Elämä jatkuu

Rutte ja Wilders

Tänä aamuna katselin rauhassa, juutuuben kautta, Hollannin pääministeri Mark Rutten ja oppositiojohtaja Geert Wildersin eilisillan televisioväittelyn, kahvikupin kanssa ja onnellisesti Suomen korvessa asuvana hollantilaispuolikkaana. Väittely, joka tapahtui Rotterdamin Erasmus-yliopiston juhlasalissa talousopiskelijoiden edessä, oli jaettu kolmeen osaan: talous, sosiaali- ja terveydenhoito sekä integraatio/maan identiteetti. Mark Rutte käyttäytyi turvallisesti pääministerin roolistaan käsin ("Maata johdetaan oikeasti eikä twitterin kautta, sohvalla istuen") ja puvunsa alla suojaliivissä puettu Geert Wilders vastasi tutuilla teeseillään ("Hollanti on hollantilaisia varten, hallitsematon maahanmuutto on tullut liian kalliiksi, tarvitaan Nexit sekä rajat kiinni"). Keskustelu oli yllättävän tiukka ja vasta huomenna nähdään sen vaikutuksia. Juuri nyt tasapeli kahden suurimman puolueen välillä, Wildersin PVV ja Rutten VVD (Wildersin entinen puolue muuten), on tosiasia. VVD on suomalaisittain "Hollannin kokoomus".

Varsinainen ongelma syntyy siitä, että pääministeri Mark Rutte ei edelleenkään halua muodostaa hallitusta Wildersin kanssa, jolloin hän joutuu taas turvautumaan CDA:han ("Keskusta"), PvdA:han ("SDP"), D66:een ("liberaalit"), SP:een ("Sosialistit") tai GroenLinks:iin ("Vasemmistoliitto/Vihreät"). Wilders muistutti äänestäjiä tästä vaalien jälkeisestä todellisuudesta. Hollannin entinen mahtipuolue PvdA (Partij van de Arbeid/Työn puolue) tulee todennäköisesti kärsimään rökäletappion, johtuen pitkälti siitä, että tämä puolue puolusti aivan liian kauan maahanmuuttajia hollantilaisten työläisten sijasta. Puolue kutistuu todennäköisesti alle puoleen.

Suomen Kuvalehden viimeinen numero (SK, 10/2017) käytti paljon palstatilaa Hollannin nykytilanteen taustoittamiseksi ja myös Ville Pernaan pääkirjoitus käsitteli "Tuntematonta Hollantia". Lehden sävy oli lähinnä ihmettelevä: "Miten niin mukavasta ja suvaitsevasta maasta on tullut sellainen kuin se nyt on?". Vastausta siihen ei kuitenkaan annettu, kuten ei myöskään IS:n Plus-liitteen laajassa artikkelissa (Jari Alenius/Riika Kuuskoski, 11.3). Olen seurannut omien sukulaisteni kehitystä vuosien saatossa ja voin sanoa, että nykyinen soppa on tulosta aivan liian pitkään jatkuneesta, väärästä EU-politiikasta. Hollantilaisten kyllästymispiste on ohitettu jo ajat sitten ja Pim Fortuynin (2002) sekä Theo van Goghin (2004) murhat olivat liian monelle hollantilaiselle vihoviimeinen pisara.

Jotta Hollannin kehitys supersuvaitsevasta maasta yhä jyrkempään kansakuntaan kävisi edes hieman paremmin selväksi niin suosittelen blogikirjoitustani vuodelta 2011, joka perustuu edesmenneen Selma-siskoni pätevään briiffaukseen. Selma (joka kuoli vuosi sitten liikenneonnettomuudessa) oli nuorena tyypillinen vasemmistoliberaali kuten minäkin, mutta hänen kohdallaan sikäläisen yhteiskunnan tylyt tosiasiat johtivat siihen, että hän äänesti loppuvaiheessa enää "Eläinten puoluetta". Kirjoituksestani "Hollannin tilanne" paljastunee se, miksi tähän on tultu. Teksti on edelleen hyvin ajankohtainen ja Selmalle siitä postuumit kiitokset:

Hollannin tilanne

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Mark Rutte oli Hollannin pääministerinä ja Hollanti EU:n puheenjohtajana, kun Turkin kanssa väännettiin "pakolaissopimusta" Merkelin taustatuella.

Tuossa sopimuksessa on (Saksan ja Hollannin) taakkaksi määritelty 250.000 pakolaista vuodessa. Tämän neljännesmiljoonan jakaa Saksan sisäinen tiedote, jossa puhutaan 200.000 pakolaisen vuosittaisesta rajasta......vuoteen 2060 asti! Tämä tekisi Suomelle noin 20.000 pakolaisen taakanjakokiintiön.....vuoteen 2060 asti ?????

Lisää aiheeseen löytyy www.kansalainen.fi sivustolta.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tätä sopimusta Rutte muisti kehua samalla kun Wilders vuorostaan varoitti, että Turkki voi tuon kuvion lopettaa yhdella napinpainalluksella.

Juha Hämäläinen

Tuo sopimus tuo Saksaan noin 12.000.000 pakolaista vuoteen 2060 mennessä
Hollantiin 2.150.000 pakolaista
Ja Suomeen voisi arvioida noin 250.000 pakolaista.

Suo tuolla vetelä täällä, eli valittavana on kuoleman ja itsemurhan välillä

Juha Hämäläinen

Wildersiä tukee tämän hetkinen tilanne Turkin ja Hollannin välillä. Turkki haluaa Hollannin tilille oikeuteen kun eivät päästäneet Turkin ministeriä vaalipropaa levittämään.....

Samaa ongelmaa on Saksassa, jossa asuu paljon äänioikeutettuja turkkilaisia ja Erdo-kaani haluaa kalifiksi kansanäänestyksen kautta, jossa myös ulkoturkkilaiset saavat äänestää.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #4

Molemmat herrat olivat kyllä yhtä raivoissaan siitä, että edellisenä yönä turkkilaiset hajottivat Rotterdamin keskustan, kantaen samalla Turkin valtiolippuja. Siis "kaksoiskansalaiset", jotka osoittautuivat sittenkin turkkilaisiksi.

https://nos.nl/data/image/2016/07/16/300289/xxl.jpg

Juha Hämäläinen

Huomasitko että Wildersillä näyttäisi olevan luotiliivit päällä ?

Kovaksi on mennyt vaalikampanjat tässä "yhteisen asian asiattomassa EU-forisessa EU-tanasiassa! (Hämiö)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Itse en olisi huomannut, mutta tämän päivän hollantilaislehdissä sitä uutisoidaan laajasti. Mark Rutte harmitteli julkisesti, että hänen "lempivihollisensa" joutuu kantamaan luotiliivejä. Wilders saa Hollannin valtiolta myös 24/7-vartioinnin..

Juha Hämäläinen

Taitaa lainausmerkit kuulua sanaan: "harmitteli", eikä tuohon viholliseen (Hämiö)

Minun silmääni tarttuu omituisia asioita, kuten tuo liivi....jonka huomaa kyllä kun vain katsoo avoimin silmin

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Silloin kun kaksi koiraa tappelevat luusta....niin saattaa hyvinkin olla, että kolmas sittenkin voittaa. CDA:n Sybrand Buma veikkasi muutama päivää sitten, että hänestä tulee Hollannin seuraava pääministeri. Mark Rutte on ollut henkilönä jo pitkään epäsuosittu, mutta ehkä viikonlopun "tiukat" otteet tepsivät vaalitemppuna?

https://www.cda.nl/buma/

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Katselin Yleltä mainiot Beppe Grillo ja Wilders dokkarit.

Tuli mieleeni, että oikeistopopulistit ovat oikeastaan eliitin vääristynyt irvikuva. Eliitti ja populistit ovat 180 astetta vinksallaan toisiinsa nähden. Ja siis kumpikaan ei ole suorassa.

Järkevällä ja maltillisella politiikalla saisi kuitenkin suurimman kannatuksen, mutta jostain syystä tämä suurin alue keskikentällä jää kaikilta pelaamatta.

--

Taitaa olla myös niin, ettei v2017 eurovaalien tulosjärjestyksillä ole juurikaan merkitystä, sillä tilanne jatkaa pahenemistaan niistä huolimatta.

EU:n suurimmat ongelmat ovat surkeasti epäonnistunut eurokokeilu sekä laiton siirtolaisuus.

Tilanteen pitää kuitenkin vielä merkittävästi pahentua ennekuin näihin perusongelmiin tartutaan ("no pain, no change").

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Jari: "EU:n suurimmat ongelmat ovat surkeasti epäonnistunut eurokokeilu sekä laiton siirtolaisuus".

Näin on; itse pidän Wildersia, Grilloa, Fraukea jne yksinkertaisena tuloksena väärin harjoitetusta politiikasta. Heidän synnyttäjänsä istuvat Brysselissä. Ehkä pikku hiljaa tämä totuus alkaa paljastua sielläkin? Kysehän on omasta, vastenmielisestä peilikuvasta..

Pahin ongelma on ehkä sittenkin tuo "poliittinen korrektius". Liian kauan tietyistä asioista ei saanut puhua, mikä on aina pahasta. Pim Fortuyn aloitti Hollannissa tarpeellisen keskustelun tyylikkäästi ja myös huumorilla, mutta hänet murhattiin.

Markku Huusko väläyttää tänään omassa blogissaan aivan samoja eristyskeinoja kuin mitä tehtiin Hollannin Hans Janmaatille 1980-luvulla (lue blogikirjoitus: "Hollannin tilanne"). Ei kovin viisasta, sanoisin. Silloin vain ruokitaan ilmiötä. Otetaan mieluimmin hieman oppia Hollannista (joka on jo yläasteella) ennen kuin meidän ala-asteellamme tehdään taas samat virheet, jooko?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Huomenna on kai käymässä niin, että 85 prosenttia äänestäjistä EI äänestä Wildersin puoluetta, vaikka "ilmiötä on ruokittu" mediassa jo monta kuukautta. Ja vaikka saisi 20 prosenttia, niin mitään aikomusta hallitusvastuuseen hänellä ei ole. Peiliin pitäisi katsoa muuallakin kuin Brysselissä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #12

Huomenna Jounin puoleen sisarpuolue (Hollannin entinen mahtipuolue) kärsii hyvin todennäköisesti historiansa pahimman rökäletappion. How come? Peilin paikka?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #13

Nuoret äänestävät vihreitä, niin myös eräs tuntemani Suomen hollantilainen. Minä voin puolestani demarina tuntea itseni nuoreksi jälleen! Varmasti on peiliin katsomisen paikka.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #15

Kun Suomessa vihervasemmisto on haukkumasana, niin Hollannissa se on puolueen nimi: GroenLinks.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

#11.
Itse olen alkanut hiljalleen tulla siihen tulokseen, että kaikkien maiden johtajat, jotka ovat täysin kallellaan EU:n suuntaan ajavatkin vain omia etujaan kansalaisten kustannuksella. Tästä hyvänä esimerkkinä käynee Kataisen poliittinen peli. Tosin P. Lipposella tuo peli ei onnistunut. Oliko liian röyhkeää?

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Populismi on todellakin eliitin luomus, eli sen syntyminen kertoo vain eliitin epäonnistumisesta (haluttomuudesta?) huolehtia kansalaisten tärkeinä pitämistä perusasioista.

--

Wilders vaikutti dokkarissa itseasiassa ihan symppis kaverilta. Joitan hieman höyrähtäneitä ajatuksia, mutta ei sellaistenkaan takia kenekään pitäisi joutua kulkemaan luotiliiveissä.

--

Halla-aho on myös mielenkiintoinen ilmiö. En tunne kaveria tarkemmin, mutta hämmentää varmasti soppaa täällä meilläkin.

--

Huomenna on paljon jännitettävää.

Toivottavasti laitat Ilmari meille kommenttisi lopputuloksesta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #23

Aavistuksen moukkamainenhan tuo Wilders on. Ei ollenkaan sellainen herrasmies kuin esimerkiksi Joachim von Ribbentrop, Baldur von Schirach tai Albert Speer.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Eristäminen (varsinkaan etukäteen) ei vaikuta hyvältä strategialta. Puheenjohtajan valinta on Perussuomalaisten oma valinta ja heidän on sen ratkaisun kanssa elettävä. Yleensäkin, vaikka muiden valintoja on spekuloitu, niihin ei ole varsinaisesti yritetty vaikuttaa.

Sitten kun valinta on tehty, nähdään, miten puolue ja sen puheenjohtaja haluavat edetä. Todellisuudessa kovin radikaaleihin muutoksiin ei ole mahdollisuuksia. Koska hallituksen toiminta on tähänkin asti perustunut ennen kaikkea keskinäiseen luottamukseen, niin sen luottamuksen keikuttaminen ei varmaan kovin pitkään Sipilää miellytä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #34

Jos Halla-aho tosissaan aikoo johtaa puoluetta Brysselistä, niin toivottavasti Perussuomalaiset siinä tapauksessa tekevät valinnan Leena Meren ja Sampo Terhon välillä.

Ei hallituksessa merkittävässä asemassa olevaa puoluetta voi johtaa etänä. Puolueen puheenjohtajan on oltava mukana hallituksessa tekemässä päätöksiä ja ottamassa vastuun päätöksistä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kiitos, Selma-siskoni toimi pitkään hollantilaisen "Trouw"-lehden kolumnistina ja juuri hänellä oli pitkäaikainen ja älykäs perspektiivi tuohon entiseen synnyinmaahani. Itse asun jo niin kauan Suomessa (47 vuotta/Suomen passi eikä kaksoiskansalainen), että luotan sisarusteni ja tuttavieni antamaan kuvaan. Suomen kannattaisi ottaa oppia Hollannin virheistä.

https://www.trouw.nl/

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Huomiota kiinnittää ilmaus "entiseen synnyinmaahani". Olisikohan kotoutumisen maailmanennätys? :)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #20

Tekevälle/kirjoittavalle sattuu: entiseen kotimaahani, jossa myös satuin syntymään (ja jonka kehityksestä olen jo pitkään ollut huolissani).

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #21

Tuli mieleen sellainenkin aatos, että Rutte tilasi ennen vaaleja oman "noottikriisin" Turkin avulla, jotta voisi osoittaa äänestäjille olevansa luunkova poliitikko myös Wildersin 'alalla'? Ei päästänyt maahan kahta Turkin ministeriä.

Siis Rutten tarkoitus oli vetää Wildersin kulmahampaat pois ja näyttää omia rautahampaitaan. Siinä voi käydä niin, että Turkin reaktio onkin Ruttelle kovempi purtava, tai/ ja että kansa (joka ei ole niin tyhmä kuin luullaan) alkaakin epäillä Rutten motiiveja, kun maa tai koko EU joutuvat Turkin painostuksen kohteeksi.

Rutten osakkeita laskee nyt sekin, että ' fasistinen' Saksa ja 'Charles Hebdon' Ranska eivät estäneet turkkilaisten poliitikkojen liikkumista maassaan.

Lisäksi Rutten ja Merkelin suullinen lupaus Turkille n. 250.000 pakolaisen jakamiselle EU-maihin tuli juuri julki, ja tuo Rutten kahdella vastakkaisella jakkaralla istuminen vie hänen luottamuspääomaansa.
Mark Rutte taisi tehdä ison poliittisen virheen?

Jorma Kinnunen

Hyvä kirjoitus, kuten myös tuo Hollannin tilannetta kuvaava vanhempi kirjoitus. Itselleni on tullut semmoinen valitettava vaikutelma, että Suomessa halutaan tehdä varoituksista huolimatta samat virheet kuin Ruotsissa ja Hollannissa. Ei ole ilmeisesti sisäistetty tätä Einsteinin lausumaa viisautta. "Hulluutta on se, että tekee samat asiat uudelleen ja uudelleen ja odottaa eri tuloksia."

Ja monet Uudessa Suomessa kirjoittelevatkin vähättelevät Ruotsin ongelmia, vaikka siellä sattuu vähän väliä kaikenlaista jännää noissa ongelmalähiöissä ja Malmön kaupunkikin on käytännössä konkurssikypsä, pysyy pystyssä vain valtiolta saamillaan tuilla.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Toit oivasti esille väittelyn, jossa pääministeri Rutte sai puhua ilman suojaliivejä ja Wilders väitteli suojaliivit päällä. Pikku ääni kysyi olkapäälläni istuen, mitähän Rutte olisi puhunut ja miltä hänestä olisi tuntunut, jos suojaliivien käyttö olisikin ollut käytössä ns. toisinpäin?

Asuin Hollannissa v. 1979-80 ja toivoin, että Suomi ei joutuisi kokemaan kaikkea sitä, mitä siellä kohdalleni osui. Lisäys: No, nyt meillä on kaikkea. 1) huumeet, 2) kova rikollisuus, 3) hallitsematon maahanmuutto ja 4) kova (pehmeä) prostituutio.
Kaikki hyvin, kansa yhtenäinen, ongelmia ei ja talous kukoistaa...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tänä aamuna Wilders kertoi radiohaastattelussa, että hän on niin Al-Qaidan kuin Talebanien tappolistalla ja "ettei kyse ole partiolaisista" (padvinders):

http://www.telegraaf.nl/tv/nieuws/binnenland/27797...

Miehen tylyt toteamukset islamista ovatkin aivan liian mustavalkoisia ja typeriä, mutta hän maksaa siitä vähintään yhtä kovan hinnan kuin Salman Rushdie..

Yleensä jaetaan muslimeja malttillisiin (80-90 %) ja ääri-islamisteihin (mm. salafistit) 10-20%. Nämä luvut perustuvat Humboldt-yliopiston prof Ruud Koopmansin tutkimustuloksiin.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Herra paratkoon! Minun kohdalleni osuivat 1980-luvun Amsterdamin reissuilla noista ehkä koviten huumeet. En muista aivan kaikkea, mutta kaikesta syytän Hollannin silloista hallitusta ja varmuuden vuoksi Brysseliä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

En kyllä pysty ymmärtämään ihmisiä, joiden mielestä pahinta maailmassa ovat Malmö ja Amsterdam. Millä planeetalla he elävät?

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Wildersin mahtijytky olisi erittäin toivottava asia. Mies kuuluu aivan ilmeisesti alati vähenevään järkijätkien heimoon.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Hollantilainen kannanotto tämäkin.Ian Buruma on blogistien ehdotonta aatelia.

https://www.spectator.co.uk/2017/01/why-geert-wild...

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Eiköhän nämä mene, kuten kaikki muutkin vaalit lähiaikoina. Ensin uutisoidaan, että pahan akselia edustavan XX:n mahdollisuudet ovat tasan nolla. Sitten seuraavana päivänä yllätytään ja järkytytään. Pidetään itkunsekaisia kriisipalavereja, päivitellään äänestäjien tyhmyyttä ja mietitään, kuinka heitä voisi rangaista.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Niin se olikin "punt C" (Als je dan toch wil).

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset