Elämä jatkuu

Meitä torakoita on kerrassaan liikaa

Pian (11.7) "juhlitaan" YK:n vuosittainen World Population Day. Jätetäänpäs kotimaiset pikkukuviot sivulle ja pohditaan oikeat ongelmat, jotka väkisin ja yhä kasvavina kasaantuvat eteemme. Maailman väestö kasvaa päivittäin Tampereen kokoisen kaupungin verran (nettokasvu noin 230 000 henkeä/vrk) ja näin jatkuu ja on jatkunut vuodesta toiseen..

Sen sijaan, että puhutaan siirtolais-/pakolaisongelmista, ilmastonmuutoksesta, aseidenriisunnasta jne, niin juuri tämän perustotuuden pitäisi olla kaikkien kansainvälisten kokousten ykkösagendana, päivästä ja vuodesta toiseen. Itse olen jo siinä iässä, ettei "asiaa sinänsä enää minulle kuulu", mutta pahasti huolestuttaa lasteni ja nuorempien kanssaihmisten puolesta..

Kaikki nähdyt ja tulevat ongelmat (nälkä, nuorisotyöttömyys, terrorismi, viha, eriarvoisuus, siirtolaisuus) ovat ainoastaan seurausta siitä, että meitä torakoita on liikaa, kerrassaan liikaa (huomio: "meitä" eikä "heitä").

Koska valokuviin liittyvät käyttöoikeudet rajoittavat tämän synkän blogin kuvitusmahdollisuuksia, niin tässä riittävästi todistumateriaalia kuvahaun hakusanalla overcrowded:

NÄIN YHTEINEN MAAILMAMME MAKAA (kuvasarja)

 

Aiemmat blogit tästä aiheesta (vakavalla teemalla: First things first):

Kutistuvat kansakunnat

Ulosteemme ja maailman nälkä

Maapallomme hurja nuorisotyöttömyys

Vieläkö maailman voi pelastaa?

31.10.2011: 7 000 000 000 asukasta

Hyvikset, pahikset ja tuumaukset heistä

Afroeurooppalaisuuden syntyvaihe?

Paavi: katolilaisten ei pidä lisääntyä kaniinien tavoin

Robottivero ja vasektomia

Bussi kulkee "sillä"

(useat muutkin US-blogistit ovat yrittäneet herättää vakavaa keskustelua ja kyseiset blogit löytyvät helposti puheenaihesanoilla "väestönkasvu", "väestöräjähdys", "nälkä", "siirtolaiskriisi", "ihmiskunnan tulevaisuus" yms)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kuten tuossa toiseksi viimeisessä blogissa jo totesin: eräs ratkaisu voisi olla robottivero sekä maapallomme jokaiselle miehelle pakollinen vasektomia (kahden, dna-todistetun lapsen jälkeen). Tunnuslauseella: "Hässiä saa vapaasti ja iloisesti, kunhan johdot ovat poikki".

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Vasektomia ei taida olla ihan ongelmaton ratkaisu. Menee ulkomuistista nyt, mutta noin puolet vasektomian läpikäyneistä miehistä saa autoimmuunireaktion, joka aiheuttaa osalle ikäviä seurauksia.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Ulkomuistista hyvinkin:

http://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/terveys/miehen...

Terveisin,
nimimerkki: "Johdot poikki jo yli 10 vuotta sitten".

Suosittelen joka iikalle (viimeistään kahden lapsen jälkeen).

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #21

Ei se kauas mennyt

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7283529

Harkitsin itse asiaa, mutta selvitellessäni totesin, että odotellaan nyt vielä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #25

Kyseinen tieto on peräisin vuodelta 1981; tuon jälkeen on tapahtunut paljon lisätutkimusta. Minun veljeni, joka on kirurgi, teetti vasektomian ja suositteli minullekin. Minäpoika suosittelen tätä "herrasmiesleikkausta" eteenpäin, jo pelkästään siksi, että toimenpide on huomattavasti helpompi kuin naisille.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Sodat ja taudit hoitavat liikakansoituksen ongelmat.

Tätä näkemystäni voi kutsua realismiksi tai inhorealismiksi.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Näin varmasti tapahtuukin mikäli mitään ei tehdä (ja siltä vaikuttaa). Blogin tausta-ajatuksena oli edes jonkinlaisen "global brain":in järkikäyttöä, siis ennaltaehkäisevänä, mutta se lienee mahdottomuutta. Ihmiskuntamme on liian itseriitoinen ja hajanainen.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#3:
Se on tavattoman epämiellyttävä ratkaisutapa. Jos ratkaisutapa lainkaan. Ensin tulee köyhyyden ja kurjuuden jatkuva lisääntyminen, kuten tapahtui Maon Kiinassa. Sitten tulee yhteiskunnan romahdus, kuten on tapahtunut useammissakin Afrikan maissa. Yhteiskunnan romahduksen mukana tulee elintarviketuotannon romahdus ja kyky elättää väestöä putoaa oleellisesti aiempaa matalammalle tasolle. Tämä kehitys voidaan ehkäistä vain laittamalla väestönkasvu aisoihin. Muuttoliikkeen kautta ongelmaa vain levitetään, tuhoaluetta kasvatetaan ja tuhon kohteeksi joutuvaa ihmismäärää paisutetaan.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Tänäänkin Eurooppa-neuvoston esityslistalla on katsaus siihen miten hyvin EU on onnistunut patoamaan Eurooppaan pyrkivien määrää. Turkin suunnalla on kuulemma onnistuttu hyvin. Keskisen Välimeren kohdalla ei ole onnistuttu.

Tärkeintä on huomata kysymyksenasettelu. Se ei koske maailman väestökysymyksiä yleensä eikä väestökehitykseen vaikuttavia tekijöitä, ekologisia ja sosiaalisia olosuhteita ja niiden kehittämistä siten että järkevä tasapaino koko maailmassa säilyy.

EU:n politiikka on omaan napaan tuijottavaa, itsekästä, epämoraalista, epä-älykästä.

Siellä se Sipiläkin kuhertelee tänään ja huomenna, Eurooppa-neuvoston kokouksessa. Julistaa Suomen kantaa: Euroopan rajat kiinni, kuolkoot jo Saharassa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Onhan se hienoa, että Juha Sipilä on syyllinen tähänkin kehitykseen.. Itse en näe sellaista yhteyttä, mutta sen sijaan toivon, että juuri Suomi ryhtyisi tekemään konkreettisia aloitteita maailman väestöräjähdyksen pysäyttämiseksi. Päivästä toiseen, jokaisen YK:n ja vaikkapa EU:n kokouksen yhteydessä. Hieman Cato:n tapaan, maamme jokaisen julkisen puheenvuoron lopussa: "Muuten olemme sitä mieltä, että maailman väestönkasvu on vihdoin saatava hallintaan".

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ceterum_censeo

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Yhteyttä Sipilän toimiin löytyy. Viime aikoina hän on toistellut että tärkeintä on EU:ssa tehtyjen päätösten tehokas toimeenpano. Tehtyjä päätöksiä ovat mm. pakolaisten palautussopimus Turkin kanssa ja vastaava menettely keskisellä Välimerellä.

Suomen Rooman suurlähestystössä sain toukokuussa kuulla selostuksen mitä pakolaisten liikkeissä mm. Saharan ja Libyan alueilla oikeasti tapahtuu. Ihmisiä kohdellaan todella häijysti mm. Libyan leireillä ja heikoimmat kuolevat jo matkalla.

Tämän tietäen Suomen hallituksen, Sipilän, Orpon ja muiden rehvastelut muka ihmisoikeuksilla ja arvopohjalla ovat valhetta.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #8

Palautteesi perusteella tulkitsen pyrkimyksesi näin: "EU:n ja Suomenkin rajat auki; EU ja Suomi kuuluvat kaikille". Ihan kunnioitettava ja hieno arvopohja, mutta miten Sinä hoitaisit sen käytännön toteutuksen, siis pitkässä juoksussa?

Blogini yritti kiinnittää huomionsa varsinaiseen syyhyn, joka ei poistunut tänäänkään (taas nettokasvu noin 230 000 sielua)..

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #8

Turkkiin on palautettu palautussopimuksen perusteella vain niukasti tulijoita. Palautussopimuksen koko idea on vain pelata aikaa siinä toivossa, että EU:ssa toteutettaisiin pakollinen taakanjako.

Todellinen syy, miksi Balkanin reitti on tukossa, on, että Makedonia ja Unkari ovat laittaneet rajansa näiltä tulijoilta kiinni. Eli tulijat eivät pääse (helposti) kuin Kreikkaan asti. Mutta sehän ei ole se paikka, jonne he haluavat jäädä, minkä vuoksi liikennettä on suuntautunut muille reiteille, lähinnä keskiselle Välimerelle.

Jos Libyassa tai muualla Euroopan ulkopuolella joku kohtelee jotakin häijysti, miten ihmeessä se on eurooppalaisten vika tai ongelma?

Niko Sillanpää

Kahelin voi kaikin mokomin mennä sinne Saharaan jne. tekemään näille nopeasti lukumääräänsä kaksinkertaistaville kehitysmaalaisille sitä parempaa elämää. Itse asiassa, miksi et ole jo siellä kädet savessa? Miksi tämän asemesta sinun pitää yrittää kollektivisoida vastuu ulkopuolisille ja vaatia heitä jakamaan vastikkeetta hyvinvointinsa?

Käyttäjän HeikkiRinnemaa kuva
Heikki Rinnemaa

Terve. :)

Ihmismäärän pienentäminen/luonnonvarojen riittävyys koko maapallolla.

Ihmismäärän pienentäminen ihmisen toimesta onnistuu vain lisäämällä lisääntymiseen liittyviä esteitä, kuten perhekoko, ehkäisy, jne. Ja tässä työssä lienee niitä parhaita organisaatioita maapallon mitassa on YK ja sen alaiset järjestöt jotka voi tätä väestö-tietoisuutta parhaiten kouluttaa ympäri maapalloa. Koulutus, osaaminen, ymmärrys, käsitys maapallosta, kasvatus, ja vaatinee myös uutta uskontoa ja Jumalkäsitystä koska ne on vuosituhansien oppeja,jne. Ja tämä lienee sellaista jatkuvaa työtä joka vie sukupolvia ja taasen sukupolvia.

Luonnonvarojen riittävyys onkin sitten monimutkaisempi ongelma johon ihmiskunta voi vaikuttaa monella tapaa,ravinto,asuminen,liikkuminen,jne. Metsien käyttö, jokien patoaminen, sodat, jne.

Ja siitä harhasta pitäisi päästä eroon että geenimuuntelu ratkaisee nämä ravinto-ongelmat.

tv. Heikki

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Heikki kirjoitti: "Ihmismäärän pienentäminen ihmisen toimesta onnistuu vain lisäämällä lisääntymiseen liittyviä esteitä, kuten perhekoko, ehkäisy, jne".

Tämä on koko ongelmamme A ja O. "Hyvänä kehityksenä" voidaan pitää, että ainakin länsimaisten miesten siittiöiden elinvoima on ollut voimakkaassa laskussa (myös Suomessa). Eräs selitys lienee juomaveden hormonit ym. lääkejäämät.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Heikki Rinnemaa sanoo hyvin, erityisesti YK:n roolista.

Nythän YK on ajettu sivuun ja alas. YK:n idea ja monet sen toiminnot, esim. väestökehitykseen vaikuttaminen on ollut hyvää.

On aika nostaa YK uudelleen kansojen keskeiseksi toimintafoorumiksi. Sen sijaan talous- ja yrityslähtöiset instanssit kuten EU joutavat näivettyä ja kuoleutua.

Ilmari Schepelin näkemys että kemikaalien heikentämä lisääntymiskyky auttaa tai ratkaisee, on hutera ja kyyninen eikä edesauta harmonista kehitystä. Enemmän pitää lähteä ihmisten ajattelukyvyn, tietämisen ja sivistyksen suunnalta. Eli juuri sieltä mikä on ollut YK:n painopisteenä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Ei suinkaan kyyninen vaan realistinen. Tämänhetkistä todellisuutta. Kuten sinäkin huomasit, kirjoitin: "Hyvänä kehityksenä" lainausmerkeissä.

"Enemmän pitää lähteä ihmisten ajattelukyvyn, tietämisen ja sivistyksen suunnalta". Siitä lienee kysymys kun minä esimerkiksi ehdotan robottiveroa ja vasektomiaa. Konkretiaa. Mitkä ovat, Juhani, sinun ehdotuksesi? Olen ihan oikeasti kiinnostunut kuulla.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin Vastaus kommenttiin #15

Suomella ja muilla mailla sekä YK:llä on tietääkseni ollut ihmisläheisiä (kehitysyhteistyö)toimintoja mm. Afrikassa. Niihin on kuulunut mm. perheneuvontaa, lisääntymisterveyttä ja muuta sellaista. Kehitysyhteistyövarojen vähentäminen Suomessa ja nyt Trumpin rajut leikkaukset ovat pakottaneet lopettamaan myös tällaisia järkeviä kehy-toimintoja (ei tarkoita että mikä tahansa kehyn nimissä olisi ollut järkevää).

EU on tietääkseni ehdollistamassa kehitysapuaan, omia yrityksiään suosivaksi. Tuskin hyvää politiikkaa.

Entä globaalien kysymysten tutkimus ja koulutus Suomessa. En tunne tilannetta kovinkaan hyvin mutta pelkäänpä että tehostamisen, keskittämisen, liberalisoinnin ja pääomittamisen nimissä tämäkin ala on ajautumassa ahtaalle.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #24

Ihan hyviä toteamuksia nykyisestä status quo:sta (vaiko stagnaatiosta?), muttei sittenkään selkeitä ratkaisuja yhä pahenevaan ongelmaan.

Hannu Rautomäki

"Maailman väkiluku kasvaa 9,8 miljardiin vuonna 2050, ennustaa YK raportissaan."
Viite:
http://www.ksml.fi/ulkomaat/YK-Maailman-v%C3%A4kil...

Vääjäämättömästi etenevän ilmastomuutoksen ja vesipulan seurauksena elinkelpoinen tila maapallolla tulee merkittävästi supistumaan, mikä johtaa aikanaan massiiviseen muuttoliikkeeseen pois päiväntasaajan lähellä olevilta vyöhykkeiltä lähinnä pohjoiseen, jossa sateet lisääntyvät.
Myöhemmin ahtaalla maapallolla voi syntyä Pääsiäissaari-ilmiö, eli silmitön sotiminen ja tappaminen.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Hyvinkin mahdollista, ellei mitään tehdä...Jospa vihdoin nyt ihmiskunta ryhtyisi tuumasta toimeen?

https://struisvogeldotorg.files.wordpress.com/2015...

Käyttäjän HeikkiRinnemaa kuva
Heikki Rinnemaa

:)

---
Myöhemmin ahtaalla maapallolla voi syntyä Pääsiäissaari-ilmiö, eli silmitön sotiminen ja tappaminen.
---

Tämä on väistämätön tapahtuma kun ihmismäärä tulee riittävän suureksi, tila ahtaaksi ja ravinto alkaa loppumaan. Ihminen toimii silloin luonnon lakien mukaan, koettaa vain selvitä hengissä. Toki seassa on ihmisiä,,varsinkin vanhemmassa ikäluokassa, jotka on ymmärtänyt luonnon elinkaaren luontaisen olemassa olon ja hyväksynyt kuoleman yhtä selviönä kuin elämänsäkin alun, eli väistämätöntä ei voi väistää vaan kysymys on vain ajankohdasta.

Mutta ihmiskunta ei ole vielä läheskään tuossa pisteessä eikä siihen joudu vielä satoihin vuosiin, jos koskaan joutuukaan. Elämä on siitä kummallinen asia ihmiskunnallakin että se korjaa itseään parempaan suuntaan koko ajan, vaikka välillä käykin ojan pohjalla hetkellisesti.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Heikki kirjoitti: "Mutta ihmiskunta ei ole vielä läheskään tuossa pisteessä eikä siihen joudu vielä satoihin vuosiin, jos koskaan joutuukaan".

Kovin optimistinen väite/mielipide, sanoisin. Tänäänkin nettokasvua 230 000 lajitoveria...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Afrikassa naiset saavat keskimäärin 5 lasta elinaikanaan ja nämä lapset syntyvät pääosin naisten olessa 15-25 v. iässä. Tämä sama kaava toistuu myös lähi-idän muslimimaissa. Lapsikuolleisuuden ollessa nykylääketieteen keinoin pientä, väestönkasvu ko. alueilla on ekspotentiaalista graafisesti viivan osoittaen pohjoisen ja koillisen välille.

Väestönkasvu on jo aikapäiviä takaperin ohittanut luonnon rajat. Millä keinoin tilanne korjautuisi kestävämmälle pohjalle eli maailman ihmisten väestömäärä 1-2 miljardin tasolle ?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Aiheellisia kysymyksiä, joista pitäisi keskustella useammin. Tuntuu siltä, että myös täällä US-blogistanissa liian harvoin puhutaan maapallomme todellisista ongelmista. Ilmastonmuutos on saanut riittävästi huomiota, mutta väestöräjähdys ei läheskään....ja juuri se on meidän kaikkien Ykkösongelmamme, isolla Y:lla. Kaikki muu on seurausta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Väestönkasvun sijasta juuri väestöräjähdys on oikeampi sana kuvaamaan tilannetta.

Monet tästä aiheutuvat ongelmat jäävät jostakin syystä uutispimentoon. Esim. viime talvena Hong Kongissa takavarikoitiin norsunluuerä, jossa oli 2.000 syöksyhammasta eli 1.000 Afrikannorsun kohtalo.

Käyttäjän HeikkiRinnemaa kuva
Heikki Rinnemaa

:)

Nykymäärän ihmisiä maapallo pystyy kyllä elättämään niin että muutkin lajit ja kasvikunta säilyy elinvoimaisena,mutta se edellyttää koko ihmiskunnalta paljon vielä kehittymistä ja ymmärrystä sekä halua.
- sotiminen pitäisi loppua koska se sekä kuluttaa luonnonvaroja että kadottaa mielen ymmärrystä
- tarpeeton kulutus kaikin puolin vähentyä
- uusi talousoppi/rahajärjestelmä tarvitaan, koska nykyiset talousopit ei kykene antamaan ratkaisuja sillä niitä ohjaava ajatus ei sisällä,hyvä elämä kaikille ajattelua,

Millainen olisi "hyvä elämä kaikille" talousoppi tai rahajärjestelmä,joka myös samalla kunnioittaisi yksilöä ja kasvaisi kansantaloudellisesti vaikka luonnonvarojen käyttö vähenisi?

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Politiikka on niin lyhytnäköistä ja sen täytyisi muutta totaalisesti että siitä olisi mitään apua. Liittyy tähän minäminä maailmaan jossa mitään ei rakenneta tulevaan, tuleville sukupolville, vaan ajattelu on maksimaaliset hillot maksimaalisessa ajassa. Valitettavasti bittirahahilloista ei apua ole, ne ensimmöisinä osoittautuvat yhdentekeviksi, kunnon myllerryksen kohdatessa kun taas kiinteällä, konkreettisella omaisuudella arvoa olisi.

Lyhyesti väestöräjähdyksen edessä ainoa mikä voisi auttaa mihin uskoa on tekniikan ja tieteen kehitys jolloin 10 miljardia ihmistä sitten syö vaikka geenilevää. Tämänkin politiikot sössivät kuten eduskunnassa juuri pohdittiin koska sellainen pikkuasia kuin työn käsite vs. palkka / raha täytyy nyt ensimmäiseksi muuttaa täysin josta Harri Jaskari tuossa alla koitti jotain kokoomusperäistä visiota kuvata.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Jokunen lukija varmaankin loukkaantui torakka-ilmaisun käytöstä tässä yhteydessä, mutta kun ottaa huomioon minkä verran luonnon muita lajeja häviää sukupuuttoon, parhaillaan ja koko ajan, voidaan aiheellisesti todeta/myöntää olevamme juuri sellaisia (itseäni mukaan lukien).

Silti: mukavaa juhannusta!

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

45 vuotta sitten ilmestyi KASVUN RAJAT. Samoihin aikoin Pentti Linkola kirjoitteli ja esitelmöi asiasta. Näiden jälkeen ei ole tullut mitään uutta mikä muuttaisi piiruakaan kehitystä. Mitään ei ole enää tehtävissä, valitettavasti.

Tuhannen vuoden kuluttua ainakin torakat elelevät leveästi:)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kehitysapu ehdolliseksi, kondomit vapaaseen jakeluun ja paavi vaiennettava.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Älä nyt ihan näinkään tylysti sano: katsopas Paavin "kani-video".

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Vihdoin myös väestönkasvu otetaan yhtä vakavasti kuin ilmastonmuutos (joka itse asiassa on vain seuraus siitä):

"further reducing fertility rates by ensuring that women and men have access to education and voluntary family-planning services, especially where such resources are still lacking"

https://academic.oup.com/bioscience/article/doi/10...
(World Scientists’ Warning to Humanity: A Second Notice)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Itse en kuitenkaan puhuisi enää "voluntary":sta, vaan "compulsory":sta: compulsory after the birth of the second child.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset