Elämä jatkuu

Schröder otti ja Schulz taas antaa?

Kuten monet vielä hyvin muistavat niin liittokansleri Helmut Kohlin aikana Saksasta tuli Euroopan sairas mies (osittain Saksojen kalliin yhdistymisen takia). Hänen jälkeensä seuraava liittokansleri Gerhard Schröder (tiedättehän, samanlainen oikeistodemari ja putkimies kuin Lipposen Paavomme) oli riittävän vahva päättäjä, että uskalsi ryhtyä tarvittaviin toimiin. Schröderin läpiajamat rakennemuutokset olivat sen verran rajuja, tehokkaita ja epäsuosittuja, että hän menetti paikansa seuraavissa vaaleissa. Tämän Agenda 2010-työmarkkinauudistuksen seurauksena syntyi Saksassa laaja matalapalkkasektori ja tuloerot kasvoivat. Mutta samalla Saksa nujersi suurtyöttömyyden ja nousi maanosan vahvimmaksi taloudeksi.  Sixten Korkman totesi taannoin, että kaikkien ekonomistien ykkössuosikki Schröder on ja pysyy. Näin merkillistä se joskus on, reaalipolitiikassa....teet "oikeat" päätökset, mutta maksat siitä seuraavissa vaaleissa.

Siitä seurasi siis piiiiitkä kausi (lähes 12 v), jolloin kristillisdemokraattien Angela Merkelin johdolla Saksasta tuli koko Euroopan moottori. Vaikuttaa siltä, että nyt aletaan olla kyllästyneitä "Mutti" Merkeliin, etenkin hänen liberaalin maahanmuuttopolitiikan takia. Silti tuntuu oudolta, että juuri SPD:n uusi liittokansleriehdokas, yo-kirjakauppias Martin Schulzin suosio on huimassa kasvussa. Tiedetään nimittäin vallan hyvin, että tämä Euroopan parlamentin pitkäaikainen puhemies on maahanmuuton suhteen vielä liberaalimpi kuin Merkel.

Tärkein syy sisäpoliittisesti "ulkopuolisen" Schulzin suosioon ovatkin hänen puheensa: "Schulzin mukaan Saksan talous on nyt niin hyvässä kuosissa, että eläkkeitä voidaan taas korottaa ja työttömyysturvan kestoa pidentää. Hän haluaa myös parantaa työntekijöiden asemaa yrityksissä"(lähde: SK 9/2017)

Politiikka on sittenkin aika yksinkertaista, eikö? Näinhän se ympyrä sulkeutuu: Schröder otti ja Schulz lupaa taas antaa. Vallanhimo ja "Realpolitik" (suomeksi: helppoheikki). Saas nähdä haluaako saksalainen äänestäjä näiden lupausten perusteella SPD:n ja vihreiden koalition. Mal sehen was passiert!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Se on melko todennäköistä ja myös toivottavaa, mutta pidän myös Schulzia puhtaana populistina. Varmasti pääset valtaan kun lupaat eläkkeiden ja työttömyyskorvausten korotusta jne:

http://www.azquotes.com/picture-quotes/quote-i-m-n...

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Ja tähän kun lisää sen, että jos Macronista tulee Ranskan pressa, niin se tarkoittaa Ranska-Saksa akselin vahvistumista.

Tällöin periferian halu etääntyä EU/euro:sta todnäk. kasvaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset