Elämä jatkuu

Miltä elämä maistuu kapitalismissa?

  • Miltä elämä maistuu kapitalismissa?

Kävin tämän viikonlopun aikana Uhtualla (eli Kalevalassa) ja tein kiinnostavan havainnon. Venäjän kommunistinen puolue oli pystyttänyt varsin näyttävän katujulisteen, jossa kysytään suoraan "No, miltä elämänne nyt maistuu kapitalismissa?" (Ну как вам живётся при капитализме?). Kysyjänä Vladimir Lenin eli Volodja-setä...

Viime keväänä tein hieman vastaavan havainnon Kostamuksessa: Olemme oikeassa - olemme kykeneviä!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Jos olisi kommunismin aikaan kysynyt,miltä eälämä maistuu kommunismissa,,- ,niin se kyltti ei olisi kauan ollut esillä,,eikä kyltin pystytttäjä hengissä !

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Melkoista röyhkeyttä, sanoisin. Edellisen blogin pohjalta voisi vastaavasti kysyä: "Miltä maistui kuolemanne kommunismin aikana?"...

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

#2
Tuli mieleeni Enn sedän juttu, kun pykälän 58§/2 mukaan tuomittiin syyttömiä ihmisiä.

Vanha mies tuli ulos salista ja sanoi 25 + 5 -vuotta. Sitten tuli nuorempi mies ja sanoi 25 + 10 -vuotta.

Sitten tuli eräs nainen ja sanoi 5 + 5 -vuotta. Siihen tokaisi eräs venäläinen: ''No senhän nyt istuu vaikka toisella kankullaan.''

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Lokakuun vallankumous osoittautui viime vuosisadan suurimmaksi katastrofiksi. Miljoonittain tapettiin omia maamiehiä ja -naisia ja eräs maailman rikkaimpia maita pidettiin sukupolvien ajan takapajulana (ja meno edelleen jatkuu)...

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Lokakuun vallankumous ja sitä seuranneet tragediat tuhosivat Venäjän kehitysmaan tasolle.

Ensimmäisessa maailmansodassa kuoli pelkästään lähes kaksi miljoonaa ihmistä. Se oli suurelle valtiolle melko siedettävä luku.

- Vallankumouksen taisteluissa kuolleet ja maasta paenneet n. 40.000.000
- Stalinin puhdistukset 30 -luvulla kuolleet n. 4.000.000
- Ukrainan Holodomor tapettiin nälkään n. 10.000.000
- Toinen maailman sota n. 23.000.000
- Kommunismista johtuvista muista syistä kuoli,
Afganistan jne. sodat n. 7.000.000

Väkivaltaiset kuolemat ja tapaturmat tuhosi Venäjän väestöä 86 -miljoonaa ihmistä. Nyt on Venäjän väkiluku n. 122 miljoonaa. (Venäjän posti ei löydä useammalle osoitetta)

Venäjän väkiluku oli vielä vuonna 1939 170 miljoonaa.

Tuho on ollut valtavaa ja Äiti Venäjä on tuhottu lopullisesti. Saatana saapui Pietarin kautta Moskovaan.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#11.Kommunismin Mustasta Kirjasta löytyy myös monenlaista numerotietoa.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #19

#19
Aleksandr Isajevitš Solženitsyn ven. Алекса́ндр Иса́евич Солжени́цын totesi, että kommunismista on kärsinyt suhteessa eniten Venäjän kansa.

Melkoisen suuriin lukuihin on päästy myös Kambodzassa. Pol Pot pani todella tuulemaan.

Vielä tänä päivänä näkee Kambodzassa hirmuhallinnon jälkiä. Monet talon rauniot kertovat karua kieltään.

Naapurimaassamme Virossa näkee tuhansittain maatiloja, joista väki on pantu itäexpressin vaunuihin ja eivät ole palanneet.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Ilmari, moni pitää Neuvostoliiton systeemiä parempa, kuin raakaa kapitalismia. Hyvä ja suora kysymys, johonka vain sen maan kansalainen osaa vastata oikein.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

#5
Hemmolta ei venäläisille empatiaa riitä.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Hemmo, kysymys on suorastaan röyhkeä eikä sen esittäjillä ole minkälaista häpeä. Sellainen onnistuu ainoastaan siksi, ettei maan menneisyyttä ole vieläkään kunnolla käsitelty.... Nythän kirjoitetaan sikäläinen historia taas uudestaan eikä enää puhuta 1937-1939 eikä 1948-1953 jaksojen terrorista. Itse asiassa terrori alkoi jo Leninin aikana (monet vankileirit perustettiin jo silloin).

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Ensin kommunismi kaatui ja nyt on "kapitalismi" kaatumassa. Mitä tulee tilalle? Ehkä sosialistiset puolueet näkevät tässä mahdollisuuden.

Maailmaa on uhkaamassa globaali massatyöttömyys. Demokratiat ovat vaikeuksissa, on liikaa pettyneitä äänestäjiä.

Suomessa perustulo oli Kokoomukselle vastenmielinen ajatus. Nyt se heillekin kelpaa. Se kertoo minkälaisissa vaikeuksissa olemme.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Oikea kysymys olisi: "Miltä tuntuu elää korroptiomaassa?"

Ja se kysymys sopisi Suomeenkin muodossa: "Miltä tuntuu elää Hyvä Veli-maassa?", joka suomenkielen vastine sanalle "korruptio".

HEnry

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Henry, keksit hyvän iskulauseen vaaleihin.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

"... ja huomispäivän kansat on veljet keskenään."

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Henrylle ja Hemmolle vastauksena: nykyinen Venäjä on äärikapitalistinen maa, jossa ei ole ammattiyhdistystoimintaa ym. Suomi on (vielä) perinteinen, pohjoismainen markkinatalousmaa. Venäjän ongelmana ja tragediana on se, että 70 vuoden onnettoman kokeilun ja verenvuodatuksen jälkeen seurasi ensiksi 10 vuotta kaaosta, jonka jälkeen Henryn mainitsema hyvä-veli-korruptio lähti kukoistamaan.

Sen sijaan, että Stalinin pyövelit ja murhaajat joutuivat "Nürnbergin" oikeuden eteen, pystytään nykyisin tuolle ykkösmurhaajalle taas patsaita ja sen puolue saa taas kansalle pottuilla entiseen tapaan... Hemmo, miltä tuntuisi jos Hitlerin NSDAP-puolue pystyttäisi Saksassa taas samanlaisia katumainoksia?

Molemmille herroille kotiläksyt:

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/227552-kauh...

(Denisin tekemä tutkimustyö on hyvin vakava ja paljastaa miten pahasti neuvostovaltio kääntyi omia kansalaisia vastaan...).

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #13

Molemmat 'herrat' tuntevat kyllä Venäjän. ;)

Henry

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel Vastaus kommenttiin #16

Joko teit/teitte kotiläksyt? Mitäs mieltä Denis Karagodinin valtavasta urakasta?

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel Vastaus kommenttiin #17

Vastausta odottaen....edelleen.

Kun elää tarpeeksi pitkään ja varsinkin katsoessa tätä Venäjän maata ja sen kehitystä, ei mistään voi enää olla aivan varma. Luulen että viime vuosisadan suurimmat katastrofit olivat kuitenkin kaksi maailmansotaa. Vallankumous toi mukanaan paljon hyvää, mutta painostus ulkopuolelta oli liian kova. Tänä päivänä melkoisen suuri osa kansasta muistelee silti tuota aikaa positiivisesti. Oli ikään kuin helpompi hengittää, kun ihmiset olivat tasavertaisia vaikkakin köyhyydessä. Jossakin siellä ylkäällä näkymättömissä jotkut olivat vieläkin tasavertaisimpia.
"Köyhä" Venäjä ruokkii tänään yksin kaikki Syyrian Aleppan tuhannet pakolaiset, jotka se on pelastanut yhdessä Syyrian armeijan kanssa. Venäjän armeija on tänä päivänä USA:n armeijan veroinen, jollei johdon ja koulutuksen puolesta sitäkin parempi. Venäjä on "sotilaallinen suurvalta". Ja totta kyllä syrjäseuduilla on tavallisen kansan elinolosuhteissa vielä paljon parantamisen varaa. Osittain se johtuu paikallisista virhamiehistä.
Nyt käydään rankkaa taistelua korruptiota vastaan. Joka päivä paljastuu miljardikavalluksia valtiolta. Sitä seuratessa tulee kyllä ajatelleeksi, ettei tämä maa köyhä ole, sillä ei varmaan ole toista maata joka kestäisi vastaavan rikollisuuden. Nämä hyvää elämää sosialismin kurjuuden jälkeen etsivät ovat omalla toiminnaallaan saaneet kansan haaveilemaan takaisin sosialismin tasapäisyyteen.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Kristina kirjoittaa: "Venäjä on "sotilaallinen suurvalta". Ja totta kyllä syrjäseuduilla on tavallisen kansan elinolosuhteissa vielä paljon parantamisen varaa. Osittain se johtuu paikallisista virkamiehistä. Nyt käydään rankkaa taistelua korruptiota vastaan. Joka päivä paljastuu miljardikavalluksia valtiolta. Sitä seuratessa tulee kyllä ajatelleeksi, ettei tämä maa köyhä ole, sillä ei varmaan ole toista maata joka kestäisi vastaavan rikollisuuden".

Venäjän tragedia on siinä, että se haluaa taas (väkisin) olla suurvalta, etenkin sotilaallinen sellainen. Tämä tarkoitti käytännössä, että maan sotabudjetti jatkuvasti paisutettiin, tavallisen kansan kustannuksella. Sen sijaan, että nuo öljy- ja kaasurahat olisi käytetty asuntotuotantoon, infra-investointeihin ja sosiaalimenoihin, niin ne laitettiin sotateollisuuteen. Juuri siksi talousministeri Aleksei Kudrin hyppäsi kyydistä pois vuonna 2011. Kun vielä ottaa huomioon, että melkoinen osa Venäjän valtionbudjetista on luokiteltu "salaiseksi", niin täytyy ihmetellä Venäjän kansan sietokykyä/apaattisuutta. Korruptiovastainen taistelu on lähinnä vitsi, kuten hyvin käy ilmi Aleksei Navalnyin videoista.

Venäjän kommunistit syyttävät nyt siis "kapitalismia" kansan tämän hetken kurjuudesta (vaalitaktisesta syystä), kun jokainen terävä tarkkailija tietää, että varsinainen syy on aivan muualla. Itse asiassa juuri kommunistit ovat maan kaikkien vaikeuksien alkusyy ja huono hallinto on tehnyt loput (2000-luvun alun sinänsä hyvän ponnistuksen jälkeen).

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

SEURA 47/ss.(44-47)/24.11.2016: "Varokaa Venäjän propagandaa." (Eläkkeelle vetäytyvä Ylen Venäjän kirjeenvaihtaja Marja Manninen): "Venäjällä ei koskaan tiedä, mikä on totta ja mikä ei."

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Minulla ei ole minkäänlaista syytä puolustaa kaatunutta NL:a kommunismista puhumattakaan, mutta jos vaivautuu tutustumaan Venäjän historiaan, niin eivät ne Tsaarien ajatkaan hääppösiä olleet. Venäjän tuhatvuotista historiaa sävyttää ääretön väkivalta ja julmuus riippumatta siitä kuka tai mikä taho on ollut vallassa.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Kyllä se elämä maistuukin kapitalismissa. Ja miksipä ei, kun meillä on nämä X Factorit, C Sectorit, puoli miljoonaa työtöntä ja leipäjonot.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Meillä on sentään vielä jonkinlainen tukijärjestelmä (asumistuki, työttömyyskorvaus, toimeentulotuki), mutta äärikapitalismissa ei sitäkään: pitäähän ne rahat käyttää sotateollisuuteen, aivan kuten jenkeissä..

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Kävin jokin aika sitten Berliinissä ja siellä oli tolpassa vaalimainos: "Hier konnte ein Nazi hängen". Piti oikein googlata niin kyseessä oli satiiripuolue, jolla jopa yksi edustuspaikka Euroopan unionin komissiossa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset