposti:)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #19

Ei se mitään, pitkään vastaukseen sopii yksittäisiä kuvia, jotka useimmiten ovat tarpeen kokonaiskuvan muodostamiseksi. Ilmari on juuri siinä asiassa erinomainen kirjoittaja, että hän tekee elävää tekstiä yhdistämällä yleiskuvaa ja yksityiskohtia. Rytmi ja rytminvaihdokset on kaiken a ja o.

Tuo kertomuksesi sivistyneistä tuttavistasi kertoo oikeastaan aika paljon siitä, miten itsevahvistuminen toimii. Eiväthän he edes ole väärässä. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen länsimaat kadottivat kuitenkin mahdollisuutensa suhtautua Venäjään tasavertaisena kumppanina. Voihan olla, että se olikin mahdottomuus. Mutta kyllä monella on myös asennevamma, joka kohdistuu venäläisiin.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #20

Kiitos kannustavasta palautteesta, Juho!

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #21

Ole hyvä vain. Pidän erityisesti tuosta inhimillisestä otteestasi. Kuten Kaijankin teksteistä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #22

Kiitos Juho, nätisti sanottu.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #15

Suomessakin oli suomettumisen aikoina erikseen virallinen (poliitikkojen, median) totuus ja kansalaiset, joista suuri osa yleisesti naureskeli viralliselle totuudelle. Samaa kaikua taitaa olla nykyäänkin vielä jonkin verran ilmassa.

Yhdysvalloissa normikansalainen seuraa maailman asioita vähän. Mutta ovat näköjään seuranneet ainakin oman "vieraan" pääkaupunkinsa asioita sen verran, että kypsyivät sen touhuihin, ja yrittävät nyt muutosta herra Trumpin kautta. :-O

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Niin kauan kun Kiinaa hallitsevat kommunistit ei mistään suuruudesta voi olla puhettakaan.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kiinan kommunistit luulevat hallitsevansa, mutta loppujen lopuksi siellä hallitsee raha: äärikapitalistinen maa ja maailman ainoa supervaltio, tästä eteenpäin. Sen tosiasian kanssa meidän on vaan elettävä, ei sen kummempaa.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Molemmat sekä Puutiainen että Trumpetti pohjaavat maansa suuruuden palauttamista ainakin jossain määrin islamismilta saamiensa iskujen koetulla hyvittämistarpeella. Putinilla se on kakkosmotiivi heti Neuvostofasistiliiton haloamisen hyvittämisen ja uudelleenrakentamisen koetun tarpeen jälkeen; Jenkkilässä se saattaa olla jopa yhtä merkittävä kuin maan talouddelllissotilaallissivistyksellisen johtoaseman kyseeenalaistumisen paikkaamistarve.

Älkää nyt kuitenkaan vaan menkö möläyttämään presidentti Trumpille, että hän voisi retorispropagandistisessa mielessä julistaa oman vaalivoittonsa virallisen julkistamispäivän 11/9 (Nov.9th) 2016 jenkeille lähihistorian hirveimmän kansallisen frustraation eli World Trade Center Twin Towers 9/11-päivän käänteispäiväksi, 'jolloin kansallinen ylpeys ja Amerikan suuruus palasivat'.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset