Elämä jatkuu

Robottivero ja vasektomia

  • Robottivero ja vasektomia

Sen sijaan, että yhä enemmän tapellaan maailmanlaajuisesti keskenään, kannattaisi miettiä toimivia ratkaisuja ihmiskunnan yhä paheneviin ongelmiin (eriarvoisuus, väestöräjähdys, Afrikan ja Lähi-idän exodus, nälkä, kasvava viha, ilmastonmuutos jne).

Tässä mielestäni kaksi tärkeintä pelastuskeinoa:

  • Miehille maailmanlaajuinen, pakollinen vasektomia kahden lapsen jälkeen (passista, varakkuudesta, rodusta, älystä tai köyhyydestä riippumatta). Toimenpide on helppo/halpa ja ainoastaan näin olisi vielä edes jotain toivoa ihmiskunnalle...nyt on menoa (maailman väestön nettokasvu on reilut 230 000 ihmistä/päivä eli Tampereen kokoinen kaupunki tulee päivittäin lisää).

    https://fi.wikipedia.org/wiki/Vasektomia

  • Maailmanlaajuinen robottivero, josta Bill Gates on puhunut jo ilahduttavasti (1:43 min):

https://

 

Koska on olemassa lukemattomia syitä olla huolissaan ihmiskunnan kohtalosta, niin allekirjoitin myös tämän hienon aloitteen, joka sekin on varmasti ylivoimainen toiveajatus (ilmeisesti meissä ihmisissä on enemmän eriäviä kuin yhdistäviä tekijöitä):

http://unite-the-armies.org/fi

Post scriptum: Kun tietää niin uskontojen kuin markkinatalouden typerät "lait", niin valitettavasti pitää todeta jo tässä samassa yhteydessä, etteivät nuokaan mainitut järkikeinot ikinä tule toteutumaan, mutta tulipa ääneen ajatteluksi.

Terveisin,

Idealistinen realisti (melko surkean lajimme vähäinen edustaja).

Aiheeseen liittyvä blogi

Aiheeseen liittyvä blogi

Aiheeseen liittyvä blogi

Aiheeseen liittyvä blogi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (57 kommenttia)

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Hienoja ajatuksia, kaksikin lasta per perhe näin nopeasti ajateltuna kuulostaa liialta, jos ajatellaan että jokainen lapsi lisääntyy 20 vuoden välein kahdella.

Robottivero on välttämättömyys tulevaisuudessa, jos joku keksii syyn miksi se ei ole niin samalla saa kertoa mihin robotteja tarvitaan, valmistamaan tuotteita ihmisille joilla ei ole penniäkään rahaa? Ja täysautomaatio tarkoittaa ettei valuutoilla ole enään merkitystä.

Mutta realistisesti, syntyvyyden kanssa tulee vastaa uskonnot ja ihmisen itsekkyys.

Robottiveron kanssa sitten narsistiset korporaatiot ja verosuunittelu.

Jos jossain ollaan hyviä niin se on omaan napaan tuijottaminen, sen vuoksi asiat ei tule koskaan muuttumaan.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Matti: "Hienoja ajatuksia, kaksikin lasta per perhe näin nopeasti ajateltuna kuulostaa liialta, jos ajatellaan että jokainen lapsi lisääntyy 20 vuoden välein kahdella".

Näin on, mutta johonkin on vedettävä rajat ja Kiinan "yhden lapsen"-opetus on siinä, että silloin syntyy liikaa poikalapsia (tai kuolee abortin kautta aivan liikaa tyttölapsia).

Luottaisin siihen, että nykysperman heikentynyt laatu, kaupunkien sinkku- ym.trendit jne vaikuttavat siihen, ettei maailman väestö enää kasvaisi silloin kun kaksi lasta olisi yksinkertainen ja ehdoton maksimi.

BTW: kahden upean lapseni jälkeen (Vilja ja Veikko) annoin tehdä vasektomia (aivan kuten useampi minun ystäväni ja veljeni on tehnyt) eikä kaduta yhtään. Elämänilo jatkuu entiseen tapaan. Suosittelen, siis maailmanlaajuisesti!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kyseessä oli kaksi lasta per mies.
Ihminen on yhteiskunnallinen eläin. Viime oaikoina kovasti lisääntynyt itteensä peilaaminen, muista piittamaton itsekkyys on kultuurisidonnainen, ei yleisinhimillinen ominaisuus.
Robottiveron sijaan voisi lopettaa rahan käytön. Nykyisellä it:llä ei enää tarvita mitään vaihdon välinettä.

Juuso Hämäläinen

Ne robotit tulevat hoitamaan tärkeitä tehtäviä sijoittajien iloksi. Ne pyörittävät tuotantoa, ajavat limusiineja isännille, sotivat, putsaavat kadut köyhistä ja kerjäläisistä maisemaa pilaamasta, toimivat poliiseina ja rikkaiden alueiden turvajoukkoina, valvovat lahjomattomasti vielä työssäilevien ihmisten työntekoa, lahtaavat kehitysmaiden liikaväestöä ja tekevät valituille kansanosille vasektomian tai sterilisaation pikaiskuilla slummeihin.

Täytyy nähdä hiukan pidemmälle.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Hehheh, lukihäiriö teki tepposet. "Vasekonomia" hmm.. niinpäniin.

Väestön liikakasvun estäminen on todella aiheellista. Vasektomia on ratkaisu ja sen toteuttaminen kehittyneissä maissa onnistuisikin. Kehittyneissä maissa vaan väestön kasvu on aikalailla tasapainossa tai jopa negatiivinen. Ongelma on kehitysmaissa, joissa suurperhe nähdään sosiaaliturvana. Miten vasektomia saataisiin näissä maissa pakolliseksi?

Linkkiä Bill Gatesin juttuun ei löytynyt?

Automaatio "syö" ihmistyötä ahnaasti. Lähes kaikki mekaaninen työ voitaisiin hoitaa roboteilla. Kysymys on vain kustannuksista. Niin kauan kuin ihminen tekee työn halvemmalla, ihminen saa jatkaa. Kiina oli aikoinaan "halpatyömaa" nyt halpa työ tehdään muualla. Kuinka kauan?

Mitä tapahtuu kun väestö kasvaa ja suuret massat katselevat toimettomina kun robotit tekevät työt?

Ei voi mennä oikein, että robotin omistaja saa kaiken hyödyn itselleen. Tarvitaan siis robottiveroa, jolla tasapainotetaan työn kustannusta ihmisen hyväksi. Siis eräänlainen ihmistyön "suojatulli".

Joka tapauksessa mekaanisen työn osuus vähenee niin, että ihmiskunnan olisi syytä ruveta harjoittelemaan joutenoloa. Kaikenlaiset harrastukset ja etenkin kilpaurheilu antavat siihen mahdollisuuden. Ammattijalkapalloilijoilla on vielä hyvä mahdollisuus pärjätä "robottijalkapalloilijoille"!

http://mattivillikari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/129...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Matti: "Linkkiä Bill Gatesin juttuun ei löytynyt?".

Hetkinen, hetkinen; chromella tuo video näkyy aivan hyvin. Tässä tuo linkki klikattavaksi:

https://qz.com/911968/bill-gates-the-robot-that-ta...

Löytyy myös hakusanoilla: Gates - Robot - Tax

Vaikka kehittyneissä maissa syntyvyys on jo alhainen, niin reiluuden vuoksi samat säännöt kaikille, mielestäni.

(kohta veneet vesille, Matti!)

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Kiitos linkistä.

(kalapaatti on ollut jo kohta kuukauden vedessä ja lähden just taas verkoille!)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Miesten vasektomia on huomattavan paljon helpompi ja halvempi toimenpide kuin naisten sterilisaatio. Juuri tässä maailman miehet voisivat siis toimia täysjärkisinä "herrasmiehinä".

Niko Sillanpää

Jos sterilisaatiolla halutaan vaikuttaa väestön kokoon, pitää sterilisoida fertiili-ikäisiä naisia. Miesten sterilisoiminen ei vaikuta väestön kokoon, ellei sterilisoi valtaosaa osaa miehistä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Aloituksessa kirjoitinkin, että vasektomia olisi jokaiselle miehelle pakollinen, kahden lapsen jälkeen ja maailmanlaajuisesti. Siihen asti spermaröörit saavat olla auki.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #9

Syy siis on se, että ihan teoreettisestikin populaation kasvuennuste riippuu fertiili-ikäisten naisten määrästä, ei fertiilien miehien määrästä (ellei tämä ole hyvin, hyvin matala). Syy on se ilmeisyys, että yksittäinenkin fertiili mies voi siittää vaikka 10000 naista.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #11

Niinpä, toisaalta teoria ja toisaalta teoreettinen käytäntö, joka ei kuitenkaan ikinä toteudu, valitettavasti. Lääkärinä kuitenkin tiedät varsin hyvin, että massatoimenpiteenä tuo vasektomia olisi paljon helpompi ja halvempi toteuttaa.

Harmi, koska tästä maailman nykymenosta ei näytä tulevan kerrassaan mitään...melkoisen synkkä on tulevaisuutemme.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #12

En nyt pitäisi naisen laparoskooppista sterilisaatiotakaan kovin mittavana toimenpiteenä.

Itse asiassa halvinta olisi varmaankin laittaa kierukoita.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #14

Sterilisaation hyvä puoli on siinä, että se olisi kaikille yhtä pakollinen kuin lopullinen (siis kahden lapsen jälkeen).

Mutta, kuten kerroin jo aiemmin: päivittäin ilmestyy maapalloomme Tampereen kokoinen väestömäärä (= nettolisäys, entisten lisäksi)....eikä ole ollenkaan ihme, että hermot alkavat pikku hiljaa pettää ympäri maailmaa (jopa täällä US-blogistanissa, kuten huomaamme).

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kahden lapsen mallihan on ollut käytössä Balilla iätä, ajat:-) Perheeseen hankitaan lapsia niin kauan, kunnes syntyy poikalapsi. Myös tämän prosessin raja-arvona on, että lapsia on keskimäärin kaksi. (No hiuksenhienosti alle, koska luonnollisten lukujen Σ(n/2^n) lähestyy rajatta arvoa 2. Oikaiskaa, jos joku on minua parempi matemaatikko. Kaksosten ja sitä suurempien lapsimäärien osuus on niin pieni, että sillä ei ole oleellista merkitystä.)

Mutta joka tapauksessa tuo vasektomia olisi toimiva. Valitettavasti se sotii niin täydellisesti luonnonlakeja vastaan, että se ei voi toteutua. Vaikka unohdettaisiin uskonnot, edelleen suuri osa elävistä olennoista pitää itseään niin ainutlaatuisena, että pelkkä kaksi jälkeläistä keskimäärin ei rittä.

Robottivero kuulostaa hyvältä. En ole kuitenkaan täysin vakuuttunut, että sillä ei olisi myös haitallisia ominaisuuksia. Robottihan ei ole kuin oppiva/opetettava/ohjelmoitava automaation tekijä. Samalla logiikalla pitäisi oikeastaan sitten määrätä ohjelmistovero. Ohjelmat mahdollistavat sekä aineellisen että immateriaalisen tuotannon ihan toisessa mittakaavassa kuin ilman niitä. Robotti on vain ohjelmistotuotannon erikoistapaus, jonka ainoa erityisesti syyllistävä ominaisuus on se, että siitä voidaan (ja ehkä pyritäänkin) tehdä joskus ihmistä muistuttava.

Bill Gates ei varmaan ilahtuisi, jos kaikille Microsoftin tuotteille määrättäisiin ohjelmistovero. Robottivero ei suoraan iske Microsoftin pääansainta-alueeseen.

JK. Ja tarkoitus ei taaskaan ollut ampua alas hienoa ääneen ajatteluasi vaan tuoda sen jatkoksi toisenlaisia (vastakkaisia tai täydentäviä) ajatuksia. On aina ilo lukea monipuolisia tarinoitasi ja pohdintojasi.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kiitos. Kuten huomasit, olin itse jo aloituksessa hyvin skeptinen, mutta (kuten sakemanni sanoo) "die Gedanken sind frei!":

https://www.youtube.com/watch?v=gmwTa9qRq0o

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Epäilen kyllä myös tuon Bali-tarinan olevan enemmän urbaania ruraalilegenda kuin absoluuttista faktaa. Vaikka lapset nimetäänkin varsin yksinkertaisesti syntymäjärjestyksen mukaan ja viidennestä aloitetaan kierros uudelleen.

http://www.ultimatebali.com/magazine/balinese-name...

Vasektomian osalta pidän ajatusta erittäin hyvänä. Robottiveron osalta en ihan yhtä hyvänä vaan epäilen siinä olevan tätä 'Rajat kiinni' ajattelua. Ts. nähdään epäkohta ja lähdetään korjaamaan se suoraviivaisesti mutta ei nähdä kokonaisuutta. Mutta sehän ei poista sitä, etteikö siinä olisi myös hyviä, huomioonotettavia osia.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Minusta Suomen valtion pitäisi ruveta ajamaan juuri näitä asioita siellä YK:ssa, ihan rohkeasti ääneen. Muut valtiot tulkoot sitten perässä. Jonkun on tehtävä aloite.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Osallistuin siihen vetoomukseen ja laitoin Ruotsiin.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Antero Vartia kirjoittaa omassa yritystuki-blogissaan: "Jospa tarkastelisimme kokonaisuutta?

Siitä tässä on kyse; sen sijaan, että ainoastaan murehditaan eriarvoisuutta, nälkää, maahanmuuttoa, vihapuheita jne, jne, niin on tullut korkea aika ottaa itse härkää sarvista kiinni. Maailman väestönkasvu ei yksinkertaisesti voi jatkua entiseen tapaan.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Oletko jo lukenut Glukhovskin uusimman dystopiaromaanin? Ihmiset ovat ikuisesti nuoria, mutta joudut uhraamaan itsesi, jos haluat lapsia...

http://www.futu.re

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kiinnostava vihje, mutta klikkauksen jälkeen tuli seuraava f-secureilmoitus:

Haitallinen sivusto estetty
http://www.futu.re
Tämä sivusto on ilmoitettu haitalliseksi.
Suosittelemme, että et käy tässä sivustossa....

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen
Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #43

Katsoin videon. Minusta Dima kysyy aivan samat peruskysymykset kuin jokainen meistä on tehnyt nuorena...fiksu mies muuten; samanlaisia "yksilöitä" ollaan, mutta tuo yhteinen, kollektiivinen Global Brain puuttuu ja se on ylen pahasta meille kaikille. Emme tarvitse messiasta vaan yhteistä järkeä.

Aivokapasiteetti on meille kaikille annettu, oikein rutkasti, mutta mitä ilmeisimmin ne jäävät käyttämättä tuhon kynnyksellä...

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Naisille max 2 lasta johtaa sukupuuttoon.Tämän päivän Euroopassa se merkitsee alle 1.3 lasta jokaista naista kohti.Portugali ja Espanja ovat jo siinä kurimuksessa samoin Saksa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Sitä ihanaa "riskiä" ei ole vielä näkyvissä, pitkään, pitkään aikaan...

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

60-luvulla lapsia saaneilla naisilla oli jotakuinkin 5 lasta, tänään 2.5.

Linkki tuohon toiseen aiheeseen.
www.project-syndicate.org/commentary/bill-gates-ta...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #27

Luepa, Mauri, tämä: Kutistuvat kansakunnat

"Siksi on piristävää, että on olemassa kansoja, jotka toden teolla kutistuvat: shrinking societies. Toisin kuin yleisesti ajatellaan, niin juuri nämä maat ovat edelläkävijöitä ja on jo korkea aika, että YK nostaisi heidät jalustalle!"

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2010/08/28/...

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #28

Onnitteluni.Ymmärsit itseäsi.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #46

Ja siitä huolimatta maailman väestön nettokasvu on reilut 200 000 ihmisressukkaa/päivää.

Toivon, Mauri, että myös tämä tosiasia meni viimeistään nyt yleiseen jakeluun, koska sillä on melkoista merkitystä.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #47

Koko maailman mitassa asia on selvä.Euroopassa kork 2 lasta tarkoittaa sitä,että jo kahden sukupolven aikana ylläolevan taulukkosi vasemman puoleisen rivin ensimmäinen numero muuttuu nollaksi monessa maassa.Totuushan on, että 0-1 lapsen naisten määrä lisääntyy koko ajan.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #50

Mauri, en halua olla hapan enkä tyly, mutta huomenna, silloin kun sinä ja minä heräämme onnellisina aamukahviimme ilmestyi taas yli 200 000 lajitoveria lisää...menikö väärään kurkuun? Minulle kyllä; sen jälkeen kun vihdoin tajusin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Väestönkasvusta ei luonto kiitä. Afrikan ja Lähi-Idän naiset synnyttävät nykyisin ja jatkossakin seuraavina vuosikymmeninä varhaisiällä keskim. 5 lasta / nainen. On täysin selviö, että tällaista kehitystä luonto ei tule hyväksymään ja tavalla tai toisella rajat tulevat vastaan julmasti tavalla tai toisella.

Itse en jaksaisi uskoa vasektomiaa tai mitään muutakaan syntyvyyden rajoittamiseen pyrkivää toimenpidettä ratkaisuksi väestömäärän hallitsemattomaan kasvuun, vaan ihmiskunta tuntuu olevan tämän ongelman kanssa täysin kädetön. Lapset ovat kehitysmaiden köyhien eläketurva näiden vanhemmille.

Pääsiäisen aikaan Välimerellä pelastettiin kumiveneistä n. 8.000 nuorta miestä pääosin Nigeriasta, Senegalista ja Bangladeshista, jotka olivat pyrkimässä Eurooppaan. Tämä on ikävä kyllä vain alkusoittoa ja pieni oire tulevasta tynnyrin poksahduksesta yhä useimpien ihmisten ihmetellessä oman olemassa olonsa perusteita ilman työtä tai toimeentuloa siellä sun täällä ympäri maailmaa.

Globalisaatio ja robotisaatio lisäävät tätä syrjäytyvien ja itsensä tarpeettomiksi tuntevien uskoa tulevaisuuteen omilla asuinsijoillaan - riippumatta missä ollaan.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Hyvin kuvasit valtavan ongelmavyyhdin, johon siis teoriassa olisi olemassa ratkaisu, muttei käytännössä (aivan Radio Jerevanin kuuluisin toteamuksen mukaisesti). Huumori on tästä kuitenkin kaukana..

Surkea laji, tämä homo sapiens: aivokapasiteettia olisi, mutta sitä ei osata ollenkaan käyttää kollektiiviseen hyötyyn (ollaan niin ainutlaatuisen yksilöllisiä, etenkin "kehittyneissa" maissa), olkoonkin, että kaikki mittarit näyttävät punaista. Ilmaston suhteen jotakin yritetään, mutta varsinaiseen ongelmaan ei mitään.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Kun tietää niin uskontojen kuin markkinatalouden typerät "lait", niin valitettavasti pitää todeta jo tässä samassa yhteydessä, etteivät nuokaan mainitut järkikeinot ikinä tule toteutumaan..."

Tuo on paljon tärkeämpi havainto kuin mitä yleensä ymmärretäänkään. Mitä järkeä on siinä, että tavallinen kansa keskustelee keskenään siitä, mitkä ratkaisut olisivat hyväksi tavalliselle kansalle, niin kauan kuin valta niiden päätösten toteuttamiseen käytännössä ei ole tavallisella kansalla?

Vielä nykyisinkin talous toimii suureksi osaksi niin, että tuotteiden valmistuksessa tarvitaan ihmistyövoimaa, jonka käytöstä ihmisille maksetaan palkkaa. Tuolla palkalla ihmiset voivat sitten ostaa osan niistä tuotteista, jotka he ovat työllään valmistaneet. Loppuosa tuotteista jää työn teettäjille ja heidän rahoittajilleen voitoksi reaalisena pääomana. Rahapääoma voi kasvaa vain samassa tahdissa kuin velka, koska raha syntyy kun pankki myöntää lainaa, ja kuolee, kun laina maksetaan pois.

Jos kuvittelemme kaukaista tulevaisuutta, jossa tuotteiden valmistamiseen ei tarvita ihmistyövoimaa, ja jossa robottien valmistamat tuotteet syntyvät robottien omistajien omistukseen, niin millä keinoin robotteja omistamattomat voivat saada tuotteita kulutettavakseen?

Yksi keino on robottivero. Mutta miksi robottien omistajat suostuisivat tähän? Miksi he eivät sen sijaan palkkaa itselleen armeijaa ja anna lopun väestön kuolla nälkään?

Tuossa skenaariossa on siis oletettu, että käytössä olisi edelleen kapitalistinen talousjärjestelmä, jossa robotit eivät ole kansan yhteisomistuksessa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Robottivero olisi hyvä, mutta myös jonkinlainen digitalisaatiovero, jolloin se osuisi myös hieman (sinänsä fiksuun) Bill Gates:iin. Toisaalta, en itse tiedä tulisiko juuri digitalisaatio luomaan uusia työpaikkoja, robottien vastakohdaksi.

Robotti on siitä hyvä, ettei se lisäänny kaniinien tai ihmisten tavoin..

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Minun käsittääkseni tietokoneohjelmatkin voidaan luokitella roboteiksi. (Esimerkiksi hakuroboteista puhutaan.) Ja tietokoneohjelmat pystyvät monistamaan itseään -- tietokonevirukset ovat esimerkki tästä.

Tietokoneohjelmat eivät sen sijaan käytä kovin paljon luonnonresursseja, toisin kuin fyysisemmät robotit ja ihmiset.

Joitakin vuosia sitten mieleeni tuli, että jos tosissamme uskomme geeniteknologian autuaaksitekevään voimaan, niin miksi emme geenimanipuloi ihmistä niin että meistä tulisi ensin vaikka vaaksan kokoisia ja seuraavassa vaiheessa peukalon kokoisia? Silloin maapallon resurssit riittäisivät paljon paremmin.

Tietysti, vaikka tuohon suhtauduttaisiin vakavana ehdotuksena, vastaan tulee pian se argumentti, että eksponentiaalinen kasvu on "yllättävän" voimakasta. Kohta ei peukalonkokoisillekaan ihmisille maapallo riittäisi.

Toisaalta samaa voi sanoa talouden eksponentiaalisen kasvun jatkumisesta: vaikka meitä ihmisiä olisi kuinka vähän, niin loputa maapallo ei meille riitä, mikäli talous jatkaa eksponentiaalista kasvuaan, ja mikäli kasvu on todella reaalitaloudellista eikä pelkästään rahataloudellista kasvua.

https://www.youtube.com/watch?v=eOykY2SMbZ0

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #31

Siinä tapauksessa on erinomaista, että itse alan guru ja pohatta sitä veroa ehdottaa. Olen muutenkin ymmärtänyt, että miehellä on niin paljon fyrkkaa, että hänestä on tullut jo kauan sitten ykköslahjoittaja maailmalla ja siitä hänelle pisteet, tikkari ja papukaijamerkki.

Ilmeisesti autotallipojalla on edelleen sydän paikallaan.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #32

Bill Gates on muun muassa rahoittanut erinäisiä rokotekampanjoita kolmannessa maailmassa. Pyrkimyksenä on ollut se, että kun lapsi- ja muukin kuolleisuus vähenee, niin vanhempien ei tarvitse "varmuuden vuoksi" hankkia ylisuurta lapsikatrasta omaksi vanhuudenturvakseen, ja täten väkiluvun kasvu hidastuisi ja parhaassa tapauksessa vähitellen pysähtyisi.

Muuten on yleisesti tunnettu seikka, että paras tapa alentaa syntyvyyttä on ottaa käyttöön sellainen sosiaaliturva, että ihmisten elo vanhuksena ei ole riippuvaista omien lasten olemassaolosta.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #31

Tuo video (Dr Albert Allen Bartlett) on kyllä kerrassaan näkemisen arvoinen. Yksi kommentti: "Now I understand why our political leaders are not having substantive debates. They can't!"..

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Hyvin toimiva ratkaisu olisi tietenkin antaa tarpeettomien ihmisten kuolla nälkään mutta paljon pitäisi tapahtua politiikassa ennen kuin siihen voidaan mennä.

Kalastaja filosofi Pentti Linkola on esittänyt jo vuosia sitten että kaikenlainen kehitysapu pitäisi lopettaa. Luonnon tasapaino toimisi ihmiskunnassakin.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Matti: "Hyvin toimiva ratkaisu olisi tietenkin antaa tarpeettomien ihmisten kuolla nälkään mutta paljon pitäisi tapahtua politiikassa ennen kuin siihen voidaan mennä".

Näinhän näyttää tapahtuvan koko ajan ja tilanne vaan pahenee. Olisi niin paljon viisaampaa ja inhimillisempää jos/kun ihmiskunta osasi käyttää omaa aivokapasiteettiaan kollektiiviseksi hyödyksi (syntyvyyden säännöstely, kakun jakaminen tasaisemmin jne). Kuulumme melkoisen surkeaan lajiin, emmekö? YK:kin alkaa olla lähinnä kädetön virasto, vaikka sen edessä seisoo komea komeampi patsas:

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/181718-miek...

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #36

Totta puhut, kun kakkua ei (luonnonvarat) ole rajattomasti, kakunjakajia ei saisi olla niin paljon ettei kaikille riitä.

Jos ei tehdä mitään tulee automaattisesti sitä harvennusta eli lunoto hoitaa joka tapauksessa. Sukupuuttokin voi tulla jos pelaamme kortit väärin, mutta tuskin sinä ja minä olemme sitä näkemässä.

Nauttikaamme merestä ja purjehduksesta niin kauan kuin sinilevälauttojen keskellä vielä pääsee etenpäin;)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Hyvin toimiva ratkaisu olisi tietenkin antaa tarpeettomien ihmisten kuolla nälkään..."

Tässä tulee epäsuorasti esille yksi hyvin tärkeä pointti kaikessa yhteiskunnallisessa keskustelussa, nimittäin näkökulma. Kenen kannalta tarpeettomien ihmisten?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #37

Nälkää nähdään liian monissa maissa, kuten varmaan tiedät....

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #38

Henri Charrière kuvaa kirjassaan "Papillon" erään ihanneyhteiskunnan. Papillon tapaa guajiro-intiaaneja, joiden luona asuu puoli vuotta eläen idyllissä luonnon antimilla.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #42

Pohjois-Koreasta puheen ollen, tämä Jussi Kolehmaisen blogi on ylivoimaisesti paras kirjoitus kyseisestä maasta. Mainion kuivaa huumoria ja itseironiaa:

http://jussikolehmainen.vapaavuoro.uusisuomi.fi/va...

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #37

Käytin väärää sanaa "tarpeettomat". Luonnossa pärjäävät ne lajit, jotka osaavat sopeutua ja selviytyä. Huuhkaja on tästä erinomainen esimerkki.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kun puhutaan ilmiselvän lyhytnäköisestä homo sapiens:ista, niin juuri silloin tuo Global Brain on kiinnostava käsite:

Miljardööri Juri Milner kertoi, että yhteydenoton varsinainen kimmoke oli professori Francis Heylighenin kirjoitukset global brain:ista, jossa hän visioi miten ihmisten ja tietokoneiden verkostot muodostaisivat yhdessä laajemman älyn (aivan kuten "vähä-älyiset" muurahaiset pystyvät yhdessä rakentamaan hyvin monimutkaisia rakennelmia). "Kutsumme sitä hajautetuksi kognitioksi" (gedistribueerde cognitie), jossa kyse on teknologisistä systeemeistä, jotka ovat paljon fiksumpia kuin siihen osallistuvat yksilöt. Group think, hieman wikipedian tapaan, voisi olla hyvä ilmaisu. Milner antoi Heylighenille 1,5 miljoonan shekin siinä toivossa, että vuoden sisällä syntyisi matemaattinen malli global brainin toteuttamiseksi.

Yksin emme ole mitään, mutta yhdessä voisimme olla fiksu ihmiskunta. Utopiaa? Siltä kyllä vahvasti vaikuttaa..

Lisää (lähinnä Juri Milner:istä) tässä:
http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/231575-juri...

Global brain:
https://missiongalacticfreedom.files.wordpress.com...

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Yritänpäs palata tähän Global Brain ajatukseen jossain vaiheessa. Minulla on omat epäilykseni senkin suhteen mutta toisaalta siitä ehkä voisi johtaa jotain muita, hieman vaatimattomampia ajatuksia.

Pistän ajatuksen muhimaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tämän hallitsemattoman lisääntymisen, tai oikeastaan välinpitämättömyys tästä liittyy takuuvarmasti globalisaatioon ja internatsionalismiin jotka ovat Suomessakin yhteisiä hankkeita kokoomukselle ja vihervasemmistolle.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tällä hetkellä globalisaatio näyttää olevan "anna mennä" (YK:sta, kehitysavusta ja vaikkapa mistä huolimatta). Toivottavaa olisi, että saataisin siihen vihdoin Maailman Aivot eli yhteisesti hyväksytty Global Brain.

Tätä laivaa ei vissi kukaan ohjaa...

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Taloudellisilla kannusteilla voisi ainakin yrittää houkutella ihmisiä vähentämään hedelmällisyyttään.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Pekkakin ymmärtää, että tämä markkinatalousheitto oli aivan liian löysä vakavan ongelman edessä.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Steriloinnit helpottuisivat paljon, jos Suomen steriloimislain 30-v ikäraja laskettaisiin muiden Pohjoismaiden tasolle eli 25-v.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Kun lapsiluku on täynnä, miehen kannattaisi käydä steriloitavana, niin naisen ei tarvitsisi kuormittaa elimistöään ja ympäristöä hormonilääkkeillä.

"Viime vuonna jo yli puolet steriloinneista tehtiin miehille, selviää terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiistaina julkaisemasta tilastosta. Miehille toimenpiteitä tehtiin runsas 2700 ja naisille noin 600 vähemmän."
https://yle.fi/uutiset/3-9690584

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset