Elämä jatkuu

QE (EKP:n setelirahoitus) - €:n euforian loppu

"Quantitave easing" on hieno ilmaisu Euroopan keskuspankin jo pitkään jatkuneesta setelirahoituksesta. Euroopan parlamentti kuunteli eilen keskuspankin pääjohtajan selityksiä tästä QE:stä, jonka pitäisi päättyä ensi maaliskuussa. Kun seuraa alan ammattilaisten kannanottoja, niin vaikuttaa yhä enemmän siltä, että euron loppu alkaa todella olla ovella. Itse olen tavallinen kansalainen, joka sattuu vaan lukemaan erään keskeisen EU-kauppamaan talouslehdistöä. Tässä muutamia otsikoita hollantilaisesta Elsevier-aikakausilehdestä:

Sietää mainita, että itse Otmar Issing tunnetaan siis "euron arkkitehtina". Hän sanoo samassa haastattelussa, että "realistisesti katsottuna tulemme mudassa rämpimään kriisistä toiseen". Kuulostaa hyvältä, eikö? Euro on siitä metka rahayksikkö, että sen ylläpito maksaa rutkasti rahaa (etenkin Pohjois-Euroopalle).

Tätä taustaa vasten on harmittava, että vain muutama päivää sitten kansalaisaloite euroerosta hylättiin täällä Suomessa, mutta sanoihan jo Mauno Koivisto aikoinaan, että "politiikassa kaikkein kiusallisinta on se, kun väärä taho tekee oikean ehdotuksen". Hienosti sanottu, vaikka nykyinen olotila onkin surkea..

Joko nýt alkaa olla aika kypsä Pohjois-Euroopan rahaliitolle? Brysselin sijasta syntyisi kaksi uutta keskusta: Berliini ja (vaikkapa) Strasbourg...samalla loppuisi vihdoin tuo typerä ja kallis roudaus Brysselin ja Strasbourgin välillä.

Aiheeseen liittyvä blogi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Itsestäkin tuntuu, että nyt ollaan tulossa käännepisteeseen; EKP:n pitäisi lopettaa LTRO-ohjelma maaliskuussa, mutta tuskin siihen pystyy, sillä valtionlainakorot hyppäisivät taas ylös. Ikuinen LTRO on myöskin mahdottomuus, joten voimme helposti päätellä, että tämä peli tulee päättymään rumasti.

Olemme siis tulossa käännekohtaan ja voidaan sanoa, että Suomi on menettänyt etsikkoaikansa; Meidän olisi tullut toteuttaa kattavat reformit hyvän sään, eli matalien korkojen aikana. Nyt joudumme normaalien korkojen aikaan ilman tehtyjä uudistuksia ja ennätysvelkaisina; Hyvinvointivaltiollemme on tulossa ei pikku leikkaus, vaan tasopudotus alaspäin.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Aloituksen neljän otsikkolinkin takana löytyvät, jokaisen artikkelin jälkeen, varsin kiinnostavat kommenttiketjut, jossa hollantilaiset purkavat sydäntä. Sen pohjalta Euroopan tuleva kahtiajako pohjoisen ja etelän välillä näyttää todennäköiseltä tai ainakin toivotulta.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Jotkut eivät välitä vaikka kriisejä tulee:

https://www.youtube.com/watch?v=yB6eRCiN3ms&featur...

Kriisiä odottavat, jotta pääsevät muokkaamaan maailmaa mieleisekseen.
Schäuble on Saksan valtionvarainministeri. Suomalaiset tekstit CC-napista.
Herätkää ja jakakaa somessa!

Henry

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Hieman heikkolaatuinen video, sanoisin. Itse olen sittenkin enemmän huolissani Ranskan touhuista (tai pikemmin touhuttomuudesta) kuin Saksan:

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/215082-rans...

Juha Hämäläinen

Italia on suurin huoli mitä Eurolla ja EUlla on!

http://janispetrus.puheenvuoro.uusisuomi.fi/226993...

Italian velka on suurin Euro-alueella vaikka BKT on kolmanneksi suurin....
Ja tuhlaaminen jatkuu vauhdikkaasti....

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #6

Olet oikeassa, ensi italialaissunnuntai on varsin tärkeä ja ehkä ratkaiseva....

Siinä hollantilaisartikkelissa (viesti 4) sanottiin muuten näin: "Mikäli euroalue joskus tuhoutuu, niin silloin se ei tapahdu niinkään parjattujen PIIGS-maiden seurauksena vaan ennen kaikkea heidän kerhonsa salaisen johtajan, Ranskan, ansiosta".

No, hyvä Etelä-Euroopan Unioni siitä tulee ja sen parlamenttitalo on jo valmiina: Strasbourgissa.

P.S. Pääministeri Renzi sanoi aivan äsken, että Italia on väsynyt toimimaan Euroopan säästöpossuna......heh, heh!

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #7

Kuten ohuesti mainitsin bllogissani Saksa ei jää Euroon katsomaan, kun Etelä-EU kuppaa Saksan ylijäämän enemmistöpäätöksillään. Tämä pelko alkoi Saksassa heti Brexitin jälkeen ja on kasvanut expotentiaalisesti.

Schäuble&Merkel kombo tulee tekemään jonkun merkittävän siirron suojellakseen omia sijoituksiaan ja se siirto tulee pian, kenties jo sunnuntaina....

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #8
Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Euroon kohdistuva kritiikki on epäilemättä varsin perusteltua, mutta ongelma on syvemmällä, nimittäin Euroopan maiden talouksia jäykistävässä ja niitä rasittavassa direktiivitehtailussa. EU:n energiapolitiikka on tässä yksi,mutta ei läheskään ainoa tekijä. Kun liiallinen sääntely heikentää eurooppalaisten yritysten kilpailukyktä, euron ongelmat tulevat korostetusti esiin.

Sinällään, tuo linkkaamassasi blogissa esitetyn ajatuksen toteutuminen alkaa näyttää hyvinkin mahdolliselta nyt, kun Britannia on lähdössä ja Ranskankin lähtö alkaa näyttää mahdolliselta. Tosin se tulos ei taitaisi olla niinkään Hansa -liitto, vaan pikemminkin Pyhä Saksalais-Roomalainen keisarikunta. Ja ne kaksi keskusta olisivat Berliini ja Frankfurt.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Minua häiritsee tässä eurokriittisessä keskustelussa ne voimat, jotka ovat valmiita vaihtamaan eurot rupliksi. Kutsuvat itseään itsenäisyysmiehiksi ja -naisiksi, mutta ajavat (tietämättään?) naapurin harrastamaa EU:n hajoituspolitiikkaa. Hybridivaikuttamisesta puhuvat.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Mielestäsi siis ne, jotka vaativat Suomea itsenäistymään, luomaan oman rahan (tai jonkun 'pohjoisen rahan'), oman keskuspankin jne., ovat jollakin hämärällä tavalla epäisänmaallisia putinisteja?

Henry

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Martti kirjoitti hieman hassusti: "Minua häiritsee tässä eurokriittisessä keskustelussa ne voimat, jotka ovat valmiita vaihtamaan eurot rupliksi".

Jokaiselle meistä sattuuu joskus näitä mokia; nyt oli siis Martin vuoro. Itse vaihtaisin euron joko hansaksi, markaksi tai mikä tahansa muuksi (pohjoiseurooppalaiseksi) yhteisvaluutaksi. Rupla saa pysyä idänrajamme toisella puolella.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Jos ei ole asiaan mitään järkevää sanottavaa vedetään Putinkorti esiin. Putin aiheutti brexitin, sai Trumpin USAn presidentiksi, räjäytti Fukushiman ydinvoimalan ja nyt tekee ilmastonmuutosta. Mahtava mies tuo Putin.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Unohdit, että hän vaikuttaa myös vuosittaiseen kanttarellisatoon.

Henry

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset