Elämä jatkuu

Trafi, rikollisuuden avustaja?

  • Autosi rekisterikilpi: liikkuva, näkyvä ja jatkuva kutsu-/käyntikortti...
    Autosi rekisterikilpi: liikkuva, näkyvä ja jatkuva kutsu-/käyntikortti...

Näinä päivinä saamme turhan usein kuulla ja lukea, miten jokunen valepoliisi taas kerran on ollut vanhuksen kimpussa. Miten tällainen tapahtumaketju syntyy? Eräs vakiomalli toteutuu näin: vanhempi henkilö ajaa omalla autollaan ostoskeskukseen, käy kaupassa ja nostaa käteistä ostoskeskuksen automaatista. Tuleva valepoliisi seuraa käteisnostoa ja toteaa, että uhri vaikuttaa sopivalta. Hän tarkkailee mihin autoon vanhus istahtaa ja ottaa rekisterinumeron ylös, jolloin trafi antaa välittömästi ja kätevästi osoitetiedot älypuhelimeen.

Odotetaan pari päivää, jolloin soitetaan ovikelloa ja kerrotaan, että toissa päivänä ostoskeskuksessa tapahtuneen käteisnoston yhteydessä on ilmennyt "väärinkäytöstä" ja nyt tämä ns. poliisi tarvitsee kyseisen pankkikortin tarkemmat tiedot rikostutkimusta varten. Vanhus tietysti ihmettelee mistä poliisi tietää, että hän todella kyseisenä päivänä oli nostanut käteistä, mutta juuri siksi luottaa vakuuttavaan kertomukseen..

Toinen, yhtä ovela rikollisuusmuoto, johon trafi tarjoaa mainion avun, koskee ulkomaan matkailua. Ei tarvita muuta kuin ajella pari kierrosta lentokentän parkkihallissa, jolloin paljastuu ketkä ovat pitkällä lomalla (lentoparkin pitkäaikaispysäköinti). Osoitteet ylös, sorkkaraudat kyytiin ja baanalle!

Ja lisää temppuja keksitään koko ajan, nyt kun kerran tarkat osoitetiedot ovat kännykässä.

Joko heräsit sinäkin? Tee ilmoitus trafille, että tästä lähtien sinunkin autosi on tuntematon. Mutta, ennen kaikkea, tee ilmoitus vanhan äitisi, isäsi, tätisi tai ystäväsi puolesta.

Koska trafin sivuilta on aika vaikeata löytää kyseistä lomaketta (alalehti "lisäpalveluja"), niin tein sen teille helpommaksi. Suosittelen kovasti, aivan jokaiselle.

Trafi: "Ajoneuvoliikennerekisteri on julkinen rekisteri, mutta luonnollinen henkilö voi halutessaan rajoittaa itseään koskevien henkilötietojen luovutusta".

https://asiointi.trafi.fi/henkiloasiakkaat/tieliikenne/osoitteenluovutus-ja-markkinointikielto

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Juuri nyt osoitteenluovutuskiellon ilmoitus ei taida onnistua...vasta puolen tunnin kuluttua:

Tiedotteet
Oma asiointi -palvelussa huoltokatko 2.11. klo 8.30–10

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"väärinkäytöstä"

NETS on uusinut Visa-yhdistelmäkorttini jo kahdesti puolen vuoden aikana väärinkayttöepäilyn/riskin johdosta. Tiedustellessani syytä toistuville ja siten elämää hankaloittaville maksuvälineen sulkemisille ja kortin uusimisille, (myös tunnusluku uusiutui), NETS ei antanut vastausta vedoten salassapitosäädöksiin.

En kuulu ns. maksuvälineiden käyttäjien riskiryhmiin, joten "mää vallan kauhiast ihmettelisin" miksi moinen into vaihtaa kortti uuteen parin kuukauden välein.

Nykyisenä tietosuojamurtojen ja rikosten aikakautena ohjelmistoissa tulisi olla oletusarvoisena yksilöivien tietojen salaamisen kytkentä. Nyt on haettava salaamista erikseen.

Viranomaiset saavat nämä tiedot niitä tarvitessaan, muut tietoja eivät tarvitse. Kysymys onkin viime kädessä bisneksestä. mm. Trafi tekee rahaa luovuttamalla ajoneuvon ja niiden omistajien tietoja eteenpäin.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

"Trafi tekee rahaa luovuttamalla ajoneuvon ja niiden omistajien tietoja eteenpäin".

Meidän vanhojen volvojemme osalta tuo "trafin rahan teko" loppui jo viime keväänä. Muuten, blogissa mainitut rikolliskeinot ovat todellisia, kotimaassamme havaittuja..

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kiitos Ilmari, tämä on tärkeä asia, aatetta pitää levittää!

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Järjen käyttö on edelleen sallittu; etenkin kun nuo rikolliset ovat yllättävän järkeviä...

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Otin julistuksestasi 10 kopiota joita levittelen Helsingissä palvelutaloille yms. missä vanhuksia liikkuu.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant
Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Vieläköhän Trafi (ennen Ajoneuvorekisterikeskus - AKE) myy asiakastietojaan markkinointiyrityksille, jotka sitten kohdentavat markkininointiaan asiakkaan asuinalueen perusteella. Siis mitä kalliimpi asuialue, sitä kalliimpia tuotteita sinne markkinoidaan.

Aika hassua, että Edita haki aikoinaan työntekijää tekemään tietokantasovellusta AKE:n tietokannasta saataviin tietoihin. Näitä tietoja Edita olisi sitten myynyt markkintointiyrityksille. En päässyt työpaikkaan, joten en voi kertoa toteutuiko tietokantatyökalu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset