Elämä jatkuu

Millä mielellä Suomen historiantutkijat katsovat tätä?

Olen juutuubin "Viestit Karjala"-tilaaja ja hämmästyin melko lailla kun katselin eilen tulleen videon ("Kuinka sotavankeja kohdeltiin Karhumäen piirissä 1941-1944", kesto: 3:58 min). Videon päiväys on 8.6.2017. Olkoon tämä blogi ainakin syötti suomalaisille tutkijoille:

https://

Mikä nyt niin hämmästyttää? Siinähän näytetään Galina Sankon tuttuja ja surullisia valokuvia Petroskoin vankileiristä (josta suomalaisten ei missään nimessä pidä olla ylpeitä), mutta kyse ei ole sentään Karhumäestä. Tohtori Sergei Verigin toteaa, että suomalaisten neuvostosotavangit sijoitettiin Stalinin keskitysleiriin, joiden vangit rakensivat aiemmin Stalinin kanavaa (Belomorkanal). Vähintään kiinnostava väite. Tohtori Juri Kilin vuorostaan kertoo, että suomalaisten ottamista 64 000:sta neuvostosotavangeista, 22 000 kuolivat joko nälkään tai laittomiin teloituksiin (yli tuhat). Nämä tiedot perustuvat kuulemma viime kesäkuussa löydettyihin NKVD-arkistotietoihin. Hämmästyttävin toteamus kuullaan videon loppuhuipennuksessa, jossa todetaan, että tiedemiesten mukaan "ehkä osa suomalaisten teloittamista sotavangeista makaa Sandarmohissa".......hohoijaa, nyt meni kyllä kertaheitolla liian paksuksi! On olemassa historiantutkimusta ja on olemassa propagandaa. Näin se vaan valitettavasti on. Suomalaiset historiantutkijat, tarjotkaa reilua yhteistyön kättä Sergei Veriginille ja Juri Kilinille!

Aiheeseen kiinteästi liittyvät blogit:

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/122872-sandarmoh

http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/114105-tied%C3%A4tk%C3%B6-m...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Aikapitkälti Wikipedian mukaista tietoa:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Sotavangit_Suomessa_...

Mikä on mielenkiintoista, niin Neuvostoliitolla ei ollut haluja selvitellä sotavankiensa kaltoinkohteluja rauhanneuvottelujen aikaan. Selitykseksi tarjoaisin sitä, että vangeiksi joutuneet olivat kansanpettureita, joiden kohtalolla ei niin väliä ollutkaan.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Wikipedia on tietysti aina "wikipediaa", mutta luvut lienevät oikeat. Minun suurin hämmästykseni liittyykin kahteen muuhun väitteeseen: suomalaiset hyödynsivät Stalinin terroriajan keskitysleirejä (Sergei Veriginin väite) ja, ennen kaikkea: suomalaiset hautasivat teloitettuja sotavankejaan NKVD:n salaiseen teloituspaikkaan, Sandarmohiin (joka löydettiin vasta vuonna 1997)..

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Toverit toimivat "hyväksi havaitun" Katynin mallin mukaan. Teloittivat itse, ja kiinni jäätyään, syyttävät muita tekosistaan.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Suomalaisten sotavankien kohtelu oli Neuvostoliiton leireillä karua. Eräs Vilho jäi vangiksi haavoituttuaan jalkaan v.1943 vain 19 vuotiaana. Häntä pidettiin työleireillä aina vuoteen 1954 asti ja vankeuden aikana hän menetti mm. molemmat jalkansa. Palattuaan Suomeen Vilho painoi alle 30 kiloa.

Suomeen paluu mahdollistui erään saksalaisen sotavangin toimin, joka ilmoitti Vilhon omaisille Suomeen tämän olevan vielä hengissä vankileirillä Siperiassa. Urho Kekkonen otti asian esille venäläisten kanssa ja Vilho pääsi lopulta vapauteen ja vietti loppuelämänsä Kaunialan sotavammasairaalassa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Se puoli totuudesta tiedetään hyvinkin laajasti Suomessa ja siitä on ilmestynyt lukuisia kirjoja (joiden venäjän käännökset voisivat olla tarpeen). Nyt puhutaan kuitenkin suomalaisten ottamista neuvostovangeista, joiden kohtalo oli myös kova, muttei sentään niin kovaa, että pitää sortua ylilyönteihin ja suoranaisiin valheisiin (vrt. Sandarmoh). Mistä jatkosodan suomalaiset tiesivät NKVD:n salaisen teloituspaikan, jos kerran Memorial-säätiö löysi tämän huippusalaisen paikan vasta vuonna 1997?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Venäläisten sotavankien kohtalo leireillä oli myös kova. Kova oli kohtalo myös niille, jotka selvisivät vankeudesta takaisin Neuvostoliittoon. Pieksänmäen Naarajärven leirillä kuolleisuus oli suurta, muistaakseni jopa 10.000 vangin verran. Ajat olivat kovia ja elintarvikkeista oli suuri pula.

Toisilla vangeilla oli parempi onni, jotka olivat sijoitettuna maatiloille töihin ympäri Suomea. Omalla kylällä eräällä tilalla oli kolme vankia, jotka elelivät vuosia sopusoinnussa kyläläisten kanssa ja olivat käytännössä vapaita liikkumaan oman mielensä mukaan. Palautus Neuvostoliittoon ei ollut näille miehille mieluista.

Pekka Iiskonmaki

Sota on julmaa ja ratsuväki raakaa.

Asiaan pitää suhtautua positiivisesti. Leirit olivat venäläisten itsensä rakentamia ja siten vangeille kotoisia.

Gulag oli kaikille tuttu juttu. Ruoka oli kehnoa kuten gulagissa.

Vain kieli oli vaihtunut vartioilla. Suomella ei syytä itsekritiikkiin, koska on aina syy ja seuraus.

Suomalaiset sotavangit eivät edes uskaltaneet puhua, mitä venäjällä oli.

Setä oli 11,5 vuotta vankileirillä, koska oli palvellut Suomen armeijassa 1942-1944.
Eivät olleet olot hääppöiset. Pois pääsi vasta 1956 ja silloinkin ehdolliseen.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Tein syöpäepidemiologista tutkimustyötä Tilastokeskuksen kellarissa 80-luvun alussa ja löysin laatikollisen leirillä kuolleiden venäläisten sotavankien kantakortteja, ehkä muutama sata niitä oli. Kaikkiin oli merkitty kuolinsyyksi keuhkokuume.

Olisi pitänyt pölliä se laatikko...

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Jotkut Suomessa maalaistaloissa työskennelleet venäläiset sotavangit sanoivat sen olleen paras aika heidän elämässään.

Puhuttaessa talvesta 1941-42 on huomattava, ettei Suomi ollut tuolloin varautunut kymmenien tuhansien puna-armeijalaisten antautumiseen. Toisekseen, kyseessä oli koko maalle nälkätalvi: elintarvikkeet riittivät nipin napin omille rintamajoukoille, mutta mm. mielisairaaloiden potilaita kuoli nälkään joukoittain. Itämeri oli jäässä eikä tavaraliikenne toiminut Suomen rajojen yli juuri missään.

* * *

Liekö Sandarmohin teloituspaikalle saatu vieläkään muistomerkkiä suomalaisuhreille? On todella kiinnostava kysymys, mistä jatkosodan suomalaiset olisivat tienneet haudata teloitettuja juuri sinne.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Näinhän se on, esim. Törnävän hautausmaalla on pitkä rivi nälkään kuolleita vuosilta 42-45.

Kuulemma monet siviilit olisivat sodan aikana kuolleet nälkään ilman mustaa pörssiä.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Nämä eivät ole uskon asioita, jollaisina niitä on Suomessa (ja varsikin NL:ssa) käsitelty. Se, pitävätkö nuo tiedot paikkansa vai eivät, on eri asia. Mutta ei uskon asia.

Suomalainen(kin) historiankirjoitus on niin vääristelyllä kyllästettyä, että kaikkeen uuteen tietoon pitää suhtautua avoimin mielin. Tällaiseenkin. Ei pidä antaa liiaksi tilaa poliittisista tai kansan yhtenäisyyteen tähtäävistä syistä rakennetuille käsityksile historiasta, vaikka sitä koulussa ym. kuinka onkin niin opetettu. Ja vaikka netissä pyörii mitä milloinkin.

Eikä tässäkään versiossa sinällään ole mitään hämmästyttävää – useimmille (ei kaikille) on kuitenkin selvää se, ettei sota mitään sankarijuhlaa ole, vaan kirottua räpeltämistä, jossa ihmisarvosta luovutaan, alhaisimpia vaistoja lietsotaan ja ne päästetään irti.

On aivan turha kuvitella että suomalaiset sotilaat olisivat toimineet sen puhtoisemmin kuin muutkaan – vaikka niin meille on aina vakuuteltu. Valheellisesti.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Näin varmasti onkin, mutta väite, että suomalaiset toimivat teloittajina Sandarmohissa on aivan liian paksu. Siitä hämmästykseni ja blogini. Jokin raja sentään..

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Mikä se sellainen "liian paksu" on? Kyllä suomalainen siinä teloittaa missä muutkin, U. Kekkosta myöten.

Olemme aivan liiaksi kyllästettyjä harhaan suomalaisen sotilaan poikkeuksellisen kunniakkaasta ja puhtoisesta toiminnasta sodissa. Varsinkin siksi kaikki näkökulmat on syytä ottaa huomioon – ne "paksuimmatkin", koska aika paksua on ollut esim. omana kouluaikanani annettu historianopetuskin. Sitä on aika moneen kertaan joutunut oikomaan omaa näkemystä muodostaessa.

Mikä tahansa on mahdollista. Kuten sanoin, historian tapahtumat eivät ole uskon asia.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #13

Mark, sinunkin pitäisi tietää, että juuri Sandarmohissa Stalinin NKVD teloitti "laillisesti" lukemattoman määrän neuvostokansalaisia (venäläisiä, suomalaisia, puolalaisia jne).

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Moni ei muuten varmaankaan tiedä, jotta Rautaristin loppukuva siviileistä keskitysleirillä on otettu Karjalassa suomalaisesta keskitysleiristä, johon venäläiset siviilit sullottiin.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tärkeä blogi, rankka aihe. Kiitos, Ilmari.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ihmettelin ensin kommenttiasi, kun luin siitä "törkeä blogi". Mutta aika nopeasti havaitsin lukihäiriöni ...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Ilmarin mainitsema väite on syntynyt nykyisen tutkimuselämää ja historianmuotoilua koskevan paineistuksen alaisena, se ja vain se tekee kysymyksessä olevan kaltaiset uustulkinnat ymmärrettäviksi. Monessa tilanteessa tutkijoilla ei ole muita vaihtoehtoja, kuin vaikeneminen, ja se on yksi syy miksi erityisetkin esitykset tai tulkinnat jäävät ikään kuin ilmaan roikkumaan, kun niitä ei pääse "ampumaan alas", ei vaikka argumentteja ja taustatietoa olisikin käytettävissä.

Tämä Sandarmohia koskeva skenario ammuttiin kyllä varsin tehokkaasti alas, ja nimenomaan Karjalan toimivien tutkijoiden toimesta. Meillä en näkyviä kommentaareja havainnut, lähinnä kai kohtalaisen itsestäänselvyydenkin vuoksi.

Kokosin aihepiiristä uuden blogin, jossa tarkastelen hieman aiheen taustaa, sekä seuraan Sandramohin keskeisen tutkijan myöhempiä elämänvaiheita tuon mainitun skenarion tiimoilta ja jälkeen. Ettei olisi käynyt niin, että Sandramohin uustulkinta johti seuraaviin "tulkintoihin", jotka eivät enää liikkuneet teorian tasolla, vaan hyvin konkreettisessa arjessa..

Lisäksi uudistan blogissani 5 vuotta sitten tekemäni aloitteen Sandarmohin (ja muidenkin) teloituspaikalla lepäävien Suomalaisten vainouhrien muiston kunnioittamiseksi Suomen valtion pystyttämän tai myötävaikuttaman muistomerkin muodossa.

Katso lähemmin: http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/23819...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset