Elämä jatkuu

Mikäli syöt....

  • Mikäli syöt....
  • mutta maanviljelijän tarvitset 3 kertaa päivässä....jokaisena elinpäivänäsi.
    mutta maanviljelijän tarvitset 3 kertaa päivässä....jokaisena elinpäivänäsi.
  • Mikäli syöt....
  • Mikäli syöt....
  • Mikäli syöt....
  • Mitä tänään syötäisiin?...
    Mitä tänään syötäisiin?...

Aikakausilehdet ja televisio ovat tulvillaan ruoka- ja kokkiohjelmia ja jo pelkästään siitä syystä lienee paikallaan muistuttaa keskivertokuluttajaa seuraavasta perustotuudesta:

Maanviljelijät, puutarhurit, elintarviketyöläiset ja kalastajat ylläpitävät niin sinut kuin koko nykyisen "ruokakulttuurin".

Oheiset kuvitukset ja jenkkifarmari Brenda Schoepp:in upea klassikkolause ovat parhaat kunnioituksen osoitukset varsinaisille tekijöille!

Heille, jotka valittavat maataloustuista ym. "eduista", olisi mielestäni tarjolla kaksi reilua vaihtoehtoa: joko tehkää itse oma ruokanne (päivästä toiseen) tai pohtikaa edes kerran ja kunnolla yllämainittuja faktoja.

Terveisin, MMM/agronomi 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Jos katsoo tuota alimmaista kuvaa tietää mistä nykyinen työttömyys johtuu. Yhä suuremmat maatalouskoneet mahdollistavat, että aina vain pienempi osa ihmisiä tarvitaan pelloille. Ennen käytettiin orjia, nyt koneita.

Jos alkuun kehitys meni kymmenen, kaksikymmentä, kolmenkymmentä... Niin nyt se kehitys menee 50, 75, 100...

Se tarkoittaa että maajusseja on kohta vain kaksi aina miljoonakaupunkia kohden. Maanviljelystä silti tuetaan, vaikka kaikki tuki valuu maatalouskonekauppiaille ja rehutehtaille, sillä nuo kaksi maajussia ei voi käydä nukkumaan sen kylläisempinä kuin me muutkaan.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Lisäsin vielä yhden (tarpeellisen) kuvan..

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Muoviin ja alumiiniin pakattua valmisruokaa? Siinä missä maajussit koko ajan vähenevät, vähenevät myös kotona ruokaa tekevät yksilöt.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #3

Näin on, mutta silti myös elintarviketyöläiset ovat kiitoksen ja kunnioituksen arvoisia. Siksi kirjoitinkin (toisin kuin Brenda Schoepp): maanviljelijät, puutarhurit ja elintarviketyöläiset....Olisi muuten hyvä mainoslause tuottajajärjestölle (mielestäni parempaa kuin tuo jo hieman kulunut "Maaseutua ei voi tuoda").

Jyrki Paldán

Olinkin jo huomauttamassa exponentiaalisesta kasvusta, mutta tuo muutosvauhti onkin mielenkiintoinen vyyhti. Ilmarin kuvan mukaan yhden farmarin elättämä ihmisjoukko kasvoi 1960-1970 63%, 1970-1980 81%, 1980-1990 32% ja 2010-2020 29%.

Kasvuvauhti on siis hidastunut merkittävästi. Jos 60-70-lukujen kasvutahti olisi jatkunut, vuonna 2020 yksi farmari syöttäisi noin 910 ihmistä. Mahdollisiksi syiksi voisin veikkailla maatalousteknologian kehittymisen hidastumisen (panostus maatalouteen kehittämiseen on vähentynyt) lisäksi myös esimerkiksi sosialististen radikaalien maatalousreformien vaikutuksen (joka ajoi myös Yhdysvaltoja nopeampaan kehitykseen), sekä globalisaation ajaman työvoiman hinnan deflatorisen kehityksen. Markkinoilla ei ole ollut hirveästi insentiivejä vähentää työvoimaa, kun sen kustannuksista on voitu jatkuvasti karsia.

Olen kuitenkin siinä mielessä optimisti, että näen tuon luvun kasvavan äärettömäksi muutaman vuosikymmenen sisällä, kun automatisaatio kehittyy niin, ettei ihmistyövoimaa tarvita maataloudessa lainkaan. Toivottavasti se kuitenkin säilyy mahdollisena harrastuksena.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Mitenkäs, pitäisikö myös muiden hyödykkeiden tuottajille maksaa tukia sillä perusteella, että joku käyttää heidän tuotteitaan?

Autotehtaalle tukia sellaiset 60 000€ per työntekijä. Jos ei, niin sitten Schepel voi tehdä autonsa itse?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Ihan hauskasta heitostasi huolimatta suosittelen sinullekin, että (edes kerran) pohtisit mistä ja kenen taholta sinun pävittäinen ruoka-annoksesi on peräisin. Näinä huippukokkiaikoina tämä tahtoo jäädä unholaan, eikö?

Auto on oman elimistömme kannalta aivan yhtä elintärkeä kuin päivittäinen ruoka-annos. Ilman muuta.

Sarjassa: sähkö tulee töpselistä ja ruoka tulee kaupasta.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Sarjassa: markkinatalous toimii ilmeisesti kaikessa muussa paitsi maataloudessa, taksiliikenteessä ja apteekeissa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #8

Mitä enemmän alkaa tulla puutetta ravinnosta, sitä paremmin markkinatalous (ja myös harma talous) alkaa toimia. Ken elää, ken näkee.

Muuten, mukavaa tässä kirjoitella ja heittää läppää, hyvän aamiaisen jälkeen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Miten ihmeessä ostaja maksakoon hyödykkeensä itse, voitaisiin edes pahantahtoisesti tulkita niin että vastustaisi kyseisen hyödykkeen tuottamista?

Jos jotain, niin huippukokithan ovat paikallisten tuottajien lähettiläitä. Juuri kokkailun suosion kasvaessa olisi oikea aika asettaa niille ylivoimaisille raaka-aineille oikea markkinahinta.

P.s. Maksoin juhannuksena kotimaisista uusista perunoista 10-kertaisen preemion verrattuna supermarketin tuontitavaran hintaan, suoraan mökkipaikkakunnan tuottajalle. Pidin niitä siis ainakin noin paljon parempina. Käytännössä tuottaja sai siis minulta n. 30 kertaa paremman korvauksen työstään, kuin mistä skånelainen kilpailijansa jäi paitsi. Maksoin ilolla ja olin valintaani tyytyväinen.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Maataloustuet ainakin Suomessa olivat alkuun rehellisesti syöntipalkkioita. Tarkoituksena on alentaa elintarvikkeiden hintoja ja kätevimmin se kävi tukemalla näennäisesti viljelijöitä. Siitään tämä kieroutunut tukijärjestelmä on laajentunut maailmanlaajuiseksi, eikä se suinkaan ole suomalainen ilmiö.

Jotta tilanteeseen saataisiin jotain tolkkua, pitää kaikki maataloustuet lopettaa ja korottaa vastaavasti tuottajahintoja, jotka on kuluttajahintojen pohjana. Mitä siinä kukaan menettäisi, vaikka elintarvikkeiden hinnat nousisivatkin nykyisestä? Se tulisi takaisin alempana verotuksena.

Se on sitten kokonaan toinen juttu, paranisiko siinä tuottajan asema. Nykyisellään maataloustuottaja on sidottu järjestelmään ja saa suuren osan tuloistaan avustuksina. Silti useimmat ovat olevinaan itsenäisiä yrittäjiä. Eivät ole, vaan vapaehtoisia orjia, jotka saavat päättää työajoistaan, mutta eivät lainkaan käteen jäävän palkkansa tasosta. Ei ihme, että yhä useammat luopuvat raskaasta ammatista, eikä tiloille tahdo jatkajia löytyä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kiinnostava ehdotus, mutta ennustan, että siitä alkaisi maailmanlaajuinen huuto kaupunkilaisten, ay-liikkeiden, eläkeläisten ym taholta.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Jaa, muutoksen vastustus johtuisi nähdäkseni siitä, että verojen lasku olisi vähäisintä tai peräti olematonta kaikkein pienituloisimmilla, mutta hintojen nousu olisi heillekin sama kuin muille. Tuen poistamisen kanssa pitää siis samaan aikaan toteuttaa iso veroremontti, jolla voitaisiin kattaa köyhimpien reaalitolojen menetykset elintarvikkeiden hintojen noususta.

Pitäisin siis toteuttaa tulonsiirto varakkaammilta ja hyvätuloisimmilta heikommin toimeentuleville. No, poru siitäkin nousisi. Ihmiset pitävät ns. omastaan kiinni, vaikka se onkin toisten työllä hankittua ja nykyisellään entistä enemmän varakkaimille suuntautuvaa varallisuuskertymää.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #13

Pe - rus - tu - lo ...
tuottaisi kaikkein parhaan verojen laskun (ja tulojen nousun) pienituloisimmille.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tämä blogini on aivan tarpeellinen kunnianosoitus varsinaisille tekijöille (enkä tarkoita siis julkisuuden valoissa loistavia ns "huippukokkia"). Perinteinen alkutuotanto kunniaan, vaikka se olisi epämuodikasta (vastauksena mm. Maxille).

Minäpoika lähden tästä taas isohkolle (mansikka)pellolle, jota viljelemme ilman minkälaista maatalous- tai puutarhatukea. Heips!

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

En keksi oikein parempaa tapaa saattaa perinteinen alkutuotanto kunniaan, kuin ostaa niitä tuotettuja hyödykkeitä hinnalla joka kattaa kustannukset ja työn sekä antaa tuottoa pääomalle. Keksitkö sinä?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Keksin tänä aamuna: kirjoittamalla epämuodikkaasti blogin heidän kunniaksi. Eikä maksanut muuta kuin kirjoittamisen ja kehumisen vaivaa.

Käyttäjän HeikkiRinnemaa kuva
Heikki Rinnemaa

:)

Ruokakulttuurille käy kuten lavatansseille, nuorista vain kurssin käynneet siellä vetää jiveä ja vanhempi väki tanssii omiaan minkä jaksaa. Ne kun lopettaa jäljelle jää vain jivenpyörijät.

Ruoka-kokkitouhussa käy samaan tapaan. Murto-osa alkaa tekemään ruokaa kokkisotien opastamana ja suurin osa ei lähde niitä tekemään koska on niin vaikeaa ja pitää tehdä erikoista ruokaa,,vaan ostavat sitä valmisruokaa.

Ravinnon suhteen edullista on valmistaa yksinkertaisia ruokia,,jotka vielä maistuvatkin sellaiselle kuin ne maistuu eikä maustesekoituksille. Yksinkertaisen ruoka tarvitsee vähän mausteita. Yksinkertainen ruoka on helppo tehdä. Yksinkertainen ruoka on terveellistä. Yksinkertainen ruoka on edullista.

Mutta onhan niin että kokki-ohjelmat on muuttuneet kilpailuiksi joissa ravinto on se tois-sijainen ja ensisijaista on kilpailu, myynti, kaupallisuus.

Mitä enemmän kaupan hyllyllä on valikoimana erilaisia kaurapuuropaketteja, sitä kalliimpaa on ruoka.

Ajatelkaapa mihin ravinto-mahapesuun me itseämme ohjaamme,,ei enää kelpaa tavallinen kaurapuuro,,vaan pitää olla pientä ja isoa jyvää, monen viljan jyvää, erilaisia marjoja lisukkeena jyvää, luomujyvää samoilla lisukkeilla, ja vielä eri kokoisia keittoaikoja kaikille, 1 minuutin, 3-5 minuutin, 10 minuutin,. No huonokin kehitys kehittyy,,kohta puuron saa shottina kaikilla mausteilla yhdessä paketissa, kun ei ehi keittämään sitä minuutinkaan puuroa, ja laiska sanoo että kyllä sen leipäpalasessa saa saman viljamäärän jos tarvihtee. :)

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Eräästä jenkkidokumentista "maksat 7 dollaria veroina jokaista 4 dollarin hampurilaisesta" eli vaikka et söisi hampurilaisia, maksat jonkun muun hampparin syönnistä. En tiedä miten epäterveellä pohjalla ruuan tuotanto on, mutta jonkin siellä mättää ja pahasti kun se ei ole kannattavaa touhua siellä ketjun alkupäässä. Jokainen meistä on riippuvainen tästä alasta, kaiken järjen mukaan toiminta pitäisi olla siis parhaiten menestyvä, liikaa välikäsiä alkutuotannon ja asiakkaan välissä ottamassa siivua, joten pitää verorahoja upottaa?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Systeemin orjia kohtaan voi toki tuntea myötätuntoa. Eiväthän maataloustuottajat automaattisesti mitään sankareita, hyväntekijöitä, luonnonystäviä tai sen todellisia ymmärtäjiä ole, kuten he itse(petoksellisesti) haluavat mielellään esittää.

Se on vain hämäystä, että yritetään saada katse kohdistumaan johonkin piippolanvaari-fantasiaan, vaikka koko ruoantuotannon helahoito on ajamassa rotkoon täyttä vauhtia.

Kunnioitetaan mieluummin vaikka fotosynteesiä ja pölyttäjähyönteisiä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Vihreille ruoka tuleekin yksinkertaisesti kaupasta...

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Vastauksesi on pelkkä tyhjä mölähdys.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #21

Ja sinun oli hyvinkin asiallinen, aivan kuten kommenttisi 17. Jatka sillä linjalla! Vihreä liitto on muutenkin erittäin kyvykäs puolue mikä käytännön työelämään tulee (energiantuotanto, alkutuotanto, liikenne jne, jne). Olemme kaikki hyvin vakuuttuneita ja odotamme aina suurella kiinnostuksella sieltä suunnalta tulevia ehdotuksia ja parannuksia!

P.S. Itse söin tänään 2 kertaa. Montako kertaa sinä?

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Tänään hypistelin käsissäni Hyrynsalmen K-kaupassa Hätälän savusiikaa... umpiopakattu ja alkuperämaa oli USA.
Kuinkahan kannattaa tänne kalaisan järven rannalle kuskailla kärrypolkuja pitkin pilaantumaan Ameriikan evästä? Missähän portaassa lienee paikallinen sopiminen käytössä? Liekö hormoonilla kasvatettu?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Olisiko tämä nyt se toivottu markkinatalous (ks.kommentti 8)?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Mikäli Martti jätti ostamatta, huomioiden kommenttinsa, niin kyllä.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen Vastaus kommenttiin #25

Ostamatta jäi, kun pakastimessa on vielä itse pyydetty kuhan puolikas ja pari haukea fileinä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #26

Ja minä sain vuorostani järveltä tänään pari ahventa, katiskalla. Tulipa jenkeille paha tappio..ellei muuten niin imagotappio.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #25

Monella muulla ei. Moni muu ei ymmärrä asiaa tarkistaa ja moni ei yksinkertaisesti välitä. Noam Chomskyn sanoin, myytti tiedostavasta kuluttajasta tekemässä rationaalisia valintoja on helppo kumota avaamalla TV. Sieltä kun tulee lakkaamattomalla tahdilla loputon määrä mainoksia, jotka ovat selkeästi tarkoitettu ohjaamaan ihmiset tietämättömiin ja irrationaalisiin ostopäätöksiin.

Jos ja kun ihmiset kuka mistäkin syystä ostavat niitä Yhdysvalloista kärrättyjä muikkuja, voidaan hyvinkin miettiä kuinka järkevää tuo toiminta on. Se aiheuttaa valtavan määrän turhaa työtä logistiikan ja byrokratian muodossa, sekä kuluttaa tarpeettomasti fossiilisia polttoaineita ja aiheuttaa turhia päästöjä. Kaikki vain ja ainoastaan siksi, että Yhdysvalloissa kyykytetään köyhiä vähän rankemmalla kädellä työvoimakustannusten polkemiseksi ja/tai tuetaan ko. alaa enemmän.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset