Elämä jatkuu

Reilu media- ja journalismikritiikki pressiklubin tilalle

  • Reilu media- ja journalismikritiikki pressiklubin tilalle

Yksipuolisuuden ohella pressiklubi-ohjelmaa vaivasi yhä enemmän ummehtuneisuus ja sisäpiiriläisyys. Katsojan kannalta ei enää ollut hirveän palkitsevaa kun toimittajat haastattelivat toimittajia, etenkin kun lähes aina kyse oli samoista naamoista ja mielipiteistä..

Ehdotan, että hieman kuluneen ohjelmaidean tilalle otettaisiin taas käyttöön kunnon media- ja journalismikritiikki (joka koskisi yhtä hyvin yleä kuin muuta mediaa). Aikoinaan Erkki Saksa näytti mainion mallin ohjelmallaan "Maailma sanojen vankina".  Nykyinen klikkausjournalismi on oivallinen kohde terävälle tarkastelulle aivan kuten pääkirjoituksetkin, puhumatta totuus- ja valhemediasta.

Tästä voisi olla kyse (Seppo Kangaspunta/Internetix)

Aiheeseen liittyvä blogi (2010: Mediakritiikki, Saksa, Harakka, Stiller...)

Aiheeseen liittyvä blogi (2014: Ihanaa: toimittaja haastattelee toimittajaa...)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Niko Sillanpää

"Totuus- ja valhemedia" lienee nykyään lopulta yksi entiteetti, eli vain media.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Juuri se olisikin kiinnostava aihe kyseiselle ohjelmalle.

Eero Mattila

Ajatus on erittäin kannatettava, mutta mistä löytyy riippumaton toteuttaja?
- Olisiko tässä tilaus kansalaisjournalismille?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Erkki Saksan ohjelmassa käytiin esimerkiksi läpi miten jokin asia uutisoitiin eri julkaisuissa (vai jäikö se kokonaan pimentoon). Myös eri lehtien pääkirjoitusten sävyt ja painotukset tarkasteltiin, mikä olikin usein varsin kiinnostavaa (esimerkiksi nyt: lehden suhtautuminen natoon, EU:hun, euroeroon, ilmastonmuutokseen, maahanmuuttoon jne).

Media- ja journalismikritiikin perustana on "median valta" eli media kritisoi muita, mutta on itse liian usein kritiikin ulkopuolella.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Toivon, että pressiklubi jatkaa avoimen kriittisenä ohjelmana. Toivon myös, ettei toimittajia suljeta ohjelmasta. Monet heistä ovat oman kirjoituasalueensa asiantuntijoita ja myös sujuvia esiintyjiä. Toki varsinaisia asiantuntijoita voi ja pitää ohjelmassa käyttää enemmän.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Varmasti pressiklubi tyydytti demareita, mutta "avoimen kriittinen" se ei missään tapauksessa ollut.

Minä peräänkuulutan siis objektiivista, reilua journalismikritiikkia (johon demaritoimittaja Erkki Saksa kyllä pystyi).

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Se nyt vielä puuttuisi, että Pressiklubi-niminen ohjelma olisi olennaisesti jotakin muuta kuin journalistien keskustelua. Sen lisäksi olisi tietysti käyttöä mediakritiikille. Toivottavasti asia- ja ajankohtaisohjelmien resurssit kuitenkin kohdistetaan enimmäkseen mediaa(kin) tärkeämpien yhteiskunnan instituutioiden tutkimiseen ja kritiikkiin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Niin, ihmetellähän sopii, miksi keskinäisen kehumisen kerho kokoontuu studiossa kulmakuppilan sijaan. Tosiaankin mediakritiikille olisi tilaus, mutta vaikea nähdä miten sitä tehdään muuten kuin freelancerina? Heille taas kyseessä saattaa olla automaattisesti uran viimeinen projekti...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #12

En ole huomannut Pressiklubissa juurikaan keskinäistä kehumista. Minkä muun ammatin edustajat eivät saisi kokoontua televisiokeskusteluun? Kirjailijat, kokit, muusikot, urheilijat?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #13

Ravintolaklubi - kokit maistelevat ja kommentoivat kilpailijoidensa annoksia, Kirjallisuusseura - kirjailijat ihmettelevät kilpailijoiden teoksien sanomaa, Musiikkikerho - muusikot kuuntelevat pätkiä kilpailijoiden kappaleista (kokonaan ei kestäisikään kuunnella). Kieltämättä, tuossahan olisi täytettä kanavalle vaikka kuinka. Jostain syystä ei oikein innosta sellainen missä haukutaan muut ja asettaudutaan ikään kuin heitä ylemmäksi. Aika vahva saa olla analyysi, ennen kuin kollegiaalista kritiikkiä lähtisin esittämään julkisuudessa. Nuo jutustelut ovat varmasti kivoja, siellä klubilla.

Käyttäjän jakerajaaho kuva
Jarkko Raja-aho

AlfaTV:llä törmäänyt joskus Uutiskauha -ohjelmaan, siinä ainakin oli jotain muuta kuin sisäsiittoista hekottelua ja hymistelyä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Pressiklubia on kannattanut odottaa ja katsoa, ja etenkin kuunnella. Ja sitähän "pressiklubi" varmasti käsitteenä tarkoittaa, että lehdistön edustajat voivat kokoontua rennosti keskustelemaan.

Siltä pohjalta on tv-yleisö joutunut sietämään sitä, että usein poliitikko-vieras on paikalla vain altavastaajan rooliin sijoitettuna. Ohjelma siis ei esitä kritiikkiä mediaa kohtaan, vaan toimittajien nokkeluuksia ja piikittelyä.

Janne Zareffin videokolumnit ovat olleet ohjelmassa parasta, ja "moraalinvartijallakin" on usein ollut ajatuksia herättävää asiaa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Minustakin Pressiklubin aika meni jo ohitse, kun kaikki siellä vierailevat toimittajat olivat aina samanmielistä porukkaa kuin mitä itse vetäjäkin oli... Mitä se semmoinen keskustelu oli? Lähinnä sitä katseli mielenkiinnolla lähinnä siksi, että kuinka paljon taas persut saivat lokaa niskaansa ja millä sanoilla:). Kaikella on aikansa ja paikkansa. Ja tämä oli nyt tässä - välillä pitää uusiutua, uusin vetäjin ja tyylein.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Omasta puolestani toivon Pressiklubin tilalle Prässiklubia.

Prässiklubin johtoajatuksena olisi yritys kaivaa totuus esiin median julkaisemasta viikon mielenkiintoisimmasta uutisesta ilman vesikidutusta.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Niinpä nin .....ennen toimittaja ja haastateltava ottivat yhteen nyt he ottavat yhdessä

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Se Saksan ohjelma oli kyllä hyvä, mutta Pressiklubin tarkoitus on kai aina ollut olla myös viihdeohjelma ja jos aina samat "koomikot" ohjelmassa esiintyvät, niin vitsit ja naamat kuluvat.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Eräänlainen viihdeohjelma se vissi olikin, paitsi etten enää pitkään aikaan viihtynyt (vrt. aloituksen blogilinkit vuodelta 2010 ja 2014).

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Stiller on juutalainen. Tästä johtuen Pressiklubi muistuttaa samaan aikaan viihde-ja asiaohjelmalta. Suomalaisille tyypillisesti kuivakka ja jähmeä ote Pressiklubilta on Stillerin aikana puuttunut.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Mielestäni sillä ("Hän on sekoitus suomenruotsalaisuutta, pohjalaisuutta ja juutalaisuutta. Hänen isänsä oli suomenjuutalainen ja äitinsä luterilainen") ei ole mitään tekemistä ohjelman laadun tai laaduttomuuden kanssa.

Terveisin, neljänneksi juutalainen (toinen isoäitini oli juutalainen)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset