Elämä jatkuu

Juudaksen nimen (väärin)käytöstä

Nyt, suuren mediatapahtuman yhteydessä, etenkin monet bloggaajat käyttivät Juudaksen nimeä uuden vaihtoehdon leimana.

Jäin kuitenkin miettimään: eikö alkuperäinen Juudas Iskariot ollutkaan opetuslapsi, joka kavalsi ja petti opetusmestarinsa?

P.S. Ilmaisu "mestari" käytettiin tässä yhteydessä myös kiintoisalla tavalla ja toistuvasti.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Niko Sillanpää

Simon Elo, Maria Lohela, Sampo Terho.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Jussi Halla-ahosta käytettiin alvariinsa ilmaisua "mestari", mutta kun puhutaan perussuomalaisten puolueesta niin varsinainen opetusmestari on ollut Timo Soini. Hänen elämäntyöstä on kyse. Tuon Jyväskylän selkävoiton jälkeen nähty karmea kosto on täysin ymmärrettävä, näin ulkopuolisin silmin.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Eiköhän vikaa ole niin sysissä kuin sepissäkin. Ei tuollainen kumous tyhjästä synny. Harvinaisempaa kuitenkin on, että eläkkeelle jäävä polttaa oman talonsa lähtiessään.

Marko Parkkola

Mestari nimitys on -ttuilua medialle, joka nimityksen alunperin keksi. Halla-aho itse on pyytänyt ettei häntä kutsuttaisi moisella nimellä.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Mestarilla on yleensä kisälli, mutta jossain vaiheessa kisällistä tulee uusi mestari, joka haastaa vanhan.

Aina molemmat eivät mahdu samaan kaupunkiin.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Mutta Juudas Iskariot:ista ei sittenkään tullut mestaria..

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Metaforat eli vertauskuvat ovat joskus vaikeita. Soinia voi pitää Juudaksena, ja hänen puolueensa äänestäjiä Mestarina. Mutta jos halutaan korostaa Halla-ahon pettämistä, silloin Halla-aho nimetään Mestariksi.

Metaforia ei siis pidä aina yrittää tulkita alkuperäiseen tapaukseen verrattuna liian sanatarkasti. Niiden tarkoitus on luoda tietty mielikuva kohteesta raflaavalla tavalla.

Kalle Erkkilä

Juudas oli petturi jo alusta. Hän vain esitti opetuslasta. Samoin teki esim. Soini, esitti olevansa kansan puolesta, EU-kriittinen jne.

US sensuroi eilen pilapiirrokseni, jossa oli karikatyyri Juudaksesta ja nimilista PS pettureista. Syynä oli tämä: "Kuvanne karikatyyri meni asiattoman puolelle."

Eli ilmeisesti piirroksen Juudaksen nenä oli liian iso? Vai arveliko toimitus, että piirros oli antisemitistinen?
Minulla on juutalaista verta sekä isän, että ädin puolelta, eli antisemitismiväite olisi vailla pohjaa.

Vaikuttaa siltä, että Uusi Suomi on antisemitistinen. Uuden Suomen toimitus on natseja täynnä?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Jos Juudas Iskariot olisi ollut tarinan petturikonna joka viekkaudella ja vääryydellä oli pesiytynyt lemppariopetuslapseksi niin hän kai silloin oli kirjoitettu tarinaan n.s. salaisena agenttina, vähän samaan tapaan kuin James Bond -fiktio kirjoitetaan soluttautumaan milloin mihinkin pettämään uudet kaverinsa. Siis jonkin sortin ammattilainen. Tarinasta tulee kuitenkin epäuskottava jos sellainen pistetään tappamaan itsensä. Sehän aiheuttaisi näurunpyrskähdyksiä jopa kylmän sodan kehnoimmissä aksöneissä saati valtakunnan uskonnoksi rakennettavan uskomusrakennelman dogmeiksi tarkoituetuissa kirjoituksissa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Eikös Juudas Iskariot ollut tuon muinaisen seemiläisen legendan sankari? Millainen lätty olisikaan tarina ilman hänen uhraamistaan draaman kaaressa?

Käyttäjän ollip1 kuva
Olli-Pekka Jalovaara

Häntähän ei uhrattu, vaan hän itse päätti päättää päivänsä. Muistat väärin, Jeesus oli se, joka uhrattiin.

Juudasta en osaa nähdä muutoin kuin petturina. Ja olisi niitä Juudaksia olisi riittänyt jos hän olisi päättänyt olla pettämättä. Juudas kyllä katui tekoaan, mutta se oli jo liian myöhäistä.

Mutt amieleeni tuli, että voidaanko Juudas vertausta verrata tämän päivän poliitikkoihin myös seuraavastakin syystä
Joh.12:
"3 Niin Maria otti naulan oikeata, kallisarvoista nardusvoidetta ja voiteli Jeesuksen jalat ja pyyhki ne hiuksillaan; ja huone tuli täyteen voiteen tuoksua.
4 Silloin sanoi yksi hänen opetuslapsistaan, Juudas Iskariot, joka oli hänet kavaltava:
5 "Miksi ei tätä voidetta myyty kolmeensataan denariin ja niitä annettu köyhille?"
6 Mutta tätä hän ei sanonut sentähden, että olisi pitänyt huolta köyhistä, vaan sentähden, että hän oli varas ja että hän rahakukkaron hoitajana otti itselleen, mitä siihen oli pantu."

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Tarinan juonen kulun kehittelijä(-t) uhrasivat nimen omaan Juudas Iskariot -roolihahmon jotta Joshua al-Nasareth -roolihahmo saatiin tarinan käyttötarkoituksen kannalta paremmin esiin.

Jalovaaran lainaus toisaalta tarinasta saa sen kuulostamaan entistä klisheisemmältä. Miltei jokaikisessä dekkarijuonessa pohdiskellaan "kannattaako lypsävä lehmä tappaa" eli voiko ja kannattaako rahankavaltajan yrittää päästä eroon rahojen lähteestä.

Joku juonta analysoiva saattaisi myös pohtia miten pelkkään hyvyyteen taipuvaista ja kaikkitietävää Joshuaa ei ole pistetty puuttumaan Juudaksen sortumiseen rikoksiinsa. Selitykseksi yleensä saadaan, että kirjoitusten toteenkäymiseksi. Eli siis Juudasta tarvitaan tarinan konnan rooliin jotta eikä häntä siltä saa pelastaa. Todellinen uhri on siis Juudas ja Joshua vain eliitin keulakuvaksi nostama?

Onneksi kuitenkin pähkäilemme vain fiktion juonenkuljetusta eikä kukaan tosielämässä tekisi noin kenellekään, eihän?

Käyttäjän ollip1 kuva
Olli-Pekka Jalovaara

Juudas nimen käyttö tässä yhteydessä juontaa Soinin itsensä tekstistä:

http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005252617.html

"Vain 10 päivää sitten Soini vertasi loikkaria Juudakseen – ”Ajatus siitä, että loikkaisin perustamastani puolueesta on mieletön”"

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ei tullut muuta, kuin hopearahat, myöskään henkilölle Isespoolle!

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

En tiedä viittaako Ilmari nyt minun bloggaukseeni "Mestari ja Juudas", mutta olen käyttänyt Soinista ilmaisua "Juudas" jo ennen kuin siitä tuli yleinen ilmaisu. Bloggaus puolentoista vuoden takaa, "Perussuomalaisten Juudas" sai vertauskuvansa osittain siksi, että aihealue sopii Soiniin liittyen, koska Soini on käyttänyt itse paljon raamatullisia ilmauksia.

Jonkinlaista ironiaa olikin, kun Soini itsekin myöhemmin bloggasi juudaksen osastaan.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Pidän Mestari ja Juudas -parivaljakkoa hyvänä vertauskuvana. Soinihan suunnitteli Halla-Ahon kavaltamisen ja poliittisen ristiinnaulitsemisen jo etukäteen yhdessä puoluejohtajien kanssa aivan samalla tavoin kuin Juudas sopi Jeesuksen kavaltamisen ylipappien kanssa.

Se realisoitui Halla-Aholle Getsemanessa, jos tällä vertauskuvallisella linjalla jatketaan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ihailin aikanaan Israelin armeijan suoritusta kuuden päivän sodassa. Voittohan perustui täydelliseen mutta valmisteltuun yllätykseen. Edelleenkin se käy sodankäynnin mestarisuorituksesta. Jälkihoito vaan ei ole ollut yhtä onnistunutta...

Toivottavasti Sipilä saa nyt tiivistyneen hallituksensa käyttämään jäljellä olevan kaksi vuotta hyvin...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset