Elämä jatkuu

Bundeskanzler Martin Schulz?

  • Hän on täällä taas (Er ist wieder da): AfD:n Björn Höcke..
    Hän on täällä taas (Er ist wieder da): AfD:n Björn Höcke..

Viime marraskuussa EU-parlamentin entinen puheenjohtaja Martin Schulz (SPD) ilmoitti yllättäen siirtyvänsä Brysselistä Berliiniin. Sen sijaan, että hän pyrkisi jatkokauteen EU:n hallinnossa, mies kertoi tähtäävänsä taas Saksan poliittiseen elämään.

Nyt, melkeinpä yhtä yllättäen, Saksan sosiaalidemokraattisen puolueen puheenjohtaja ja talousministeri Sigmar Gabriel kertoo, ettei ole kiinnostunut liittokanslerin tehtävästä. Samalla hän ilmiselvästi työntää Schulzin näkyvään lähtöasemaan tätä tehtävää varten, koska alustavat gallupit vihjailivat hieman paremmasta tuloksesta Schulzin johdolla. Suositusta ja karismaattisesta Frank-Walter Steinmeier:ista (SPD) on melkoisella varmuudella tulossa Saksan presidentti, jolloin hieman väritön Gabriel siirtyy helmikuussa ulkoministerin tehtävään.

Paljon on kuitenkin vielä työtä tehtävä spd:n leirissä, mikäli halutaan pärjätä tulevissa vaaleissa. Vaikka Merkelin "wir schaffen das"-politiikka on varsin epäsuosittu, niin silti CDU:n ja CSU:n yhteenlaskettu kannatus on edelleen 37 %:n luokkaa. SPD pääsee hädin tuskin 20 %:n tasolle. Maahanmuuttovastainen Alternative für Deutschland (AfD) on kyllä suosittu, mutta juuri nyt hieman vastatuulessa edustaja Björn Höcken varsin typerien holocaust-lauseiden takia (ks. oheiset lehtiotsikot).

Martin Schulzin suurin ongelma on vuorostaan se tunnettu tosiasia, että hän edustaa vielä pehmeämpää integraatiolinjaa sekä vieläkin sokeampaa EU-intoa kuin Angela Merkel. Tästä syystä Martin Schulz, vastaehdokkaana, taitaa olla Merkelille (tai CDU/CSU:lle) jonkinlainen unelma, mutta molempien ehdokkuus aiheuttanee sen, että AfD kasvanee entisestään ja Saksassa syntyy aivan samanlainen pattitilanne kuin Hollannissa..

Osalähde

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kyllä SPD:n vaalivoitto Schulzin johdolla voi olla vain unelma puolueelle. Ja sillä unelmalla ei ole minkäänlaista realismia.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Ja ilmeisesti Gabrielin johdolla vielä epärealistisempi. Siksi mies hyppäsi sivuun...

Juuri nyt Saksa (ja Hollanti) tarvitsisi järkevän, EU-kriittisen puolueen, muttei sellaista ole.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

SPD:n kykyisen kannatuksen tasosta voi puolue syyttää entistä puheenjohtajaansa Oskar Lafontainea. Hän hajotti puolueen menemällä mukaan DDR:n SED:n seuraajan PDS:n mukaan vieden kelkkaan SPD:stä joukon vasemmistodemareita. Näin syntyi die Linke vuosituhannen vaihteessa. Sen jälkeen Saksassa on ollut käytännössä mahdotonta ohittaa CDU/CSU:ta liittohallitusta muodostettaessa.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel Vastaus kommenttiin #3

Pahalta näyttää muutenkin kun ainoa EU-kriittinen puolue on tuo vastenmielinen AfD....kyllä sakemanni on järkevä ja ansaitsisi parempaa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #4

Saksan nykyinen asema Euroopassa perustuu EU:hun. Eli Saksassa EU-kriittisiä puolueita ei voilla muualla kuin ääriliikkeiden liepeillä.

Saksa ilman EU:n siteitä naapureihinsa taitanee olla vieläkin monelle länsi- ja itäeurooppalaiselle painajainen.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel Vastaus kommenttiin #5

Saksassa ja Hollannissa on onneksi jo esitetty useita järkeviä puheenvuoroa, jossa pohditaan mitä tehtäisiin euron valuuttaliiton mahdollisen/todennäköisen hajoamisen jälkeen.

Itse kannatan pohjoiseurooppalaista valuuttaliittoa (vaikkapa "hansaliittoa") ja "avioeroa" Ranskasta..

Euron tulevaisuus on todella hatara...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #8

Puheenvuoroja on esitetty, mutta kantamaan ne eivät kuitenkaan ole lähteneet. Kaikissa valtioissa on olemassa "valmiussuunnitelmia" kauikista asioista.

Oletko Väyrysen miehiä "hansaliittosi" kanssa? Suomessa tästä asioista on esittänyt puheenvuoroja juuri Väyrynen.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel Vastaus kommenttiin #9

En ole Väyrysen miehiä, pikemmin Keijo Korhosen (ovat aina olleet keskenään riidoissa, kuten vissi teidät). Hansaliitosta kirjoitin vuonna 2012:

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/111986-hans...

ja näistä vakavista, järkevistä puheenvuoroista näin:

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/226999-qe-e...

(etenkin Otmar Issingin sekä Frits Bolkesteinin puheet kannattaa ottaa tässä yhteydessä varsin vakavasti)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #4

AfD syntyi aikanaan juuri eurokriittiseksi puolueeksi. Mutta se kaapattiin maahanmuuttovastaisten voimin "muuhun" käyttöön Essenin puoluekokouksessa 2015. Sen jälkeen ns. "järkevät" eurokriittiset voimat jättivät puolueen.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #6

EU toimisi kyllä ilman euroa, joka on kuitenkin edistänyt Saksan vientiä paljon. Saksahan sai noin 20% devalvaatiohyödyn euroon siirtymisen ansionsta.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Taidetaan olla samaa mieltä siitä, ettei Martin Schulz:ista koskaan tulee liittokansleria. Siksi tuo otsikon kysymysmerkki.

Mutta pyrkimystä tuntuu olevan..

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

En edes usko, että kysymyksessä olisi kanslerin paikka. Schulz haluaa vain ministerin paikan ns. suuren koalition hallituksessa, joka näyttää nyt lähes ainoalta mahdolliselta enemmistöhallitus-koalitiolta?

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Hollantilainen Elsevier-aikakausilehti (arvostettu) tuntuu kuitenkin näin uskovan (ks.aloituksen linkki).

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #13

Saksassa kaikilla puolueilla on tapana asettaa kärkiehdokas tavoittelemaan kanslerin paikkaa. Kokonaan eri asia on sitten, kuinka realistisia nämä tavoitteet ovat.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel Vastaus kommenttiin #14

Näin on ja kyseinen uutinen oli siis se, että Gabriel luopuu kansleriehdokkuudesta Schulzin hyväksi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #15

Itse uskoin näin tapahtuvan jo marraskuussa, kun Schulz ilmotti jättäytyvänsä pois Europarlamentista.
http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/226734-mart...

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel Vastaus kommenttiin #16

Näin teit ja silti kirjoitat hieman ristiriitaisesti: "En edes usko, että kysymyksessä olisi kanslerin paikka" (viesti 12).

Nyt saimme siihen siis lopullista varmuutta: Gabriel oli sitä mieltä, että Schulz pärjäisi häntä paremmin kansleriehdokkaana.

Mutta: SDP menestyisi tulevissa vaaleissa vasta silloin mikäli he uskaltaisivat vihdoin kyseenalaistamaan nykyistä EU- ja euromenoa. Eivät uskalla (varsinkaan Schulz), vaikka aika siihen on varsin kypsä, myös Saksassa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #17

Tarkoitin kommentillani nro 12 sitä, että kanslerin paikka ei ole realistinen tavoite ja sen myös SPD ymmärtää. Anteeksi, jos kommentillani aiheutin väärinymmärryksen mahdollisuuden.

Itse kirjoitit jo aikaisemmin, että Saksassa ei ole yhtään varteenotettavaa eurokriittistä puoluetta. SPD ei sitä ole ilman tai vaalivoitonkaan kera.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel Vastaus kommenttiin #18

Kiinnostava olisi tietää mitä puoluetta "euron isä" Otmar Issing äänestäisi, nyt kun hän on julkisesti vakuuttunut euron kuolevaisuudesta..

Minun (itse asiassa EU:n entinen sisäkomissaari Frits Bolkesteinin) ennuste on: 10 vuoden sisällä syntyy pohjoiseurooppalainen (D-markkapohjainen) yhteisvaluutta, kaatuneen euron jälkeen.

Ken elää, sen näkee.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #19

SPD näkee unta.

http://www.bild.de/politik/inland/martin-schulz/sp...

Tänään julkaistun mielipidemittauksen mukaan ns. punavihreä blokki (SPD, die Linke ja Vihreät) saisivat vaaleissa vain 40%:n kannatuksen. Tätä blokkia SPD lähti syksyllä tavoittelemaan. Enemmistöä blokki ai saisi edes FDP:n avulla.

http://www.wahlrecht.de/umfragen/forsa.htm

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Joka tapauksessa syksyn vaalit tuovat Saksan poliittiseen karttaan merkittävän muutoksen. Saksa on muuttumassa monipuoluemaaksi. Syksyn liittopäivävaalit nostaa parlamenttiin AfD:n ja ja FDP on sinne palaamassa. Liittopäivillä on vaalien jälkeen jo kuusi puoluetta nykyisen neljän puolueen sijaan. Jossain vaiheessa näemme Saksassa täysin uudenlaisia hallituskoalitioita myös liittohallituksissa osavaltiohallitusten tapaan. Mutta näillä näkymin ei vielä tulevien vaalien jälkeen.
http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/228989-mill...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset