Homo sapiens:ista >> homo smartphonicus?

Ilmiö on meille kaikille tuttu: pariskunta istuu kahvilassa ja molemmat tuijottavat älypuhelimensa ruutua; koululainen ajaa polkupyörällä ja tekee samaa kuin äsken mainittu pariskunta, mutta ajaessa; autoilija istuu liikennevalossa, katse tiukasti alaspäin jne, jne.

Amerikkalainen psykologi Jean Twenge olettaa tuoreessa, laajassa julkaisussaan, että olemme menettäneet jo kokonaisen sukupolven tämän teknologian seurauksena (has the smartphone destroyed a generation?). Hän tuo esille, että vuoden 1995 jälkeen syntyneet lapset tuntevat itseään selvästi enemmän yksinäisiksi ja masentuneiksi kuin aiemmat sukupolvet. Ongelma koskee kuitenkin yhtä hyvin vanhempaa väkeä.

Jossain vaiheessa näytti minunkin kannalta melko pahalta kun oma pankkini meinasi vaatia älypuhelimen käyttöä verkkopankin edellytyksenä….., mutta onneksi se olikin väärä hälytys. Saan edelleen tulla toimeen perinteisen kännykkäni ja tabletin kanssa. Tabletti on siitä hieno ja iso, ettei se mahdu taskuun, jolloin yllämainitut ongelmat eivät synny. Katson sitä aamuin ja illoin sekä silloin kun se palvelee purjehdusmatkan karttaplotterina.

Aiheeseen liittyvä blogi (Look up!)

Aiheeseen liittyvä kannanotto (Sherry Turkle: "Reclaiming conversation")

ilmari
Suomussalmi

Suomussalmi. Puheenvuoron vakiokirjoittaja 2009-2019. Vapaavuorolainen 2011-2021. Nykyinen blogialustani: ILMARISCHEPEL.LIVEJOURNAL.COM

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu