Elämä jatkuu

Paskapuheille loppu! Jokainen rikkaaksi!

 • Vastapuolueen vaalimainos (1980)
  Vastapuolueen vaalimainos (1980)
 • PSP:n vaalimainos (1970-luvun alussa)
  PSP:n vaalimainos (1970-luvun alussa)

Pian on taas vaalimainosten aikaa ja arvovaltaiset raadit pohtivat kenellä on tyylikkäin ja paras katumainos. Ohessa pari tyylinäytettä Alankomaista, tosin jo menneeltä ajalta. Ensimmäinen on feikki, mutta hauska ja pureva sellainen. Hollannin pulttibois:in vastine, mainio duo van Kooten en de Bie, oivalsi jo hyvissä ajoin tulevan vasemmisto-, oikeisto- ja viherpopulismin esiinnousua. Kesällä 1980 herrat perustivat fiktiivisen puolueen, joka sai nimekseen "de Tegenpartij" (Vastapuolue). Vaalislogan oli nerokas; annan tässä vaalimainoksen suomenkielisen selosteen:

 • Geen gezeik (lausutaan: geen gezäik) = Ei paskapuhetta (myös: ei kusetusta)
 • Iedereen rijk (lausutaan: iderén räik) = Jokainen rikkaaksi (Kaikki rikkaiksi)
 • Stemp = Äänestä (tahallisen kirjoitusvirheen kera)
 • De Tegenpartij = Vastapuolue
 • Samen voor ons eigen = Yhdessä meille itsellemme
 • Koop onze DVD, g.v.d., s.v.p. = Osta meidän DVD, jumalauta, olkaat hyvät (s'il vous plait)

Niinä aikoina kun muutin pysyvästi pois Hollannista, tänne pohjolaan, olin varsin tyypillinen vihainen nuori, jolla oli varmat mielipiteet. Siksi oli ollut luontevaa äänestää PSP:ta (pasifistinen sosialistinen puolue), jolla oli näin komea vaalimainos. Siinä keskeisen huomion vie alareunassa oleva hokema "Ontwapenend", joka tarkoittaa aseista riisuvaa. En tiedä tulinko itse järkiini vai tapahtuiko muutos ulkoapäin, mutta koko puoluetta ei ole enää olemassa. Sen tarina päättyi vuonna 1991. Kun Suomessa sana vihervasemmisto tuntuu olevan haukkumasana niin Hollannissa se on nykyisin erään puolueen nimi: GroenLinks.

Tässä iässä on tullut sen verran elämänkokemusta, että tiedän Suomen tarvitsevan työtä, aivotyön tulosten hyödyntämistä sekä (ennen kaikkea) vientituloja. Siksi olen ollut jo pitkään liikkuva äänestäjä, joka kuitenkin syvällä rintaäänellä voi todeta, ettei oppositiomme ("vastapuolueen"?) jo lähes kahden vuoden kestänyt huuto hirveästi jaksa innostaa...

P.S. Tilanne nykyisessä Hollannissa on poliittisesti todella tukala ja voi olla, että tulevissa vaaleissa mennään pitkään jatkuneesta pattitilanteesta selkeään mattiin. Geert Wildersin PVV ei ole varsinainen puolue, jolla olisi puolueorganisaatio ja puolueohjelma, vaan yhden miehen liike. Toisaalta, kyse on varsin rumasta peilikuvasta, josta Brysseli kannattaisi vain syyttää itseään..

Aiheeseen liittyvä blogikirjoitus

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän kkapela kuva
Kari Kapela

"Siinä keskeisen huomion vie alareunassa oleva hokema "Ontwapenend"...."
Itseltäni melkein jäi huomaamatta.

Hyvä kirjoitus.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Siis mitä? Oliko julisteessa alareunakin?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Ilmari, Suomessa menestyi taannoin puolue, jonka mainos kuului: "Verot valtion maksettavaksi". Hyvää 100-Juhlavuotta myös sinne Suomussalmelle.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kun kuuntelee Vihreän Liiton Villen ja Vasemmistoliiton Lin puheita, niin ehdotus kahden puolueen yhteenliitosta ei tunnu aivan mahdottomalta. Näin ainakin tapahtui Hollannissa.

Mitä minun vihreyteeni tulee, taidan edustaa pikemmin Eero Paloheimon ja U.B.Lindströmin linjaa. Nykyinen cityvihreys lähinnä ärsyttää; en voi sillä mitään.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Ainoa vihreä, joka elää niin kuin sanoo on mielestäni Pentti Linkola. Onkohan edes puolueen jäsen.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #5

Pentti Linkola ei ole ollut vihreässä liitossa (hänkin vieroksuu cityvihreitä), mutta jossain vaiheessa kylläkin ekologisessa puolueessa (jota ei enää ole olemassa).

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Nykyinen cityvihreys ärsyttää nykyään niin monia, myös minua. Saan näppyjä, kun kuulenkin nykyisen puheenjohtajan ja hänen suosikkityttönsä jatkuvat vastalauseet kaikille hallituksen säästösuunnitelmille. Aina on seinä vastassa ja velat senkun kasvavat tulevien sukupolvien harteille. Epäreilua, mielistelypolitiikkaa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Nykyoppositiomme vaalilauseena tuntuu olevan: "Lisävelalla Suomi nousuun", kun parempana tavoitteena lienee: "Työnteolla Suomi nousuun".

Jospa vienti alkaisi taas vetää, eurosta ja sanktioista huolimatta..

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Juuri näin Ilmari, mutta kenen vaalimainokseen sitä vois vilpittömin mielin suositella?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Hyvä kysymys. Odotellaanpa puolueiden katumainoksia; eivätköhän ne takuuvarmasti ilmesty kevättalvella?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Niin, eipä niitä vielä ole, mutta itse näen ne jo sieluni silmin varsin hyvin:) Tosin en kuvia, mutta tekstit ovat aika hyvin ennustettavissa,

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Nykyisin citivihrein suomalainen asuu Helsingissä Katajanokalla jugend-tyylisessä kivitalossa. Tosin hänen vihreytensä alkoi Koijärvellä villapaita päällään lehtien kuvaamana.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset