Elämä jatkuu

Meillä on paljon annettavaa (otettavaa); siis annettavaa (otettavaa)...

Ajelin juuri äsken ikivanhalla traktorilla kotiinpäin ja kuulin radiokuulokkeiden kautta, että Terveystalo palaa taas Helsingin pörssiin. Hyvä niin.

Jostain ihmeen syystä Jope Ruonansuun mainio pikkupiru - "tykkään älyttömästi limsasta (kaljasta!), siis limsasta (kaljasta!)" - heräsi minussa välittömästi silloin kun kuuntelin Terveystalon toimitusjohtajan kauniit lauseet siitä, että lähitulevaisuudessa firmalla on paljon annettavaa Suomen nopeasti vanhenevalle yhteiskunnalle.

Siis: annettavaa (otettavaa), eiku annettavaa (otettavaa)....siis, annettavaa; etkö millään taju?

Olen uuden sote-mallin kannattaja enkä edes vieroksu kokoomuksen vapaata valintaakaan, kunhan se tehdään "in the best possible taste". Juuri siksi toivon maakuntien harrastamaa, tiukkaa valvontaa tulevissa kuvioissa, jotta homma eli rahankeruu ei menisi överiksi.... Samalla haluan (taas kerran) muistuttaa, että Ahvenanmaan, Kainuun ja Etelä-Karjalan (eksote) saaduista maakuntakokemuksista kannattaa ottaa kaiken irti. Nuo kokemukset eivät ole teoriaa vaan koettua käytäntöä (vieläpä perustuslain mukaista, sellaista). 

Taustatietoa: Viime vuonna Terveystalon liikevaihto oli 473 miljoonaa euroa. Alkuvuoden liikevaihtoluvut ennustavat yhtiölle yli 20 prosentin kasvua viime vuoteen verrattuna. Viime vuoden liikevoitto oli yli 10 prosenttia (lähde).

Aiheeseen liittyvä blogi vuodelta 2013 ("Voiko porvari olla sosiaalipummi?")

(vastaus on tämän kansalaistoimittajan tiedossa)

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Vesa Koskinen, Terveystalon hall. jäsen, EQT Partnersin osakas, Suomen maajohtaja (EQT on Wallenberg-taustainen pääomasijoitusyhtiö) lausuu:

"EQT:n johtoajatuksena on paikallisen toiminnan yhdistäminen maailmanlaajuisiin resursseihin portfolioyhtiöiden kehittymisen tukemiseksi. Olen erittäin tyytyväinen nähdessäni suomalaisen yhtiön, kuten Terveystalon, kehittyvän kansainvälisesti tunnustetuksi johtavaksi toimijaksi lisäarvopohjaisessa terveydenhuollossa ja digitaalisen terveydenhuollon innovaatioissa."
https://www.arvopaperi.fi/porssitiedotteet/terveys...

Löytyykö vielä niin naiivia markkinauskoa "maailmanlaajuisiin resursseihin", että nuo globaalit ahnaat pääomasijoittajat ajattelisivat antaa jotain todellista lisäarvoa Suomen peruskansalaisten hyvinvoinnille?

Siis tarkoitan maamme johtavien sote-arkkitehtien (kaikki on kaupan; Suomi myyntiin) J.Sipilän ja P.Orpon lisäksi. Heidän uskonsa "maailmanlaajuisiin resursseihin" (veroparatiisien suojassa) ja niiden vilpittömään hyvään tahtoon on luja.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Itse panisin sinänsä aiheellisen kysymyksen kuitenkin tähän järjestykseen: "Siis tarkoitan maamme johtavien sote-arkkitehtien (kaikki on kaupan; Suomi myyntiin) P.Orpon ja J.Sipilän lisäksi"....

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Huutokauppaako ajattelit ja jos niin paljonko arvelet että heistä saisi?

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #7

Siinä ei ole kyse Orpon tai Sipilän myymisestä, ei sentään. Taisitpa käsittää hieman väärin sen "kaikki on kaupan; Suomi myyntiin" -sloganin.

Kyse oli siitä, että Orpolla ja Sipilällä näyttäisi olevan lapsenomaista uskoa globaalien sijoitusjättien "maailmanlaajuisiin resursseihin" ja niiden haluun tuoda lisäarvoa Suomen terveydenhuollolle.

Keskustan vaalitunnus taisi olla "Suomi kuntoon". Jossain on nähty hallituksen todellisuudessa harjoittavan "Suomi myyntiin" -politiikkaa. Näyttöä tuollaisesta politiikasta (huutokaupasta...) on riittämiin.

Vielä selkokielellä: Globaalit terveysfirmat keskittyvät ENSISIJAISESTI omien osakkaidensa ja johtajiensa tuottojen maksimointiin, EIKÄ suinkaan meidän asiakasressukoiden hyvinvoinnin edistämiseen.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Filosofi Timo Airaksinen on hauska mies. Kerran hän totesi mieleenpainuvasti, että "silloin kun ihminen yrittää antaa itsestään tietyn kuvan, niin silloin kyse on useimmiten juuri päinvastaisesta" (vapaasti lainattu radiohaastattelusta).

Terveystalon tj:n puheet jotenkin kuulostivat samanlaisilta....

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Meillä on paljon annettavaa (otettavaa); siis annettavaa (otettavaa)..."

- Kiinnitämme huomion siihen kuinka hyvin potilas jaksaa (maksaa); siis jaksaa (maksaa)...

- Meillä tiedetään tarkasti kuinka hampaat käsitellään hyvään pintaan (hintaan); pintaan (hintaan)...

- Pyrimme aina tekemään parhaan hoidon (voiton); hoidon (voiton)...

- Rauhallisessa potilashuoneessamme asiakas pääsee eroon metelistä (setelistä); metelistä (setelistä)...

- Meille hoiva-alan yrityksenä asiakkaan tyytyväisyys on päivittäinen onni (tonni); onni (tonni)...

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Havaitessaan pienenkin epäkohdan toiminnassamme asiakkaalla on oikeus, sanoisinpa jopa velvollisuus valittaa (tilittää); valittaa (tilittää)...

Kokonaisuutena Suomen sosiaali- ja terveyskentässä on vielä todella paljon työstettävää (ryöstettävää); työstettävää (ryöstettävää)...

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Terveystalon työterveysasiakkaana voin todeta, että heidän järjestämänsä työterveyshuolto toimii. Vaikka heille siirryttäessä (jouduttaessa) kuultiin pahoja puheita.

Ilmeisesti työterveyspuolella kuitenkin myös maksaja on osaava neuvottelija, joten mikä tahansa kuppaus ei vain onnistu. Kuten Ilmari sanoo:
"Juuri siksi toivon maakuntien harrastamaa, tiukkaa valvontaa tulevissa kuvioissa, jotta homma eli rahankeruu ei menisi överiksi.... Samalla haluan (taas kerran) muistuttaa, että Ahvenanmaan, Kainuun ja Etelä-Karjalan (eksote) saaduista maakuntakokemuksista kannattaa ottaa kaiken irti. Nuo kokemukset eivät ole teoriaa vaan koettua käytäntöä (vieläpä perustuslain mukaista, sellaista)."

Homma on siis maksajan hanskassa. Ikävä kyllä poliitikot useinkin ovat huonoja peräänkatsojia - rahathan eivät ole heidän omiaan. Yritykset taas ovat usein
hyvinkin tarkkoja omista rahoistaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset