Elämä jatkuu

Tijn (6v.) keräsi kolmessa päivässä yli 2 miljoonaa

  • Tijn (6v.) keräsi kolmessa päivässä yli 2 miljoonaa
  • Tijn (6v.) keräsi kolmessa päivässä yli 2 miljoonaa

Pieni hollantilaispoika Tijn van Kolsteren kärsii aivotyvikasvaimesta (DIPG) eikä hänellä ole elinaikaa kuin korkeintaan vuosi. Tijn (lausutaan: "Täin") kertoi vanhemmilleen usein, että "koko tauti potuttaa häntä" (hollannin slangilla sanotaan: "Ik heb er lak aan"). Sana lak tarkoittaa tässä niin (kynsi)lakkaa kuin jotain evvk (ei voisi vähempää kiinnostaa).

Tuon sanaleikin pohjalta Tijn keksi 3-päiväisen kampanjan, jonka aikana oli tarkoituksena kerätä 100 000 euroa DIPG-tutkimusta varten. Tulos hämmästytti kaikkia; kynsilakka-kampanja, joka päättyi jouluaattona, tuotti reilusti yli 2 miljoonaa. Periaate oli yksinkertainen: annat lakata kynsiesi ja lahjoitat samalla pienen summan kampanjan tilille (mikäli annat lakata 1 euroa ja mikäli kieltäydyt siitä 10 euroa). Samalla yllytät kolme ystävää vastaavaan. Todella harmittavaa, ettei sympaattinen Tijn selviä tästä hengissä, mutta syvä kumarrus hänelle! Toivottavasti löydetään ajan kuluttua parannuskeino tuohonkin tautiin. Diffuse Intrinsic Pontine Glioma (DIPG) on harvinainen ja erittäin tappava aivorungon syöpämuoto..

https://

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Netti on täynnä vastaavia hienoja kampanjoita. Suomessa tosin taitavat olla lainvastaisia.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Pitkään mietin, kommentoinko. Vain onnistuneet kampanjat pääsevät julkisuuteen ja kymmenet sairaat ja kymmenet kampanjat jäävät ilman apua.

Lopulta tulin kuitenkin siihen tulokseen, että jokaisesta onnistumisesta on oltava iloinen. Kaiken lisäksi Tijn näköjään osaa ja haluaa elää jokaisen päivänsä. Ei niin kuin se olisi viimeinen vaan yksi päivä päivien ketjussa. Joten hatunnosto hänelle mutta myös hänen vanhemmilleen, jotka rakastavat poikaa sataprosenttisesti sydämellään. Silloin voi sanoa myös, että potuttaa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Hollannissa ehdotus Tijnin korkeasta kunniamerkistä on jo saanut hyvin laajan kannatuksen (esimerkiksi oranssi-ritarimerkki).. yhdessä päivässä jo 45 000 allekirjoitusta.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Syvimmät kiitokset pojalle muistutuksesta siitä, miksi tiedettä tehdään. Tiedettä ei tehdä viihteeksi tai turhan vuoksi, vaan toisiamme ja olemassaolomme merkitystä ja turvaamista varten. Osa tieteestä avaa meille uusia suuntia, joihin tulevaisuudessa kulkea, haaraisella tiellämme kohti merkityksemme ydintä. Lääketiede suojaa tietämme, auttaen välttämään tyystin turhia menetyksiä. Tijnin tie olisi päätynyt vain yhdeksi umpikujaksi ilman hänen pientä, mutta sattumalta oikeaan tilanteeseen osunutta ajatustaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset