Elämä jatkuu

Hollannin vaalituloksesta

Toisin kuin tuossa toisessa blogissa todettiin, populismi voi Hollannissa hyvin ja voitti parlamentissa reilusti lisäpaikkoja. Enkä tarkoita tässä Geert Wildersin 5 lisäpaikkaa, jota pääministeri Rutte koko ajan kutsuu "vääräksi populismiksi" (verkeerde populisme), vaan uuden messiaksen, Jesse ("jessias") Klaver:in GroenLinks:in/ViherVasemmiston 10 lisäpaikkaa. Tulos on loistava ja saatu aikaan uskomattomalla unelmahötöllä. Aivan kuten tulee tapahtumaan "vihreässä" Helsingissä, niin Klaverin puolueesta tuli Amsterdamin suurin puolue. Ilmiö perustuu siihen, että olet "hyvännäköinen" (kuulemma Hollannin Justin Trudeau) ja puhut, nuorena idealistina, kaikkea hyvää ja kaunista. Nuori mies ei ole koskaan tehnyt oikeata työtä, mutta itsevarma vastaus löytyy kaikkiin ongelmiin. Luin aamulla hollantilaisten palautteet tästä ilmiöstä (nopeasti paisuvien kommenttiketjujen reaktioita) ja elämän nähneenä miehenä olen samaa mieltä viestien sävystä: siperia opettaa ja vieläpä melkoisen kovalla kädellä. Voitto on kuitenkin taskussa ja aikaansaatu "oikealla populismilla" (juiste populisme).

Varsinainen jymyuutinen on kuitenkin se, että sosialidemokraatit (PvdA/Työn puolue) pyyhkäistiin yksinkertaisesti kartalta. Jo aiemmin he menettivät 22 paikkaa ja nyt siihen tuli 29 paikan lisätappio. Entinen mahtipuolue on nyt sirpalepuolue, johtuen aivan liian löysästä integraatiopolitiikastaan. PvdA menetti paikkoja äsken mainittuun GroenLinks:iin, mutta myös D66:een (keskustaliberaalit) ja Eläinten puolueeseen, jonka kasvu oli myös merkittävä. Muuten, eläinten puolue on eräänlainen protestipuolue ja sitä äänestävät niin eläinrakkaat kuin ihmisvihaajat (mielenkiintoinen yhdistelmä).

Itse olen tyytyväinen siihen, että rauhalliset ja supihollantilaiset kristillisdemokraatit (CDA) saivat 6 lisäpaikkaa ja myös siihen että uusi, fiksu tulokas pääsi "sisään" (FvD/Forum voor Demokratie: 2 paikkaa). 

Todennäköinen hallitus (aamuisten varhaisanalyysien perusteella): VVD+CDA+D66+jokin puolue.

Tänä aamuna monet hollantilaiset vaan tuntuvat pelkäävän, että tuo "jokin puolue" on GroenLinks.

P.S. Geert Wilders saa hyvin monilta hollantilaisilta reilun tunnustuksen siitä, että juuri hän puhui kampanjan aikana ihan oikeista ongelmista. Moni harmittelikin sitä, että sen seurauksena mies joutuu käyttämään luotiliivejä sekä henkivartioita (Salman Rushdien kohtalo). Hänen (itse asiassa paljon fiksumpi) "edeltäjänsä" Pim Fortuyn (eri puolue) tunnetusti murhattiin.. Suorapuheisuuden ja sananvapauden hinta voi olla myös äärimmäisen kova.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

51Suosittele

51 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (89 kommenttia)

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Toisin kuin tuossa toisessa blogissa todettiin, populismi voi Hollannissa hyvin ja voitti parlamentissa reilusti lisäpaikkoja.

Toisen blogistin otsikko jo sisältää suoranaiseen valheen. Ei kuitenkaan kannata ruokkia trollia ja mennä sinne sitä kommentoimaan.

Rutten puolue juhlii voittoa vaikka menetti 20 % paikoistaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"supihollantilaiset kristillisdemokraatit"

Oletpas sinä jo vuosien saatossa suomalaistunut. Eikös heitä pitäisi kutsua "hopihollantilaisiksi"?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Olet tietysti oikeassa, mutta tällaisen uudissanan (neologismi eli tietoisesti luotu) huomionarvo on aina parempi kuin tuttu ja turvallinen.

Supi (taipumaton): peri, täysin. Käytetään lähinnä alkusointuisten sanojen kanssa sanonnoissa. Esimerkiksi: supi suomalainen sauna

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Toistaiseksi olen havainnut "supi" -tehostetta käytetyn vain yhteydessä "supisuomalainen", ellei sitten "supikoiraa" ajatella "perikoiraksi". (Vrt. "verikoira"). ;)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #8

Niinpä, toistaiseksi. Tässä olikin kyse uudissanasta, joka sai näin ollen riittävästi huomiota.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Vuonna 2004 Baltian-kierroksen opas käytti esittelypuheenvuoroissaan useita kertoja sanaa "supivirolainen". Tuohon aikaan vihapuheen käsite oli vielä tuntematon, mutta hölmö adjektiivi herätti minussa viha-ajatuksia varsinkin, kun samainen opas päästeli suustaan muitakin sammakoita.

PS. Hopihollantilainen on mainio sana, parempi kuin apialankomaalainen, joka rytmittyisi helposti apia-lanko-maalainen.

Jaakko Häkkinen

"Oletpas sinä jo vuosien saatossa suomalaistunut. Eikös heitä pitäisi kutsua "hopihollantilaisiksi"?"
-- Tämä oli paras, repesin. :D

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Jos rehellisiä ollaan, niin tämä blogi (sekä aiemmat, siihen liittyvät) antaa enemmän taustatietoa Hollannin vaalituloksesta kuin "tuo toinen", joka kelpaa karuselliksi, mutta näinhän se tuppaa menemään. Toimituksen sana on laki ja hyvä niin. Luulen ja toivon, että kiinnostuneet lukijat löytävät tämänkin jyvän.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Itsekin hoksasin aamu-uutisista, että Jessellä on ilmeinen "Trudeau-luukki".

--

Unelmahöttöä on todellakin joka ilmansuunnassa, kuten Ilmari toteaa.

Pahin höttö on eliitin yhä ylläpitämä kuvitelma liittovaltion kaltaisesta EU:sta.

Tämä unelma on nyt johtamassa mm. euroalueen hajoamiseen. Italia ja Kreikka ovat pankrotissa (mahd. myös Espanja ja Portugali). Asia tulee realisoitumaan lähiaikoina.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Lookit eivät ole neutraaleita eivätkä edes myötäsyntyisiä. Poliittinen imago heijastaa poliittista ideologiaa. Ilmeet, ryhti, katse, jne sisältävät tärkeitä valintoja.
Valistusajan perinteen avoin katse kontra autoritääristen perinteiden eri ilmenemismuodot.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Lookit on tosiaankin yleensä tarkoin harkittuja ja niillä on myös todellista merkitystä.

Jesse on minulle sinänsä tuntematon hahmo, vaikuttaa kyllä ihan symppikseltä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Mainio idea kiinnittää huomio 'oikeaan' ja 'väärään' populismiin ja siihen kolmanteen: GroenLinks-populismiin. Toki PM mark Rutte unohtaa, että hänen oma populisminsa on sotkenut maan Turkin ja EU:n kriiseihin
Luotiliivissä kulkeva kilpailija taas tarjosi yhteistyön kättä hallituksessa. Mutta näyttää siltä, että 'oikeaa' populismia edustavat ovat yhteistyökyvyttömämpiä tässä suhteessa. :))

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Idea ei ole siis minun vaan pääministeri Rutten. Hän totesi vaalituloksen jälkeen, että "panimme stopin väärälle populismille" (verkeerde populisme). Tässä tuore hakutulos:

https://www.google.fi/webhp?sourceid=chrome-instan...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Aivan. Siihen ei juuri kiinnitetty huomiota mediassa. Kuvaus on tällainen:
http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/komme...

Blogi on MTV3:n mielipideuutiseenkin nähden paljon informatiivisempi.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #12

Tietysti, onhan minulla jonkinlainen etulyöntiasema..Hauska muuten, miten asun Kainuun umpikorvessa ja pystyn seuramaan kaiken on-line. Digiajalla on paljon hyviä puolia.

Muuten, tuo Hollannin vaalien loppudebatti oli järjestetty hyvin (vinkki YLE:lle). Jokainen puoluejohtaja sai valita oman mieliteesinsä, jonka jälkeen hän joutuu sen puolustamaan arpomalla valittua, toista puoluejohtajaa vastaan. Jokaisella oli kaksi vuoroa: kerran puolustajan ja kerran opponenttina. Varsin toimiva ratkaisu. Tässä linkki:

https://www.youtube.com/watch?v=aYgyrUR0ob8

Ei muuta kuin matkimaan, YLE!

Käyttäjän HeikkiMkinen1 kuva
Heikki Mäkinen Vastaus kommenttiin #14
Jaakko Paasonen

Olisikos "väärää" populismia ollut se, että joku toimittaja olisi kirjoittanut siitä.Hollannin sos.demokraattien jytkytappiosta.? Nythän he hävisivät melkein kaikki paikkansa eikä meillä meediot hiisku sanaakaan..vaan Nyt puolue
joka voitti lisäpaikkojs " hävisi " vaalit.
Merkillistä uutisointia ja ylen antia muutenkin, kautta koko mediakentän.
Mutta,mutta.. vaihteeksi taas jo hymyilyttää..;-)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Eilen illalla tuli YLEltä hyvä dokumentti Geert Wildersistä, sai ainakin perustietoa Wildersin taustoista ja linjauksista. Suomessa Hollannin politiikasta ei juuri tiedoteta paitsi että Wilders on leimattu pahimman luokan öykkäriksi ja riidanhaastajaksi. Jäi ihmetyttämään tämä Wildersin yhden miehen puolue, ei kovin demokraattista eli pelkääkö omien kritiikkiä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Joo, varsin ristiriitainen ja myös surullinen hahmo, mutta äijä maksaa erittäin kovan hinnan omasta vakaumuksestaan. Hänen (Hollannissa laajasti tunnustettu) ansionsa on kuitenkin se, että nyt puhutaan myös sellaisista aiheista, joista aiemmin ei saanut puhua (poliittinen korrektius). Eräänlainen katalysaattori siis. Selvästi huomasi vaalikampanjan aikana, miten se on vaikuttanut muihin puolueisiin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Seurasin dokumentia hetken aikaa, mutta totesin sitten ettei kannata, samaa sontaa on tämän hollantilaisen populistin politiikka kuin Trumpin, LePenin, tai Halla-Ahon politiikka.

Timo Soini on nyt lopullisesti paljastanut oikean karvansa. Kuten epäilin, ei hän koskaan mikään oikea populisti ole ollutkaan. Timo vain teki "tieteellistä" tutkimusta siitä miten populismi toimii. Nyt hän voisi mennä jonnekin oikeaan puolueeseen konsultiksi, neuvomaan miten populismiin pitäisi suhtautua.

Timon jälkeen saadaan sitten persujen johtoon oikea populisti, jos Halla-Aho valitaan. Jos taas Sampo Terho valitaan, Timon tutkimusprojekti populismista voi jatkua kaikessa rauhassa.

Jaakko Paasonen

PerusSuomalaisten perusvihaajs,Arto Vihavainen. Ymmärrän katkeruutesi noin niinkuin demari/ vasemmistolaista taustaasi? vasten.
Mahtaa se ottaa umpioon, tämä hollannin demarien anti jytky.
Aivan oikeasti.. ;-)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #91

Huomautan taas, kuten sata kertaa aiemmin, että demarimyönteisyyteni perustuu siihen että demarit perinteisesti edustavat kaikkein tärkeimpiä ihmisiä, siis kaikkein tärkeintä yhteiskuntaluokkaa.

Demariäänestäjät ovat niitä ihmisiä jotka pitää työllään pystyssä herrat ja narrit, rikkaat, rakkaat, köyhät ja varkaat, huijarit ja kapitalistit, muorit, vaarit, opiskeliajat, koululaiset ja siivellä eläjät.

Sosilidemokraattien äänestäjät ovat ihmisiä joita sinä halveksit, mutta he ovat tärkein ihmisryhmä Suomessa ja maailmassa.

Tämä ei suinkaan tarkoita että olisin sosialidemokraattisen puolueen kanssa samaa mieltä. Usein he mielestäni ajavat tämän tärkeän, kaikkein tärkeimmän ihmisryhmän asioita väärällä tavalla ja minun on pakko äänestää muita pulueita, ei kuitenkaan kokoomusta, koska he edustavat rikkaita siivellä eläjiä, eikä populisteja, koska he tavoittelee vain poliittista uraa ja omaa etua, eikä myöskään kansallisnmielisiä, koska heidän uhonsa johtaa lopulta sotiin.

==============

Mitä Hollannin demareiden tappioon tulee, niin näyttää siltä että sen avulla vältettiin suuronnettomuus, eli populistien rökälevoitto. En tiedä oliko ukkosenjohdattimena toimiminen suunniteltua, mutta teko voitaisiin luokitella Euroopan mittakaavassa sankariteoksi. Se saattaa olla osatekijä, jos Eurooppa pelastuu populismin vyörytykseltä ja uhalta.

Demareiden katomista ei tarvitse pelätä, sillä yli 50 prossaa äänestäjäkunnasta on luonnollista demarikansaa, usein tosin jonkin hihhuli-ideologian, kuten populismin harhaannuttamia. Tilanne palaa kyllä ennalleen Hollannissa ennenpitkää. Demariväki palaa omaan puolueeseensa.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Se oli hyvä dokkari.

Lenkillä ollessani välähti, että Wilders on oikeastaan hieman Don Quijote tyyppinen surullinen, "yksinäinen-ritari"-hahmo.

Vaikea pitää kaveria sinänsä pahana, lähinnä käy vain sääliksi.

--

Beppe Grillo vetää myös yhden miehen showta Viiden Tähden liikkeessä.

Eero Mattila

Mainio kirjoitus ja ohittaa kirkkaasti toimituksen "valinnan". Mutta toimituksen "valinta" lienee sitä oikeaa populismia.
Toivottavaa olisi, että UUden Suomen "toimitus" kehittäisi journalistista osaamistaan ja nostaisi esiin oikeasti oivaltavia ja hyvin toimitettuja kirjoituksia - kuten tämä.
Kaupallisessa mielessäkään Huuskon valinnan pönkittäminen ei liene kovin järkevää...

Käyttäjän teppoovaskainen kuva
Teppo Ovaskainen

En oikein ymmärrä kritiikkiä kun tämäkin blogi on toimituksen valinta. Teppo / US

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

ks. kommentti 6 ja kiitos nostosta.

Käyttäjän teppoovaskainen kuva
Teppo Ovaskainen Vastaus kommenttiin #25

Joo. Kiitos sinulle hyvästä tekstistä ja avartavasta näkökulmasta.

Eero Mattila

No nyt on. Kiitos siitä;-)

Hyvä valinta, mutta tuo toinenkin teksti edelleen on nostoissa, joka edelleen saa ihmettelemään Huuskon Valinnan toimintaa.
Eiköhän jauhelihahyllyssäkin laatuvaatimus koske ihan jokaista pakettia....

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #63

Prosenttien laskeminen ja ymmärtäminen ei ole jokamiehen asia.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Wilders sai lisäpaikkoja ja hävisi vaalit.
Vihreät saivat lisäpaikkoja niin voittivat.
Elämä on ihmeellistä.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Rutten 2012 oli jytky.Eilinen tulos on aivan kelvollinen pitkässä juoksussa.Britannian ja USA:n vaalimatematiikalla VVD olisi vienyt koko potin.Sen verran oli kaulaa seuraavaan.Toisaalta kyllä näkyy Hollanninkin järjestelmä olevan remontin tarpeessa.Wilders ei näytä olevan ainoa yhden miehen show.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Hallituksessa istuneiden Rutten VVD:n ja Työväenpuolueen yhteinen kannatus edellisissä vaaleissa oli 51,1%, ja nyt 2017 se on 26,4%. -->Loistava torjuntavoitto hallitukselle?

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Tällaistahan se FAKE NEWS -uutisointi on. Tämä Rutten puolue kärsi rökäletappion ja mediat käänsivät sen voitoksi.
Jälleen kerran MSM:t munasivat itsensä. Valehtelun määrällä ei nykyään ole mitään rajaa. Eikö ne osaa edes hävetä?

Niko Sillanpää

"Varsinainen jymyuutinen on kuitenkin se, että sosialidemokraatit (PvdA/Työn puolue) pyyhkäistiin yksinkertaisesti kartalta. Jo aiemmin he menettivät 22 paikkaa ja nyt siihen tuli 29 paikan lisätappio. Entinen mahtipuolue on nyt sirpalepuolue, johtuen aivan liian löysästä integraatiopolitiikasta. PvdA menetti paikkoja äsken mainittuun GroenLinks:iin, mutta myös D66:een (keskustaliberaalit) ja Eläinten puolueeseen, jonka kasvu oli myös merkittävä."

Erittäin epätoivottava kehitys. Toivon todellakin, että sosialidemoraatit saisivat Euroopassa pelinsä takaisin vanhoille raiteilleen. Vinkki: Se ei tapahdu muodikkaalla identiteettipolitikoinnilla ja "globaalilla vastuulla" -- eli intersektionaalinen ja queer-feminismi, multikulturalismi ja postkolonialistinen teoria eli Justin Trudeau hiiteen -- jotka johtavat vain (lisä-)sirpaloitumiseen.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Niinpä, mutta silti se oli näiden vaalien jymyuutinen. Muuten, Jesse Klaver on hyvin pitkälti Ville Niinistön kopio...myös puheet käyvät yksi yhteen.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Löytyykö Hollannista yhtään Juha Sipilän kopiota?Jos näin on, niin osanottoni heille.Soininvaara toppuutteli ennen viime vaaleja ylenmääräisestä Sipilä-hypestä.Hän totesi,ettei Sipilä yksin kesää tee, koska eduskunnassa on 60 muuta kepulaista.Kuinka väärässä hän olikaan.Monelle kävisi 60 kepulaista ilman Sipilää.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #20

Sipilää paljon haukutaan jo tavan vuoksi; en ole mukana siinä. Tehköön hommansa loppuun.

(Osanotosta puheen ollen, minun kauhukabinettini on seuraava: pääministeri Antti Rinne, valtionvarainministeri Ville Niinistö, ulkoministeri Li Andersson, oikeusministeri Anna-Maja Henrikson)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #21

Minä pidin Sipilästä siitä hetkestä lähtien, kun hänet valittiin Keskustan puheenjohtajaksi. (Tai oikeastaan se varmistui siitä, miten hän lähti työskentelemään perusta edellä.) Mutta missään vaiheessa en ole hypettänyt häntä, en edes silloin, kun Keskustan kannatus ylitti kyselyissä 25%. Ja tuntui hän itsekin toppuuttelevan lentoonlähtöä, joka joillain tuntui jo olevan mielessä. Yksi mies ei kaikkea voi ja onnistumisessa on usein myös onnekasta sattumaa mukana.

Enkä ole toistaiseksi pettynyt. Minä en koe, että perääntymiset eri asioissa ovat tappioita. Jos joku asia ei lähde toimimaan, on haettava vaihtoehtoinen tie. Joten samaa mieltä. Tehköön hommansa loppuun.

Jorma Kinnunen Vastaus kommenttiin #21

Tuohon kauhukabinettiin olisi vielä hyvä lisä Emma Kari sisäministeriksi.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #21

Oma kauhukabinettini istuukin jo pitkälti hallituksessa. Toki vielä huonommaksi voi mennä jos Halla-aho päätyisi tuonne.

Hannu Rautomäki

Islamisaatio etenee Hollannissakin, ja muiden maiden kokemuksista ei opittu yhtään mitään.
Yltiöpäinen sinisilmäisyys ja suvaitsevaisuus on Lännen vakava tauti.
Viite:

https://beta.oikeamedia.com/o1-5821

http://areena.yle.fi/1-3869235

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Oikeamediasta:
"Muslimiveljeskunta pyrkii estämään assimilaatiota eurooppalaiseen yhteiskuntaan muodostamalla islamilaisia rinnakkaisyhteiskuntia Eurooppaan"

Samaan tähtää Helsingin hanke suurmoskeijasta ja siihen liittyvästä monitoimihallista.
Varmistetaan, etteivät muslimit harrastuksissakaan vahingossa joudu tekemisiin kantasuomalaisten kanssa.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Hollannissa on noin 17 miljoonaa asukasta, joista maahanmuuttajataustaisia on noin 19% eli kolmisen miljoonaa asukasta.

He ovat jo todellisessa vaaankieliasemassa, mikäli ovat äänestäneet vaaleissa.

Ei ole myöskään vaikeaa kuvitella, ketä he eivät olisi äänestäneet.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kun taas pohditaan, keitä maahanmuuttajataustaiset ovat äänestäneet, niin todennäköisimmät puolueet ovat olleet GroenLinks (lukemattomien lupausten perusteella) sekä "turkkilaispuolue" DENK, joka sai kolme paikkaa. Loput äänesti varmasti edelleen PvdA:ta (jolla on enää 9 paikkaa).

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Lasket maahanmuuttajataustaisiksi näköjään entisistä Hollannin siirtomaista tulleet.Näiden joukossa on paljon Wildersin kannattajia.Wilderskin luultavimmin äänesti omaa puoluettaan.Äitisä on Indonesiasta.Silmien asento jo sen kertoo.

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

Länsi-Eurooppa tulee islamisoitumaan. Sitä yrittävät jotkut "viimeiset mohikaanit" hidastuttaa, mutta väestön rakenne tulee Euroopassa väistämättä muuttumaan siten että näin käy. Kuinka monta sukupolvea muutos kestää jää heidän nähtäväkseen ketkä elävät. Varma tieto.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Iso-Britannia tulee olemaan islamisaation kärkimaa tulevina vuosimymmeninä.Eivätkä he voi asialle yhtään mitään ja kyseessä ei ole edes pakolaisuus.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Hollannin vaalituloksen kommenteista (Yle, Usari) on erottunut kaksi minua miellyttävää demaritaustaista käsitettä: unelmahöttö ja torjuntavoitto. Alkaa melkein laulattaa... sävel voisi olla vaikkapa Isontalon Antti ja Rannanjärvi.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Juu, siinä Erkki Tuomioja ylsi lähes soinilaiseen suoritukseen (uudissana, joka jäänee elämään pysyvästi ikiomaa elämäänsä):

http://www.is.fi/kotimaa/art-2000000228305.html

Lähdenpä tässä remonttihommiin. Heips!

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kuinka hyvin Hollannissa muuten paikkajakauma heijastaa äänijakaumaa?

Vaalin tuloshan on oikeastaan aika karsea kaikille mielipidekyselyille. VVD sai paremman tuloksen kuin mikään kysely yli kahteen vuoteen lupasi. Käytännössä karkeasti 15% yli kyselyjen keskitason.

PVV taas putosi vähintään vastaavan määrän alle keskitason mutta toisaalta heillä on viimeisen reilun vuoden aikana ollut valtava nousu, reilu lasku, äkillinen uusi huippu ja taas lasku. Siis todellista turbulenssia.

Sinänsä Ipsos näyttää tunnistaneen parhaiten viimeisen viikon trendin CDA:ta lukuunottamatta. Tuuria vai taitoa? Vai onko vain niin, että epävarmojen äänestäjien määrä on niin suuri, että vielä viimeisten kuukausienkin aikana suuret muutokset ovat mahdollisia. Tällä kertaa se osui Wildersin tappioksi.

Ennakkoon on siis vaikea ennustaa edes sitä, kenen populismi on parasta. Lopputuloksen mielessä. Ottamatta sanomaan kantaa, koska se kannanotto on subjektiivista. Ruttelta siis turha sammakko kategorisoida populismia...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Mitä pirstoutuneempi puoluekenttä, sen vaikeampaa ennustaa. Hollannin parlamenttivaaleissa oli 28 puoluetta ehdolla. Sisään parlamenttiin niistä pääsi 13.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Sinänsä mielenkiintoista, että Hollanti on väestöltään noin tuplasti Suomi mutta pärjää 150 jäsenen parlamentilla. Laskennallinen äänikynnys on siis noin 0,7% ja näköjään 1,8% riittää kahteen paikkaan.

Joten Hollannin järjestelmällä Piraattipuolue olisi Suomessa mennyt heittäen läpi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #46

Hollannissa Piraatit eivät kuitenkaan yltäneet näiden 13 parlamenttiin päässeen puolueen joukkoon. Piraatit jäivät tuosta laskennallisesta äänikynnyksestä kauas. Puolueen kannatus oli vain 0,2%.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #50

Lähinnä otin tuo Piraatit esille, koska se taisi olla viime vaaleissa eduskunnan ulkopuolelle jääneistä eniten kannatusta saanut. Ja olisi siis hollantilaisella tavalla saanut selkeästi valtakunnallisen läpimenon, vaikka ei suomalaisen järjestelmän vaalipiirikohtaista kynnystä pystynytkään ylittämään.

Tosin molemmat näkemykset ovat perusteltuja. Korkea äänikynnys, jolla estetään sirpaloituminen (vaikkapa Saksa). Tai sitten valtakunnallinen tasaus ilman mitään muuta kuin luonnollinen kynnys (mikä siis mahdollistaa monimuotoisuuden).

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #57

Toisaalta, onko se monimuotoisuus ykkösprioriteetti ajatellen palamentin ja maan hallituksen työskentelyä?

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara Vastaus kommenttiin #46

#46
Suomi on pinta-alaltaan paljon suurempi kuin Hollanti. Siksi alueellisen edustuksen tasapuolisuuden vuoksi Suomi tarvitsee enemmän edustajia.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #51

Hyvä näkemys toiseen vaakakuppiin!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #46

Hollannissa asuu kylläkin noin kolme kertaa Suomen verran porukkaa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #56

Ok. Heitin vain karkean arvion ihan suoraan hihasta.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Exit pollit kertoivat että Hollannin tiukka linja Erdoganiin olisi satanut nimenomaan VVD:n laariin. Jopa 31% äänestäneistä pitivät sitä merkittävänä seikkana.

Juuso Hämäläinen

Wilders on tehnyt arvokkaan työn. Rohkeasti varoittanut kuten vastuullisen poliitikon tulee tehdä.

Hän pakotti muiden kriitikoiden kanssa valtapuolueet muuttamaan vastuutonta tapaansa hoitaa maahanmuuttoa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Sitä totesin myös tuossa aiemmin. Wildersin ansio on siinä, että hän on toiminut tarpeellisena katalysaattorina (kemia: katalysaattori käynnistää prosessin, osallistumatta kuitenkaan itse siihen). Kyllä, hirveän monet hollantilaiset ovat antaneet hänelle (ja Pim Fortuynille) siitä tosiasiasta tunnustusta, vaikkeivät ikinä äänestä häntä. Ongelmat ovat siellä todellisia (meillä ei niinkään, vielä).

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Wildershän on indo perua äitinsä puolelta.Eivätkö nämä pidä itseään hollantilaisempana kuin alkuperäiset puhdasveriset.He taisivat olla juuri niitä innokkaimpia kansallissosialistisen puolueen kannattajia 1930-luvulla. Tuo mainitsemasi Fortyn taisi ainakin Ian Buruman mukaan pitää hauskaa marokkolaisten homobaarien takahuoneissa.Julkisuuskuva taisi olla aivan muuta.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #53

Klikkaapas aloituksen Pim Fortuyn-linkki ja opit lisää hänestä. Hän oli nimenomaan älykäs mies ja lähes koko Hollanti kaipaa häntä. Harmittava ja alhainen murha..

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #54

Älykäs varmaan, mutta ei kovin viisas.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #66

Mistä tiedät? Aika lailla turha ja ruma heitto murhatun miehen kustannuksella, sanoisin. Sinun kannattaisi ehkä hieman tutustua siihen mitä Fortuyn on elämänsä aikana tehnyt ja puhunut (sosiologian proffa ja entinen marksilainen). Tässä anglo-pohjatietoa, aluksi:

https://en.wikipedia.org/wiki/Pim_Fortuyn

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #67

Seksi koukuttaa jopa vääräuskoisten samaa sukupuolta olevien kanssa.Mutta rehentely asialla on sentään liikaa,kun julkisuudessa pitää kyseistä uskontoa tuhoisana.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #67

Olen tutustunut, enkä pelkästään Wikipedian kautta. Enkä missään nimessä hyväksy sitä kohtaloa miten hänelle kävi.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Ilmari Bedankt.

Hyvä ilman ennakkoasenne tehty analyysi, voittaa kirkkaasti valtamedian yksisilmäistä propagandaa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Niin, kaksi suurinta puoluetta ovat oikeisto ja ääliöoikeisto joista ensinmainittu menetti paikkojaan ja jälkimmäinen niitä lisäsi. Vanhaa sanontaa mukaellen voittiko siis rutto vai kolera?

Demuleiden, niin sikäläisten kuin täkäläistenkin kohtalo osoittaa riskit jotka kohdataan kun joudutaan vaihtamaan äänestäjäkuntaa. Jos vaikka ennen duunarikannattajat uskoivatkin konsensusvedätyksiä niin nyt samat pitäisi syöttää toimihenkilöille jotka kuitenkin haluaisivat vertautua menestyviltä vaikuttaviin kokkuleihin. Työläisdemuli kun on ihan yhtä uskottava kuin vihreä työläispresidentti Niinistö.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Luen juuri, että PvdA:n Rob Oudkerk haluaa lopettaa koko sos.dem-puolueen, historiallisen tappion jälkeen. Myös hän on sitä mieltä, että puolueen integraatiopolitiikka on pääsyy siihen musertavaan tappioon...ja jokainen hollantilainen tietää, että Oudkerk on yksinkertaisesti oikeassa:

Lähde: http://www.telegraaf.nl/binnenland/27821246/__Oudk...

(johon kuuluu kiinnostava kommenttiketju)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Minun nähdäkseni demulien ongelma on tuota integratiota laajempi. Ellei sitten sillä tarkoiteta pelkkää EU:ta, NATO:a ja vapaakauppasopimuksia laajempaa, heidän integroitumistaan kapitalismiin ja sen valtarakenteisiin.

Sosia(a)lidemokratiahan on ollut koko historiansa ajan, siis erottauduttuaan radikaalimmasta työväenliikkeen linjasta, n.s. luokkasopuilua eli kompromissien hakemista kapitaalien kanssa. Siinä he ovat olleet korvaamaton apu oikeistolle työläisten kurissa pitämiseksi. Nykyisinä aikoina kun porvarillinen hegemonia on saanut aikaiseksi sen, että ihmiset haluavat toimihenkilöistyä eikä vanha demulointi enää pure. Ihmiset (lue: äänestäjät) haluavat samaistua menestyjiin. Aiemmin se tapahtui laajalti demuloimalla n.s. "työläisaristokratian" kautta mutta nykyisin entistä enemmän menestyviltä näyttävien porvareiden kautta kokkuloimalla. Muutos lienee tullut sen kautta, että enää työläiset eivät enää tee niin paljon fyysistä työtä kädet likaisina joten visuaalinen erottuminen ei ole enää niin selkeää. Silloin vaaliuurnillakin on helppo samaistua: "äänestän kokkulia, olenhan siis melkein menestyjä itsekin".

Toisaalta taas tästä oravanpyörästä putoamisvaarassa olevat eivät hekään halua samaistua työläisiin, noihin mielikuvien ja ennakkoluulojen rasvanahkaisiin proletääreihin. He hakevat turvaa xenofobiasta ja siihen nojaavista eliitin valitusosastoista; Wildersistä, Soinin kautta LePeniin ja Zhirinovskiin sekä Trumpiin. Mitä heitä nyt onkaan missäkin paikallisilla pittoreskeilla mausteillaan.

Kaikenkaikkiaan olen päätynyt ajattelemaan, että läntisen kapitalistisen yhteiskuntamme järjestys menee niin, että taloudellinen ja yhteiskunnallinen eliitti käyttää työkaluinaan kulloiseenkin tilanteeseen sopivia puolueita ja liikkeitä. Milloin siihen sopii parhaiten sosialidemokraatit näyttämässä miten yhteiskunnassa menestytään luokkasovulla ja milloin erilaisia huonompiosaisia on usutettava toistensa kimppuun äärioikeiston avulla. Ja kaikkiana aikoina helpoimmin hallittavia ovat olleet ne jotka haluavat itse elää ja olla kuin valtaapitävien kopiot.

Tässä nykyisessä tilanteessa demuleiden ongelma on, että ihmiset näkevät heidän politiikkansa läpi, koskee se sitten EU:n hallinnollista integraatiota, maailmanlaajuista vapaakauppaintegraatiota, sotaintegraatiota NATOon ja USAn kansallisiin etuihin t.m.s. Ihmiset eivät tunnista, vielä(?), luokka-asemaansa mutta toki siihen liittyviä riskejä. Silloin eliitti informaatiohegemoniallaan ohjaa tyytymättömyyden wildersien, soinien, lepenien, zhirinovskien, trumpien jamitäniitäonkaan kautta juurisyihin vaikuttamattomaan älämölöön erilaisilta näyttäviä toisia vähempiosaisia vastaan.

Mitä siis demuleiden, niin hollantilaisten kuin muidenkin tulisi tehdä? Ehkä heidän pitäisi aloittaa miettimällä mitä ja keitä he haluavat olla. Vasta sen jälkeen kännattaa miettiä minkälaisella politiikalla sen saavuttaa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #79

Minun nähdäkseni demari Rob Oudkerkin johtopäätös ja analyysi tästä koko kehityksestä ovat paljon keskeisimpiä. Heitä se koskee ja he tietävät siitä meitä huomattavasti paremmin...

(kannattaa lukea kyseisen linkin kommenttiketju, joka paisui nyt jo reilusti yli sataa)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #80

Mahtaneeko yksi eksentrinen kunnallispoliitikko tappion jälkeisessä surutyössään tehdä kesää demuleiden vastustajille? Ehkä ennen pitemmälle menevien johtopäätösten tekoa kannattaa antaa pölyn laskeutua ja katsoa ajan kanssa miten kehitys kehittyy?

Mahtaneeko Oudkerkillä olla muutakin puoluettaan vastaan kuin nämä tappiot? Hänhän on joutunut aiemmin eroamaan poliittisista tehtävistään.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Hollannin vaalitulosta voidaan pyöritellä miten tahansa , mutta sen voi pelkistää siihen, että 80% hollantilaisista äänestivät puolueita jotka suhtautuvat myönteisesti EU:n. Ymmärrän EU-kriitisten pettymyksen, mutta hollantilaisten enemmistön Eu-myönteisyyttä se ei miksikään muuta.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Arto, sosialidemokraattina olisin eniten huolestunut siitä, että Hollannin sisarpuolue pyyhkäistiin kartalta. Tämä jymyuutinen jäi selvästi sinultakin vielä hahmottamatta.

Kuten näet toisesta linkistä vanha demarikonkari Rob Oudkerk syyttää siitä puolueen integraatiopolitiikkaa ja on siinä varmasti oikeassa..

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Ei kai yhdeksän paikkaa 150:stä ole "poispyyhkäisy" vaikka edellisiin vaaleihin nähden onkin melkoinen tappio? Muiden kuin poliittisten vastustajien mielestä. Eikös normaali menettely olisi, että kuunnellaan noyrästi äänestäjiä, otetaan opiksi ja aloitetaan kriittinen mutta vastuullinen oppositiopolitiikka? Vai millaisia sanontoja onkaan politiikassa tapana käyttää seuraavia vaaleja odotellessa kun tulee lunta tupaan ja jäitä porstuaan?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #76

Jormalle tiedoksi: edellisissä parlamenttivaaleissa Hollannin SDP (PvdA) menetti 22 paikkaa ja nyt siis vielä 29 paikkaa, entisten menetysten lisäksi.... Jäljellä jäi siis mainitsemasi 9 paikkaa. Puolue oli aikoinaan 60 paikan mahtipuolue.

Tulos on niin musertava, että nyt puhutaan jopa puolueen lopettamisesta (kuten näet toisen kommenttini linkistä).

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #77

9 paikkaa on suuri määrä 150 paikkaisessa parlamentissa. Moni puolue olisi kiitollinen yhdestäkin paikasta.

Puolueen lopettaminen olisi petos sen äänestäjäkuntaa kohtaan. Äänestäjät haluaa että puolue ajaa juuri niitä asiota joita se lupasi ajaa, eikä muuta politiikkaansa.

Seuraavalla kerralla äänestäjäkunta muuttaa taas todennäköisesti mieltään ja palaa kannattamaan sosialidemokratiaa, kuten on käynyt ennenkin ja kuten on käymässä Suomessa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #78

Hollannin demarit kokivat sen petoksena, että oma puolue on ollut jo aivan liian kauan enemmän kiinnostunut maahanmuuttajista kuin omista duunareista... Siitä yksinkertaisesti on kysymys (ja tämä oma kommenttini perustuu siihen valtavaan kommenttitulvaan, jonka olen saanut lukea hollantilaislehdistä näiden vaalien jälkeen). Otapa Arto vakavasti; Suomi kulkee tässä asiassa noin 30 vuotta Hollannin kehityksen jäljessä...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #82

Eikös työnpuolueen alamaki alkanut jo ennen tätä vaalikampanjaa ja näitä maahantulokriisejä? Olen ymmärtänyt sen alkaneen jo 1990-luvulla kun siirtyivät kohti keskustaa ja tekivät sosialistipuolueelle (ent.kom.nyk.sos.) tilaa kasvaa heidän vasemmalla puolellaan. Kehitys siis hieman samaa kuin lipposlaisen politiikan viivästetty mahalasku Urpilaisen aikana Suomessa.

Kommenttitulvat päivän vaaliuutisten jälkeen eivät välttämättä pyri pitempien linjojen analysointiin vaan hetken mielijohteesta tapahtuvaan tuntojen purkamiseen on sitten tyytymättömyys tappioon tai fanitus voiton huumassa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #77

Alamäki on todella melkoinen mutta olen ollut huomaavinani kuinka demuleita ovat heidän poliittiset vastustajansa yritettäneet "tappaa" (siis puolueena) jo vuosikymmeniä. Muistelen kuinak 1960-luvulla kun aloin seurata yhteiskunnallisia ja poliittisia asioita, selitettiin asiantuntevasti kuinka demulit ovat niin vanhoja, että viimeinenkin viedään vanhainkotiin viimeistään 1970-luvun puolessa välissä. Siihen nähden he ovat kovinkin sitkeitä ja pitkäikäisiä. En siis oikein jaksa uskoa hollantilaisten demuleidenkaan tarinan olevan vielä ohi vaikka sitä niin moni märistä unistaan ennustaa.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #81

Minulle oli täysi yllätys, että Euroopasta löytyy maa, missä vaalit käydään oikeastaan täysin puolueiden puheenjohtajien koreagrafioiden vertailun perusteella.Ja kirsikkana kakun päällä puheenjohtajatentti vaalien aattona.Naapurimaassa Saksassa on ruohonjuuritason politiikan tekeminen vielä voimissaan.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #85

Hollantilaiset lienevät hieman edellä kehityksessä jota meilläkin haetaan "pääministeri-" ja "pormestarivaaleilla". Yleensäkin kaikki pyritään henkilöimään ja tekemään niistä "human interest" -jutskia sisällön kustannuksella.

Käyttäjän VesaHellman kuva
Vesa Hellman

Kiitokset hyvästä bloggauksesta!

Koitin eilen lueskella ns valtamedian tarjoamaa infoa ko. vaaleista mutta en oikein saanu mitään irti. Tämä blogi valaisi kertaheitolla enemmän.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Joo Ilmari, kiitos asiallisesta tiedotuksesta, yhdyn ed. kommentoijaan, ei tän selkeämpää tilannekatsausta Hollannin vaaleista ole näkynyt. Laittakoon joku vaan linkin, jos löytyy joku asenne- tai propagandavapaa suomenkielinen ammattilaiskirjoitus aiheesta.

Olen surkutellut maailman vapaamielisimpien maiden, Hollannin ja Tanskan rappioitumista viimeiset pari vuosikymmentä. Luojan kiitos sananvapauden kehdoksi haukutulla Tanskalla on mahdollisuus päästä takaisin yhteiskuntarauhan raiteille. Maailman onnellisimmaksi kansaksi rankatuilla juuteilla on kyllä tähänkin saakka riittänyt päättäväisyyttä pistää auktoriteeteille ( esim.EU) hanttiin omista kansallisista intresseistä kiinni pitäessään ja niin he ovat toimineet jo vuosia kiristäen haitallista maahanmuuttoa EU:n ja etenkin hysteeris-suvaitsevaisen Ruotsin moitteista huolimatta.

Hollannissa tilanne on tainnut päästä Tanskaa pahemmaksi jo ennen Wildersin uhrautumista, no nyt tämä "äärioikeiston" nousu saattaa hieman antaa toivoa. Äärioikeisto, jolla niin kovasti pelotellaan, on muuten täysin harmiton: vapaamieliset , ekovihreät, pasifistit, homot, feministit ym. ovat totaalisen kyllästyneitä yhteiskuntansa raaistumiseen ja paternalismin paapomiseen ja äänestäneet nykypolitiikan vastavoimaa, jota islamismin hyödylliset idiootit kutsuvat äärioikeistoksi.

Hollantilaisten olisin uskonut reagoivan yhteiskuntansa totalitarisoitumiskehitykseen jo paljon aiemmin, heräävän danskeja aikaisemmin. Tosin siitäkin taitaa olla kymmenisen vuotta kun eräs damin keskustassa asuva senegalilais-hollantilainen ystäväpariskunta valitti monikulttuurisuuden menneen liian pitkälle, virastoissa ei enää voineet vanhukset asioida hollanniksi, seksuaaliseen ja uskonnolliseen vähemmistöön kohdistuvat iskut, raiskaukset ym ym. mitä nyt islamistiselle agressiolle euroopassa on ominaista. Ja tämäkin monikulttuurinen pariskunta oli aikaisemmin henkeen ja vereen puolustanut täysin vapaata maahanmuuttoa islamilaisista maista.

Naisena, joka on täällä Suomessa käyttänyt hyväkseni kaikki miestenkin oikeudet ja vapaudet, otan vastaan minkä tahansa äärileiman otsaani, kunhan saan puolustaa pohoismaista humanismia ja tasa-arvoa, niin onnekkaana ajanjaksona sain elää elämäni ilman sotia, maailman tasavertaisimmassa ja rauhallisessa maassa, että haluaisin jälkipolviemmekin saavan ponnistaa elämään yhtä hyvistä lähtökohdista.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kiitos, Elina! Hauska kuulla sinusta, pitkästä aikaa.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Lisää valaistusta keskusteluun ja "pekuloottamiseen".

Alankomaiden ja Turkin Kommunistipuolueiden(NCPN ja TKP) yhteinen julkilausuma Alankomaiden ja Turkin työläisille. Turkkihan auttoi Alankomaiden eliittiä ja oikeistoa pysymään vallan kahvassa.

"Tätä kriisiä kahden maan välillä on harjoitettu tavalla,jota emme ole hyvin pitkään aikaan joutuneet näkemään. Se heijastaa kapitalismin törkeää luonnetta. Ja nyt he provosoivat ja nostavat esille kansallismielisiä tunteita ihmisten keskuudessa ja yrittävät hyötyä tästä poliittisesti, jännityksen ollessa laajentunut.

Näissä olosuhteissa,julistamme jälleen kerran, että vastustamme EU:n imperialistista politiikkaa.

Muistutamme, että nouseva rasismi voidaan pysäyttää vain proletariaatin yhteisellä taistelulla.

Korostamme, että taistelu käydään internationalistisen tietoisuuden periaattein ja ​​työväenluokan ja siirtotyöläisten oikeuksien rajoittamista vastaan.

Korostamme, että ei ole "parempaa kapitalismia" ja että on tarve tehostaa taistelua ainoan vaihtoehdon, sosialismin rakentamisen puolesta .

Kutsumme Alankomaiden ja Turkin työläisiä yhteiseen taisteluun, eikä jäämään porvariluokan keskinäisten riitojen, degeneroituneen systeemin vangiksi ja ansoihin."

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset