Elämä jatkuu

Tasan 78 vuotta sitten

Tämä jakso Euroopan yhteisestä historiasta on sen verran harvojen tiedossa ja koko tapahtumaketju sen verran törkeä, että sitä kannattaa tuoda esille, aina silloin tällöin: kaksi rosvoa ja aseveljestä (1939-1941) pitivät yhteisen voittoparaatin Puolan Brest-kaupungissa, 22.9.1939:

https://

Aiheeseen liittyvä blogi (Ilmari 2010)

Aiheeseen liittyvä blogi (Ilmari 2016)

Aiheeseen liittyvä blogi (Veikko Huuska 2016)

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

20Suosittele

20 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (61 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Eipä Suomen media ainakaan millään tavalla huomioinut tätä merkkipäivää. Ei myöskään saksalaessa mediassa asiasta mitään havainnut.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Erityisesti venäläismediasta puhumattakaan.......täysin tietoisen unohduksen seurauksena.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Minusta tuntuu, että venäläiset nykyään pitävät sitä hyvänä juttuna, eivätkä enää häpeile. Putinin mielestä Stalinin toimet olivat järkeviä eikä rajojen siirtely ole nykyäänkään niin tuomittavaa vaan välillä on ihan pakko ottaa lisäalueita naapureilta.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #10

Toimittaja Anja Paananen haastatteli noin kuukausi sitten pietarilaista upseeria, joka pokkana väitti, "ettei puna-armeija koskaan ole hyökännyt" ja onhan se niin jos/kun siitä ei koskaan uutisoida saatikka kerrota oppikirjoissa.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Kirjoitin jokin aika sitten aiheesta paikalliseen lehteen eikä kestänyt kuin hetken niin paikkakunnan tulipalokommunistit olivat yhteen ääneen itkemässä vastalauseitaan. Kommunismi elää vielä ainakin Kymenlaaksossa ja Pohjois-Koreassa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Sori. Oli pakko työntää youtube-linkki tähän, koska blogi-osassa video ei näy mitenkään kännykästä katsottuna.

https://www.youtube.com/watch?v=K3Q29kHPA3w&t

Uusisuomi ei taida koskaan enää uudistaa sivujaansa, kun se myytiin Almalle ja kehitys on pysähtynyt täysin...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kiitos. Hyvin se kuitenkin näkyy tabletin kautta (chrome/android).

Pekka Iiskonmaki

Tässä kaunis laulu tuolta ajalta.

Принимай нас Суоми красавица.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Suomalaiset kommunistit tykkäävät edelleen Neuvostoliiton lisäksi sen perillisestä Venäjästä, vaikka se on umpikapitalistinen. Se maantiede ja toimintatavat.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Eivät nyt sentään kaikki, mutta yllättävän moni. Kiinnostava ilmiö sinänsä..

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kommunistit Suomessa ovat menettäneet henkisen kotinsa ja yrittävät pitää kiinni korvaavasta kodista henkeen ja vereen.

Tämä koskee iäkkäämpiä kommunisteja, jotka olivat aikoinaan ehdollistettuja Neuvostoliiton ihailuun.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #5

Nuoremmat kommunistit kait turvautuvat nykyään Pohjois-Koreaan?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #6
Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #8

Jeps. Periaatteessa vauras valtio seisoo leipäjonoissa ja suomalainen kommunisti harmistuu, kun siitä raportoidaan.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #9

Onko muuten Venäjällä vielä jäljellä Pyykölän sukulaisia? Eikös niitä sinne paennut joitakin punakapinan jälkiselvittelyjen yhteydessä?

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #14
Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kiinnostava reunahuomautus: moni neuvostosotilas (joista useampi ukrainalainen), joka Brestissä esiintyi, aloituksen filmissä, "pääsi" jatkohommiin Suomen rintamalle marras-/joulukuussa 1939..(jonkun teorian mukaan se oli Stalinin kosto länsiukrainalaisille).

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Sitähän on väitetty, jotta Pietarin seudulta ei sotilaita talvisotaan lähetetty, koska he suhtautuivat suomalaisiin myönteisesti. Oletko katsonut muuten Pohjoisen Rintaman, itse olen nähnyt vain ykkösosan?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

En ole. Pitänee katsoa, kunhan joudun syyshommista (talvi tulossa ja maalaisasukas..).

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Täällä, Raatteen tiellä (Haukilan kohdalla), on ukrainalaisille aivan erityinen ja surullisen kaunis muistomerkki täysin syyttömille isille ja pojille...generalissimus, hohoijaa!. Ja nyt tuolle tappajalle pystytetään Venäjällä taas uusia patsaita ja todetaan, että "olihan hän sentään hyvä manageri". Kunnon ortodoksi/pravoslavnyi sanoisi tohon: "totisesti oli!"

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Täällä itä-Helsingissä on inkeriläisiä paluumuuttajia. Kerran kerroin eräälle paluumuuttajarouvalle että vuonna 1939 Saksa ja NL hyökkäsivät yhdessä Puolaan ja aloittivat siten toisen maailmansodan. Sain vastaani raivoisan huudon että valehtelen.

Olen törmännyt useisiin Venäjältä muuttaneisiin, esim. Rufin porukka, he kaikki ovat putinisteja ja haluavat muuttaa Suomen alusmaakseen.

Juha Hämäläinen

Pitää muistaa, että tuo Saksan ja Venäjän välinen sopimus on nimetty hyökkäämättömyyssopimukseksi. Asiahan on juuri päinvastainen. Sopimuksella käynnistettiin useita hyökkäyksiä.

Hyvä myös muistaa, että Saksa luovutti lautasella Suomen Stalinille Baltian ja Puolan itäosien lisäksi. Hitler sekä Stalin yllättyivät vastarintamme kovuudesta.

Saksalaiset eivät koskaan olleet Suomessa meidän takiamme aseveljinä vaan ainoastaan hyökkäämössä Stalinin selustaan tätäkin kautta. Hyökkäyksen sivutuotteena saimme vahingossa tukea Venäjää vastaan taisteluun. Oli hyvä tuuri.

Olemme edelleen samassa tilanteessa. Suomi on helposti uhrattava puskurivyöhyke sekä idästä että lännestä katsoen. Kukaan ei puolestamme tule uhrautumaan tositilanteessa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kyseessä olikin puhdas "etupiiri-/intressisopimus", komeasta nimestä huolimatta. Tärkeintä on pitää sitä esillä, erityisesti idän suuntaan, jossa on voimassa aito käsitys siitä, että Venäjä/Neuvostoliitto vapautti koko Euroopan fasismista eivätkä eurooppalaiset osa vieläkään olla kiitollisia siitä...

Juha Hämäläinen

Ilman muuta on tarpeellista olla unohtamatta lähihistorian räikeitä rikoksia. On paljon nuoria, joilla ei mitään käsitystä lähipolvien historiasta edes Euroopan osalta. Monasti kuulee sanottavan tai saa lukea, että mitä niitä vanhoja kaivelemaan. Some-sukupolvi ei aina älyllään loista. Historian tuntemus on tärkeää tulevaisuuteen mentäessä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Suomi on helposti uhrattava puskurivyöhyke..."

- Täh? Suomi on luotettava ystävä mutta vittumainen vihollinen, ja se tiedetään kansainvälisesti, kysy vaikka Putinilta tai Trumpilta.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Tänä vuonna tuli kuluneeksi 70 vuotta Pariisin rauhansopimuksen solmimisesta. En ole huomannut porvarimedian kirjoittaneen sopimuksesta yhtään mitään.

Pariisin rauhansopimus: "katsoen siihen, että Suomi, tultuaan Hitlerin Saksan liittolaiseksi ja osallistuttuaan sen rinnalla sotaan Sosialististen Neuvostotasavaltojen Liittoa, Yhdistynyttä Kuningaskuntaa ja muita Yhdistyneitä Kansakuntia vastaan, on osaltaan vastuussa tästä sodasta;"

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"En ole huomannut porvarimedian kirjoittaneen sopimuksesta yhtään mitään", mikä johtuu siitä, että seitsemän vuosikymmenen aikana tuo sopimus on tullut kaikille tutuksi ilman erityistä vuonna 2017 tapahtunutta kirjoitteluakin.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Mutta Rauno hyvä, tämä kaikkihan alkoi aiemmin, 1939. Silloin kotiini hyökättiin jo 30.11.1939. Jatkossa yritimme ottaa takaisin meiltä ryöstetty Karjala. Se ei onnistunut ja nyt sinä irvailet meille evakoille!

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Paasikiven sanoin Erkon sota, josta nykyinen Erkon säätiön media syyttää Neuvostoliittoa?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #29

Eniten hämmästyin siitä, että perusjärkevät Tuomo Kokko ja Juha Antikainen tsempaasivat Raunoa..., mutta elämähän on tunnetusti monimuostoista ja usko yhdistää, hyvä niin.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #34

Kiitos vain tuosta "perusjärkevä"-luokituksesta, mutta minähän en tsempannut, vaan suosittelin Lintusen kommenttia muidenkin ajateltavaksi. Rauno kun lukiessaan mielipidettä A aiheesta nro 1 ihmettelee, ettei kukaan lausu mielipidettä B aiheesta nro 2.

Jos lukija (Rauno Lintunen tai kuka tahansa muu) on eri mieltä blogin kirjoittajan (Ilmari Schepel tai kuka tahansa muu) kanssa, luulisi tämän vastaväittäjän esittävän mielipiteen B aiheeseen nro 1.

Päätelmäni: ajatusluutumat - käytännössä ideologiat - voivat olla niin vahvoja, että henkilö ei edes aivojumpan kaltaisena harjoituksena kykene niistä vapautumaan. Tähän tulokseen minut johdatti Rauno Lintusen kommentti, ja siksi sitä suosittelin.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #29

Sano nyt Lintunen joku sananen tuosta Ilmarin blogin aiheesta ja filminpätkästä. Olisi mielenkiintoista kuulla!

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Olisikohan koko maailmansotaa syntynytkään ilman Suome ja Erkkoa? Toisaalta voi olla niinkin, että voittajavaltiot laativat niin rauhansopimukset kuin loppulausumatkin Epäilemättä oli kuitenkin hyvä, että natsit hävisivät. Toisaalta taas,,Neuvostoliitto tuhosi puolta Eurooppaa vuosikymmenten ajan.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Osuvampi sopimusteksti lienee: "Katsoen siihen, että Neuvostoliitto oli alusta lähtien Natsi-Saksan liittolainen, vieläpä hyvinkin salakavalasti".. .

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Sopimusteksti on Suomen eduskunnan hyväksymä ja Pariisin rauhansopimus on yksi valtiosopimuksistamme.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #27

Rauno, Neuvostoliittoa ei enää ole, mutta sinulla ja minulla on järki tallessa. Onneksi! Kauniita unia.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #27

Sano nyt Lintunen joku sananen myös tuosta Ilmarin blogin aiheesta ja filminpätkästä. Olisi erittäin mielenkiintoista kuulla miten tapahtuman selität!

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #37

Pariisin sopimuksella (1947) nämä veijarit (nimet toimituksen tiedossa) siis selittävät vuoden 1939:n vääryydet. Historiaa aina kirjoitetaan voittajan ehdolla...

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #37

Lintuselta on turha osottaa kommenttia siihen. Omassa blogissaan hänen mielestä lännen useat sotaharjoitukset ovat osoitusta sotakiimasta, mutta vastausta ei siihen kuulunut, että onko idän harjoitukset (Zapad 17) myös osoitus siitä sotakiimasta?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Eilen amerikkalaisessa Myytinmurtajat-viihdeohjelmassa käytettiin polttopullosta nimitystä "Molotov cocktail". Nousin välittömästi sohvalta seisomaan ja tein kunniaa! Räjähtävästi palava nestepommi ei sinänsä ole suomalainen keksintö, mutta meikäläisten ideoima hirtehinen nimi elää kautta maailman. Pasila; Porilaisten marssi!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Molotovin koktail olikin äärimmäisen hyvä innovaatio kansalta, joka lähti hyökkäävää suurvaltaa vastaan puolustussotaan paljain käsin. Kaikille ei riittänyt edes kokardia lakkiin, mutta niinpä sai vihollinen turpaansa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Molotovin koktail olikin äärimmäisen hyvä innovaatio kansalta, joka lähti hyökkäävää suurvaltaa vastaan puolustussotaan paljain käsin.

Tarkkaan ottaen suomalaiset keksivät sen "lempinimen". Mutta räjähtäviä polttopulloja oli käytetty jo Espanjan sisällissodassa, vaikkakaan ei ristittynä Vjatšeslav Mihailovitš Skrjabinin mukaan.

Tämä ei tietenkään vähättele tämän "aseen" merkitystä Suomen puolustustaistelussa.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Ensinnäkin haluan kiittää Ilmaria siitä, että hän löytää ja tuo esille dokumenttejä, jotka kertovat tilanteesta, jossa elettiin ennen talvisotaa. Suomi ei ollut liitossa natsien kanssa, vaan ryssä. Nyt ryssät ja suomiryssykät syyttävät Suomea liitosta Saksan kanssa kun saimme apua vain Saksasta, kun ryssät hyökkäsivät tänne.

Lintuselle sanon että samoin kuin Westfalenin rauha 1648 ei Pariisinkaan rauha voi enää sitoa meitä koska sopijaosapuolia ei enää ole. Ponimai?

Jos et ymmärrä, kysyn sitooko Tarton rauha Venäjää ja miksi ei?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kiitos, Matti. Tervehdys järkevästä Pohjolasta (kylmä sää, näes).

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Porvarillinen kapitalistien Suomi oli Saksan kanssa liitossa jo kansalaissodassa ja lähetti laivalasteittain aseita ja 20 000 sotilasta lahtari Mannerheimille työväestön kukistamiseksi.

Liitto jatkui kansalaissodan jälkeen, kun saksalaiset organisoivat 1920 Suomen puolustusvoimat, joilla Mannerheim hyökkäsi 1921-23 Vienaan ja Karjalaan. Sitten 1930-luvulla Suomen porvaristo ankkuroi itsensä Hitlerin Saksaan ja liitto ulottui politiikasta, sotilasyhteyksistä, kulttuurista ja urheilusta aina yliopistojen tutkimusohjelmiin.

Suomen ja Saksan yli 20 vuotta jatkunut tiivis liittolaisuus johti sitten toisessa maailmansodassa aseveljeyteen Hitlerin Saksan kanssa. Tuo tuhoisa seikkailu on kirjattu kaikkien sodan osapuolien hyväksymänä 1947 Pariisin rauhansopimuksessa.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Täyttä asiaa Ilmari!

Tuota filminpätkää olisi syytä tuoda esiin aina kun maatamme syytetään jatkosodan alkamisesta ja natsi-Saksan kumppanuudesta. Jatkosotahan oli nimensä mukaisesti talvisodan jatko. Stalinin alkaman hyökkäyssodan jatkoa.
Ja myöskin, kun maamme poliittista johtoa syyllistetään talvisotaan.

Asia, mikä myös on ollut vähemmän esillä kun natsi-Saksan kumppanuudesta puhutaan, on puolueettoman(?) Ruotsin asenne ja toimet.

Ruotsi toimitti Saksalle rautamalmia ja kuulalaakereita lähes koko sodan ajan.
Ruotsi salli saksalaisten sotilaiden kauttakuljetukset maansa kautta pohjoiseen.
Pohjois-Ruotsissa oli suuret saksalaisten varastot.
Ruotsi toimitti puuparakkeja Saksan Norjan armeijalle.
200 ruotsalaista kuorma-autoa ajoi saksalaisten tavaroita Jäämerentiellä ruotsalaisin kuskein.
Taisivat myydä Saksalle jopa aseita?

Tätä ei noteerata miksikään kun natsi-Saksan "liittolaisuudesta" puhutaan. Mutta Suomen ja Saksan suhde 1941- oli monien mielestä, akateemisten tutkijoidenkin, sotahistorian järkyttävin tapahtuma!??

Talvisodan lopulla Ruotsi kielsi brittien ja ranskalaisten sotilaiden kuljetukset maansa läpi Suomen avuksi. Näin puolueettomia kyllä silloin olivat ruotsalaiset!??

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Samalla on hyvä muistaa Katynin metsän uhreja. Neuvostoliitto toteutti järjestelmällisen joukkomurhan, jonka tarkoituksena oli hävittää puolalainen inteligenssia ja ajattelu miehityksen vastarinnan tuhoamiseksi. On ilmiselvää, että Stalinin tavoittena oli Puolan alistaminen kommunismille jo v. 1939 !

Puolan kansa kärsi muuten II maailmansodassa kaikkein suurimmat väestömenetykset sodan uhreina, joka olisi hyvä muistaa ajatellen Euroopan historiaa sodan jälkeen tänä päivänä. Puna-armeija jyräsi kahdesti osan Puolaa yli verisin jäljin ja seurauksin ja koko Puolan yli aina 1980-luvulle asti.

Kuinkahan pienen Suomen ja suomalaisten olisi käynyt olman talvisotaa ja jatkosotaa ? Missä olisi ollut Suomen Katynin metsä ?

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Suomen Katynin metsä olisi ollut samainen Katynin metsä.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Niin olisi!
Jos Neuvostoliitto olisi talvisodassa valloittanut koko Suomen, niin upseeristo ja suojeluskuntalaiset olisi kuskattu Smolenskin lähellä ammuttaviksi. Tästä suunnitelmasta on löydetty asiakirja. Ja muut kansalaiset orjuutettu.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

"Missä olisi ollut Suomen Katynin metsä ?"

Suomen Katynin metsät ovat Lahden Hennalassa, Fellmanin veripelloilla. Sinne oli koottu 22 000 punavankia; miehiä, naisia ja lapsia.

Tuhannet tapettiin tahallisesti nälkään, tauteihin ja teloittamalla. Nuorimmat teloitetut olivat 13-14 vuotiaita lapsia.

Iso osa teloituksista pantiin toimeen pian sen jälkeen, kun saksalaiset olivat vallanneet Lahden eversti Otto von Brandensteinin johdolla ja virolaisen majuri Hans Kalmin ollessa 120 vartijan johtajana. Likaisen työn tekivät valkoiset teloittajat.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Kirjoita Lintunen oma blogisi "Fellmanin pellosta", keskustellaan sitten siitä ja sisällissodasta yleensä. Tämän blogin aihe oli aivan muu. Ota kantaa siihen!
Vai ottaako asia niin koville, että olet sanaton?

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Mainota, että tuollainen tallenne on säilynyt!

Muistaakseni NL koulutti myös natsi-saksan ilmavoimia ennen maailmansotaa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ei enää Hitlerin valtaannousun jälkeen, ts. Weimarin tasavallan aikana kyllä. Sotilasteknistä yhteistyötä oli paljon.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

OK, kiitos päivityksestä!

Muistin vain, että harjoittelivat Venäjällä, mutta vuosilukua en.

Käyttäjän HeikkiMkinen1 kuva
Heikki Mäkinen

Neuvostoliitto vaati 23.6 1944 Suomen ehdotonta antautumista.

Entisen Neuvostoliiton ulkoministeriön arkistosta on 1993 löydetty antautumissopimuksen luonnos, jollainen ilmeisesti olisi esitetty sellaisenaan Suomen hallitukselle, mikäli maamme olisi antautunut. Sopimuksen 56:sta pykälästä
mainittakoon lyhennettynä seuraavat:

- Suomen maa-, meri- ja ilmavoimat antautuvat ehdoitta.

- Neuvostoliiton asevoimat miehittävät osittain tai kokonaan Suomen alueen.

- Suomen puolustusvoimat luovuttavat Neuvostoliiton ylipäällystölle kaiken
aseistuksen, lentokentät ja linnoitukset sekä kaikki sota- ja kauppa-alukset.

- Puhelin- ja radioyhteydet muihin maihin katkaistaan eikä maasta saa poistua.

- Suomen hallitus luovuttaa Neuvostoliiton määräämät sotarikolliset.

- Suojeluskuntalaiset on internoitava-

- Suomessa olevat saksalaiset sotilaat on internoitava.

- Suomi korvaa Neuvostoliitolle sotatoimien aiheuttamat tappiot.

- Suomen hallitus vastaa kaikista miehityskuluista.

- Neuvostoliiton sotavoimien ylipäällikkö käyttää tarvittaessa pakkokeinoja,
joilla taataan ehtojen täyttäminen.

Tässäpä Lintuselle hieman märehdittävää.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Listallasi ei ole tietenkään mitään arvoa. Historian kulku on ainut luotettava todistaja ja tuomari.

Suomen porvarit halusivat sotia Neuvostoliittoa vastaan heti kun kansalaisota päättyi ja Saksan oppien mukainen armeija oli muodostettu.

Mannerheimin hyväksymät valkoisten joukot hyökkäsivät Vienaan ja Karjalaan useita kertoja 1918-1923.

Sitten oli tämän Paasikiven nimeämä Erkon sota ja aseveljeys Hitlerin Saksan kanssa.

Kaikesta edellä kerrotusta huolimatta Neuvostoliiton johto suhtautui Suomeen humaanisti ja armeliaasti. Nkp:n keskuskomitealla ja Otto-Ville Kuusisella oli suuri osuus, että rauhanehdot Suomelle olivat niinkin suopeita.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

"Sitten oli...aseveljeys Hitlerin Saksan kanssa."

Tässä blogissa pitäisi Lintunen keskustella Neuvostoliiton ja natsi-Saksan aseveljeydestä 1939-1941. Yhteisesti sopien vallattiin Puola, nostettiin maljoja voiton kunniaksi, ja pidettiin yhteinen voitonparaati.

Stalin vietätti Saksaan polttoaineita ja elintarvikkeita sen sodankäyntiin länsivaltoja vastaan. Omaa kansaa kuoli samanaikaisesti nälkään.

OTA NYT HYVÄ MIES KANTAA TÄHÄN ASEVELJEYTEEN!

Käyttäjän HeikkiMkinen1 kuva
Heikki Mäkinen

Listalla on sen verran arvoa, että ko. dokumentti on löydettävissä valtionarkistosta. Kaiva se sieltä esiin ja tulet huomaamaan että antautumisehdoissa on vielä ankarampia pykäliä kuin edellä mainitut. Otto-Ville Kuusisella ei ollut mitään tekemistä rauhansopimuksen laatimisessa. Lue vaikka Poika Tuomisen muistelmat. Tiedät enemmän, luulet vähemmän. Sokaistunut kommunisti, silmät punaisina häpäisee isänmaansa lasketellessaan tuollaista soopaa. Jos Lintusen utopia olisi toteutunut, tuskin hän Ob-joen rantamaisemista kirjoittelisi kannanottojaan tähänkään blogistaniin.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Rauno ei vieläkään ottanut kantaa aloitukseen (= puna-armeijan ja wehrmachtin yhteiseen voittoparaatiin, juuri valloitetussa puolalaisessa Brest-kaupungissa). Siitä seurasi talvisota, Viron, Latvian, Liettuan sekä Bessarabian valloitukset....

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Ei ota ei!
Lintunen ei kerta kaikkiaan pysty asiaa niin käsittelemään, että saisi sen selitettyä itselleenkin ymmärrettävästi. Ja varsinkin Neuvostoliiton puhtaaksi pesemiseksi tapahtumasta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset