Elämä jatkuu

Lopputulos: Juha Sipilä - Toimittajat = 5 - 0

 • Lopputulos: Juha Sipilä - Toimittajat = 5 - 0

Koska journalismikritiikki on toimittajille kohtuullisen vaikeata ellei ylivoimainen tehtävä ja koska itse satun olemaan täysin vapaa kansalainen (melko tarkkavaisen lukijan lisäksi), teen tässä yhteenvedon reilun kahden kuukauden Sipilä-jahdista. Toivon kommentteja ja mahdollisia korjauksia yhteenvetooni:

 • Kansan Uutiset uutisoi pääministeri Sipilän ja Katera Steelin epäilyttävistä perhesuhteista, koskien erästä Terrafamen urakkatilausta. Kyseisen uutisen uutiskriteeri lienee ollut enemmän poliittinen kuin journalistinen.
 • Seuraavana päivänä (pe 25.11) YLE uutisoi laajasti samasta asiasta, kuulematta kuitenkaan kiireistä pääministeriä. Kun vahinko oli jo tapahtunut Juha Sipilä viestitti toimittaja Salla Vuorikoskelle useita sähköpostiviestejä kertoakseen minkälaista negatiivista vastakaikua uutinen oli saanut aikaan (koko sotkusta lisätietoa tässä laajassa kommenttiketjussa).
 • Alkuviikolla myös toimittaja Ruben Stiller haistoi jupakassa "veren tuoksua" ja suunnitteli kunnon irrottelua seuraavan perjantain pressiklubissa. Päätoimittaja Atte Jääskeläinen pani suunnitelman rattaisiin hiekkaa, jonka seurauksena syntyi valtava suuttumus "tähtitoimittajien" keskuudessa.
 • Toimittaja Susanne Päivärinta suoritti suorassa lähetyksessä "revolverihaastattelun" oman päätoimittajansa kanssa, joka sillä hetkellä oli Kööpenhaminassa. Sen seurauksena koko valtakunta oli tyrmistynyt vallanpitäjien harjoittamasta "sensuurista"!
 • Sattumalta samaan aikaan myös Suomen Kuvalehti kertoi epäilystä, jonka mukaan Sipilä olisi vaikuttanut Ylen uutisointiin. Tässä artikkelissa päätoimittaja Atte Jääskeläinen joutui erittäin kielteisen julkisuuden kohteeksi.
 • Ylen toimittajat Salla Vuorikoski ja Jussi Eronen irtisanoutuivat Ylestä loppuvuonna ja siirtyvät melko pian Suomen Kuvalehteen.
 • Ruben Stiller oli väsynyt, vihainen ja siirtyi sairaslomalle.
 • Eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen selvitti alkuperäisen uutisen väittämät ja totesi yksiselitteisesti, ettei Sipilä ollut esteellinen Terrafame-asiassa. 
 • Susanne Päivärinta irtisanoutui Ylestä ja siirtyi Iltalehteen.
 • Viime viikolla julkisen sanan neuvoston (JSN) puheenjohtaja Elina Grundström julkaisi Suomen Kuvalehdelle langettavan ratkaisun, koska kyseinen lehti julkaisi päätoimittaja Atte Jääskeläisestä erittäin kielteisen artikkelin, kuulematta häntä itseään (kommenttipyyntö lähetettiin juuri ennen painoa, keskellä yötä).

Mistä sitten otsikon tulos 5 - 0? Näin ulkopuolisin silmin pääministeri Juha Sipilä "selätti" (pelkästään olemalla reilusti oikeassa) seuraavat toimittajat:

 1. Salla Vuorikoski
 2. Jussi Eronen
 3. Ruben Stiller
 4. Susanne Päivärinta
 5. Ville Pernaa (SK:n päätoimittaja)

Kiinnostava seikka on sekin, että samainen JSN antoi päätoimittaja Atte Jääskeläiselle ja Ylelle vapauttavan päätöksensä sen Sipilä- ja Terrafame-uutisoinnista. Atte Jääskeläinen selvisi sittenkin voittajana, joskin melko pahasti haavoitettuna.

Terveisin,

Liikkuva äänestäjä                                                         Oheislukemista

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (62 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Hyvä juttu mutta loppukaneettia en allekirjoita.

- Näin ulkopuolisin silmin pääministeri Juha Sipilä "selätti" (pelkästään olemalla reilusti oikeassa) seuraavat toimittajat:

Minä en näe Juha Sipilän selättäneen ketään. Esimerkiksi Ylessä on ollut ilmeisesti savua jo ennnen Sipilän tulta. Sipilä oli siis vain yksi piikki tulehtuneeseen lihaan. Eikä hän tehnyt juurikaan painiotteita luettelosi mukaisesti selätettyihin toimittajiin.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Ehkä siksi laitoinkin lainausmerkit kyseiseen sanaan?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Sipilän mediataktiikkanahan on ollut lähinnä pakoonjuoksu. Jos painimolskia ajattelee, niin selätys Sipilän juostessa pakoon pitkin molskia voisi tapahtua vain siten, että vastustaja liukastuu lentäen selälleen ja menettää samalla tajuntansa.. ;-)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #5

Niko, kerropas: menikö yhteenveto oikein? Näinhän se meni, minun ulkopuolisin silmini seurattuna.

Minulle tulee Suomen Kuvalehti ja tiedän melkeinpä jo etukäteen, että seuraavan numeron jossain pienessä alanurkassa on hikinen maininta tuosta JSN:n päätöksestä....

Itse kohu oli valtava ja kesti lähes 2 kuukautta.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #6

Jos ei kestä Mediaa päättäjänä niin Ulos!

Näkökulma: Sipilä keksi "urkintakohun" omasta päästään.
IL 27.2.2017

Nyt puhuu Sipilän tietoja "urkkinut" ex-lentäjä - "halusin vain tietää, onko Sipilä saanut erityiskohtelua"
IL 27.2.2017

Jos ei ole salattavaa, ei älähdä myöskään median esiin tuomista asioista.
Vai onko muunneltu totuus rehellisyyttä?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #9

Juu, varsin paha mies tuo meidän nykyinen pääministerimme....

Oikein hartaasti odotamme seuraavaa hallitusta:

- pääministeri Antti Rinne
- valtionvarainministeri Ville Niinistö
- ulkoministeri Li Andersson
- oikeusministeri Anna-Maja Henriksson

Joko vihdoin annettaisiin nykyiselle pääministerille työrauhaa?

P.S. Blogini kimmoke ei ollut suuri ihailu Sipilää kohtaan vaan ennen kaikkea suuri inho siitä, että yhtä miestä lyödään oikein porukalla ja jatkuvasti. Suomessa moinen käytös kääntyy lähes aina sen harjoittajia vastaan (kuten on jo tehnyt).

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #11

Lyödäänkö?
- Joko unohtu kuinka juuri kepu löi VM Urpilaista -11-15?
Sattumalta Kiviniemen hallituksen tekemistä sopimuksista.

Esim.Vakuudet .Oli tehnyt VM virkamies Hetemäki ja Salmi jo -10.
Lähde:
EU/Eduskunnan asiakirjat

asiakirjat Jotka kertoi myös että Vanhanen/Kiviniemi sopi EVM -10.
Lapsilisien leikkaus oli kirjattu helmikuussa -11 seuraavan hallituksen leikkauslistalle. Sitä tekemässähän oli kepu ,kok,rkp,vihr josta nuo kolme tuli tekemään sitä-11 -15 hallitukseen.

Ei sii oppositiossa Urpilaisen päätös.

Kun luin asiakirjoja Kepu vastusti omia päätöksiään lykäten syyt demareiden niskoille.Vaikka omasta hallituksesta oli 3 +krst.porvarit niitä tekemässä.

Kepu pettää aina jo -60 luvulta lähtien ,kun ensimmäisen kerran pääsin äänestämään.

Ministerivala sormet piplian päällä edellyttää jotain muuta kuin Koplausta (Juhantalo) tai valehtelua valalla oikeudessa (S-L Anttila).Tai RAY/Nuorisosäätiön rahojen ominluvin ottamista (Vihriälä/Kaikkonen).
Vaikka nuo yhteisrukouksella saa anteeksi,kansa ei niitä unohda.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #6

Yhteenvetoa voi tehdä monella tavalla. Itse annan Sipilälle heti kärsään varoituksen ja miinus seitsemän pistettä siitä, kuinka hän eduskunnan kyselytunnilla toistuvasti väitti, ettei millään tapaa ole yrittänyt vaikuttaa ylen uutisointiin. Nykyisen tiedon valossa absurdi väite eduskunnassa, jossa valehtelu ei ole sallittua.

Ilmeisesti pidät kyseisten toimittajien lähtöä heidän tappionaan? Omasta mielestäni häviäjänä on Yle. Kun katselin esimerkiksi a-studion jotain vähemmän nähtyä hemmoa Päivärinnan eron jälkeen haastattelemassa Terrafame-kaupasta, niin hän oli aivan kujalla ja koko ohjelma oli surkea. En usko että lähteneet toimittajat kokevat suurta tuskaa työllistyttyään muualle, jossa epäilemättä on taatumpi riippumattomuus työn tekemisessä.

Ylen farssi sen sijaan jatkuu, kuukausien ulkopuolisen tutkinnan väistämisen jälkeen sitten teetetään joku kummallinen päätöksenteön auditointi.

Mitä Sipilään tulee, niin luotto häneen oli muistaakseni taannoin aika pohjalukemissa, joten ei häntä nyt suurena voittajana vaikuteta juhlivan.

Oletko muuten joskus nähnyt yhdenkään median uutisoivan oikaisusta tai JSN:n päätöksestä itseensä liittyen jotenkin isosti? Taitaa olla aika harvinaista.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #10

Liittyen mediaan, niin koittakaapa hallituskaudelta löytää ne ajankohtaisohjelmat, joissa Sipilä olisi suostunut olemaan yhtäaikaa vaikkapa jonkun opposition edustajan kanssa keskustelemassa. Onko määrä nolla vai löytyykö joku, itse en muista? Hänelle myönnetään kyllä henkilökohtaista media-aikaa Yleltä, mutta keskusteluihin hän ei osallistu käytännössä koskaan.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #10

Niko: "Ilmeisesti pidät kyseisten toimittajien lähtöä heidän tappionaan?

Kyllä, etenkin siksi, että koko heidän kohunsa paljastui farssiksi. Mauno Koiviston sopulit tulivat (taas kerran) vahvasti mieleen.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #13

Ilmari,
eli onko mielestäsi kohu Ylen ja Jääskeläisen toiminnasta turha ja siinä ei ole olut mitään vikaa? Jon näin niin on meillä aika erilaiset lasit katsoessamme tätä farssia, mutta mikäpä siinä. Taidetaan molemat katsoa samaa farssia, mutta eri syistä. ;-)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #17

Ilmeisesti Atte Jääskeläisen pahin synti oli siinä, että hän (päätoimittajana) kyseisen alkuviikon aikana kielsi Stilleriä tekemästä enempää kohua tästä terrafame-asiasta (josta eduskunnan oikeusasiamies antoi sittemmin vapauttavan lausunnon).

Siitähän nuo valtavan egon omaavat tähtitoimittajat sitten oikein suuttuivat! Sellaista ei yksinkertaisesti tehdä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #19

Löytyykö perusteluja sille että Sipilä oli ääneti ennen vaaleja ja konkarit hoiti puhumisen ? Rehn ja Pekkarinen. Pelättiinkö että lipsahtaa sammakoita medialle?

Kun puheaikaa annettiin YLE Sipilälle kuin presitentin uudenvuoden puheelle .Kun IL/IS oli viikkoja täynnä Sipilä edestä,Sipilä takaa,Sipilän perhe,Sipilän lapset.Eikö silloin häirinnyt yhtään media?

Media joko nostaa politikon suosiota ,tai se myös pudottaa jaloilleen jos neste nousee lettiin .
Sipilä on vain kansan palvelija,verovaroilla oleva politikko.EI paavi.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #19

Matkan varrella on tullut esille aika paljon muuta rajoittamista esimerkiksi keskustalähtöisen Nuorisosäätiön uutisointiin liittyen (Eronen). Mielenkiinnolla odotan mitä aikanaan saadaa selville MOT:in paljastusten jälkeen käynnistyneessä säätiöiden toimintaa valvovan patentti- ja Rekisterihallituksen selvityksessä. Selvitykset vaan kestävät tolkuttoman kauan.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen Vastaus kommenttiin #6

Vaikuttaa, että tapahtumat etenivät aikajanalla esittämässäsi järjestyksessä. Se on jo ihan toinen juttu kuka selätti ja kenet tai ei ketään. Mielestäni tapahtumaketjun aikana on selvinnyt pari asiaa: Sipilä hallitse tiedotusta, eivätkä ns. puolueettomat toimittajat poliitikointia.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Sen verran on syntynyt tasoitusta, että kun ennen vain persut, kokkarit ja kepulaiset moittivat Yleä, niin viime marraskuusta lähtien siihen yhtyivät myös vihreät, demarit ja vasemmistoliitto....tasapeli.

Niko Sillanpää

YLE:ssä olisi vielä aika paljon siivottavaa, esimerkiksi kaikki Hamas/Fatah-sympatisoijat.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Eikö Hamasista tai Fatahista saa uutisoida? Miksi näitä pitäisi uutisoida ainoastaan negatiivisessa valossa?

Hamasilla ja Fatahilla on tavoitteena itsenäinen Palestiinan valtio, vastassa Israel armeijoineen. Molempien toiminta on moitittavaa samoilla kriteereillä mitattuna. Fatahin ja Hamasin pitäisi saada jossain määrin enemmän sympatiaa, koska niiden tavoite on helpompi hyväksyä ja ymmärtää. Israel ei saa niin helposti anteeksi. Sillä on suurempi voima ja sen olisi helpompi suojata siviilejä molemmin puolin aitaa.

Tilanne voi muuttua. Syyrian kapinallisiakin kuvattiin aluksi oppositiona. Sota muuttui raa'emmaksi pitkittyessään ja kaikki ryhmät, mukaan lukien hallituksen joukot, ovat syyllistyneet rikoksiin. Lopulta ainoastaan sodan voittaja saa jonkinlaisen synninpäästön.

Pidän itseäni jonkinmoisena Israelin ymmärtäjänä. Sen tekemisille on ollut helppo sanoa kyllä. Sillä on vahvoja tukijoita kansainvälisessä politiikassa. Siksi on arvokasta, että media nostaa esiin positiivisessa valossa myös sen toisen laidan.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Minä suhtaudun myös myönteisesti Palestiinan itsenäiseen valtioon, mutta se lienee sittenkin aivan eri kommenttiketjun aihe.

Palataanpa Sipilä-jahtiin.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Vaatimus ettei Palestiinalaisista saa uutisoida kumpuaa ihan vain siitä, että kun joku haluaa ettei jostain uutisoida niin sitten siitä ei saa uutisoida tai uutisointia kritisoidaan. Samalla lailla kun ne jotka eivät halua pääministeriä arvosteltavan, vaativat ettei sen sekoiluista saisi uutisoida. Vaikka todellisuutta ei saada sellaiseksi kuin se unelmissa on, niin ainakin kommunikoitu todellisuus pitäisi sada vastaamaan omia ennakkoluuloja. Silloin oma todellisuusvinouma on helpompi säilyttää ja markkinoida eteenpäin.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #45

Kyse ei ole kuitenkaan siitä, ettei pääministerin sekoilusta uutisoitu riittävästi (mies hermostui turhaan Vuorikosken touhusta, vaikka itse olikin oikeassa).

Varsinainen ongelma syntyi siitä, ettei toimittajien eikä toimitusten sekoilusta saanut kunnollista tietoa. Vasta nyt meille kaikille selviää, että juuri siellä pasmat olivat eniten sekaisin. Veikkaan, että Ylen taso tästä kyllä nousee kun liian asenteelliset toimittajat poistuivat.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #48

On kyse siitä. Kauhea tuohtumus kun pääministerin sekoiluista uutisoidaan ja poliittista painostusta vielä päälle. Nyt merkittävin kysymys onkin se, että onko jotain pääministerin sekoilua jäänyt painostuksen takia julkaisematta. Epäilys on vahva kun painostuksen välikappale on saanut jatkaa toimessaan.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Ei tämä vielä tähän jää. Esimerkiksi Iltalehti uhkuu närkästystä ja pyhää vihaa, koskapa pääministeri Sipilä on erehtynyt loukkaamaan mediaa puhumalla tietojen "urkinnasta".

Jumalauta, tässä maassa ei pilkata mediaa! Joten Sipilä saa kärsiä. Edelleen.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Onhan tässä ollut myös positiivisia vaikutuksia: Ruben Stiller sai mielenrauhan, kun ei tarvitse enää stressata pressiklubin jokaviikkoisen sisällön kanssa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Sipilä ja hänen torpedonsa Jääskeläinen tosiaan kuohitsivat Ylen. Nyt ei saa uutisiakaan enää julkaista, jos Jääskeläinen sattuu nukkumaan. Suomalaisen demokratian kannalta kehitys on huolestuttavaa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Jouni kirjoitti: "Nyt ei saa uutisiakaan enää julkaista, jos Jääskeläinen sattuu nukkumaan".

JSN:n pj Elina Grundströmin mukaan "median on aidosti huolehdittava samanaikaisesta kuulemisesta". Samalla hän muistutti "journalistin ohjeista digiaikana".

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Jos tuo kuohitseminen pitäisi paikkansa, niin YLEhän laulaisi hoosiannaa jokaiselle hallituksen toimelle ja esitykselle.

Ja näinhän on todella käynytkin. Vai onko????

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

No nyt on yksityisellä puolella mahdollisuutensa. Sinne pitäisi vielä Ruben Stiller saada siirtymään.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #21
Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kari Haapakangas,
kehuminen olisi liian läpinäkyvää. Enemmän on kyse siitä, mitä uutisoidaan ja millä laajuudella - vai jätetäänkö uutisoimatta. Jos jätetään uutisoimatta olemme onnellisen tietämättömiä - lienee varmin tapa välttää kohun syntyminen.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #24

"Jos jätetään uutisoimatta olemme onnellisen tietämättömiä - lienee varmin tapa välttää kohun syntyminen".

Kuten Nikokin varsin hyvin huomasi, nyt oli kaikesta muusta kyse kuin uutisoimatta jättämisestä....Lähes kahden kuukauden ajan uutisoitiin totuutena sellaista mikä ei edes ollut tapahtunut. Melkoista pokkaa!

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas Vastaus kommenttiin #24

Ihmettelin Yle uutisten fb-sivulla kuinka kummassa kaikki YLEn uutisointi sotesta on niin tavattoman negatiivista. Sain jopa vastauksen, jonka mukaan viime aikoina on tosiaan ollut vähän negatiivissävytteistä, mutta hei, meidän aluetoimitukset on tehneet (melkein) myönteisiäkin juttuja sotesta!

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Valkoisen talon puhelimet syyniin - olen ymmärtänyt, että ilmapiiri Ylessä on näinä päivinä täsmälleen samanlainen. "Hymyilevä kuolema" on palauttanut näennäisesti kurin, mutta vuotoja ei voi tietenkään pitkään tällä tavalla estää.

http://www.politico.com/story/2017/02/sean-spicer-...

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Onko sinusta myönteistä SOTE että ne verot mitänyt olet maksanut terveyspalveluihisi nousee nyt ja plvelujen hinnat nousi 33%?
Lisäksi kaupunkien asukkaat maksaa maakuntien "valinnanvapauden"?

Eli Terveystalot,Attendot ym.pörssiyhtiöt tekee tulosta verovaroista ,osakkeenomistajilleen ?

Kaikki hoidettiin ennen ilmaiseksi verovaroista.Ennen kuin alettiin ajaa alas julkisia palveluita SOTE varten.Leikkaamalla rajusti kuntien valtionosuuksia -92 lähtien . Saatiin jonot syntymään .

Esim.Pihjalinnan tulos nousi -14-15 50% ja se listautui pörssiin.
"Vähistä" kunnan verovaroista? Miten se teki sen ?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kun suomalaisista ainoastaan 20% luottaa pääministeriin, niin se kyllä kertoo mitä kansalaiset Sipilästä ajattelevat.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

En kyllä yhtään ihmettele, tuollaisen ryöpytyksen ja sakinhivutuksen jälkeen..

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Oppositiojohtajaan, toveri Rinteeseen ei usko juurikaan sen useampi suomalainen. Olikohan ero jotain prosentin luokkaa?

Mutta sehän ei ollutkaan mikään uutinen. Vain sillä oli uutisarvoa, ettei pääministeri Sipilään luoteta...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Pääministerillä on asemansa vuoksi suurin poliittinen valta Suomessa, siksi se on uutisarvoltaan aivan eri luokkaa, kuin se millaista luottamusta oppositiossa olevat puh.joht. kansalaisten keskuudessa nauttivat.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #38

Ja siksi pitää olla entistä tarkempi siitä, että uutisointi perustuu faktoihin eika pelkästään toimittajan antipatiaan.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas Vastaus kommenttiin #38

Se on siinä ja siinä ettei toveri Rinnettä jo puhutella tittelillä "tuleva pääministeri"

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tässä ihan oikea uutinen (vaikkapa Kansan Uutisten toimittajille):

Katera Steel Oy
Henkilökuntaa: 40 henkeä (= 40 työpaikkaa Kajaanissa)
Liikevaihto 5 miljoonaa euroa
Perustaja: toimitusjohtaja Ismo Jauhiaisen isoisä Esa Jauhiainen (vuonna 1961 "Hitsaus ja levytakomo ky", vuosina 1978-1995 "Kainuun Teräsrakenne" ja vuodesta 1995 "Katera Steel").

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Katera Steelin toimitusjohtaja Markku Jauhiainen kertoi tiistai-iltana Ylelle, että yhtiö itse osti Fortel Investin viiden prosentin omistuksen joulukuussa.

Fortel Invest tuli alun perin tunnetuksi Sipilän yrityksenä. Sipilä kuitenkin siirsi omat omistuksensa Fortel Investissä lapsilleen vuonna 2013.
-Katera Steelin pääomistajina taas on Sipilän serkkuja ja enoja.

TE tammikuu-17

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Ylen pahoja miehiä....pohditaanpa yhdessä, miten nuokin 40 työpaikkaa saadaan pois Kajaanista, jooko?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #33

Samoin kuin isoista kaupungeista. 487e/kk 0 euron palkalla yrityksiin töihin . Sehän on kepun kärkihanke nyt ja jo-92 lähtien.
Vai sattuko se Kajaani oleen kepun ikioma siltarumpu kunta?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Olen tuosta Yle-kohusta ja uutisoinnista Ilmarin kanssa samoilla linjoilla. Olen myös epäillyt Vuorikoskea ja Erosta niin Yle-uutisoinnin puuhaajiksi kuin SK-uutisen Yle-vuotajiksikin. Vahvistusta epäilylleni ei tietenkään saada ikinä. Aihetodisteet viittaavat vahvasti siihen suuntaan.

Mutta tuosta lopputuloksesta olen eri mieltä. Vaikka Sipilä oli oikeassa, hän teki virheitä. Vuorikoskella saattoi hyvin olla jopa poliitinen agenda ja vaikka Vuorikosken kirjoittelu oli puskista ampumista ilman puolustautumisen mahdollisuutta, Sipilä kirjoittelullaan tarjosi Vuorikoskelle tarpeettomasti aseita. Sipilä antoi tunnekuohun mennä arvioinnin edelle.

Sipilä voitti lopulta pelin, ei ehkä viisi-nolla, mutta selvästi. Samalla hän hävisi sen arvokkaimman: mediapelin. Sillä tappiolla voi olla Sipilälle suurempi merkitys tulevaisuudessa.

Yle on häviäjä joka tapauksessa. En lue tappioksi niinkään noita kohussa ryvettyneitä ja epäonnistuneita toimittajia. Niiden poistuminen voi jopa vahvistaa Yleä. Tappioksi lasken sen, että Ylen riippumattomuutta uutispalveluna on syystä kyseenalaistettu. Arvostelua on käyty talon sisältä kuin poliitikkojenkin taholta. Kaikille on nyt selvää, että riippumton uutisointi on (ainakin ollut) vaarassa.

Pahimmassa tapauksessa Yle joutuu masinoimaan uusia ajojahteja korjatakseen menetettyä riippumatonta mainettaan. Kaksoiskansalaisuuskohuviritelmä näytti epätoivoiselta sellaiselta.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tuossa (aloituksessa mainitussa ja linkityssä) kommenttiketjussa totesin saman: Sipilä teki virheen kun hermostui Salla Vuorikoskelle, mutta lähes jokainen meistä olisi näin tehnyt.

Ehkä Ylen riippumattomuus on nyt hieman paremmalla tolalla kuin aiemmin. Kuten ilmoitin jo viestissä 3: Sen verran on syntynyt tasoitusta, että kun ennen vain persut, kokkarit ja kepulaiset moittivat Yleä, niin viime marraskuusta lähtien siihen yhtyivät myös vihreät, demarit ja vasemmistoliitto....tasapeli.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Sipilä pelaa vaarallista peliä syyttäessään mediaa milloin mistäkin. Pelissä on nimittäin vain yksi asia: hänen oma uskottavuutensa pääministerinä."

http://www.iltalehti.fi//politiikka/20170226220007...

Olisiko peli nyt sitten 5-1?

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

On. Sipilä hävisi ja kovin. Mitä enemmän se rimpuilee, sen pahemmin se on koukussa kiinni ja epäilyksenalaisena. Jos se valittaa jostain, niin ensimmäinen ajatus on että mitä se nyt yrittää pimittää. Ei vain taida olla tarpeeksi fiksu muuttaakseen taktiikkaansa tilanteen mukaan.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Jokaisella oma mielipiteensä (ja demareilla se vanha, "tuttu ja turvallinen" aksiooma); minusta tässä kuviossa erityisesti Vuorikoski, Stiller, Eronen, Päivärinta ja Pernaa hävisivät.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #49

Kenet Sipilä peittosi? SK-Jääskeläinen meni 0-1 (tuskin yksimielisesti).Ohjeisiin kuuluu myös sisällön ja otsikon vastaavuus.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #50

Luepa uudestaan aloitus sekä viesti, jonne vastasit (no. 49).

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #49

Stilleriin uskoni meni ensimmäisen kierroksen vaalivalvojaisia 2000 katsellessa. Kannattaisi välttää tajunnanlaajenteiden käyttöä, jos ei niiden vaikutuksenalaisena pysty suorassa televisiolähetyksessä olemaan kutsumatta Raimo Ilaskiveä Sturmoberführeriksi (vaikka kyseinen sotilasarvo ei kuulunutkaan SS-joukkojen hierarkiaan) muutaman muun määritteen ohella. Siitä saattoi helposti päätellä, että Stiller pitää itseään hieman parempana. Vaikea sanoa, kuinka moni muu Halosen kannattaja komppasi Stilleriä...

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Tämmöisestä tavan tallaajasta tuntuu, että toimittajalauma on päättänyt Sipilän olevan syyllinen. Nyt vain pitäisi löytää rikos.

Lentolupakirjakin oli voimassa. Voi voi, mitähän seuraavaksi kaiveltaisiin. Jotakin olisi pakko löytää.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Lähtökohta on tietysti "paha", keskivertotoimittajan mielestä: mies on miljonääri, lestadiolainen, insinööri ja pohjoisesta....eihän siitä mitään VOI edes tulla.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #53

Miljonäärit, nuo työläisten veren imijät...
Lestadiolaiset, nuo kotoperäiset muslimimme...
Insinöörit, nuo epähumaanit laskukoneet...
Pohjoinen, kuka hullu sinne menee pimeään ja kylmään...

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari Vastaus kommenttiin #53

Ilmari,
lehtitietojen perusteella Ylen ongelmat eivät ilmene vain suhtautumisessa pääministeriin, vaan siinä talossa on johtajuusongelma.
Toimittajat - ei heidän tarvitse mitään "tähtiä" olla - joutuvat pallottelemaan juttuja pomolta toiselle, kun ei kukaan uskalla päättää mitä saa sanoa.
Työn tekeminen sellaisessa ympäristössä on hankalaa.
Sensuurista siinä ei tarvitse olla kysymys.

Olli Mäenpää, Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori, on saanut tehtäväkseen selvittää Ylen sisäisiä asioita. Kaikkeahan me emme tiedä.
Ylen on syytä olla puoluepoliittisesti riippumaton uutisväline ja siihen pitää voida luottaa.

Toistaiseksi kukaan ei ole voittanut 5-0.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #59

Eduskunnan oikeusasiamiehen ja JSN:n päätöksen jälkeen tulos on kyllä 5 - 0.

Käyttäjän MattiMulari kuva
Matti Mulari

Ilmari on tehnyt hyvän ja ansiokkaan analyysin Sipilän ajojahdista ja muutamien toimittajien salaliitosta tässä jahdissa. Voin yhtyä täysin Ilmarin analyysiin ja loppukommukeaan.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kiitos noista näkökulmista.
Median kuluttajalle paljastui monen journalistin ns. ikävämpi, agendainen karva ja pahansuopa asenne, sekä hyvin itserakkaalta vaikuttava omaan napaan tuijottaminen.

Mutta ennen kaikkea luottamus ja uskottavuus - sekä yksittäisiin toimittajiin että heidän edustamaansa, edellä mainitusti painottuneeseen journalismiin - koki pahoja kolauksia.
Journalistien sortuminen osapuoleksi on tympeää katsottavaa.

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

En pitäisi yksittäisen toimittajan osuutta kovin ratkaisevana, vaikka naama ei miellyttäisikään.
Ylen toimittajat ovat ammattitaitoisia ihmisiä eikä sinne mennä millään "agendalla", vaan tekemään töitä.

Työolosuhteet ovat nyt vaikeat: tutkivaan journalismiin ei ole tarpeeksi aikaa ja siksi asioiden käsittely saattaa jäädä pintapuoliseksi.
Se taas ei ole kenenkään etu.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Marja, olen usein ollut kanssasi samaa mieltä, mutta tällä kertaa pidän kiinni siitä, että esimerkiksi Ruben Stillerin omat mielipiteet ja antipatiat paistoivat aivan liian selvästi läpi, koko ajan. Huonoa journalismia..joskin "vitsikkäästi".

Muut mainitut möhläysivät tässä jupakassa ja pahasti.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset