Elämä jatkuu

Tästä uutisoi maassamme ensimmäisenä Uusi Suomi

  • Turkin Al-Babin tappiot (kuva: twitter)
    Turkin Al-Babin tappiot (kuva: twitter)

Taas sitä nähtiin; ties monesko kerran jo näin tapahtui. Tänä aamuna "Ilta"-Sanomat uutisoi näyttävästi: "Isis kylvää tuhoa – hyödynsi sodassa Suomenkin armeijan käyttämän aseen heikkoa kohtaa".

US-blogistanin uskollisille lukijoille tämä ei ollut uutinen, koska: Tästä uutisoi maassamme ensimmäisenä Uusi Suomi.....

Leopardin heikko kohta (16.12.2016)

US-blogistan - aina ajan tasalla!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Ilta-Sanomat ilmoittaa, että tuore uutinen oli der Spiegel-lehdessä vaikka sen antama linkki vie die Welt-lehteen ("IS-Kämpfer zerstören den deutschen Panzer-Mythos"). Rapatessa aina hieman roiskuu..

Lehti ilmoittaa lisäksi: "Der Spiegelin uutisesta on uutisoinut Suomessa aiemmin ainakin Yle". Näin tapahtuikin, 7.1.2017:

http://yle.fi/uutiset/3-9400329?origin=rss

Kansalaisjournalismi voi olla hyvinkin nopeata (ja tarkkaa).

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Törmäsin Ilta-Sanomissa ja Ilta-Lehdessä viime vuoden aikana useamman kerran myöhäiseen tiedottamiseen sekä tosi räikeisiin kirjoitus- ja käännösvirheisiin. Laitoin IS:lle kerran viestiäkin näistä käännösvirheistä, kun ne muuttivat koko uutisen sisällön. Toisinaan joutu pohtimaan, että onko tässä kyse ihan eri aiheesta. Tympeänä tyyppinä tarjosin heille ilmaista käännösapua saksa-englanti-suomi -akselilla. Taisivat ottaa viestini kettuiluna, jota se epäilemättä myös oli.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Uusi Suomi taitaa olla nykyään monelle se ensimmäinen oikeiden uutisten lähde. Täällä ei ole tissikuvia eikä tiedotuksen kannalta tarpettomia julkkisbelfieitä häiritsemässä lukemista.

Varsinkin Uuden Suomen puheenvuoro tuo esille monipuolisesti tapahtumia meiltä ja muualta ja usein vieläpä useammalta kantilta kuin mitä viralliset uutiset asiasta kertovat.

Koska kyseessä on kansalaisfoorumi, on luetun ymmärtämisen merkitys suurempi kuin muissa medioissa, koska kirjoittaa voi kuka tahansa melkein mistä tahansa.

Lukijoiden laajaan joukkoon mahtuu ammatti- ja harrastelijakirjoittajien lisäksi trolleja, ammattiloukkaantujia ja tahallaan väärin ymmärtäjiä. Sama joukko myös kirjoittaa sisältöä blogeihin. Näin ollen jokaiselle löytyy jotain kiinnostavaa.

Blogit ovat mielenkiintoisia, koska ne eivät ole valmiiksi pureskeltua massaa, vaan niitä täytyy osata myös tulkita oikein.

Mitä tulee valtamediaan, niin ammattitoimittajien rooli lienee nykyisin toimia enemmänkin copy-paste periaatteella, kuin tuottaa omaa sisältöään. Toimitukselliseen materiaaliin lipsahtelee liiankin usein disinformaatiota, joka taas kertoo ammattitaidottomuudesta ja perehtymättömyydestä kirjoitettuun aiheeseen. Kopioidessa sisältöä, myös virheellinen tieto kopioituu.

Jätän nykyisin iltapulujen lukemisen vähemmälle, koska niiden sisältö alkaa lähestyä Seiskan tasoa, tosin Seitsemän päivää lehdessä taitaa nykyisin olla enemmän tutkivaa journalismia kuin iltapäivälehdissä yhteensä. Ikävä kyllä Seiska panostaa likasankojournalismiin.

Uuden Suomen blogeista medialukutaitoinen löytää kaiken tarvitsemansa tiedon paljon suuremmalla varmuudella kuin perinteisestä mediasta. Niistä voi sitten lukea päivän juorut.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Minun tietopankkini perustuu siihen, että luen aamulla yleensä (suomalaisnettilehtien jälkeen ja kirjojen ohella) niin hollantilaisia kuin saksalaisia lehtiä. Lisäksi vilkaisen usein itärajan toisella puolella (mm.Novaja Gazeta) ja katson sikäläistä tricolor-tv:ta, lautasantennin kautta (213 kanavaa; 2000 ruplaa/v). Kaikkia näitä kuitenkin kriittisesti, normaalin lukijan/katsojan tapaan.

US-blogistanista poimin aina ne olennaisimmat (pientä etsintää). Kiitos kanssakirjoittajille!

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Talousasioissa käänteiselle puolelle pääsee kurkkaamaan mm. Zero Hedgen ja RTn tuottaman Keiser Reportin kautta.

Niiden suhteen täytyy noudattaa erityistä tarkkaavaisuutta, kuten Kosonen tuossa yllä mainiossa kommentissaan toi ilmi. Ne sisältävät runsaasti spekulointia, mutta vähemmän suoraviivaista totuuden oikomista kuin useimmat valtamediat. Faktasisältö niissäkään ei prosentuaalisesti ole kovin suuri.

Suuret mediafuusiot tehtiinkin sen vuoksi, että mielipiteen muokkaus olisi tehokkaampaa. Psykologinen sodankäynti on tällä hetkellä jo julmempaa kuin edellisen kylmän sodan aikana.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Itselleni panssareiden heikosta kohdasta uutisoi ensimmäisenä Suomen Puolustusvoimat...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Mutta, Kari, myönnäthän silti sinäkin, että jo 10 leopardin tuhoaminen on melkoinen takaisku Turkin armeijalle. Eikähän se edes lopu siihen: uutisten mukaan daesh/isis on myös kaappanut useita (siis ehjinä).

Alkuperäisessä kommenttiketjussa kysynkin näin: "Olisiko niin, että Erdoganin puhdistukset ovat jo vaikuttaneet armeijan suorituskykyyn (järkevät upseerit saaneet potkut/istuvat vankilassa)?"

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Riippuu täysin taistelun koosta ja kaluston määrästä.

Uutinen ei todellakaan ole se, että Leopardin (kuten kaiken muunkin ihmisen rakentaman) pystyy tuhoamaan ja jokainen armeijan käynyt (tai lapsena Korkeajännitystä lukenut) tietää missä taisteluvaunun heikot ja vahvat kohdat sijaitsevat.

Oikea uutinen olisi ollut Turkin armeijan heikko suorituskyky.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #7

Kaikki uutiset ovat tässä suhteessa "oikeita" enkä ole saanut omaan kysymykseeni vielä kommentteja. Veikkaan, että Erdoganin puhdistukset vaikuttivat Turkin armeijan suorituskykyyn lähes samalla tavalla kuin Stalinin puhdistukset (1937-1939) puna-armeijaan...

Blogin varsinainen viesti on se, että tästä uutisoitiin Uudessa Suomessa siis jo joulukuun puolivälissä. Hyvä että uutinen levisi nyt myös Ilta-Sanomiin ja Yleen.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #8

Erdoganin puhdistukset ovat toki saattaneet vaikuttaa armeijan suorituskykyyn, mutta kyllä juurisyy löytyy Turkin armeijan taisteluoppaasta. Kaikkien arabiarmeijoiden (joksi Turkin tässä yhteydessä lasken) suorituskyky on naurettavan surkea. Ei hyvällä kalustolla mitään tee, jos niitä ei osaa käyttää oikein. Jos arabit taitaisivat modernin sodankäynnin taidot, olisi Israel pyyhkäisty pois maailman kartalta ajat sitten.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #7

JK: "Riippuu täysin taistelun koosta ja kaluston määrästä."

Ennen Syyriaan tunkeutumistaan Turkki ilmoitti lähettävänsä Syyrian maaperälle joitakin kymmeniä (muistaakseni nelisenkymmentä) panssarivaunuja. Mitä sen jälkeen on tapahtunut, ja kuinka paljon ilmoitettua mahdollisesti enemmän noita panssareita Erdoğanin hallinto todellisuudessa lähetti, sitä meille ei kerrota. Voidaan kuitenkin sanoa, että kohtuullisen mukava prosentti niistä on nyt tuhottu ja/tai kaapattu. Tappaminen on aina juuri sitä mitä se on, mutta henkilökohtaisesti olen tyytyväinen tuhosta Turkin sotakalustolle, jota käytetään toisten alueiden valtaamiseen, hyökkäyssotaan ja omia, etenkin kurdeja ja heidän aluettaan vastaan Turkin tämänhetkisten rajojen sisäpuolella.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Ei voi olettaa lähtevänsä taisteluun ja selvitä ilman tappioita. Ainakaan mikäli ei satu olemaan USAn nintendo-sotilas.

Onko kymmenen vaunun tappio sitten suuri vai ei, riippuu siitä kuinka monta niitä lähetettiin taisteluun.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #13

Tappio on jo nyt yli 20 % (10 tuhottu ja muutamia kaapattu), koska alkuperäisessä saksalaislähteessa todettiin näin: "Die türkischen Truppen der Operation "Euphrat Shield" treffen auf zähen Widerstand der Islamisten. Etwa 50 deutsche Panzer vom Typ Leopard 2A4 sollen helfen, diesen Widerstand zu brechen".

Kyse oli siis 50:sta leopardista.

Lähde: http://www.stern.de/digital/technik/tuerkei-verlie...

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Onko panssaroidut hyökkäysvaunut tarkoitettukaan kaupunkisotaan ?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #16
Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #16

Kaupunkisota on vaikea laji, siihen varta vasten ei taida olla tähän mennessä maailmalla kehitetty menestyneitä taisteluajoneuvoja.

Käyttäjän donnybird kuva
tuula pakarinen-curry

Eri lähteet tosiaan antavat uutta perspektiiviä.

Tässäkin yksi, hyvää luettavaa, kritiikki kannattaa aina kaikessa.

http://thesaker.is/

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kiinnostava linkki sekin, mutta kun näin tuon oranssimustan yrjönnauhan, heräsi minussa taas kriittinen lukijaminä..ainakin hieman.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Aikanaan kun Syyrian sota alkoi, ihmettelin miksi panssarivaunuilla ajellaan kaupungeissa? Sehän vaikutti hullulta touhulta. Asiaa myöhemmin puolustusvoimien asiantuntija kommentoi todeten vaunujen olevan taistelun kannalta epäedullisessa "maastossa" jos niillä ajellaan kaupungeissa sotatoimialueella.

Nyt sitten kehitelläänkin parempaa suojausta vaunuihin. Se on kilpajuoksua. Ei se muuta tilannetta kuin lyhytaikaisesti. Se luo kysynnän paremmille panssarintorjuntaohjuksille.

Ei yllättänyt mitenkään kun Leopardista "löytyi" heikkoja kohtia. Luonnollisesti vahvimmat kohdat ovat edessä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Panssarivaunu kaupungissa on parhaimmillaan nujertamassa siviilejä henkisesti ja tekemässä vaikutusta median välityksellä. Berliini 1961, Praha 1968 ja niin edelleen. Vaunumoottoreiden ja telaketjujen melu ahtaissa katukuiluissa on jo sinänsä shokki kaupunkilaisille.

https://2.bp.blogspot.com/-1F1U0gBMi4M/V2M0KRs3qMI...

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Niin kaupunkilaisille, mutta vaunun tuhoaminen on shokki sille joukkueelle, joka on tulossa vaunujen mukana. Aika tyypillinen tilanne, kun olen katsonut noita Syyrian panssarivaunuhyökkäyksiä kaupungeissa youtubesta, niissä se kärkivaunu, tai joku niistä kärjessä olevista räjähtää, niin siihen tilanne pysähtyy.

Panssaritorjuntaohjuksella on paha pelotevaikutus vihollisen joukoille. Se säikäyttää myös viereisten vaunujen miehistöt. Siinä miettivät metallipurkissa palavatko seuraavaksi.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #21
Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Kiitos, Ilmari, valpas ja ripeä kansalaisjournalisti!

Israelin armeijalla on runsaasti tuorettakin kokemusta terroristijärjestöistä Hizbollah ja Hamas, jotka molemmat ovat käytännössä eri valtioiden rahoittamia ja aseistamia proxyja. IDF on menettänyt joitakin Merkava taistelupanssarivaunujaan näissä otteluissa. Merkava on yksi maailman raskaimmista ja parhaiten suojatuista taistelupanssarivaunuista, mutta se ei riitä noissa olosuhteissa. Rafael on kehittänyt aktiivisen omasuojajärjestelmän nimeltä Trophy, joka on otettu käyttöön. Kuva ja sana kertoo sen toiminnasta:

Trophy anti-RPG system
https://www.youtube.com/watch?v=YGF7x3TVNCQ

Rafael's Armor Protection Systems
https://www.youtube.com/watch?v=U1_JPj5jkpU

Trophy (countermeasure)
https://en.wikipedia.org/wiki/Trophy_(countermeasure)

Israel To Equip Troop Carriers With Trophy APS
http://www.defensenews.com/story/defense/land/vehi...

Järjestelmä kannattaisi ostaa Suomenkin Leopardien ja miehistönkuljetusvaunujen suojaksi.

Ranskan armeijan taistelupanssarivaunu Leclerc on monessa suhteessa erinomainen, äärimmäisen ketterä, olemassa olevista kenties paras yhdistelmä liikkuvuutta, tulivoimaa ja panssarointia, mukaan lukien omasuojajärjestelmä vihollisen hämäysmenetelmineen, mutta silti sekin on lopulta samoin haavoittuva kuin mikä tahansa muu panssaroitu laite ilman laitteeseen kohdistetun iskun etukäteen tuhoavaa Trophyn kaltaista aktiivijärjestelmää.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kannustus on aina mukavaa ja kansalaisjournalismi vuorostaan pahasti aliarvostettua (laatu vaihtelee; aivan kuten valtamediassa näyttää vaihtelevan). Luulen, että aika monesta US-bloggaajista tulisi erinomaisia toimittajia.

P.S. Jouni, me molemmat tiedämme varsin hyvin, että Turkin eräs tärkeimpiä oheistavoitteita ovat/olivat Pohjois-Syyrian kurdilaisten tuhoaminen....

Kurdistanin kolme kovaa: PYD, PKK ja KRG:
http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/213147-kurd...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Jos jostakin asiasta pidän näinä nykyaikoina, niin se on tuo datateknologia. Asun pohjoisessa umpikorvessa ja niin 4g/wlan:in kuin kielitaidon avulla olen usein nopeammin ja paremmin maailman menosta perillä kuin hesalaiset...sorry, mutta näin se vaan joskus menee.

Terkkuja korvesta!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset