Elämä jatkuu

Politicologica: demaripuolueen ankara itseruoskinta

Hollannin parlamenttivaalien ehkä merkittävin seikka oli sen uutisointi Suomessa: kotimaisessa mediassa ei mainittu sanallakaan sikäläisen sosialidemokraattipuolueen (PvdA) täydellisestä romahduksesta. Tällä todellisella mahtipuolueella oli alunperin 60 paikkaa 150-paikkaisessa parlamentissa. Näistä se menetti ensiksi 22 paikkaa ja viime keskiviikon vaaleissa vielä 29 paikkaa lisää. Puolueesta tuli yhdeksän paikan sirpalepuolue ja juuri nyt keskustellaan kuumeisesti joko koko puolueen lopettamisesta tai sen fuusiosta GroenLinks:iin (vaaleissa menestynyt ViherVasemmisto).

Tulos oli täysin odotettu ja jo reilusti ennen vaaleja Partij van de Arbeid (Työn puolue) harrasti julkista itseruoskintaa, erityisesti oheisessa Politicologica-sarjan televisiodokumentissa (17.2.2017/37 min). Kyseinen ohjelma on niin mielenkiintoinen, että se ansaitsisi meillä A-studion tai Teeman lähetyksen, suomen tekstityksellä. Koska ohjelman pääviesti saattaa olla vielä liian järkyttävä meidän toimittajakuntamme vakioajattelulle, en usko näin tapahtuvan ja siksi tuon tässä blogikirjoituksessa esille PvdA-puolueen entisten ja nykyjohtajien tärkeimmät toteamukset (minuuttimerkkauksella, jolloin jokainen voi tarkistaa menikö lainaus/käännös oikein).

Suomen SDP:lle tämän (tekstitetyn) videon pitäisi olla pakollinen oppijakso!

Alussa todetaan, että jo pitkään puolue on kärsinyt kansan antamista lisänimistä. "Partij van de Arbeid" tarkoittaa siis Työn puolue ja sen rooli oli hirveän tärkeä, etenkin toisen maailmansodan jälkeen. Ihan oikeasti. Mutta 1990-luvulta eteenpäin monille hollantilaisille lyhenne PvdA tarkoitti yhä enemmän Partij van de Arabieren tai Partij van de Allochtonen (allochtoon=maahanmuuttaja). Videossa tämä kyselytulos käydään läpi kohdassa 5:58 min. Myös puolueen itselleen antama imago "softe theedrinkers" (pehmeät teejuojat) ei enää toiminut Pariisin ja Brysselin terrori-iskujen jälkeen. Hollantilaiset alkoivat kaipaamaan järjestystä sekä selkeät käyttäytymisrajat, myös maahanmuuttajille. Pehmeyden aika oli auttamattomasti ohi. Rotterdamin suosittu PvdA-pormestari, marokkolaissyntyinen Ahmed Aboutaleb sanoi sen harvinaisen suoraan, sen jälkeen kun hollantilaiset ääri-islamistit antoivat julkisen tuen Charlie Hebdo-lehden terroristitekijöille (3:44 min): "Ellet halua täällä olla, koska suutut jostakin huumorilehdestä, niin voisinko sen näin sanoa: painukaa pois täältä! (rot toch op)". Heti tuon perään puolueen entinen valtionvarainministeri Wouter Bos (puoluejohtaja 2002-2010) toteaa: "Kyllä, seisoin näiden sanojen takana. Minusta se oli hyvin selkeästi ilmaistu". Seuraavaksi Felix Rottenberg (puoluejohtaja 1992-1997) kehuu Aboutalebia: "Siinä on PvdA-jäsen, joka vihdoin puhuu täsmälleen niin kuin sen kuuluu ollakin!".

Wouter Bos kertoi, että hänen vaikein tehtävänsä oli pitää puolueen kolme ryhmää tyytyväisinä (prof Ruud Koopmansin tekemä jako: perinteiset työläiset, älymystön integraatioentusiastit/emansipaatioilaiset sekä maahanmuuttajat). Tehtävä oli niin vaikea, että se johti spagaattiin (7:25 min): "Kutsu se mitä haluat, mutta se on todella vaikeata". Entinen kansanedustaja, lääkäri Rob Oudkerk kertoo lakonisesti: "Lääkärinä kyllä tiedän, että spagaatti johtaa aina epämukavaan tunteeseen etumuksissamme. Puolueen pitää todella ruveta pohtimaan missä tilanteessa oikeasti ollaan" (vaalien jälkeen Oudkerk on sitä mieltä, että koko puolue pitäisi lopettaa)..

Politicologica-dokumentti käsittelee 10 minuutista eteenpäin (16:50 min asti) miten vierastyöläiset alunperin tulivat Hollantiin. Talous kasvoi niin nopeasti, että heidät aktiivisesti haalittiin, Turkista, Marokosta jne. Professori Ruud Koopmans (Humboldt-yliopisto) toteaa aiheellisesti, että kaikki puolueet olivat tässä mukana; ei siis pelkästään PvdA. Ensimmäinen poliitikko, joka alkoi kiinittää huomionsa laajan maahanmuuton mahdollisiin haittavaikutuksiin oli Hans Janmaat (16:52 min). Kirjoitin näistä vaiheista blogissa "Hollannin tilanne". Janmaatin Centrumdemokraten (CD/keskustademokraatit) ylenkatsottiin, nimitelttin ksenofoobeiksi ja jätettiin täydellisesti syrjään. Yhdysvaltoihin paennut (entinen VVD-aktiivi) Ayaan Hirsi Ali kertoo, että siihen aikaan myös hän oli voimakkaasti Hans Janmaat:ia ja hänen CD:tä vastaan, "kaikki olivat häntä vastaan" (17:23 min). Saman videopätkän jatkossa entinen EU-komissaari Frits Bolkestein (VVD/Kokoomus) kertoo, miten siihen aikaan eräs, Amsterdamissa asuva, turkkilainen imaami kertoi radiohaastattelussa, että kaikki islamin vastustajat pitää tappaa. Sellaista on mahdotonta hyväksyä Hollannin maaperällä. Hän luettelee kolme perusperiaatetta, johon Hollanti nojautuu: "Tasa-arvoisuus miesten ja naisten välillä, suvaitsevaisuus sekä ilmaisuvapaus". Kun Bolkestein omalla ääri-islamistikritiikillään otti tuulen pois äärioikeiston purjeista, PvdA-edustaja Jacques Wallage (eduskuntaryhmän pj 1994-1998) hyökkäsi erittäin voimakkaasti hänen kimppuunsa. Bolkesteinin puheet ovat "ongepast" (poliittisesti epäkorrekti). Felix Rottenberg sanoo (19:20 min): "Kun katselet Wallegen puheita tänä päivänä, niin täysin mielipuolista puhetta!". Ayaan Hirsi Ali kertoo haastattelussa, että "Parlamentissa olen aina pitänyt Frits Bolkesteiniä viisaana miehenä kun me muut kansanedustajat olimme vaan lapsia" (19:37 min). Hän selittää sen tarkemmin (englanniksi) 20:02 minuutista eteenpäin. Sen jälkeen (21:20 min) Wouter Boss toteaa, että PvdA oli 15 vuotta sitten paljon naiivimpi kuin nykyään.

Dokumentissa siirretään 22:08 minuutin jälkeen Pim Fortuyn:in vaikutukseen poliittiseen keskusteluun. Fortuyn iski suoraan PvdA:n kipeään kohtaan, mutta joutui kestämään hyvin voimakkaita vastahyökköyksiä, josta selvisi älykkäänä miehenä kuitenkin varsin hyvin. Nyt jälkikäteen Felix Rottenberg toteaakin, että emme ollenkaan tajunneet minkälaisista, valtavista ongelmista oli kyse etenkin kaupungeissa eikä sitä että integraatio siellä tuotti ylivoimaisia vaikeuksia. Amsterdamin lääkäri/kansanedustaja Rob Oudkerk kertoo, että kerran, kun hän ajeli fillarilla pääkaupungin katuja, hän yhtäkkiä hoksasi, että tässä on tapahtunut valtava virhe (25:00 min). Melko pian sen jälkeen hän toteaa haastattelussa, että "Fortuyn oli oikeassa".

"PvdA ei ollut enää katupuolue eikä katua enää ollut PvdA:n hallussa" (Rob Oudkerk/27:08 min). Sen jälkeen ilmestyy Fortuyn, lyhyesti, jonka jälkeen Oudkerk kertoo, että hän joutuu televisiossa Fortuynin vastaväittelijäksi. Puolue ohjasti hänet etukäteen, että hänen piti kiistää kaikki Fortuynin väitteet yksiselitteisesti, jota hän nyt katuu: "Olin sellainen vellihousu (hollanniksi: slapjanus), että sen todella tein; olen joskus katsonut jälkikäteen ja ajattelin itsestäni: typerys, hänhän oli yksinkertaisesti oikeassa! Zijn analyse was kaarsrecht = hänen analyysinsä oli suora kuin kynttilä". Debattifragmentti näkyy 27:33 minuutista eteenpäin.

Dokumentin loppuosa käsittelee uutta puoluetta DENK, joka osoittautui turkkilaisen AKP-puolueen jatkeeksi. PvdA:n entiset kansanedustajat Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk hyppäsivät kesken vaalikauden kyydistä pois ja perustivat oman puolueen DENK (="ajattele!"). Nyt käy ilmi, että herrat ovat paljon enemmän turkkilaisia kuin hollantilaisia eivätkä edusta millään tavalla hollantilaista liberalismia, pikemmin päinvastoin. Erdoganin käsi ulottuu nyt Hollannin parlamenttiin. Puolue sai vaaleissa kolme paikkaa (30:20 minuutista eteenpäin). PvdA:ta oli jo etukäteen varoitettu silloin kun herrat tulivat puoluejäseniksi, etteivät he edusta millään tavoin soialidemokratiaa. Nyt se on siis todettu todeksi, heidän omien puheiden ja tekojensa perusteella.

 

https://

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

''mahtipuolueella oli alunperin 60 paikkaa 150-paikkaisessa parlamentissa. Näistä se menetti ensiksi 22 paikkaa ja viime keskiviikon vaaleissa vielä 29 paikkaa lisää. Puolueesta tuli yhdeksän paikan sirpalepuolue.''

Hollantilaiset kyllästyivät taskuvarkaisiin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Sarkosiin vai? Paljos se sai kakkua?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Meillähän on väkiluku sama kuin Ranskassa?
-Meillä myös puoluiden valtasuhteet samat? -87 lähtien meillä porvariepuolueiden enemmistö.

-Meillä yhtä suuri vaikutusvalta EU suurimpana valtiona kuin Ranskalla?
Meillä maan johto vai Ranskan johto on tärkeässä asemassa myös puolustuksessa? Nato,Britit,Saksa,Ranska.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Marja-Liisa, hoi! En tajua kommenttistasi yhtään mitään, mutta vika saattaa olla minussa. Luitko muuten aloituksen?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Luin.Ja katselin eilen TV Ranskalaisten maajussien puheita. Jotka on alkanut kääntyä entisiä valtapuolueita vastaan ja aikovat äänestää Ranskan "PS" protestiksi valtapuolueiden ajamille asioille.
EU ja maatalouspolitiikalle,myös maahanmuutolle.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #5

JK. Eli yhä useamman EU maan kansalaiset on leipääntynyt EU politiikkaan mihin sopimukset on tehnyt valtapuolueet.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

#3
Siinä on iso ongelma nyt myös Kepu,kok jotka EU sopimuksen teki.
Jos tuo leviää muihin EU-maihin ja myös tänne.
Suurempi vaikutus kuin Brittien ero ja Brexit.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #7

Unohdin mainita, että kyseisen dokumentin tekijä on Hollannin NPO, joka on kaikkien mediayhtiöiden yhteenliittymä ja jota voidaan verrata YLE:een tai BBC:heen. Lähes virallinen ja tarpeeksi neutraali siis:

https://en.wikipedia.org/wiki/Dutch_public_broadca...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Älä päästä tuota Kalkelaa spämmäämään roskaa tähänkin blokiin. Sossuilla olisi Suomessakin itsetutkiskelun paikka mitä EU:n tulee, ajaako EU niitä sdp:n perusarvoja?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kalkela saapi spämmätä ihan vapaasti: blogini nousee siitä koko ajan enemmän framille, heheh. Silti, hänenkin sisarpuolueestaan on kyse.

P.S. BLOGIN MODEROINTILINJANI:
reilu meininki eikä estolistoja..ainoastaan jokunen poisto, silloin harvoin kun on tarvis.

Pekka Iiskonmaki

#9
Olen Ilmarin kanssa aivan samoilla linjoilla.

Taskuvarkaat oli tarkoitettu vitsiksi ja ei ehkä auennut.

Vitsin mukaan demarilla on kädet omissa taskuissaan vain kylmällä ilmalla. Yritin lähettää kuvan, mutta ei onnistunut.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #10

Minulle se selvisi kyllä heti eli välittömästi. Sosialidemokratia on, tiivistettynä, tämä: Jaetaan toisten tienaamat rahat (ja huudetaan "lisätyöpaikkoja, lisätyöpaikkoja!"). Ahtisaaren sanoin: valitettavasti...

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Sossuthan ne on jo -03-19
sdp 42-158 muut-11-15
-03-07 Sdp 37-kepu,rkp

Nyt sdp 36 Miten ne sen tekee vähemmistöllä kepu ja kokoomuksen hallituksissa?Jopa oppositiosta?

Niko Sillanpää

Kiitos mielenkiintoisesta blogista.

Ruotsissa MP joutui taannoin saman tyyppiseen kriisiin islamististen maahanmuuttajatoimijoidensa kanssa, mikä johti samoin puolueen kannatuksen romahtamiseen. Samoja ongelmia siellä on ollut myös S:llä, mutta heijastumat kannatukseen ovat olleet lievempiä ehkä siksikin, että maahan on muuttanut kuluneen 20 vuoden aikana runsaasti porukkaa vanhoillisen islamin kulttuuripiiristä, joka porukka on nykyisin S:n perusäänestäjäkuntaa, eli gain some, lose some.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kun osoittautui, että pormestari Ahmed Aboutaleb:in tyly heitto tehosi ainakin hänen omiin kannattajiinsä ("Rot toch op/painukaa pois täältä"), pääministeri Rutte pani paremmaksi, vaalikampanjansa aikana, ja ohitti Geert Wildersia oikealta toteamalla nuorille maahanmuuttajahuligaaneille: "Pleur op!" (slangia: painukaa hiiteen!):

https://www.youtube.com/watch?v=Mx04YMtMDZs
(kohdassa 3:17 min)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset