Elämä jatkuu

Mamun maallemuutto

 • Suomen Kuvalehti (1979)
  Suomen Kuvalehti (1979)
 • Mamun maallemuutto
 • Harri Saukkomaan kirjoittama (Keskisuomalainen 22.4.1979)
  Harri Saukkomaan kirjoittama (Keskisuomalainen 22.4.1979)
 • Kotimaa, 7.3.1980
  Kotimaa, 7.3.1980

Oikeastaan saimme ihan virkeän keskustelun pääkaupunkiseudun tuoreesta, vihreänmustasta huumorista. Niin kuin monissa muissa yhteyksissä, niin tässäkin pätee upea suomalaissanonta "Se, mitä Pekka kertoo Paavosta, kertoo sittenkin enemmän Pekasta kuin Paavosta".

Itse huumorin kohde (maallemuutto) liippaa sen verran läheltä, että jo 11-vuotiaana poikana päätin, erään Suomen kesävierailun yhteydessä, että heti kun se on mahdollista muutan Hollannista tänne ja asuisin Helsingissä korkeintaan sen pakollisen opiskeluajan, jonka jälkeen muutan maalle (hesassa rahoitin opintojani satamajätkänä). Siis maahanmuuttajan maallemuutto; aivan hanurista! Kuten oheisista liitteistä näkyy, nuoruuden intoni oli hurja, mutta sittenkin realistinen:

 • "Tekeminen on puhumisen tärkein muoto"
 • "Minulla ei ole turhia kuvitelmia maaseudun elämästä. Ei ole muuta vaihtoehtoa kuin tehdä kovaa työtä"
 • "Raskas työ on onnea"
 • ja paras: "Muuttakaa maalle ja pankaa takka television paikalle!"

Heheh. Nyt, jo eläkkeellä ollessani, voin todeta, etten kadu yhtään. Ruumillisen työn suhteen olen samaa mieltä kuin Jouko Turkka, jonka eräs tunnuslause oli "Pitää pyrkiä jatkuvaan kusessa oloon; se vahvistaa luonnetta".

Aineellisesti olisin tietysti voinut tienata huomattavasti enemmän (jossain vaiheessa minutkin haluttiin Brysseliin koska hallitsen useita sielläpäin tarvittavia kieliä, mutta kieltäydyin koska Brysseli olisi minulle ollut helvetin esikartano...itsarin paikkaa). Pitää olla tyytyväinen siihen onnelliseen kohtaloon, etten päivääkään ollut ilman työtä. Tuuria sekin. Nyt on enemmän kuin hyvää ja elän elämäni onnellisinta aikaa. Uskokaa tai älkää, mutta maalla on ihan oikeasti mukavaa ja maaseudun asukkaat ovat mainiot, laidasta laitaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

28Suosittele

28 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Tuskin oikea mamu, mutta ainakin mainio kotoutumistarina. Bravo, bravissimo, perfekto!

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Markulle kiitos palautteesta. Tuo "pankaa takka television paikalle!" pätee nykyisin vielä enemmän kuin 1970-luvun loppuvaiheessa. Silloin oli vielä jonkinlaista ohjelmatarjontaa; nyt enää lähinnä sontaa...no, täällä tummassa korvessa on sentään tarjolla tähtitaivas, lumihanki ja revontulet!

P.S. Puolimamu olen joka tapauksessa (synnyin muuten "Stalinin ansiosta"..). Tässä taustatietoa siitä:

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/58432-rauha...

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Talvisotaan liittyy lukemattomia tarinoita; surua, iloakin, urheutta, uhrautumista ja paljon muuta. Linkissä olevasta lehtileikkeestä sain selvää, että yksi talvisotaan liittyvä upea tositarina on myös sinun taustoillasi. Mutta jätän yksityiskohdat sikseen. Vaikka niissä olisi paljonkin....

Huomasin, että olet blogistanissa joskus kirjoittanut sankari-isästäsi ja veljestäsi.
http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/194516-kaks...

Yritän olla dramatisoimatta liikaa. :) Mutta kestänet pari värssyä Aleksis Kiveä:

METSÄMIEHEN LAULU

Terve metsä, terve vuori,
terve metsän ruhtinas.
Täss’ on poikas uljas nuori,
esiin käy hän voimaa täys
kuin tuima tunturin tuuli.

Metsän poika tahdon olla,
sankar jylhän kuusiston.
Tapiolan vainiolla
karhun kanssa painii käyn,
ja maailma unholaan jääköön.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #7

Tänä yönä revontulet näkyvät melko mahdollisesti Etelä-Suomessa. Sain juuri tällaisen sähköpostiviestin ("because you are subscribed to the mailing list aurorasnow2@posti.fmi.fi"):

2017-11-07 18:20 UT; 53; Revontulihälytys Etelä-Suomessa/Auroral alert in Southern Finland

Edit: jos olet kiinnostunut saamaan automaattisia sähköposti-ilmoituksia mahdollisista revontulista, niin tässä ohjeet liittymistä varten. Suosittelen:

http://aurorasnow.fmi.fi/public_service/english/Re...

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Hieno tarina Ilmarilta; en voi kuin onnitella, että olet edelleen tyytyväisyyden tiellä. Tuo klapinteko on myös minun lempipuuhiani, koska koneet ovat niin saamarin hitaita- eivät pärjää vieläkään edes yhden käden viuhuvalle kirveelle, jossa koivupölli on palasina muutamassa kymmenessä sekunissa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Minulla taas on ihan päinvastainen tarina. Olen siellä maalla syntynyt ja elänytkin melkein parikymmentä vuotta.

Toki sinne joku side syntyi, tai kahle, miten sen nyt ottaa. Hirveätä siellä oli, niistä siteistä huolimatta, ikävystyttävää ja pitkästyttävää.

Toki aika kultaa muistot kun on pitempään ollut pois, mutta kyllä ne kultaukset katoaa jos sinne menee käymään. Onneksi ei tartte pitempään sielä olla.

Kaupunkitalo ja kaupunkipuutarha, siinä on minulle sopiva ympäristö. Jos maaseutua ja hiljausuutta kaipaa, voi käynnistää perämoottorin ja puolen ajotunnin päästä voi löytää paikan jossa ei ole ihmisiä eikä ihmisten rakennelmia, vain luontoa ja luonnon omia ääniä.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Samaa mieltä. Ihmettelen kovasti sitä kohua joka syntyy kun yksikin poliitikko puhuu maaseudusta muuten kuin ylistävään sävyyn. Maatukiaiset ja maaseutu yleensä ovat Suomessa Pyhiä joita ei saa arvostella.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

"poliitikko puhuu maaseudusta muuten kuin ylistävään sävyyn....

Insesti- ja vaimonhakkaamispuheista taisi olla kyse. Eller hur?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Artolle: eikö olekin hienoa, että meitä on moneksi? Sinulle maaseutu olisi itsarin paikkaa ja minulle vuorostaan jokin Brysseli...ikävystyttävää ja pitkästyttävää, mutta hyvä palkka, runsaat kulukorvaukset ja vielä päivärahat päällä. Kieltäydyin 1990-luvulla hienosta tarjouksesta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

En minäkään kyllä missään pilvenpiirtäjässä viihtyisi, enkä kerrostalossa tai rivitalossalaan.

Omakotitalo on hyvä, mutta maalla on vain liikaa tilaa, sitä ei pysty hallitsemaan.

En kuulu niihin jotka arvostaa villiä luontoa aivan ikkunan alla tai oven edessä, mikäli se ei ole jotain kansallismaisemaa, eikä minulla ole sellaiseen kansallismaisemaan varaa

En minä toki pysty hallitsemaan kaupunkipuutarhaanikaan, mutta periaatteessa se voisi olla mahdollista että hallitsen sitä, jonkin verran toki hallitsenkin. Se oman ympäristöni hallitsemisen tunne on kai se miellyttävä piirre, toki sekin ettei siihen ympäristön hallitsemiseen kulu aivan mielettömästi energiaa.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Ilmari se sanoi sanottavansa melko tyhjentävästi. Voisin aivan mainiosti rinnastaa itseni samaan.
Puupino on tekemisen alkulähde; joka hetki näet aikaansaannoksesi juuri ja siinä.
Maalla elän minäkin ja haja-asutusalueella, minulla kala on aina tuoretta, lampaanliha samoin, sieniä, yrttejä, marjoja riittää; mitä muuta ihminen tarvitsee?

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Muutto Antwerpenista siloiseen Karhulan kaupallaan, tuntuu ainakin silloin kun muuttoa kaupungista maaseutuun.
Keskustan keskuslämmitteinen asuinpaikka vaihtui öljykamiinanlämmitteiseen ja ulkohuusiin varustettuun mökkiin.
Oli se eksoottista.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Maalla tai kaupungissa asumisen ratkaisee useimmiten työ. Sen vuoksi minäkin asuin ensin Helsingissä Munkkivuoressa ja sittemmin Vantaan Myyrmäessä ja Hämeenkylässä. Sitä ennen eli armeijan jälkeen työskentelin Saarijärvellä ensin maataloustöissä, sittemmin hitsaajana. Rakensin omakotitalon Saarijärvelle. Siinä kului rapiat 10 vuotta. Etelässä asumisen ajan se palveli vapaa-ajan asuntona. Palasimme sinne eläkkeelle pääsyn jälkeen.

Se tuntui alkuun tosi hyvältä, mutta iän myötä kunto heikkeni, ei enää jaksanutkaan perkata mansikkamaata ja hoitaa pihaa. Se ei tullut yllätyksenä. Niinpä olin mukana perustamassa Saarijärvelle asumisoikeusyhdistystä. Seitsemän vuoden suunnittelun ja muiden alkutoimien jälkeen pääsimme muuttamaan keskustaan uuteen puukerrostaloon.

Teemme yhdessä talon ylläpitotyöt. Se on vain murto-osa omakotitalon ja sen tontin vaatimasta puuhastelusta. Kaikki asumismuodot, joita olen käyttänyt, ovat olleet kuhunkin tilanteeseen sopivimmat. Tämä nykyinen on paras tahän tilanteeseen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio
Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kiitos Ari. Sen voin todeta, että olen aina yrittänyt vaikuttaa siihen mitä teen. Kohtalokin heittelee, mutta sen armoille ei pidä heittäytyä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #17

"Kohtalokin heittelee, mutta sen armoille ei pidä heittäytyä."

Kohtalolle ei voi mitään, sen ehdoilla eletään.

Kohtalo on kuin sää, emme voi estää pakkasta tulemasta, se tuloee jos tulee, kuten kohtalo, mutta toki voi varautua kovan kohtalon varalle vaikkapa kokoamalla puita liiteriin ja hankkimalla kunnon talvivarusteet.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Olipa mielenkiintoista lukea sinun tarinasi Ilmari. Olenkin välillä sinun blogejasi lukiessani ajatellut, että miksi lähdit ylipäätään Hollannista tänne Suomeen, mutta nythän se selvisi kerralla.

Miten on tänään, vieläkö olet sitä mieltä, että "tekeminen on paras puhumisen muoto", vai miten se nyt menikään? Aika ja kunto voivat muuttaa paljonkin nuoruuden idealistisiakin ajatuksia, jos voimat eivät enää riitä samaan tekemisen intoon kuin aikaisemmin. Onko nyt kirjoittaminen "tekemisen" paras muoto:). Hienoa kuitenkin kun tunnet edelleen valinneesi oikean tien.

Tulipa vielä sinun tarinastasi mieleeni yhden filosofin ajatus: "Mitä enemmän ihmisessä itsessään on, sen vähemmän hän tarvitsee mitään ulkoa."

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Sen verran viljelemme mansikkaa (ilman maataloustukea), että kesällä aina laihdun 10-15 kg, johtuen jatkuvasta touhusta ja rivivälien ruohonleikkuusta. Talvella luen, pohdin ja kirjoitan. Hienoa aikaa! Suomi (ja nykyisin Suomussalmi) ovat maailmani napa, loppuikääni.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Nähtävästi sinulla Ilmari kunto on vielä yhtä hyvä kuin nuorena, jos jaksat yhdessä kesässä mansikkamaalla pudottaa painoasi noin hurjan paljon. Siinä ei taida monikaan nuori pysyä perässäsi. Saisiko etelän riuska vanha rouva tulla teille painonpudotukseen ensi kesänä...voisi vaikka noista kilojen roimasta pudotuksista vielä jotain teille maksaakin. No, ehkä tuo omakehu riuskasta meni vähän liiotteluksi. .. Voisit pyytää samalla vanhan koulukaverisi Andre Riuoon mukaan samaan aikaan minun kanssani! Nimi taisi nyt mennä vähän pieleen, mutta ymmärrät ketä tarkoitan? :)

Itsekin nautin syksystä ja talvesta juuri siksi, ettei ole "velvollisuutta" käydä oikeastaan yhtään missään, vaan voi vain lukea ja pohtia lukemaansa. Se on tätä eläkeläisen onnea, jota monikaan ei välttämättä ymmärrä. Ei siinä muuta huonoa ole, kuin päivät menevät vain liian nopeasti ohitse. Kaikilla ei vain ole tuota Ari Alsion taitoa venyttää yksi vuorokausi kaksinkertaiseksi lähes joka päivä. Siltä ainakin täältä puusta katsoen tuntuu...

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen
Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Hieno kirjoitus. Jäi mieleen tuo Turkan "pitää pyrkiä jatkuvaan kusessa oloon......".
Sitähän tuo on ollunna pyrkimättä, sodan melskeeseen syntyneenä 1940-lähtien kuusvitoseksi saakka. Kunnes koitti eläköityminen. Nämä 12 eläkevuotta ovat olleet hienoa aikaa maaltamuuttajanakin täällä kehäkolmosen liepeillä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Vaikka vanha mies jo alankin olla, muistan loppuikäni Ilmarin tämän tekstin sisällön historiikkeineen. Evakkotaipaleesta ja sen mukanaan tuomista suruista toivottavasti päästään yli nyt viimein 2100-luvulla- toivottavasti.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Paitsi se, että Ilmari osaa viljellä ilman myrkkyjä, Ilmari on hollantilaisten esi-isiensä tapaan aito merenkulkija. Harva on purjeveneellä kiertänyt Suomen. Eräs toinenkin hollantilainen, Willem Barents, kävi samoilla merialueilla, mutta ei siitä sen enempää.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Matti (purjehtijabroidini ja fennoskandian kiertäjä Willis) nosti Willem Barentsin framille. Uskomattoman sisukas kippari! Lukekaa itse:

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/154310-will...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset