Elämä jatkuu

Juri Milner sponsoroi ihmisälyä

Monille suomalaisille Juri Milner on täysin tuntematon. Amerikkalaisetkin ihmettelivät alussa kuka on "tuo hullu venäläinen sen tyhmän rahansa kanssa?". Eivätpä enää ihmettele vaan kunnioitus tätä miestä kohtaan on kasvanut koko ajan ja jatkaa kasvuaan. Mistä syystä?

Belgialainen professori Francis Heylighen (teoreettinen fysiikka, verkostot) sai vuonna 2011 oudon sähköpostin, jonka luuli roskapostiksi. Joku väitti työskentelevänsä erään miljardöörin palvelussa, joka haluaisi auttaa tieteellisen työn tekemisessä. Paljastui, ettei kyse ollut spamista vaan viesti oli autenttinen. Parin viikon kuluttua prof Heylighen huomasi istuvansa Brysselin hotelli Amigo:ssa, joka osoittautui kyseisen miljardöörin lempihotelliksi. Pöytäseurana kaksi kaljupäistä venäläismiestä: Juri Milner ja hänen avustajansa Leonid Solovjov. Jo muutaman minuutin kuluttua Francis Heylighen huomasi, että molemmat miehet olivat hyvin perillä tieteellisistä kysymyksistä. Paljastui, että Juri Milner oli saanut yliopistokoulutuksen teoreettisessa fysiikassa ja vieläpä kuuluisan professori Andrei Saharovin johdolla. Kävi ilmi, että Juri Milner toden teolla kiinnostuu elämämme suurista kysymyksistä, kuten "Mikä on energia?", "Mistä materia tulee?", "Mitä elämä on?", "Mikä on todellisuutemme?", "Ollaanko yksin maailmankaikkeudessa?". Siis sellaisia kysymyksiä, joita fiksu lapsi joskus elämänsä alkuvaiheessa pohtii, mutta älyää jättää sivuun myöhemmällä iällä. "Jurilla on hyvin tieteellinen ajatusmaailma ja meillä syntyi nopeasti molemminpuolinen arvostus. Huomasin, ettei hän suinkaan ollut tavallinen oligarkki". Keskustelussa Milner harmitteli kun ei jatkanut tieteellista uraansa.

Juri Milner kertoi, että yhteydenoton varsinainen kimmoke oli Francis Heylighenin kirjoitukset global brain:ista, jossa hän visioi miten ihmisten ja tietokoneiden verkostot muodostaisivat yhdessä laajemman älyn (aivan kuten "vähä-älyiset" muurahaiset pystyvät yhdessä rakentamaan hyvin monimutkaisia rakennelmia). "Kutsumme sitä hajautetuksi kognitioksi" (gedistribueerde cognitie), jossa kyse on teknologisistä systeemeistä, jotka ovat paljon fiksumpia kuin siihen osallistuvat yksilöt. Group think, hieman wikipedian tapaan, voisi olla hyvä ilmaisu. Milner antoi Heylighenille 1,5 miljoonan shekin siinä toivossa, että vuoden sisällä syntyisi matemaattinen malli global brainin toteuttamiseksi.

Juri Milnerin kiinnostus "maailmanlaajuiseen aivotoimintaan" oli jo vuonna 2011 hyvin ymmärettävissä, koska mies omisti jo siihen aikaan 10% facebookin osakkeista. Toukokuussa 2011 facebookin Mark Zuckerberg, googlen Eric Schmidt ja Juri Milner puhuivat G8-kokouksen johtajille. Kun Zuckerberg ja Schmidt puhuivat lähinnä omistä yhtiöistään niin Milner puhui jo silloin global brain:ista. Hänen näkemyksensä onkin todella globaali eikä mies liiku ainoastaan piilaaksossa vaan myös Kiinassa, Intiassa ja Itä-Euroopassa.

Facebook kasvoi nopeasti 15 miljardin arvoiseksi yhtiöksi (vuonna 2007), mutta analyytikot kysyivät silti where is the beef? Miten sillä voi tienata? Apple myy puhelimia ja Microsoft software, mutta mitä myy facebook? Eikö kyse ole kuplasta? Loppuvuonna 2007 24-vuotias Mark Zuckerberg rupesi änkyttämään kun joutui vastamaan markkinoiden tiukkoihin kysymyksiin. Vuonna 2008 tapahtui sitten romahdus ja facebookin arvo oli enää 3 miljardia. Silloin ilmestyi yhtäkkiä "tuo hullu venäläinen tyhmän rahansa kanssa". Milner sanoi olevansa sitä mieltä, että facebookin arvo on edelleen 10 miljardia ja hän osti osakkeet siltä pohjalta. Kun vielä kävi ilmi, ettei Milner halunnut kuulua hallitukseen eikä esittänyt investoinnilleen muitakaan vaatimuksia, olivat amerikkalaiset varma siitä, että miehellä ei ole kaikkea kotona.

Sen sijaan Mark Zuckerberg ja hänen avustajansa huomasivat pian, että Milner oli huippuälykäs ja oli pohtinut paljon pidemmälle kuin muut. Milner toi mukaansa myös arvokkaita kokemuksia muiden maiden nettiyhtiöistä ja totesi alussa, että monet jenkkifirmat olivat liian "soft":ia. Juutuubessa on edelleen nähtävissä videon, jossa vuonna 2009 hyvin rento Milner vastaa haastattelijan hieman ivalliseen kysymykseen siitä tuntuiko 10 miljardin arvio edelleen oikealta. "We are doing the match", sanoi Milner ja lisäsi siihen, että kyseinen arvo ei perustukaan tämän päivän tilanteeseen vaan tulevaisuuden arvoon. Kun nuori Mark Zuckerberg välillä puhuu hän aina muistaa katsoa Milnerin suuntaan, sillä "sanoinko oikein?"-katseella:

https://

Milner olikin harvinaisen oikeassa. Hän osti aluperin 2% facebookista hintaan 200 miljoonaa dollaria ja osti vähän ajan kuluttua vielä lisää siten, että omisti 10%, jonka silloinen arvo oli 800 miljonaa dollaria. Vain muutaman vuoden jälkeen hänen osakkeensa olivat jo 5 miljardin arvoisia ja vuonna 2011 Forbes-lehti listasi hänet miljardööriksi. Silloin Juri Milner osti Los Altos Hills:in talonsa 100 miljoonalla vaikka varsinainen koti on edelleen Moskovassa. Juri ja Julia Milnerilla on kaksi tytärtä ja he asuvat vuorottelen USA:ssa ja Venäjällä.

Kuka tämä mies sitten on ja mistä hänen alkupääomansa? Juri Borisovitsh Milner syntyi juutalaisperheeseen Moskovassa 11.11.1961 ja sai etunimensä Juri Gagarinin mukaan. Isä, Benzion (Boris) Milner oli taloustieteen professori ja vuosina 1967-1976 Neuvostoliiton tiedakatemian US & Canada-instituutin johtaja. Äiti, Betty Josifovna Milner, vuorostaan virologian lääkäri. Juri meni Moskovan yliopistoon ja valmistui fysiikan tohtoriksi vuonna 1986, jonka jälkeen pääsi töihin Andrei Saharovin Lebedev-instituuttiin. Koska Juri teki sen ohella sivubisneksia (möi harmailla markkinoilla dos-tietokoneita) ja tienasi huimasti, isä huolestui oman pojan fyysikkotulevaisuudesta ja lähetti hänet USA:han opiskelemaan Pennsylvanian Wharton School of Business:iin. Daily Pennsylvanian-lehti teki nuoresta Jurista haastattelun, koska tämä oli "ensimmäinen neuvosto-opiskelija Whartonissa". Siinä Milner totesi, että "bisnes on aika yksinkertaista; se on laajempi kuin fysiikka, muttei mene niin syvälle".

Tuon jakson jälkeen hän meni töihin Maailmanpankkiin, jonka jälkeen siirtyi Mihail Hodorkovskin Alliance-Menatep:iin, jossa pystyi parhaiten hyödyntämään USA:ssa oppimansa kauppajekut. Työn ohella hän rikastui ostamansa makaronitehtaan avulla. Kun vuonna 2000 tapahtui ns. dotcomcrash, Milner pystyi ostamaan mail.ru-yhtiön, joka siihen aikaan oli tunnetuin venäläinen nettiyhtiö. Vuonna 2005 hän perusti, yhdessä oligarkki Alisher Usmanovin kanssa, Digital Sky Technologies (DST)-yhtiön, jonka tuoton avulla hän sitten pystyi ostamaan siivun facebookista vuoden 2008 talouskriisin aikana.

Milner ei puhu koskaan politiikasta (toisin kuin Hodorkovski teki, surullisin seurauksin). Hän kertoo olevansa liian kiireinen siihen. Vuonna 2012 Milner möi paljon facebook-osakkeita pois eikä enää puhu global brain:istakaan. "Sen matemaattinen malli ei oikein onnistunut", sanoi prof Francis Heylighen "ja se oli meille molemmille melkoinen pettymys".

Mutta kesällä 2012 useat fyysikot saivat yhtäkkiä taas "roskapostia", jossa todettiin, että he olivat voittaneet Breakthrough Prize:n. Kukaan ei koskaan kuullut moisesta palkinnosta, mutta esimerkiksi fyysikko Alan Guth sai alussa 200 dollaria pankkitilille ja vähän ajan kuluttua summa olikin 3 000 200 dollaria...Myös hänen poikansa Larry, joka myös on fyysikko, sai saman palkinnon. Samoin Edward Witten, Juan Maldacena ja Aleksei Kitaev. Milner kertoi, että on varsin harmillista kun sellaiset suuruudet kuin Paul Dirac ja James Clark Maxwell eivät koskaan rikastuneet arvokkaasta piilaaksotyöstään. Juuri he ovat piilaakson sankareita.

Milnerin ansiosta vuodesta 2013 annetaan tutkijoille Breakthrough Prize-tunnustukset, jonka juhlallisuudet muistuttavat Oscar-gaalaa. Hän sai mukaansa googlen Sergei Brin, facebookin Mark Zuckerberg ja Alibaban Jack Ma, jotka itse kukin luovuttavat vuosittain 7 miljoonaa dollaria tähän tarkoitukseen. 

Nykyisin Milner tekee tiivistä yhteistyötä entinen Nasa-johtaja Pete Warden:in sekä Harvardin astronomialaitoksen johtaja Avi Loebin kanssa, tutkimuskohteena maailmankaikkeus: "olemmeko yksin tässä maailmankaikkeudessa?".

Viime vuonna, huhtikuun 12.päivänä, pidettiin "Yuri´s night" (päivä jolloin Gagarin lähti avaruuteen) ja sen yhteydessä Milner, Warden ja Loeb kertoivat laajoista tutkimussuunnitelmistaan. Tähän tilaisuuteen oli Englannista kutsuttu myös Stephen Hawking. Hawkingin erikoislento ja 20 hengen hoitohenkilökunnan kustannus nousi yli puoli miljoonaan, mutta Milner maksoi kaiken. Kun Juri Milner kerran ei sotkeudu Venäjän politiikkaan, niin hän ei tee sitä myöskään USA:n puolella. Bloombergin Emily Chang kysyi tv-haastettelussa onko Juri huolissaan Donald Trumpin valinnasta, johon mies vastasti: "Olen ainoastaan kiinnostunut eksistentiaalisista kysymyksistä: onko olemassa sivistystä jossain muualla avaruudessa? Sitä pohdin öisin. Ajatelkaa jos olisi olemassa sivistys jossain 100 000 valovuoden taa ja pohtikaa miten me saadaan sinne joskus yhteys. Luulen, ettei meidän pidä tässä puhua maanpäällisistä vaaleista tms":

https://

ALFA CENTAURI (lisätietoa)

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Aloituksessa mainittu oligarkki Alisher Usmanov (joka omistaa 30% Arsenal-jalkapallojuokkueesta) on kiinnostava heppu hänkin. Kun yleisesti todetaan, että Juri Milner on harvinaisen älykäs eikä kivenkova bisnesmies, niin Usmanov tunnetaan erittäin kovana liikemiehenä, jonka vaimo on ("Bengalin tiikeri") Irina Viner, voimistelumaajuokkueen entinen valmentaja.

Tapa millä Usmanov rikastui on vähintäänkin mielenkiintoinen ja kertoo sitä, että hän on vuorostaan fiksu. Neuvostoliiton loppuvaiheessa (itse asiassa juuri päättyneen vankilareisun jälkeen) Usmanov yöpyi halpahotellissa ja huomasi huoneen pöydällä huonekaverinsa kemiankirjan (huonekaveri oli petrokemian insinööri eikä ollut paikalla). Siinä kirjassa mainittiin, että 437 ruplan arvoisilla polymeereilla voidaan valmistaa yli 30 000 muovikassia. Siitä se lähti....

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Juri on sen verran älykäs ja antelias, että olisi ansainnut enemmän lukijoita...

P.S. On muuten metka havainto: otsikkoon piti oikein kirjoittaa ihmisälyä, koska nykyisin puhutaan ainoastaan enää tekoälystä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset