*

Elämä jatkuu

Anna-Maja, olithan sinäkin samaa mieltä meidän kanssamme?

Katselin eilisiltana A-studion lähetystä, jossa kaikki oppositiopuolueet saivat puheenvuoron puheenjohtajiensa suulla. Viimeistään silloin paljastui minkä valtavan ongelman Kokoomus ja Keskusta ovat itselleen luoneet. Niin Li Andersson kuin Ville Niinistö (lähes saman puolueen edustajia nykyään) hyökkäsivät Anna-Maja Henrikssonin ja Sari Essayhanin kimppuun sillä "olittehan tekin aiemmin samaa mieltä meidän kanssamme?"-asenteella.

Erityisesti Ville Niinistön tokaisu Anna-Majan suuntaan jäi mieleen: "Ettekö tekin olleet maahanmuuttajien perheenyhdistämisen kannalla?".  Aivan kuin katsojille/äänestäjille juuri tuo seikka olisi tässä hallituskriisissä se päällimmäinen ja pahin ongelma... Täysin jalat irti tämän maan maapohjasta, sanoisin.

Vielä sunnuntain pääministerin haastattelussa Juha Sipilä oli luottavainen siihen, että SoTe-kuvio saadaan maaliin varhaissyksyllä, "silloin kun on vielä lehdet puissa". Näin olisikin voinut tapahtua ellei tehty ratkaisevia, suuria virheitä; ilmeisesti Orpon ja S.Niinistön aloitteesta, mutta kuitenkin pääministerin lopullisella päätöksellä.

Viisaampi olisi pitänyt mölyt mahassa ja lähtenyt taktisista syistä Halla-ahon matkaan; ainakin vuoden loppuun saakka, jonka jälkeen olisi todennut, etteivät "arvot" millään sovi yhteen, mutta saatujen kokemusten eikä ennakkoasenteiden perusteella. Politiikka on joko taidetta tai taitamattomuutta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

21Suosittele

21 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (78 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Viisaampi oli pitänyt mölyt mahassa ja lähtenyt taktisista syistä Halla-ahon matkaan; ainakin vuoden loppuun saakka"

Vasta lopputulos näyttää kuka oli se viisaampi. Uskon tässä vaiheessa, että Sipilä/Orpo/Niinistö falangi sittenkin. Siltä suunnalta löytyy paljon enemmän poliittista pelisilmää ja ennen kaikkea valtaa kuin Halla-aholta. Hän on yliarvioinut "älykkyyden" merkityksen.

Halla-aholaisten kippaaminen pois hallituksesta ei ollut hetken mielijohde eikä eilisten "neuvottelujen" tulos, vaan päätös oli osa pitempää jo aiemmin laadittua käsikirjoitusta. Seuraava episodi nähdään tänään.

Yleisesti ottaen näyttää siltä, että suuri yleisö median kautta ei saa oikeata kuvaa siitä raadollisuudesta, suoraviivaisuudesta ja "inhimillisyydestä" kaikkine heikkouksineen, tunnevaltaisuuksineen, kaunan ja koston generoimine motiiveineen, mikä kulissien takana vallitsee. Uskotaan rauhallisiin ja tasapainoisilta kuulostaviin haastattelulausuntoihin ja koko siihen fasaadiin mikä halutaan esittää. Vihamiehet halaavat toisiaan TV-kameroiden edessä, mutta sävy on jotain aivan muuta sen jälkeen, kun ne kamerat on viety pois. Eivät ne päättäjät ole meitä pieniä ihmisiä kummempia.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Saksalainen sanoisi siihen: "Mal sehen".

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Jaa hyökkäsivät, kait sitäkin termiä voi käyttää. Erityisesti Anderssonin taholta pelattiin mielestäni taitavaa taktista poliittista peliä. Jos KD ja RKP menevät pelastamaan Hallituksen kevyellä muutoksilla ohjelmaan, niin melkoisen takinäännön tekevät suhteessa oppositiopolitiikkaansa.

Mielestäni aistittavissa oli, että näillä kahdella töytepuolueella on taas kova hinku hallitukseen. Sen verran kieli keskellä suuta vastailivat kierrellen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hinku molemmilla on kova ja aito. Molemmat puolueet ovat myös siinä mielessä kiitollisessa asemassa, että niillä on vakaa pieni kannattajakunta, joka ei heilahtele. Niitä kannatetaan puolueohjelman vuoksi, ei päivänpolttavien kannanottojen perusteella. Hallitukseen meneminen ei siis syö niiden kannatusta automaattisesti, kuten monien muiden puolueiden kohdalla on asian laita.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Molemmat lienee tuomittu marginaaliin ilman suurta ihmettä ja vaaankielitilanteet ovat heidän mahdollisuutensa päästä vaikuttamaan edes vähän. RKP:lle varmaan kevyttä kauraa mennä, KD kyllä joutuu taistelemaan arvojensa kanssa mikäli ne ovat todellisia.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Kuten jo totesin: Li ja Ville edustavat nykyään jo lähes samaa puoluetta. Kiinnostavaa muuten, että Hollannin hallituskuviot ovat edelleen täysin sekaisin ja lähes samoista syistä. Kukaan ei halua mennä hallitukseen vaaleja voittaneen GroenLinks:in (populistinen Vihervasemmisto-puolue) eikä myöskään vaaleja voittaneen PVV:in (populisti Wildersin) kanssa. Pattikuvio on jatkunut jo aivan liian pitkään. Meillä kotimaiset "markkinat"-edustajat hermostuivat jo nyt, heheh.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Jos toimintaa katsoo, niin myös Sipilän uusi oikeistolaisempi Kepu ja Kokoomus ovat samaa puoluetta. Oppositiossa ei liene tavatonta, että sekin keskittyy samoihin teemoihin.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Tuossa on hyvä huomata se, että oppositioasemassa yhtäläisyydet korostuvat ja erot pienenevät, sillä asioiden vastustaminen jopa hyvin perustellusti tapahtuu kokolailla yleisemmällä tasolla kuin päätösten tekeminen. Esimerkiksi perussuomalaiset saattoivat oppositiokaudellaan olla samaa mieltä kuin valtaosa harjoitettua politiikkaa vastustavista, mutta kun he menivät hallitukseen niin puolet tuosta väestä huomasi, ettei perussuomalaiset aja ollenkaan sellaista politiikkaa mitä he kuvittelivat puoluetta äänestäessään.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Toivottavasti molemmilla on kova hinku hallitukseen. Olen aina ihmetellyt, mitä ihmettä joku tekee politiikassa, jos ei ole kova hinku päättämään. Ehkä ne ovat armoitettuja oppositiosankareita, joiden elämäntehtävä on kampittaa jokaista kehitysprojektia kaikin keinoin ja hidastaa päätöksentekoa.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Itse asiassa RKP ja KD eivät ole juurikaan takkiaan kääntäneet vaan ovat noudattaneet oppositiossa olevan puolueen tapaa toimia. Pienpuolueilla on oppositiossa tapana äänestää hallituksen esityksiä vastaan. RKP ja KD olivat hallituskelpoisia jo 2015 hallitusta muodostettaessa.

Vuonna 2015 Sipilä jätti RKP:n ja KD:n hallituksen ulkopuolelle perustellusti sitä erikseen mainitsematta. On selvää, että kokemuksesta liian laaja hallituspohja tietää taukoamatonta neuvottelurumbaa ja päivittäisiä pikku kriisejä sekä estää tehokkaasti asioiden eteenpäinviennin (vrt. Kataisen Stubin hallitukset).

Lähtemällä mukaan Siplä II hallitukseen RKP ja KD varmistavat paikkaansa seuraavissa eduskuntavaaleissa joissa hallituksen muodostajana ei ole vaaleissa suurimman äänestystuloksen voittaja. Se puolue ei ole Sdp, Vihreät eikä Vasemmistoliitto.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Ainakin RKP on voimakkaasti kritisoinut koulutusleikkauksia. Jos menevät hallitukseen, niin kyllä heidän osaltaan syntyy selkeä puheiden ja tekojen välinen ristiriita - eli takinkääntöpuheet olisivat kyllä perusteltuja. Toki RKP:llä olisi myös voitettavaa, kuten Vaasan sairaalan päivystys ja erään kielikokeilun torppaaminen. Pian nähdäänkin, että onko ko. puolue sittenkin ennenkaikkea kielipuolue vai yleispuolue.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #34

Mitä koulutusleikkauksia tiedät uuteen hallitusohjelmaan kirjattavan? Tietosi on hieman yllättävä, kun Stefan Wallin juuri eilen kertoi esimerkiksi koulutusleikkausten olevan RKP:lle vaikeat hyväksyä.

Sitten on asioita, jotka ovat meitä askarruttaneet pitkin hallituskautta: koulutusleikkaukset, kehitysapuleikkaukset, opintotukileikkaukset. Nämä ovat kaikki sellaisia kysymyksiä, joita pitäisi arvioida.

Onko sinulla muuta varmaa tietoa, jota voisit tulevasta hallitusohjelmasta jakaa meille uteliaille?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #52

Sipilä nimenomaan painotti, että yritetään edetä mahdollisimman pitkälti vanhan hallitusohjelman mukaisesti. Toki väläytteli, että jotain pienempiä muutoksia voidaan tehdä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #55

Eli ei kannata edes neuvotella, kun toisen osapuolen avaustarjous ei ollut juuri toivotun kaltainen? No, niinhän jo kolmen puolueen puheenjohtajat ilmoittivat.

En itse perustaisi kuitenkaan tilannearviota pelkästään sen sanomisille jolla on kaikki hävittävänään, enkä lainkaan sille jolla on pelkkää voitettavaa. Mutta kukin katsoo tietysti tavallaan.

Käyttäjän NikoSillanp kuva
Niko Sillanpää

"Viisaampi olisi pitänyt mölyt mahassa ja lähtenyt taktisista syistä Halla-ahon matkaan; ainakin vuoden loppuun saakka"

Aika ei olisi riittänyt, koska Kreikka 3 ja taakanjako/sanktiot, joista siis on epäilemättä jo kulissien takana on sovittu Suomen osalta, tulevat jo syksyllä, jolloin tämä hallituspohja olisi kaatunut joka tapauksessa.

Molemmat ovat muuten syvästi suomalaisen veronmaksajan etua vastaan. Ehkä sitten retoriikka ja moraalinen hedonia tyyliin "arvot", "ihmisyys", "inhimillisyys", "jakamaton ihmisarvo", "ihmisoikeudet", "oikeudenmukaisuus" jne. ovat jollekin riittävä kompensaatio.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Niko, käsitin tuossa viimeisessä kappaleessa Sipilän kertomat arvot siihen, ettei Sipilä ja Orpo ole valmiita kiristämään siihen 80 kohdan maahanmuuton ohjelmaan kirjattuja kaikkia vielä toteuttamatta jääneitä kohtia. Nuo toteuttamatta olevat kohdat olisivat liikaa keskustan ja kokoomuksen arvoille. Näin vaikkakin kaikki kohdat noudattavat kansainvälisä sopimuksia yhdessä EU direktiivien kanssa.

Käyttäjän NikoSillanp kuva
Niko Sillanpää

"Arvoissa" kyse ei ole rationaalisista asioista, vaan fiiliksistä, moraalisesta hedoniasta, Sipilän taivaspaikasta, Soinin kokemuksesta hyvänä Opus Dei -katolisena jne. Kyse ei ole asiapolitiikasta eikä reaalipolitiikasta.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #16

Ei olekaan kyse muusta kuin lestadiolaisen Sipilän omista arvoista ja osan keskustalaisten edustajien. Orpolle ja kokoomukselle taas löysä maahanmuutto perustuu halvan työvoiman saaminen yritysten käyttöön. Ei siis niinkään arvoista, vaikka naamioidaan arvoja koskevaksi.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #16

Nyt ymmärrän sinua hivenen paremmin. Näkemyksesi arvoista on aika jännä.

Käyttäjän MarkoMjlnirParkkola kuva
Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #22

Ihan normaali käsitys. Arvot eivät ole tosiasioista riippuvia vaan voivat olla hyvinkin irrationaalisia. Uskovaisilla arvot tuppaavat nimen omaan olemaan hyvin abstrakteja ja häilyviä, eivätkä juuri tässä maailmassa kiinni olevia.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #43

Tuohan sopii pääneuvottelija Huhtasaareenkin kuin paska rattaaseen...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #16

Poliittisen päätökset ja pelisiirrot ja muut teot perustuvat aina arvoihin ja tietysti "fiilikset" ovat mukana.
Mitä olikaan hallajuntta valmis uhraamaan saadakseen yhden viikonlopun kliimaksen ja vallantunteen. Kuka tässä on mennyt fiilikset edellä, pyydän kysyä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Aamu-TV:ssä pääministeri Sipilän luottomiehenä keskustelemassa ko. keskeisistä arvoista oli kansanedustaja Antti Kaikkonen. Ehkä valinta oli työtapaturma, jos uutismuisti pelaa. Journalisteja tämä konteksti ei näyttänyt tällä kertaa häiritsevän:
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/56710-juuri-nyt-a...

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Tuo on muuten täyttä totta. Vaikka PS olisi ollut mukana hallituksessa vain Halla-ahon kuolleen ruumiin yli kreikkapaketti ja EU:n integraatio olisi edenneet.

Siksi tämä kaksikko otti "arvot" esiin ja voimakkaimmin "arvoista" puhui henkilö joka ei käräjäoikeuden tuomion mukaan kunnioita toisten ihmisen fyysistä koskemattomuutta.

Vielä kun kokoomus olisi vetänyt tuon naistenhakaajaosaston mukaan tähän arvokeskusteluun niin farssi olisi täydellinen.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Suomalainen politiikka on harrastelijamaista näpräämistä, jossa keskeistä on ennen muuta sulle-mulle jakaminen ja omien etujen suojaaminen.

Maan tapaan on kuulunut näiden asioiden hoitaminen etukäteen sopimalla.

Nyt kabineteissa oli etukäteen sovittu Sampo Terhon voittavan PS:n puheenjohtajavaalit.

Asiaa varmisteltiin vielä Terhon räväköillä ulostuloilla, jotka eivät kuitenkaan enää vakuuttaneet perussuomalaisten jäsenistön enemmistöä. Mieshän oli ollut hiljaa jo kaksi vuotta, joten viime hetken heitot eivät enää aikaansaaneet toivottua vaikutusta. Terho hävisi.

Varasuunnitelmaa ei ilmeisestikään ollut edes hahmoteltu, koska myös valtamedia oli pelissä mukana tukien Terhoa suurella vimmalla.

Sipilän ja Orpon kannanotot tulivat liian nopeasti ollakseen spontaaneja. Uskon Huhtasaaren olevan oikeassa siinä, että vaalituloksen selvittyä tehtiin pikainen diili asioiden hoitamisesta demokratiaan sopimattomalla ja hyvin lapsellisella tavalla.

Hallitus pyritään hajottamaan henkilökemiasyistä antamatta Halla-Aholle edes mahdollisuutta näyttää mahdollista potentiaaliaan.

Tämän kaltaisella ratkaisulla Sipilä kaataa sitä itseään melkoisen äänestäjäjoukon niskaan ja osoittaa kypsymättömyytensä toimia ministerinä.

Miehen, joka Seura-lehden mukaan on haalinut omaisuutensa arveluttavin keinoin, on turha puhua arvoista ainakaan kovaan ääneen.

https://seura.fi/asiat/seuran-selvitys-juha-sipila...

Myös valtionvarainministeri Petteri Orpolla on hieman omaa lehmää ojassa. Orpon puoliso, Nina Kanniainen-Orpo, on osakkaana lakiasiaintoimisto Lakiverstas Oy:ssä, jonka toiminta keskittyy mm. viranomaisvalituksiin, eli yritys tekee tiliä mm. maahanmuuttajia avustamalla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Suomalainen politiikka on harrastelijamaista näpräämistä, jossa keskeistä on ennen muuta sulle-mulle jakaminen ja omien etujen suojaaminen."

Samat lainalaisuudet vallitsevat kaikkialla monipuoluejärjestelmissä. Suomen politiikkaa pidetään päinvastoin varsin vakaana ja konsensushakuisena.

"Nyt kabineteissa oli etukäteen sovittu Sampo Terhon voittavan PS:n puheenjohtajavaalit."

Kyse oli persujen sisäisestä päätöksestä "Puolue-eliitti" ajoi Terhoa puheenjohtajaksi ja ulkopuoliset tahot pitivät hänen valintaansa myös parempana, koska silloin ei olisi tarvinnut turvautua vaihtoehtoon "B", joka oli jo takataskussa kuitenkin.

"Varasuunnitelmaa ei ilmeisestikään ollut edes hahmoteltu, koska myös valtamedia oli pelissä mukana tukien Terhoa suurella vimmalla."

Kuten viime päivinä olemme saaneet todeta, se varasuunnitelma oli sekä hahmoteltu, että kirjoitettu viimeistä pilkkua myöten valmiiksi.

"Sipilän ja Orpon kannanotot tulivat liian nopeasti ollakseen spontaaneja."

Nimenomaan näin on asian laita.

"Hallitus pyritään hajottamaan henkilökemiasyistä antamatta Halla-Aholle edes mahdollisuutta näyttää mahdollista potentiaaliaan."

Ei ole siitä kyse. Kyse on aivan samasta kuin Ruotsissa ruotsidemokraattien eristämisessä. Halla-ahohan ilmoittikin heti kättelyssä hakeutuvansa yhteistyöhön heidän kanssaan, jo paljon ennen niitä Orpon ja Sipilän lausuntoja.

"... ja osoittaa kypsymättömyytensä toimia ministerinä."

Minun mielestäni tämä käsikirjoitus osoittaa hänen kyvykkyyttään oppia politiikan dynamiikkaa, jota hän ei ole osoittanut heti pääministeriuransa alkutaipaleilla.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Juha: "Ei ole siitä kyse. Kyse on aivan samasta kuin Ruotsissa ruotsidemokraattien eristämisessä. Halla-ahohan ilmoittikin heti kättelyssä hakeutuvansa yhteistyöhön heidän kanssaan, jo paljon ennen niitä Orpon ja Sipilän lausuntoja".

Näin on. Minusta on ollut hienoa nähdä, miten Timo Soini piti etäisyyttä Le Peniin, Wildersiin, AfD:heen, Ruotsidemokraatteihin jne. Se oli viisautta! Niin Halla-aho kuin Huhtasaari tekevät (ja saavat tehdä) vakavan virheensä. Tyhmyydestä aina sakotetaan.

P.S. Hollannin murhattu Pim Fortuyn inhosi isä Le Peniä ja Haideria (senaikaiset äärioikeistolaiset) eikä millään suostunut yhteistyöhön heidän kanssaan.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #18

Joku politiikan vääräleuka-pakinoitsija ottanee vielä esille sen, että kaksi uutta populistia koputtaa "Uuden vaihtoehdon" (Alternativ für Finland) tai PS:n ovella?
"Arvot kohdallaan eikä yllätyksiä tule..."

(1) "Zyskowicz sanoo hänellä olevan ratkaisu. Euroopan on pelastettava nämä ihmiset, mutta sen jälkeen heitä ei pitäisi viedä Eurooppaan, vaan palauttaa Pohjois-Afrikkaan perustettaville pakolaisleireille. Siellä kunkin tarve kansainväliselle suojelulle käytäisiin läpi." (Verkkouutiset)

(2) "Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) arvioi, että kaksi kolmesta turvapaikanhakijasta tulee Suomeen elintason perässä." (YLE)
---
Helppoa kuin heinänteko: Välimeren yli yrittävät sen kuin palautetaan Afrikkaan ja sitten todetaan, että suurin osa turvapaikanhakijoista onkin elintasoshoppailijoita? (sarkasmia).
Tästä ei puutu muuta kuin "tehokas katuminen". :-)

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

"Miehen, joka Seura-lehden mukaan on haalinut omaisuutensa arveluttavin keinoin, on turha puhua arvoista ainakaan kovaan ääneen."

Suomalaisten on sitten parempi lopettaa samantien kaupankäynti nii kotimaassa ja ulkomailla, koska menestyminen siinä on arveluttavaa.
Itseäni kuten seuran toimittajaa harmittaa eniten että miksi tuossa kaupassa ei ollutkaan minä vaan Sipilä.

Jos tuo mainittu kauppa olisi mennyt pieleen voitaisiin sitä käyttää esimerkkinä siitä, että kuinka huono liikemies Sipilä onkaan.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

On kuitenkin hyvä huomata, ettei perussuomalaisten suunnanmuutoksessa ole kyse vain Halla-ahosta. On jossain määrin mahdollista, että hallituspuolueet olisivat tulleet vielä nippa nappa toimeen hänen kanssaan, mutta varapuheenjohtajien valinnat kertoivat perussuomalaisissa tapahtuneesta linjanmuutoksesta. Eli perussuomalaisten kokonaisvaltainen suunnanmuutos on kokolailla isompi asia kuin Halla-ahon valinta joka on vain osa kokonaisuutta.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Mikäli RKP:n ja KD:n puheenjohtajien eilen kertoma peruste hallitukseen menemiseen on käytännössäkin fakta, niin kummatkin puheenjohtajat olivat vaatimassa uutta hallitusohjelmaa, kun taas Sipilä ja Orpokin pitivät hallitusohjelman pohjana nykyistä ohjelmaa. Tuskinpa hallitusta muodostuu eilisten puheiden pohjalta oppositiopuolueiden kanssa. Yhdenkään.

Käsitykseni mukaan hallituksen ero eli PS:n potkiminen ulos johtuu kahdesta tärkeästä asiasta Sipilälle (keskusta)ja Orpolle (kokoomus).
1. Sipilä pääministerinä ei enää ollut valmis yhdessä kokoomuksen kanssa noudattamaan yhdessä sovittua hallitusohjelmaa päivitysineen. Tärkeimpänä tuossa on se, ettei jo sovitusta maahanmuuton 80 ohjelman kohdasta voida kaikkia kohtia panna täytäntöön. Tämä on yksi arvokysymys myös Sipilän kertoman mukaan. Maahanmuuttoon ei voida tehdä enempää kiristyksiä. Ei siis edes sellaisia, jotka ovat EU:n omien direktiivien mukaisia. Sipilän takinkääntö Orpon kanssa. Mikä on luottamus hallituksen yhteistyötä arvioitaessa keskustan ja kokoomuksen kanssa? Keskusta ja kokoomus pettää näköjään aina.

2. Toinen suuri asia on hallitusohjelman kirjauksista poiketen mitä todennäköisemmin tuleva EU:n integraation syventäminen, joka on yksi peruskysymys niin keskusn kuin kokoomuksen agendalla ollut jäsenyyden alusta pitäen, vaikka sitä ovat peitelleet ansiokkaasti kansalaisilta. EU:sta ja ongelmista ei saa puhua, eikä suinkaan kritisoida. Missään tapauksessa ei saa edes vihjailla mahdollisesta uudesta kansanäänestyksen järjestämisestä brittien tapaan. Tämä kävi ilmi Sipilän puheesta rivien välistä.

Uudet vaalit ovat ovella. Luottamus on mennyt täysin Sipilän johtajan ominaisuuksiin. Orpoon ja kokoomukseen sellaista ei ole ollutkaan.

Muuten aamutv:ssä katsoi keskustan ryhmäjohtajan Kaikkosen ja kokoomuksen Jokisen esiintymistä ja esiintmisen kehon kieli kertoi valtavasta ylimielisyydestä PS:n ryhmänjohtajaa Kankaanniemeä kohtaan. Saattaa kummallakin vielä limielinen hymy hyytyä.

Käyttäjän NikoSillanp kuva
Niko Sillanpää

"Mikä on luottamus hallituksen yhteistyötä arvioitaessa keskustan ja kokoomuksen kanssa? Keskusta ja kokoomus pettää näköjään aina."

Eivät keskusta ja kokoomus tässä pettäneet. Heillä oli sopimus Soinin kanssa, että maahanmuuttopolitiikan osalta hallitusohjelmaa ei tarvitse noudattaa kuin kosmeettisesti. Ja näin sitten tehtiinkin Venäjän kanssa tehtyä diiliä lukuunottamatta, mutta siinä kyse oli _EU-ulkorajasta_, panokset ja pelurit olivat täysin erit.

Meillähän olisi edelleen jatkuva kansainvaellus, elleivät muut maat (Makedonia, Unkari, Itävalta, Ranska Italiaa vasten ja Tanska/Ruotsi Juutinraumalla) olisi laittaneet rajojaan kiinni kansainvaellukselta ja Migri olisi itsenäisesti ottanut käyttöön sisäisen paon soveltamista turvapaikkapäätöksissä. Tyrehtyminen ei ole Suomen hallituksen tekemisiä.

Turkin ja Merkelin sopimus taas oli enemmän viesti kuin konkretiaa, käytännössä Kreikasta ei palauteta Turkkiin juuri ketään; Balkanin reitti on tukossa vain siitä johtuen, että osa reitin maista on laittanut rajansa kiinni. Toki kyseisen sopimuksen viesti myös varmasti ohjaa keskisen Välimeren reitille. Sopimuksen tarkoitushan oli pelata aikaa, jotta pakollinen taakanjako saadaan väkisin juntattua läpi. Ja tälle ei tule parempaa hetkeä kuin nyt Macronin vanavedessä, eli tulemme näkemään tämän junttauksen kepillä ja porkkanalla tänä syksynä. Panoksena on toki EU:n yhtenäisyys, mutta mitä sillä väli, koska "arvot", "ihmisyys", "jakamaton" jne.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Niko,mistä tiedät tämän kirjoittamasi todeksi? "Eivät keskusta ja kokoomus tässä pettäneet. Heillä oli sopimus Soinin kanssa, että maahanmuuttopolitiikan osalta hallitusohjelmaa ei tarvitse noudattaa kuin kosmeettisesti."

Muuten aamutv:ssä uutisoitiin migrin perustavan uusia VOKkeja alaikäisiä turvapaikanhakijoita varten, vaikka niitä oli tarkoitus lakkautta olemassa olevista lokakuun alkuun mennessä. Näin ollen taitaakin olla uusi ryysis tulossa tai jopa meneillään. Kansalaisille ei vain tuota kerrota. No, onhan meillä rahaa, kun leikataan taas heikompiosaisilta ja otetaan lisää velkaa. Näin niitä Sipilän ja Orpon arvoja maksellaan.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Sirpa, viisi sekunttia sitten katselin hämmästyneenä ihan samaa näytelmää kuin sinäkin. Kankaanniemen asiallisen ja vakavasti esitetyn puheen aikana koko muu joukko toimittajaa myöten hymyilivät iloisesti, kuin hauskaa vitsiä olisi kerrottu. Saisivat hävetä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Miksi Kankaanniemeä pitäisi kumarrella. Miksi ei hänen joka tapauksessa itse rakentamaansa hieman viihteellistä hahmoa saisi käyttää viihteenä. Hänhän on stailannut profiilikuvaansakin showraidat. Persut saavat siis sinusta hyödyntää showkeinoja mutta heidän esitykseensä pitäisi suhtautua ikään kuin johonkin Mauno Koivistoon joka ei koskaan sortunut makeilevaan tai vulgääriin viihteellisyyteen.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #58

Sini, en todellakaan ajatellut mitään kumarteluja Kankaanniemelle, vaan ihan asiallisessa keskustelussa asiallista käytöstä. Minulle tuli mieleeni näiden koko joukon hymyjen myötä vain epäkohtelias nuorisojoukko, jolle vastapuoli oli omine puheineen pelkkää vitsiä. Arvostan edelleen hyviä käytöstapoja, vaikka ne ovatkin kohta muisto vain.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #62

Taitaa sitten olla inhimillinen piirre tuokin, että voittajana on vaikea muistaa, että hävinneelle pitäisi olla lempeä. En nyt ole katsonut tuota, joten en osaa itse arvioida. Joka tapauksessa ainakin Kaikkosella on ollut sen verran vastoinkäymisiä omassa elämässään, että uskoisi hänellä olevan edellytykset asettua hävinneen osaan.

Samoin Kankaanniemi vanhempana, omine epäonnistumisineenkin, ansaitsisi kyllä asiallisen kohtelun. Varsinkin, koska hän ilmeisesti oli yksi niistä, jotka saivat oikeastaan nenilleen jo perussuomalaisten puoluekokouksessa. Sen verran reippaasti halla-aholainen enemmistö veti hallitusvastuussa olleen porukan kölin alta, että en usko Kankaanniemenkään tuntojen olleen kovin korkealla huomatessaan kuinka kävi.

Voi olla, että käsikirjoitus oli jo etukäteen valmiina Halla-ahon valinnan varalle. Perussuomalaisten puoluekokous kuitenkin oikein alleviivasi varapuheenjohtajavalinnoillaan, että hallitus ja sen ministerit eivät nauti heidän luottamustaan. Se signaali taisi mennä perille asti Sipilän ja Orvon tulkittavaksi.

Ei ole koskaan hyvä tapa lyödä lyötyä vielä kerran.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #62

Nauru ja itku ovat usein lähellä toisiaan. Sitä voi nauraa samalla kun tuntee sääliä ja empatiaa. Ja vieläkin haluan puolustaa oikeuttani analysoida miksi Kankaanniemi ei saa samanlaista kohtelua kuin esim joku alakynteen joutuva demari tai vihreä saisi. Asetelma on mielenkiintoinen. Kun persut ovat jankuttaneet vanhoista puolueista he ehkä tarkoittivatkin vanhoja porvareita jotka halusivat syrjäyttää luomalla jonkinlaisen showhahmon. Heidän epäonnistuessa "vanhat porvarit" luonnollisesti nauravat vähän von obenista. Sen sijaa vihreät ovat uudistaneet porvarillisuutta ja saavat siksi kunniotuksen. Vasemmisto taas ei yritäkään päteä nousukkaina ja saavat juuri siksi kunnioitusta.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #58

Miksi taas kerran sekoitat asialliseen kommenttiin antamassasi vastauksessa ummet ja lammet? Kyse on nimenomaan tuosta yhdessä tv-ohjelmassa esiintymisestä ylimielisesti naureskellen. Kommentoi sitä jos haluat asiallisesti kommentoida.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #63

Asiallisessa kommentissasi kyseenalaistit että Kankaanniemelle lähes naureskellaan. Asiallisessa kommentissani sitten puolustin oikeutta lähes naureskeluun Kankaanniemen itse rakentamalla imagolla. Ei mikään ummet ja lammet.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Sehän on tietysti normaalia, että uudet puolueet haluavat uutta hallitusohjelmaa.
Sekin on normaalia, että Kokoomus ja Keskusta pitävät hallitusohjelman pohjana nykyistä ohjelmaa. Sehän on valtaosin heidän ohjelmansa.

Siitähän se syntyy, kun pyyhitään Perussuomalaisten kynnyskysymykset pois ja lisätään tilalle RKP:n ja KD:n kynnyskysymykset. Noinhan se uusi hallitus syntyy. Ei Kokoomus ja Keskustakaan halua Perussuomalaisten asioita uuden hallituksen ohjelmaan.

Nythän niitä maahanmuutton tehtäviä kiristyksiä ei tehdä. Sitähän te halusitte äänestämällä nuivat puolueen johtoon.

Kankaanniemi on nyt ihan eksyksissä. Tuskin tietää mihin joukkoon kuuluu. Lausunnot aamulla olivat paniikinomaisia ja yhtä jankkausta. Ja perussuomalaisillahan on jo hymy hyytynyt. Puheenjohtajalla ilmeisesti jo syntyessä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

"Viisaampi olisi pitänyt mölyt mahassa ja lähtenyt taktisista syistä Halla-ahon matkaan; ainakin vuoden loppuun saakka, jonka jälkeen olisi todennut, etteivät "arvot" millään sovi yhteen, mutta saatujen kokemusten eikä ennakkoasenteiden perusteella. Politiikka on joko taidetta tai taitamattomuutta."

Voi olla tosiaan, että Sipilä joutui tekemään valinnan Kokoomuksen ja PS:n välillä. Itsekin olisin kuvitellut, että ensin katsotaan, miten Halla-aho toimii. Toisaalta on joskus tilanteita, että suunnilleen välittömästi tietää, että nyt yhteistyöstä tulee vaikeaa ja ennemmin tai myöhemmin mahdotonta.

Mal sehen. Tuo oli se nopea valinta.

JK. Muistaakseni RKP oli jo alkujaan hyvin lähellä mukaantuloa. Ilmeisesti silloin painoi enemmän se argumentti, että RKP:n ja PS:n välit olivat riittävän tulehtuneet etukäteen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuo "JK" pitää kyllä paikkansa, vaikka se tuskin nimeni alkukirjaimia tarkoittaakaan ...

Ja kyllä kristillisetkin mukaan tulevat, jos heidät otetaan. Tässäkin kohden on syytä nähdä ero sen välillä mitä puhutaan julkisuudessa ja mitä silloin, kun korvia ei ole paikalla. RKP ja KD pyyhkivät takapuoltaan yhteisillä oppositioagendoilla ja tulevat hallituksessa puolustamaan sen politiikkaa henkeen ja vereen räksyttäviä vihreitä ja vassareita vastaan.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Nopea ratkaisu ja pesäero oli mielestäni täysin oikea. Ja todennäköisesti jo etukäteen tehty valinta - jos näin käy. Nyt pelin puhaltaminen poikki oli äärimmäisen helppo, koska koko valittu nelikko edusti toisenlaista ja arvaamatonta arvopohjaa. Junttaus toimi jo hyvänä esimerkkinä mihin Halla-aho someryhmineen pystyy. Miksi ottaa riskiä kun Suomi-köli on saatu pohjasta. Uskon, että sekä elinkeinoelämä että työmarkkinajärjestöt huokaisevat helpotuksesta. Samalla ratkaisu oli ison hatun nosto Soinille ja PS:n ministeriryhmälle. Lyhyet jäähyväiset. Ja elämähän jatkuu. Tämä on vain pieni episodi poliittisessa ajan jatkumossa. Todellinen ryhtiliike Orpolta ja Sipilältä.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Seppo, toivon, että olet oikeassa...mutta osaan myös epäillä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ainakin täällä ethelässä perheenyhdistämiset kiinnostavat, maahanmuuttajien asiat ovat ehkä lähempänä kuin siellä erämaassa.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Meillä täällä "erämaassa" on kiintiöpakolaisia, ihan oikeita perheitä suoraan pakolaisleiriltä. Oleskeluluvan saaneen maahanmuuttajan perheenyhdistäminen onkin ok, mutta sama logiikka ei päde "pakolaisbisneksen" kautta saapuneen nuoren irakilais- tai afgaanimiehen osalta. Ainakaan automaattisesti..

P.S. Nyt on ihan oikea hallituskriisi, joka jatkunee mahdollisesti hyvinkin pitkään.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"P.S. Nyt on ihan oikea hallituskriisi, joka jatkunee mahdollisesti hyvinkin pitkään."

Ei taida kovin pitkään jatkua. Ainoastaan sen verran, että suuri yleisö uskoo aitoihin neuvotteluihin. Sipilä on jo pari kertaa huomaamattaan paljastanut käsikirjoituksen olemassaolon toteamalla, että "prosessi eteenpäin on hyvin selkeä".

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel Vastaus kommenttiin #27
Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #30

Joista yksi keskustaan pesäeron tehnyt Väyrynen. eli suhde olisi 98 vastaan 100. Pari sairaslomaa tai työmatkalla olevaa ministeriä voi kääntää voimasuhteet. Tuollainen hallitus ei kestäisi minkäänlaisia erimielisyyksiä riveissään ja kuitenkin puhutaan sadasta ihmisestä ja neljästä puolueesta...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #32

No, kuten olen jo useasti vihjannut, lisäkannatuksestakin on jo sovittu ...

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #33

Jännityksellä odotan mitä ne SMP-henkiset lopulta tekevät. Loikkaus ei kuitenkaan ole koskaan helppo juttu.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel Vastaus kommenttiin #32

Mutta: "prosessi eteenpäin on hyvin selkeä", heheh.

P.S. Poliisi Tom Packalén sanoi radiohaastattelussa, ettei hän ainakaan tulee katsomaan loikkaruutta hyvällä silmällä. Saas nähdä moniko loikkaa oikeasti.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #35

Tom Packalén kuuluukin Halla-ahon klaaniin luonnostaan. Se on aivan sama mitä yksittäinen kansanedustaja sanoo, vaikka poliisi olisikin.

Täytyy nyt katsoa tarvitaanko varsinaisia loikkauksia toisiin puolueisiin lainkaan, vai ryhmittääkö Soini kaikki kannattajansa oman eduskuntaryhmänsä taakse. Ja sitten nähdään otetaanko se ryhmä mukaan hallitukseen. Toki se voi hallituksen esityksiä tarpeen vaatiessa kannattaa muutenkin kiusatakseen suurinta viholistaan, perussuomalaista kansanpuoluetta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #32

Onko Väyrynen kansanedustaja, luulin hänen olevan europarlamentaarikko?

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel Vastaus kommenttiin #38

Hän on sitä heti, kunhan vaan päättää taas olemaan sellainen (silloin varamies Kärnä lähtee taas Lappiin).

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #39

Voihan sitä kaikenlaista spekuloida. Miksi ihmeessä Väyrynen nyt tulisi takaisin? Hänhän lähti nimenomaan saamatta jääneen ulkoministerin salkun vuoksi. Sitä ei takuulla Sipilä tarjoa, vielä va'ankieliaseman kera, vanhalle selkäänpuukottajalle.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #45

Max, kiusa se on pienikin kiusa. :D Tuolla tempullaan Väyrynen saisi vielä enemmän vähemmistöhallituksen, jonka toiminta olisi vailla päätöksentekokykyä. Väyrynenhän kirjoitti omassa plokissaan (?), että eduskuntaan tullessaan menisi omaan puolueryhmään eli oppositioon.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #48

Yllättävän monet täällä kirjoittavat kuin toiveuniaan. Onko se pakenemista todellisuudesta? Uusi hallitus tulee saamaan selkeän enemmistön. Se selviää tänään myöhemmin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #48

Vaikea nähdä, miten Paavon egon voisi saada mahtumaan niin pieneen ryhmään. Paavo ei muuta kuin kiusaa, se on presidentivaalikamppanjan alkulämmittelyä.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #54

Ongelma vain on, että Paavo voi itse päättää mistä häntä "tarvitaan" eniten.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #54

Suottaap olla noinkii, mutta voip olla toisinkii. :D

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Varmaan kaikki tietävät että Niinistön Ville repäisi taas perheenyhdistämisläpällään. Ihan 100% hakemuksista ei mene läpi mikä on ilmeisesti se huutava vääryys, ongelma. Mutta uskotko migrin tilastoon tai Willeen?

http://tilastot.migri.fi/#decisions/21205/59/1/129

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Näin kommentoi edesmennyt Markku Tyry 23.9.2011 (oli eduskunnaassa meneillään James Hirvisaaren ja Halla-ahon "ojentaminen" puhemies Eero Heinäluoman toimesta).

"Voi kun PerSut olisivatkin kuin Seitsemän veljestä, ne olisivat reiluja suomalaisia, jotka etsisivät vastauksia rehellisin keinoin,- ja pohtisivat yhdessä maailman asioita.
Mutta, kun ne vaan sooloilevat,- ja Timo yrittää otsa hiessä ohjailla.

No, kun ne ovat kuin Seitsemän veljestä, ja käyttäytyvät kuin oppimattomat nulikat sivistyneessä Suomessa toisilleen uhitellen.

PerusSuomalaisessa puolueessa ovat Seitsemän Veljestä,- ja Toukolan pojat samassa metsikössä,- ja keskinäinen voimainmittelö on vääjäämättä edessä."

Käyttäjän MarkoMjlnirParkkola kuva
Marko Parkkola

Se on jännä, miten suvaitsevaisto ihailee nyt kepun ja kokoomuksen selkärankaa ja tätä poliittista peliä, jota nyt pelataan. Maan asiat jäävät sivuseikaksi. Talous on päin mäntyä ja maailmalta kuuluu uutisia uudesta taantumasta. Ainut mikä kiinnostaa nyt on se toteemipaalu, joka halutaan joka pitäjään ihailtavaksi ja palvottavaksi.

Tänään tulikin uutinen, että palvottavaa on tulossa lisää. Vielä kun löytyisi se maksajakin tälle.

https://www.pohjalainen.fi/uutiset/kotimaa/alaik%C...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kuinka suloiselta katkeruutesi kuulostaakaan!

"Maan asiat jäävät sivuseikaksi."

Ensin pitää se peli pelata loppuun ja sen jälkeen voi taas keskittyä maan asioiden hoitamiseen. Kun viholliset on nujerrettu ei peliä enää tarvita.

"Talous on päin mäntyä"

Talous on Suomessa paremmalla tolalla kuin yhdeksään vuoteen kertaakaan. Kasvuennusteita korjaillaan Suomen osalta vain ylöspäin.

Ja linkin takaa:
"Maahanmuuttovirasto (Migri) varautuu perustamaan Suomeen uusia vastaanottokeskusyksiköitä ilman huoltajaa tuleville alaikäisille turvapaikanhakijoille."

Kuulostaa melko ymmärrettävältä, että ilman huoltajaa tulevia alaikäsisiä ei jätetä kadulle, vaan ensiapuna järjestetään joku katto pään päälle ennen kuin heidän tilannettaan aletaan selvittää.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Miten lienee todellisuus ala-ikäisten kanssa. Ikätesteissä selvisi suuria ristiriitaisuuksia väitetyn iän ja testien välisesti.

USA:ssa päätettiin selvittää perheenyhdistämiset somaleiden keskuudessa DNA-testein.
Vain aniharva perheenyhdistämisissä olivat testin mukaan edes lähisukua keskenään, joten perheenyhdistämisissä DNA-selvitys onkin nyt pakollinen.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Kunhan muistat, että ikätesti on tehty vain niille joiden alaikäisyyttä on epäilty, eli vain varsin pienelle osalle tulijoista ;)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #61

Naapurista Ruotsista taas on kajahtanut uutinen "581:stä alaikäiseksi itseään väittäneestä turvapaikanhakijasta peräti 76 prosenttia paljastui ikätestien perusteella täysi-ikäiseksi."
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20170530220017359...

Eipä ole Suomikaan paljonkaan jälkeen jäänt testituloksissaan. "Viime vuonna tehtiin 630 ikätutkimusta yksin tulleille alaikäisille turvapaikanhakijoille, kertoo ylitarkastaja Roosa Simola.

– Vuoden lopussa tehtiin arvio, jonka mukaan noin 65 prosenttia näistä tapauksista oli sellaisia, että hakija katsottiin täysi-ikäiseksi.
https://yle.fi/uutiset/3-9427466

Oiskohan meilläkin syytä ryhtyä vieläkin tiukempaan testaukseen?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #65

Tuo ikätestien tuloksien perusteella impikoimasi johtopäätös on samanlainen logiikka kuin kuskien pitäminen yleisesti rattijuoppoina, koska valtaosa tarkkuusalkometrimittauksista ovat osoittaneet alkoholia olleen veressä.

Se ei toki estä sitä, etteikö sekä teillä että virastoissa saattaisi olla tarve testa useampia.

p.s. Pahoitteluni blogistille sivuraiteelle mukaan lähtemisestä.

Käyttäjän MarkoMjlnirParkkola kuva
Marko Parkkola

Ikätestit ovat rasistisia ja ihmisarvoa alentavia, sekä saattaisi haitata bisnestä. Ikätestejä ei voi hyväksyä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Minusta on tyhmää arvioida miksi hallitus kaatui, ja miksi persut eivät kelvanneet. Asiahan on erittäin yksinkertainen, yksi sana, jota vaan ei Sipilä ja Orpo tohtineet käyttää.

Rasistit

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Soini tohti käyttää melkein samaa sanaa, mutta "F"-kirjaimella alkavana, kuten Mari Rantanen blogissaan toi julki.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä
Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #57

Taisi tosiaan olla. (Ei nyt kuitenkaan sentään "n..kereiksi" nimittänyt ...)

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Kyllä Jussin valinta selkeytti kuviota. Timon aikana kukaan ei tiennyt, mitä tarkoittaa työväenpuolue ilman sosialismia, mutta kyllä kaikki tietävät, millainen on äärioikeistolainen puolue ilman moraalia. Sellaisia on muuallakin Euroopassa, mutta onneksi niiden aika näyttää olevan pian ohi. Emanuel Macron pyyhki pöydän Marine Le Penillä, ja Suomen Marine Le Pen ohjattiin ystävällisesti mutta päättäväisesti oppositioon järsimään vanhojen juoniensa jätteitä.

Käyttäjän PekkaVeistola kuva
Pekka Juhani

En ole Anna-Maja Henriksonin, Ville Niinistön tai Li Anderssonin fani. Niinistö ja Andersson ovat populisteja joilla ei tosiaan pysy jalat maan pinnalla. Anna-Maja Henriksonin luokittelen myös samaan kategoriaan.

Näyttää muuten siltä että PS:stä on eronnut nyt 20 hengen ryhmä. Soinilaiset ottavat pesäeron Halla-aholaisiin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset