Elämä jatkuu

Kiinnostava uutinen Kurdistanista

Tänään Suomen Tietotoimisto uutisoi näin: 

"Irakin kurdit ottavat tänään kantaa itsenäistymiseen kansanäänestyksessä. Irakin johto on vastustanut jyrkästi kansanäänestyksen järjestämistä. Kurdijohtaja Massud Barzani on sanonut, että Irakin kurdit haluavat äänestyksestä huolimatta vuoropuhelua keskushallinnon kanssa ongelmien ratkaisemiseksi. Naapurimaat Iran ja Turkki ovat nekin vastustaneet Irakin kurdien kansanäänestystä. Äänestyksen tulos on neuvoa-antava. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi tänään, että Turkki sulkee rajansa Pohjois-Irakiin kurdien kansanäänestyksen vuoksi. Erdogan myös uhkasi estää Irakin kurdeilta näille tärkeän öljyviennin. Iran ilmoitti jo aiemmin tänään sulkevansa maa- ja ilmarajansa Irakin Kurdistaniin kansanäänestyksen takia. Turkin tavoin myös Iran pitää äänestystä laittomana. Kurdien asuinalueet sijaitsevat Irakissa, Syyriassa, Turkissa ja Iranissa. Kurdeja lasketaan olevan 25–35 miljoonaa".

Mitä tekee tästä uutisesta niin kiinnostavan? Sen ymmärtämiseksi, ole hyvä, ja lue oheinen blogi, josta käy ilmi, että juuri Pohjois-Irakin kurdit (KRG/KPD, Peshmergat) ja heidän johtajansa Massud Barzani ovat tähän asti olleet jonkinlaisia Turkin liittolaisia, vastakohtanaan Syyrian kurdit (PYD/YPG) ja Turkin sisäinen PKK:

Kurdistanin kolme kovaa: PYD, PKK ja KRG

Kiinnostava kehitys, joka johtaa toivon mukaan Kurdistanin valtion syntymiseen sekä Syyrian ja Irakin kurdien sovintoon...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Toivonmukaan kurdit saavat vihdoin oman valtionsa.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Sitä todella sopii toivoa. Se voisi hyvinkin olla rauhoittava tekijä sielläpäin, mutta niin Irak, Iran, Syyrian Assad kuin Turkki taitaavat olla eri mieltä. Tärkeintä lienee mitä mieltä itse kurdit ovat ja suostuvatko Syyrian ja Irakin kurdit todelliseen sovintoon.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Minun veikkaus on, että USA:n ja Turkin välien viilentyessä kurdivaltiosta tulisi USA:n ja mahdollisesti EU:n liittolainen alueella. Rauhan suhteen en ole kovin optimistinen, kurdeilla on liian monta vihollista. Käytännössä kaikki naapurivaltiot suhtautuvat tulevaan Kurdistaniin vihamielisesti ja kiistanalaisia alueita löytyy joka puolelta.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #4

Kurdiystäväni kertoivat, että kurdit eivät ole olleet naapureiden kanssa vihamielisissä suhteissa, eivät uhkailleet eivätkä hyökänneet naapurimaihin. En ymmärrä miten tällainen äänestyson voinut synnyttää kuvatun kaltaisia ajatuksia ja toimia naapureissa. Uskon kurdien äänestäneet itsenäisyyden puolesta, ainakin kaikki ystäväni niin tekivät ja toivon todella, että kurdit vihdoinkin saisivat oman itsenäisen maan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #6

Öljystäkin on kyse, kuten Lähi-idässä usein. Ja kurdeista Turkin puolella, sekä turkmeeneista vastapuolella.

http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005381302.html

Juha Hämäläinen

Saamelaiset, nuo pohjolan kurdit, ottakoon oppia kurdeista.

Tätä olen yleensä käyttänyt tosin päin, mutta kurdit näyttävät saaneen etupellon, jonka toivon heidän myös kyntävän.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Joo ja Mosku sekä Kurt-Martti kuopataan syvimpään hautaan, kunhat luut löytyvät. Noin niinkunuin alkupaloiksi. On se vain jännä juttu tämä kansojen yhteiselo ja minusta ei saa rasistia, vaikka hevoset vetäisivät joka raajasta......

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

On tämä tellus jännäpaikka elää. Kurdit haluavat itsenäisen valtion, käsittääneksi heillä on täysi oikeus siihen, Mutta piru vie kun nuo toiset eivät suostu, johtuen monistakin syistä ja alueen öljyllä ei tietenkään ole vaikutusta.

Israel vs. Palesteniilaiset. Miksi tapellaan asioista, joiden merkitys on pitkässä juoksussa täysin tarpeetonta. Afrikka kokonainen maanosa, tapellaan tukka suorana ja kiinalaiset kaivavat harvinaisia metalleja tai Nigeriassa öljy-yhtiö antaa pari maalipurkkia ja siveltimen koululle. Hyvä syys tottaka, maksettuu omatunto on halpa.

Vanha kolonialismi elää ja voi hyvin. Vaihtanut vain olomuotoaan.......

Dersua tulee ikävä ihan oikeasti.

Petteri Hiienkoski

"Irakin johto on vastustanut jyrkästi kansanäänestyksen järjestämistä. Kurdijohtaja Massud Barzani on sanonut, että Irakin kurdit haluavat äänestyksestä huolimatta vuoropuhelua keskushallinnon kanssa ongelmien ratkaisemiseksi."

Tietääkseni Irakin kurdeilla on tähän asti ollut toimivat suhteet maansa shiia-hallitukseen. Kurditaistelijoilla ollut tietenkin tärkeä tehtävä ISIS-terroristijärjestön tuhoamisessa.

En pitäisi kovinkaan lupaavana sitä, jos Irakin kurdien suhteet maansa keskushallintoon katkeavat. Pahimmassa tapauksessa sisällissota laajenee uusisilla rintamilla kun ISIS:stä on päästy. Tämä tietää lisää ruumiita ja pakolaisia. Kurdeistakin löytyy fanaattisia itsenäisyystaistelijoita, jotka ovat valmiita myös terroritekoihin.

Historia osoittaa että mitään kestävää ja pysyvää rauhaa ei aseellisella taistelulla saavuteta. Itsenäisyysjulistus, jolla ei ole keskushallituksen suostumusta, ei kansainvälisen oikeuden mukaan ole legitiimi.

Kirjoitin Turkin ja kurdien suhteesta mm. 15.10.2015 "Venäläistä rulettia Lähi-idässä" (http://petterihiienkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...)

"Jos Assadin ja muiden Venäjän liittolaisten joukot etenevät kurdialueelle asti, edessä on jännittävä tilanne: pommittavatko venäläishävittäjät kurdeja, jotka myös taistelevat Assadia vastaan vai jättääkö Kreml kurditaistelijat rauhaan ja tekee yhteistyötä heidän kanssa, kuten Yhdysvallat?

Putinin ja Assadin tiet ilmeisesti eroavat viimeistään siinä vaiheessa, kun Venäjä taistelee ISIS:stä vastaan yhdessä Syyrian kurdien kanssa. Turkki on kuitenkin antanut "välttämättömät varoitukset" Yhdysvalloille ja Venäjälle, etteivät nämä aseistaisi eivätkä tukisi kurdeja, joita se pitää terroristeina. Turkki ei salli sitä, että Syyrian kurdit laajentaisivat hallinnassaan olevaa maa-alueen rajansa tuntumasta.

Turkki on tehnyt ilmaiskuja Pohjois-Irakin kurditaistelijoiden tukikohtiin. Väitteitä Turkin sotatoimista myös Syyrian kurdeja vastaan on esitetty.

Jatkamalla Assadin armeijan kanssa sotatoimia Syyrian kurdeja vastaan Kremlillä olisi ehkä Turkin tuki sen rajalle asti. Vastaansa se saisi luultavasti Irakin kurdit, jotka saattaisivat katkaista yhteistyön maansa shiiahallituksen kanssa, mahdollisesti myös Yhdysvallat. Näin tuskin käy."

--

Kurdit ovat Syyriassa ja Irakissa osoittautuneet hyviksi taistelijoiksi, mikä liittyy niiden omiin itsenäistymispyrkimyksiin. Kurdien intressit taistelussa ISIS:tä vastaan ovat rajautuneet niiden omille asuinalueille. Kurdi-taistelijoiden käyttämistä ISIS:tä vastaan rajoittaa Turkki, joka ei hyväksy sitä, että USA tai Venäjä tukevat kurdeja. Varoitus on annettu.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Toivottavasti kurdien eri uskontokunnat säilyttävät sovun. Jos itsenäistyvät, toivottavasti valitsevat jonkin sekulaarni linjan, ei teokratiaa. Toivottavasti naiset ovat jo lunastaneet itselleen paremman aseman (ovat osallistuneet aktiivisesti kurdiliikkeiden toimintaan).

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset