Elämä jatkuu

European Investment Bank - kokoomuksen parkkipaikka?

  • European Investment Bank - kokoomuksen parkkipaikka?

Jokainen, joka on tehnyt työtä Venäjällä, tietää enemmän kuin hyvin, että maa on täynnä varaministereitä ja varajohtajia. Me, omasta mielestämme ylväät länsimaiset, aina hieman hymähdämme silloin kun saamme ties monesko käyntikortin käteemme. Mutta osataanhan sitä meilläkin, varsinkin tuossa eurosojuz:issa! Jo silloin kun Sale rullaluisteli siellä Luxemburgissa ihmettelin kyseistä virkaa ja sama ihmettelyni vain kasvoi silloin kun Jan Vapaavuori pääsi (heti kokkareiden onnettoman puheenjohtajapelin jälkeen) kasvattamaan korkoa, samanlaisena varajohtajana.

Aina yhtä kyyninen Timo Haapala ehdottaa tänään Aleksander Stubbia samaan parkkipaikkaan, hieman isänmaallisesti vissi... Haapala muistaa kertoa, että "kyseessä on huippupesti ja palkka sen mukainen: 24 000 euroa kuukaudessa, kepeä verotus. Paikka kuuluu jatkossakin Suomelle, ja Suomessa käytännössä kokoomukselle".

Työtahti on ilmeisen ankara ja muistuttaa siinäkin venäläisvaraministeriarmeijan tiukkaa aikataulua: "Luxemburgissa aikaansa on viettänyt kaksi kovaa kokoomuslaista, tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Vapaavuori. Ei ole salaisuus, että kummallakin tuli siellä aika pitkäksi(lainaus Haapalan kolumnista).

Tässä koko johto, kaikessa komeudessaan (kuvasarja):

  • Werner Hoyer, pääjohtaja
  • Dario Scannapieco, varajohtaja
  • Pim van Ballekom, varajohtaja
  • Jonathan Taylor, varajohtaja
  • Roman Escolano, varajohtaja
  • Ambroise Fayole, varajohtaja
  • Jan Vapaavuori, varajohtaja
  • Andrew McDowell, varajohtaja
  • Vazil Hudak, varajohtaja

Sen lisäksi on tarjolla vielä komeampi lista EIB:n muista johtajista (Board of Directors), hohoijaa...

Juuri näistä "yleisistä syistä" nykyinen EU on niin epäsuosittu tavallisten veronmaksajien keskuudessa.

P.S. Pidän (erityisesti) Jan Vapaavuorta varsin pätevänä miehenä ja blogin kritiikki kohdistuukin siihen typerään kiintiövirkaan. Vaikuttaa vahvasti siltä, että pian Aleksander Stubb pääsee harrastamaan triathlonia samoissa Luxemburgin maisemissa, joissa Sale aiemmin rullaluisteli.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (46 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ei se ole kokoomukselle betonoitu, ennen Vapaavuorta Rinne tarjosi paikkaa Urpilaiselle, joka kieltäytyi todennäköisesti perhesyistä. Entisiä valtiovarainministereitähän niissä EIP:n varapääjohtajissa paljon on.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015013019116647_u...

PS. Se Suomen virka kiertää joidenkin maiden kesken, niissä on ainakin Ruotsi ja Latvia.

Edit: Vapaavuoren nimitti virkaan EIP:n valtuusto Suomen valtiovarainministerin esityksestä. Valintaa tuki myös jäsenmaiden ryhmittymä, johon kuuluvat Suomen lisäksi Itävalta, Viro, Latvia, Liettua ja Ruotsi.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Seija, klikkaapa "board of directors"...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Mitä sieltä, lueskelin niitä EIB:n sivuja jo vuosia sitten.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #27

Minusta 29 johtajaa on aika paljon, tuon jo mainitun pääjohtajan ja 8 varajohtajan lisäksi:

The Board of Directors consists of 29 Directors, with one Director nominated by each Member State and one by the European Commission. There are 19 Alternates, meaning that some of these positions will be shared by groupings of States.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #28

No niin on, mutta ilmoitetaanko että Suomi ei enää osallistu, pitäkää miljardinne.

Ja pieniä ne on silakat joulukaloiksi, europarlamentissakin on 751 kallispalkkaista meppiä avustajineen. Olisihan sielläkin perkaamista, Strasbourgkin, mutta ei se sillä korjaannu että vähättelee oman edustajan työtä, pelkän kolumnin pohjalta.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #31

Yksi reilu tapa olisi verottaa (tai muuten maksattaa) noista suurista tuloista osa pois Suomessa. Tai ehkä järjestelmä on jo virittänyt säännöt, jotka kieltävät Suomea tekemästä mitään tällaista. ;-) Se että muualla on vielä isomopia ongelmia ei tietenkään poista tarvetta korjata tämä ongelma.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #31

"Pelkkä kolumni" on kuitenkin täysin aiheellinen kritiikki joutavia poliittisia virkanimityksiä vastaan. Hyväksyisin kyllä pankkialan ammattilaisia siihen hommaan sekä sitä, että johtajien lukumäärä rajattaisiin voimakkaasti.

Strasbourgin kiertosirkus olisi pitänyt lopettaa jo ajat sitten. Ehdotin jo aiemmin, että siitä voisi ehkä tehdä tulevan Etelä-Euroopan Unionin oma parlamentti...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #35

Board of Directorshan on valtuusto eikä palkattuja johtajia, ja mitä niihin varapääjohtajiin tulee niin eiköhän tarvita melko monta ennen kuin kaikki maat ovat hanskassa, esim.:

Pankin hallituksessa Vapaavuori valvoo EIP:n toimintaa Tanskassa, Virossa, Suomessa, Latviassa, Liettuassa ja Ruotsissa sekä useissa Euroopan unionin ulkopuolisissa maissa. Lisäksi hän vastaa horisontaalisista asioista, kuten neuvontapalveluista ja yritysten yhteiskuntavastuusta.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #40

Eiköhän se valtuusto ole tuo board of governors? Vaiko hallintoneuvosto?

http://www.eib.org/about/governance-and-structure/...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #41

No siltä näyttää, tuo on mennyt ohi. Mutta epäselväksi jää mikä se The Board of Directors on,

http://www.eib.org/about/governance-and-structure/...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Jos muistan oikein Rinne tarjosi tätä paikkaa ensin Jutta Urpilaiselle.

http://www.hs.fi/politiikka/art-2000002796720.html

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Blogin kritiikki kohdistuu siihen typerään kiintiövirkaan: kepeä työ ja runsaasti aikaa kuntoiluun ym..

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

No tässä vähän toimenkuvasta, sitä en ole ottanut selville mitä muita maita Vapaavuoren kontolla on ollut. Niinistöllä oli muistaakseni Venäjäkin:

Europeiska investeringsbanken öppnar kontor och förbättrar sina kontakter i Sverige

EIB:s vicepresident Jan Vapaavuori, som är ansvarig för utlåningen i Sverige, sa: "Efter 20 års verksamhet i Sverige, är jag stolt över att kunna säga att Europeiska investeringsbanken är en väletablerad finansieringspartner för privata företag och offentliga myndigheter här. Vi har stött utvecklingen av kunskapsekonomin, strategisk transportinfrastruktur, miljöinvesteringar, sjukvården och modernisering av svenska städer. Vårt stöd kommer att förstärkas tack vare EIB-gruppens nya kontor, vilket bidrar till ökad tillväxt och skapande av nya arbetstillfällen i strategiska sektorer i den svenska ekonomin.

http://www.eib.org/infocentre/press/releases/all/2...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

"Ei ole salaisuus, että kummallakin tuli siellä aika pitkäksi" (lainaus: poliittinen toimittaja Timo Haapala)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #6

Setä Arkadia tietää politiikasta paljon, mutta eipä näkynyt tietävän että paikka ei ole kokoomuksen. Tai sitten vetäisi kolumninsa pakinan tyyliin.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #11

Siltikään tuo fakta "ei ollut salaisuus" toimittajien keskuudessa.

Blogini kritiikki kohdistuu edelleen tohon EIB-virkaan..

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #6

Se on Ilmari "demokratian hinta", että tarvitaan edustus joka helvetin maasta. Liittovaltiossa näin ei toimittaisi.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #12

Ilmari sen tietää varsin hyvin, muttei siltikään hyväksy, että joku Sale tai Alex kuntoilee 24 000 euron kuukausipalkalla, lähes verovapaasti mutta EU-veronmaksajien piikkiin. Kritiikin paikka jos mikäkin...

P.S. Itse kannatan Pohjois-Euroopan liittoa ("hansaliittoa"), joka olisi "hallitusten välinen" ja kaukana liittovaltiosta. Nykyinen meno on tuhoon tuomittu (lukisit vaikkapa hollantilaisten palautteet; hohoijaa ja oksat pois!).

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #14

Nykyisin pääpaino on juuri hallitusten välinen, eli ei kaukana hansaliitosta.

Samaa mieltä mielettömyydestä mutta eri reunalta katsoen.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #17
Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Eikös tuo ole juuri jokaisen sellunkeittäjän unelma, johon ay-liike kaikin tavoin pyrkii? Miksi ei sitten kelvannut Urpilaiselle ja mikä siinä nyt on alkanut Ilmaria pännimään, kun Vapaavuori sai suuren äänimäärän? Ettei vaan kateus ja kokoomusviha ole pontimena?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Ari, myös sinä olet ollut Venäjällä työssä ja siltä pohjalta oletan, että tunnistat ongelman, joka siis esiintyy EU:ssa aivan vastaavalla tavalla...ehkä jopa pahemmin.

Mutta jos/kun käy niin, että seuraavaksi siinä menee Aleksander Stubb (kuten Timo Haapala ounastelee), niin siinä tapauksessa blogin otsikko on enemmän kuin aiheellinen.

Kuten kirjoitin nyt (ja aiemmin): pidän Jan Vapaavuoresta ja kokoomus möhläsi pahasti kun miestä ei valittu puheenjohtajaksi! Onneksi Helsinki sai nyt kuitenkin varsin hyvän pormestarin.

Omaksi todisteeksi (2014):
http://janvapaavuori.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1734...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #10

Olen tavannut Jannen ja ei ollut minun makuuni, mutta on toki kasvanut sittemmin tehtävien mukana. Ja tuskin mikään olisi juurikaan toisin, jos Jan olisi Alexin voittanut, muistaakseni Paula Risikkokin peittosi hänet silloin. Takapirut tulisi puolueessa vaihtaa ja sitten voisivat yksilöt olla valtiomiehiä, nyt heitä ohjaillaan puoluenaruista.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Ari, "Miksi ei sitten kelvannut Urpilaiselle".

Se on tuo äidinrakkaus niin suuri voima, että se pitää uuden pienokaisen mielummin turvallisessa ympäristössä ja jossa äidillä on myöskin enemmän aikaa antaa lapselleen... Eikös Urpilainen kieltäytynyt siihen vedoten myöskin seuraavien pressanvaalien ehdokkuudesta?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #29

Eipä estänyt äidinrakkaus asettumasta puheenjohtajakilpaan Rinteen kanssa. Perhetuttavan sairauteen viittasi Mäntylä kun luopui ministeriydestä Mattilan hyväksi.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Samaa minäkin ajattelin Ilmarin tapaan, että miksi siellä tarvitaan noin monta varapääjohtajaa? Koulutuskin näyttää olevan siinä hommassa ihan samantekevää.

Pia-Nora Kaupilla on ainakin edes oikea koulutus alalle, jos nyt mitään tästä oikein ymmärrän? Lehdissä on hänen nimeään arvuuteltu, mutta tietääkseni hänellä on vauveli tulossa tämän kevään aikana, joten tuskin hän siihen hommaan ryhtyy ainakaan ihan heti, vaikka tarmokas nainen onkin?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

No kullakin on joidenkin maiden asiat, Vapaavuorella näköjään ainakin Ruotsi. Kaipa netistä selviäisi mitkä maat keilläkin on.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #9

Toisto: "Ei ole salaisuus, että kummallakin tuli siellä aika pitkäksi" (lainaus: poliittinen toimittaja Timo Haapala)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #16

Haapala kirjoittelee mitä kulloinkin kirjoittelee ja tyylinsä sama kuin MTV:n Setä Arkadiana, mutta ei kai siellä aika pitkäksi tule kun käy tutustumassa eri maiden hankkeisiin, TP Niinistö tutustui jo silloin Venäjällä venäläisiinkin. Eri asia sitten tekisivätkö mieluummin jotain muuta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Sopiihan tuota ihmetellä, mutta miksi osoittaa kokoomusta jos paikkaa ensin on tarjottu Urpilaiselle. Saulin tapaus on asia erikseen Saulille paikkaa tarjottiin siksi että Katainen pääsi tappaamaan niin sanotusti "isänsä". Sauli veivattiin ulos sisäpolitiikasta, ja sitähän Rinne yritti Urpilaisellekin tarjota, eli kasvojaan menettämättä pois sisäpolitiikasta, mutta se eui Jutalle kelvannut. Se miksi Rinne päätyi Vapaavuoreen ei ole minulle selvinnyt. Ja tuohon johtajien runsauteen on tuskin taaskaan kokoomus yksin syyllinen, kuten otsikko viittaa.

EU, ssa on lähes kolmekymmentä maata joten ei tuo varapääjohtajien määrä vielä suhteessa kovin suuri ole, jos hoitavat muutakin kuin kuntoaan. Eikä joku poliittinen satiiri voi olla mikään ainoa totuus.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Nyt hiukan realismia ajatuksiin.

EIB on maailman ylivoimaisesti suurin kansainvälinen rahoituslaitos, joka viime vuonna lainoitti eri yrityksiä ja hankkeita yli 84 miljardilla eurolla.

Euroopan investointipankki EIP tuki viime vuonna suomalaishankkeita yli 1,6 miljardien euron lainoituksella. Aiempina vuosina määrä on ollut miljardin luokkaa.

On syytä, että meillä on pankissa edustus vai pitäisikö meidän katsoa sivusta kun rahaa jaetaan Ruotsiin tai muualle, kun Suomesta ei ole paikalla esittämässä Suomen tarpeita.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Nyt hiukan realismia ajatuksiin: "Ei ole salaisuus, että kummallakin (Niinistö ja Vapaavuori) tuli siellä aika pitkäksi". Onko siis todellisuudessa niin, ettei ole riittävästi mielekästä työtä näille lukuisille varajohtajille vai mistä tuo poliittisten toimittajiemme kuva on syntynyt?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Realistista olisikin lähettää sinne pankkialan huippuammattilainen Suomesta.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Niin Sauli Niinistö kuin Jan Vapaavuori ovat juristeja, mutta Janin kunniaksi voidaan todeta, että hän on opiskellut myös kansantalouden ja laskentatoimen perusopintoja Svenska handelshögskolanissa.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Jees, jos Suomesta pitää edustaja olla, niin parempi olisi lähettää joku pankkialan ammattilainen. Poliittista järjestelmää rappeuttavat palkintovirat ovat huonompi vaihtoehto. Varmaankin saataisiin hyvä ammattilainen palkattua puolella tuosta nykyisestä palkasta.

Niko Sillanpää

Luottokanta on nyt erittäin suuri, koska EIB:n kautta pumpataan markkinoille ECB:n QE-paketteja.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Euroopan investointipankki EIP tuki viime vuonna suomalaishankkeita yli 1,6 miljardien euron lainoituksella. Aiempina vuosina määrä on ollut miljardin luokkaa."

Ja miten sattuikin, 1.9.2015 EIP:ssä aloittanut Vapaavuori vastaa Suomen rahoituksesta.

http://www.talouselama.fi/kasvuyritykset/euroopan-...

Käyttäjän PekkaVeistola kuva
Pekka Juhani

Hollantilaiset nimet ovat välillä hauskoja: Pim van Ballekom :-)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Ja myös Pim on varsinainen talousasiantuntija: oikeustieteen tohtori.....:-)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ei ole kokoomuksella mielenkiinrtoa vähentää edes Suomen runsalukuista virkamiehistöä, ovat samanlaisia sosialisteja kuin sossutkin. Raskaaksi käy veronmaksaja taakka kun saa vielä maksaa EU:n loisijat päälle.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Yhteiskunnan (tai minkä tahansa organisaation) johtoporras järjestelee kyllä itselleen etuja ja kasvattaa ympärilleen entistä lihavampaa koneistoa, jos äänestäjät sen heille sallivat.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Siksi tällaiset blogit ovat tarpeellisia.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Puolueiden toisilleen jakamat poliitiset palkintovirat ovat selvästi poliittista järjestelmää korruptoiva käytäntö. Tuolaiset käytännöt olisi syytä lopettaa. Mutta "saavutettujen etujen" poistaminen on tietenkn vaikeaa, erityisesti tällaisissa tapauksissa, joissa edunsaajia ovat päättäjät itse.

Korruptiota vastaan meidän pitää kuitenkin taistella jatkuvasti, sillä se leviää valitettavan tehokkaasti myös muuten toimivissa demokratioissa.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Toivoa sopii, että EU aatelisten elättäminen loppuu. Laillisia keinoja tuon kuppaamisen lopettamiseen ei kuitenkaan taida olla, ovat junailleet niin mukavasti maakohtaiset suojamuurit ympärilleen.

Toistaako historia jälleen itseään, kansan kyllästyessä aatelisiinsa ? :)

https://kuninkaallisetjamonarkia.wordpress.com/201...

Käyttäjän MattiMulari kuva
Matti Mulari

Naurettava butiikki, mutta veronmaksajana ei naurata. Paljon vähemmillä johtajilla pärjättäisiin.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Niinpä, Matti, näyttää vahvasti siltä, että blogini otsikko meni aivan oikein: "Asiasta on keskusteltu"....

http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005175057.html

Ei todellakaan naurata (muita kuin Stubbia)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset