Elämä jatkuu

Haluaako Suomi olla hallittu?

Kun, sivustakatsojana, toteaa miten pitkään ja hanakasti on käyty nykyisen hallituksen kimppuun, niin sopii kysyä "haluaako Suomi olla hallittu?". Kysymys on aiheellinen, mutta erityisesti tuo väistämätön jatkokysymys: "Mitä tilalle?"...Meillä on ollut pitkästä aikaa edes jollain tavalla toimintakykyinen hallitus, etenkin kun sitä vertailee edellisiin. Erityisesti tuo sixpack (josta pari tölkkiä häipyi loppuvaiheessa) oli ainakin minulle kauhistus.

Nyt talous kasvaa (lähinnä Euroopan keskuspankin käsittämättömän runsaan sivustatuen/dopingin ansiosta) ja luulisi, että edes reilun kolmen prosentin kasvulla ollaan jollain tavalla tyytyväisiä tai hivenen optimistisia, mutta ei.

Sama tilanne Hollannissa, josta itse asiassa tänään poimin blogini otsikon ("Nederland wil gewoon niet geregeerd worden"/Hollanti ei yksinkertaisesti halua tulla hallituksi). Pitkän ja tuskaisen hallitusmuodostuksen jälkeen ainoastaan 35 % luottaa uuteen hallitukseen ja media on jo voimakkaasti sen kimpussa, vaikka hallitus aloitti vasta viikko sitten.

"Sillä lailla", sanoisi edesmennyt kamarineuvos Niilo Tarvajärvi..

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (74 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Hallinnan saa takaisin vain suoralla demokratialla tai sodan kautta......
Kumpaa Suomen harhaanjohtajat kannattaa enemmän?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Sekin on lähes yhtä hyvä kysymys kuin "Mitä tilalle?"...

Juha Hämäläinen

Selvää lienee, että 200 kansanedustajaa tai pikkasen toista kymmentä ministeriä lahjotaan taskurahoilla, mutta koko kansaa ei tai sitten meistä kaikista tulee rikkaita!

Sota taas on näiden lahjottujen helppoheikkien keino siivota pöytä, jonka ovat latoneet täyteen tulenarkaa sontaa sponsoreidensa käskystä.....

Onko vielä kolmas vaihtoehto? Minä en sellaiseen usko, jos omavaraisuutta yksilötasolla ei lasketa sellaiseksi.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Suomalaiset(kaan) eivät ole vielä niin "sivistyneitä" että pureksimatta nielisivät kaikenlaisen, monesti järjenvastaisen mediahömppä- mielikuva- ja julkisuuspolitiikan. Vaadimme poliitikoilta jopa sellaista rehellisyyttä että he eivät valtaan päästyään valehtelisi. Kohtuutonta sellaista on vaatia.

Kun kuitenkin juonitaan ja valehdellaan, niin suosio menee oli itse päätökset hyviä tai huonoja.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Suomessa tarvittaisiin uusia puolueita ja uutta ajattelua. Eivät nuo Antti Rinteen eikä Linkään puheet hirveästi enää lämmitä tällaista liikkuvaa äänestäjää.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Ei Suomessa tarvita uusia puolueita vaan parempia puolueita. Lukumäärä saisi pikemminkin vähän laskea.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #13

"Parempia puolueita" eli uutta, raikasta ajattelua, eikö? Sitä minäkin kaipaan. Siitä on joissakin puolueissa pieniä ennusmerkkejä, mutta hyvinkin vaisuja toistaiseksi. Vanha liturgia edelleen jyllää, puolueessa kuin puolueessa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #14

Raikasta ja järkevää ajattelua kyllä. Se uutuudesta puhuminen on joskus vähän turhan tuntuistakin, kun parhaat puheenvuorot tuntuvat nyt usein tulevan emerituspoliitikoilta. Onnistuisiko järkiintyminrn paremmin puolueen sisäisen reformaation vai uuden puolueen kautta, on sitten hyvä kysmys. Itse olen taipuvainen pitämään sitä reformaatiota parempana vaihtoehtona, uuden puolueen rakentaminen kun on peijakkaanmoinen urakka eikä mikään suojaa uusia puolueita korruptoitumiselta yhtään paremmin kuin niitä vanhojakaan.

Eläkä sitten kysy, miten se reformaatio saadaan aikaan. Se on liian vaikea kysymys. Kannatukseni sellaiselle kyllä lupaan.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Kaipaus tulla hyvin hallituksi taitaa sentään asua useimpien kansalaisten sisikunnassa.
Fakta silti on, että Sipilän hallitusveneen pohja vuotaa ja syykin vuotoon on tiedossa.

Hyvin hallituksi päästäksemme olisi maassa järjestettävä ennenaikaiset eduskuntavaalit.
Sen jälkeen löytyy - niin uskon - ainekset laajapohjaisen hallituksen muodostamiselle.

Vaalit ratkaiskoon, mutta tukevin pohja uudelle hallitukselle olisi kunnon sini-puna-multa.
Eli hajoitusvaalit pikimmiten. Parempi kertarytinä kuin sinisten ymv. kitinä 'takakontissa'.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Minulle sopii, että näillä vielä mennään, vaikka ulkonäkö ei ole enää kaunista katsottavaa kunhan on toimintakykyinen. Uudet vaalitkin käy. Aloituksen kautta halusin kuitenkin todeta, että tätä hallitusta vastaan on käyty kimppuun alusta lähtien.

EK:n ansiosta talouskasvumme on kuitenkin tosiasiaa (vaikka itse olenkin enemmän omavaraistalousmiehiä).

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Minulekin sopisi että näillä mennään mutta Sipilä kyllä pitäisi vaihtaa.
Hallitusta vastaan on käyty juurikin näiden Sipiläkeissien vuoksi.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #15

Pikemminkin päinvastoin. Sipilä ottaa aika tehokkaasti kaiken paskan vastaan eikä syytä siitä muita hallituskumppaneita. Ilmeisesti hän on liian kiltti mies, eikä ryhdy pelaamaan vain omaan ja keskustan pussiin.

Sipiläkeisseistä on toistaiseksi jäänyt käteen ei mitään. Todennäköisesti ei tule jäämäänkään.

Nyt voin jo aika varmasti veikata, että Berner ei tule olemaan ehdokkaana enää 2019. Hänen ei ole mikään pakko ottaa neljää vuotta lisää paskaa niskaansa. Ellei keskusta ensi keväänä vaihda Sipilää, hänen lienee pakko kärsiä vielä yksi nelivuotiskausi. Mutta sekin on sitten siinä. Sen jälkeen voitte iloita siitä, että olette päässeet kahdesta pahasta. Mielenkiintoista nähdä, miten tyytyväisiä olette tilalle tulleisiin...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #20

En ole varsinainen Sipilä-fani, mutta hänen "virheensä" olivat alusta lähtien seuraavat: insinööri, miljonääri, pohjoisuomalainen ja lestadiolainen...

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen Vastaus kommenttiin #21

Minusta taas noilla seikoilla ei ole mitään merkitystä.

Koplauksilla, kuorilla ja vaikkapa hyökkäys mediaa vastaan, niillä on mielestäni merkitystä.

Ovatko ne sinun mielestäsi pääministerille sopivia?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #24

Tässä hieman lisätietoa täysin turhasta "ylegate":sta:

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/232242-lopp...

Kommentointini loppuu tähän (lähden autoreisulle).

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen Vastaus kommenttiin #26

Tuo on ihan hyvä henkilökohtainen mielipide/analyysi.
Kaikki eivät kuitenkaan allekirjoittaneet sitä.

Myös asian tiimoilta.
https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005175320.html

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #30

Huomasitko itsekin? Julkaistu HS:n kulttuurisivuilla (18.4.2017).

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen Vastaus kommenttiin #31

So?

Mielipiteesi kiinnostaa edelleenkin.
Onko Sipilän toiminta ollut sinun mielestäsi pääministerille sopiva?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #21

Vaikea sanoa, olenko itsekään fani. Mutta joltain osin luulen tuntevani hänen lähestymistapansa ja pidän siitä. Ilmeisesti vain on paljon enemmän heitä, jotka eivät pidä eivätkä siksi halua auttaa vaan pikemminkin haitata mahdollisimman paljon.

Minä odottaisin kovasti, että edes joku poliitikko yrittäisi oppia ymmärtämään järjestelmädynamiikkaa. Useimmilla ei liene minkäänlaista hajua siitä, joten asiat nähdään aina yksittäisinä ja mustavalkoisina. Perustulo oli minusta Sipilän ajatuksissa alusta alkaen mukana. En tiedä, ymmärsikö hän sen vain intuitiolla. Joka tapauksessa se on ainoa vaihtoehto nykyisessä työelämän murroksessa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Otsikon kysymykseen voisin esittää oman tulkintani. Ei Suomi nykyisillä päättäjillä varsinkaan kokoomuksen ja keskustan voimin integraation syventäminen ja maksumiehen roolin paisuttaminen) haluakaan olla hallittu vaan antamassa kaiken päätöksen tekemisen vieraisiin käsiin eli muiden jäsenmaiden käsiin. Valitettavasti.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Minä kuulun siihen 43 %:iin, jotka äänestivät EU:n liittymistä vastaan ja en voi muuten sanoa kuin että nykyinen tilanne oli ennustettavissa (monet hollantilaistuttavani 1990-luvun puolivälissä ihmettelivät Suomen liittymisintoa). Olemme EU:n jäsen ja siltä osin pulinat pois, valitettavasti..

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Niin äänestin itsekin vastaan, sillä arvelin jo tuolloin mihin suuntaan kehitys kulkee. Ensimmäisenä tuli tuolloin jo mieleeni organisaation paisuminen kuin pullataikina ja noinhan siinä on käynyt.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Minä olin tuolloin ulkomaankeikalla, joten en varmasti osaa sanoa. Todennäköisesti olisin äänestänyt vastaan. Nyt jos pitäisi uudelleen äänestää, äänestäisin EU:ssa pysymisen puolesta.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #23

Ei huono vaihtoehto tuokaan...

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Kyllä Kataisen ja Urpilaisen hallitus olisi ollut toimintakykyinen,jos se olisi saanut huomenlahjana 40 "yes sir" kansanedustajaa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Haluaako Suomi olla hallittu?"

Yhtä hyvin tai ehkä paremminkin tekisi mieli kysyä, kuinka hyvin media edustaa tai kuvaa suomalaisten näkemyksiä ja tuntemuksia? Tämän hallituksen aikana vienti on kääntynyt kasvuun ja bruttokansantuote nousee Euroopan keskiarvoa nopeammin. Edellisen hallituksen aikana vienti romahti, vaihtotase kääntyi negatiiviseksi, velkaantuminen vauhdittui ja bruttokansantuote kääntyi laskuun. Kuitenkin, edellisen hallituksen aikana medialta löytyi kosolti ymmärrystä ja tukea hallitukselle. Nyt media on keskittynyt julkaisemaan oppositiopoliitikkojen räksytystä ja lisäämään omat rikkansa siihen rokkaan. Merkittävät faktat joutuu etsimään jostakin pikku-uutisista. Yksi niistä on lehtien levikkien jatkuva tippuminen. Syytä siihen en lainkaan ihmettele.

Terttu Jääskeläinen

Olen hyvin epäpoliittinen - vain vähän sivustaseuraaja, mutta Aallon kommentti osui naulankantaan, Osasit pukea hyvin monen ajatukset selkeästi sanoiksi.Kiitos !

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Minä äänestin Unioniin liittymisen puolesta ja samalla sen puolesta, että Suomi saa eurooppalaisen valuutan oman kovasti heiluvan valuutan tilalle. Näin on käynyt ja olen siihen tyytyväinen.

Suomen hallitukseen en ole tyytväinen. Se on koko ajan tominut valehtulun pelottelun ja uhkailun voimin. Ensimmäisenä käytiin pienipalkkaisten ja sosiaalitukia saavien kimppuun. Palvelumaksut nousivat ja kikyvatulonnin seuruksena palkansaajien tulotaso aleni. Mihin olisi päädyttykään ilman ammattiyhditysliikkeen voimakasta vastustusta.

Epäsuorasti Sipiläkin myönsi, mitä tuli tehtyä ja puolustautui sillä, ettei varakkailta ja hyvätuloisilta voinut sosiaalietuuksia leikata, kun nämä eivä niitä saa. Verotusta olisi kyllä voinut oikaista pienituloisten hyväksi, mutta hallitusohjelmassa oli sovittu, ettei verotuksen kokonaisrasitukseen puututa. Olisi voitu puuttua, mutta ei haluttu, koska se olisi merkinnyt tulonsiirtoa varakkailta köyhemmille eli heidän etujensa leikkaustarve olisi ollut varakkaiden lisäverojen verran pienempi.

Nyt hallitus ratsastaa sillä, että se muka on saanut talouskasvun aikaan. Ne toimen ja päätökset, vaikka ne oikeitakin olisivat olleet, eivät millään ole vielä ehtineet vaikuttaa kuin korkeintaa ilmapiiriin. Hyvä sekin. Talous on elpynyt Euroopan ja maailmantaloudenkin kasvun myötä, ei hallituksen toimin.

Nehän leikkasivat ostovoimaa. Kaikki se oli samalla kulutuskysynnästä pois. Suomalaisten kokonaiskulutus on kyllä noussut, metta ei tulojen kasvun vaan velkaantumisen seurauksena. Kiitokset kansan lisävelkaantumisesta voi osoittaa hallitukselle.

Kaiken huippuna on sote, josta valinnanvapauksineen ja hallintohimmeleineen taitaa tulla erittäin kallis "uudistus". Taantumusta se on ja samalla turvataan maakuntien keskustalaisille liuta virkoja ja edustuspaikkoja, joita muuten ei lainkaan tarvittaisi.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Viljo, sinä olet todennäköisesti tyytyväinen Antti Rinteen saavutuksiin ja hyvä niin. Minulle Antti olisi vuorostaan askel vielä huonompaan, sorry siitä.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Rintreestä hallitsijan roolissa on vain lyhyt kokemus, kun hän oli vähän aikaa valtiovarainministeri. Siitä ei voi päätellä mitään. Olin ja olen vieläkin sitä mieltä, että Urpilaisen olisi pitänyt saada jatkaa. Antti kuitenkin syrjäytti hänet, eikä tässä tilanteessa ole mitään järkeä taas vaihtaa puheenjohtajaa.

Tulevat eduskuntavaalit näyttävät suunnan, miten jatketaan. Pahalta näyttää. Valtaan pääsy edellyttää, että SDP voittaa vaalit ja saa pääministerin paikan. Muuten vaihtoehtona on Kokoomuksen Vihreiden ja Keskustan hallitus. Siihen ei tarvita kuin, että Kokoomus säilyttää kannatuksensa, Vihreät ja Keskusta saavat yhteen yli 30 prosentin kannatuksen.

Suomea viedään sitten jonnekin. Käsitteen oikeudenmukaisuus saa unohtaa ja myös kestävän energiapolitiikan. Bio- ja tuulihömpötyksen perässä mennään.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #65

Kokoomuksen yhä jatkuva "suosio" on kerrassaan outo ilmiö..

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #67

Ei nyt niin yllättävää. 20% vaalikannatukseen riittää 15% äänestysikäisestä väestöstä. Se on noin 600000 äänestäjää. Vähintään 40000 vuodessa ansaitsevia on karkeasti miljoona... Heistä ja akateemisesti koulutetuista kokoomus suuren osan äänistään ammentaa. Ja he tulevat varmimmin äänestämäään. (RKP on toinen puolue, joka aina saa uurnille omat kannattajansa varmasti.)

Todellisuudessa juuri korkea äänestysprosentti olisi myrkkyä kokoomukselle.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #73

"Ei nyt niin yllättävää. 20% vaalikannatukseen riittää 15% äänestysikäisestä väestöstä. Se on noin 600000 äänestäjää. Vähintään 40000 vuodessa ansaitsevia on karkeasti miljoona... Heistä ja akateemisesti koulutetuista kokoomus suuren osan äänistään ammentaa. Ja he tulevat varmimmin äänestämäään."

Jotta kokoomuksen kannatus saataisiin laskemaan, pitäisi väestön elintasoa pudottaa yleisesti ja erityisesti pitäisi saada sitä hyväosaisten kansanosan määrää pienemmäksi. :)

Heh!

Nauroiko joku?

En kyllä kuullut mitään.?????

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Kuka nyt haluaisi hallituksi tulla.
Jokainen haluaisi olla itse hallitsija.

Wannabe- hallitsijoita riittää ja siispä riittää myös kritiikkiä.

Mutta hallitus hallitsee, riippumatta siitä haluavatko hallitut tulla hallituiksi.

Hallitus toki tietää aina jo muodostamisvaiheessa että siitä tulee epäsuosittu ennenkuin hallituskausi loppuu. Siitä huolimatta hallituksen tehtävä on hallita.

Hallituksen pitää hallite, sen ei tarvitse olla suosittu.

Mitä suositumpi hallitus kautensa lopussa on,
sitä huonommin se on hoitanut tehtävänsä,
eli hallitsemisen.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Vaikeita kysymyksiä ja vastauksia, kun lukee kommentteja..

Itse ainakin haluaisin että hallitus selittäisi paremmin miksi tekee mitäkin? Miksi tälläinen Sote? Miksi pitää ylipäätänsä tehdä sote uudistus? ynm..

Kaikki tiesi että Kreikkaan heitetyt eurot eivät meitä auta ikinä, emmekä saa takaisin niitä silti hallituksen piti myöntää ne! MIKSI?

Minusta hallitus saa tehdä myös vaikeita päätöksiä mitkä koskevat minua, jos se selitetään minulle miksi näin, mikä muuttuu, jne.? Esim. Nykyinen työttömien potkiminen? En ymmärrä miksi näin ja miten siitä hyödytään, tuonkin voisi minulle joku selittää, niin voisin vaikka asian hyväksyä!

PS: Tosiaan ei ole parempaa puoluetta havaittavissa. PerusSuomalaiset oli aika hyvä tuulahdus mutta sinne meni.. Ehkä nyt taas saamme raikasta siitä koska Soini ja muut lähti! Muut puolueet tietysti boikottavat tälläistä puoluetta joka tekee asiat Suomalaisten kannalta! Ei EU:n

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Pitääkö seuraava paikkansa myös Suomen osalta?

Aloituksen hollantilaislinkissä todetaan lopputekstissä hieman surulliseen tapaan, että "Het is een treurig gegeven: in het Nederlandse maatschappelijke klimaat is het glas kennelijk altijd halfleeg, en nooit halfvol" (= On surkea tosiasia: hollantilaisen yhteiskunnan ilmapiirissä lasi on ilmeisesti aina puolityhjä eikä koskaan puolitäynnä).

Kuulostaako kodikkaan tutulta? Aivan samassa veneessä olhaan.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Hollantilaisten "alitajuista takaraivoa" kenties painaa ilmaston lämpenemisen huolet; vedenpinta uhkaa alavaa maata. No, tuo on vain yksi (pieni?) tekijä. Isommaksi ilmapiirin painostajaksi epäilen (huom. siis rohkenen epäillä..) Hollannin tunnettua vapaamielisyyttä moraalisissa kysymyksissä. Puhutaan vapaista huumeista, ilotaloista, eutanasiasta jopa pedofiliapuolueesta, homokulttuurin pioneereista ym. dekadenssin esitaistelijoista.

Hollannin historia on paljon vanhempi ja vaiherikkaampi kuin Suomen. Kelttien, germaanien ja frankkien sekoituksena Alankomaiden alueella on monenlaista väkeä. Toisin on Suomessa, olemme taustoiltamme aika yhtenäistä porukkaa.

Hollanti on Suomeen verrattuna kuin väriläiskä, sekä hyvässä että pahassa mielessä. Melankolia on enemmän suomalaisten juttu. Hollantilaisilla on nauru herkemmässä kuin meillä... Että tämmöinen etäisnäkökulma minulla :)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Alankomaiden alueella on monenlaista väkeä. Toisin on Suomessa, olemme taustoiltamme aika yhtenäistä porukkaa."

Se on vain mielipide että suomalaiset olisivat yhtenäistä porukkaa. Tiede on toista mieltä.

Suomalaiset on genetiikan osalta epäyhtenäisempiä kuin alue joka käsittää sekä Englannin, Hollannin että Saksan.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

"Suo­ma­lai­set ovat ge­neet­ti­ses­ti oma­laa­tuis­ta sak­kia: Keitä me sitten olemme? Maailman mittakaavassa suomalaiset ovat geeneiltään eurooppalaisia, eurooppalaisten rinnalla sen sijaan erikoisia. Vaihtelu maan sisällä on suurta: karjalainen eroaa varsinaissuomalaisesra enemmän kuin saksalainen britistä."

https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/kieli-kulttuuri...

Pähkinäsaaren 1323 rauhasta alkaen maamme väestö jakautui itäiseen ja läntiseen isolaattiin.
Aihe olikin mielenkiintoisempi kuin oletin. 'Yhtenäinen porukka' perustui liikaa intuitioon, myönnän.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #38

"Pähkinäsaaren 1323 rauhasta alkaen maamme väestö jakautui itäiseen ja läntiseen isolaattiin."

Sitä rajaa ei taidettu kovin tarkkaan vartioida, eikä sitä ainakaan oltu merkitty mitenkään.

Olen jostain lukenut tai kuullut että kun tiedettiin että Ruotsin kruununvoutin, eli verottajan, tiedettiin tulevan paikalle, väki siirtyi venäjän puolelle rajaa ja kun venäjän vastaava virkamies lähestyi paikkakuntaa, siirryttiin sitten taas sinne Ruotsin puolelle. Mitään väestörekisteriä ei silloin vielä pidetty, sitä alettiin pitämään paljon myöhemmin.

Väestön geneettiset erot oli paljon varhaisemmilta ajoilta kuin pähkinäsaaren rauhan raja, mutta saattaa olla että ne geneettiset erot oli silloin jotenkin selvemmin väestössä erotettavissa ja raja tehtiin sitten sen mukaan.

Muuten suomen perinteiset heimot, eli siis nämä murrealueet, ovat selkeästi havaittavissa myös geneettisen tutkimuksen mukaan, mutta suurimmat erot on toki tuon pähkinäsaaren rauhan molemmin puolin.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

"Menneinä vuosikymmeninä haluttiin todistaa, että suomalaiset ovat pikemmin läntistä kuin itäistä perua. Ylpeiltiin, jos geenimme olivat tutkimuksessa lähellä hollantilaisia — vedettiin puolustuskannalle, jos löydökset vihjasivat mongoliperimästä."

Että näin, hehheh.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #39

Ja ajattele, minun pohjoissuomalainen Rauha-äitini syntyi Japanissa, 1900-luvun alussa..

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #40

Kappas vaan, minun oma Rauha-äitini syntyi 1920-luvulla Pohjanmaalla.

Sinun äitisi vanhemmat mahtoivat olla työkomennuksella Japanissa.., oletan.
Tai sitten heitit jonkin arvoituksen. Japanista on paljon matkaa Hämeen Hartolaan.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #42

Näin oli ja sen jälkeen vielä eräs hollanninukko sekoitti geenit entisestään:

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/58432-rauha...

Näin elämä heittää suomalaisgeenejäkin, vuosisatojen saatossa.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #44

Luin koskettavan Rauha Elisabet -blogisi. Sinulla on jotenkin käsittämättömän erikoinen tausta. Tarkoitan erikoisella tässä tapauksessa jotain todella myönteistä.

Sanonpa vaan, että noin 'hulvattomaan stooriin' ei ihan tavallinen mielikuvitus pystyisi. Parasta siinä on se, kun koko tarina on kaiken lisäksi totta, vakuutuin siitä.

Ihmisten polut risteilevät monella tavalla. Kovin vaatimaton seikka sinänsä, mutta minäkin pääsin reilut 10 vuotta sitten umpipohjalaisena muutamaksi vuodeksi asumaan Heinävedelle. Uuden Valamon ravintola oli miellyttävä ruokapaikka ja koko miljöö Suomen oloissa ainutlaatuinen.

Kiitos kun availit henkilöhistoriaasi. Turha edes mainita, mutta saat olla onnellinen ja kiitollinen monisärmäisestä tulokulmastasi tähän maailmaan, niin myös omasta työsarastasi.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #50

Mukavaa kuulla. Mukavinta on kommentoida, vakaana ja onnellisina eläkeukkona, Suomen menoa Hollannin (tai vaikkapa Venäjän) kautta, Kainuun umpikorvesta käsin! Digiajan etuja.

Niin monet toimittajat tarkastavat maailman menoa ainoastaan Hesasta käsin...(pientä pottuilua siihen suuntaan lienee joskus paikallaan).

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kovin melankolista tekstiä olen saanut lukea hollanniksi viimeisten 20 vuosien aikana...(vastauksena viestiin 33).

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Mieluummin kyse on millä tavalla hallitaan eli tehdäänkö kansalaisten näkökulmasta järkevää politiikkaa. Itse en pysty näkemään mitään järkeä Sipilän hallituksen toimissa, en kyllä vasemmistonkaan näkemyksissä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Aika moni ajattelee näin synkästi. Olisiko sittenkin pitkäaikainen virkamieshallitus meidän kaikkiemme siunaukseksi, niin kauan kun tuo onneton EU-kokeilu kestää?

(kuuluu alaosastoon: ironiaa..)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Ei siis mitään järkeä missään.
Aika järjetöntä touhua siis.

Minusta se näyttää siltä että Suomi vain purjehtii ajan virrassa, kuten muukin maailma, yrittäen väistää karikoita ja koskien kiviä. Joskus se ohjailu onnistuu paremmin ja joskus huonommin. Virrassa kumminkin mennään, sillä vaihtoehtoa ei oikein ole, ellei sitten halua tehdä niinkuin Pohjois-Korea. Kreikankaan tie ei ole hyvä. Mutta ainahan ajan virrassa seilaaville joillekin käy paremmin ja joillekin toisille huonommin. Se on kiinni paitsi taidosta, niin myös tuurista.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Virrassa mennään. Xi Jinping (pallomme uusi pomo) sanoi tänään hienosti ja pätevästi: globalisaatiota ei voi pysäyttää. Ihmiskunnan hirveän kiinnostavaa vaihetta saamme elää ja kokea!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #48

"Virrassa mennään. Xi Jinping (pallomme uusi pomo) sanoi tänään hienosti ja pätevästi: globalisaatiota ei voi pysäyttää."

On kai luonnollista että Kiina hehkuttaa globaliaatiota koska on käytännössä valtioista suurin hyötyjä, mutta eurooppalaisille sekä jenkeille globalisaatio on tarkoittanut lähinnä työpaikkojen menetyksiä ja riutuvan pitkää lamaa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #53

Juuri niin on ja se on meidän todellisuutemme tästä eteenpäin. Turvavyöt kiinni..

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard Vastaus kommenttiin #55

Turvavyöt kiinni:)

Tässä tietotekniikan kehityksen vauhdissa ne ovatkin tarpeen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #53

"eurooppalaisille sekä jenkeille globalisaatio on tarkoittanut lähinnä työpaikkojen menetyksiä ja riutuvan pitkää lamaa."

Eurooppalaisille globalisaatio on merkinnyt sitä että vaatetustehtaat, kodinkonetehtaat ja elektroniikkatehtaat ja paljon muuta valmistusteollisuutta on kadonnut, mutta toisaalta vaatteet, elektroniikka ja kodinkoneet ovat halpoja, miltei ilmaisia. Sitä ne eivät olisi jos elektroniikka, vaatteet ja kodinkoneet pitäisi västä Suomessa. Lísäksi ne olisivat paitsi typerän kalliita, antiikkisia ja Itäsaksalasvalmisteisen näköisiä.

Suomalainen tuotanto on lisäksi joutunut kansainvälistymään, se on ollut välttämätöntä, tuotantoa on pitänyt viedä lähemmäs markkinoita ja sinne missä tuotantokustannukset on kilpailukykyiset.

Kumma kyllä, Suomeen näköjään sittenkin kannattaa investoida, ihmisiä edelleen työllistetään täällä ja jopa tuotantoa siirretään tänne Saksasta, kuten auto- ja telakkateollisuutta.

Ihme kyllä Suomi on pystynyt luovimaan ajan virrassa ja sopeutumaan muuttuneeseen ympäristöön ja muuttuneeseen todellisuuteen. Onneksi tämä ei sentään ole mikään Putinin tai Trumpin maa, ei arvokonservatiivinen, muureja rakentava ja taantumuksellinen.

Aika hyvä maa sentään, kunhan nuo uusnatsit, rasistit ja muut arvokonservatiivit saadaan pidettyä aisoissa. :)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #57

"Eurooppalaisille globalisaatio on merkinnyt sitä"

Että olemme lamassa ja elämme velaksi jota varsinkin Kiina haluaa rahoittaa ostamalla Eurooppaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Minusta se näyttää siltä että Suomi vain purjehtii ajan virrassa, kuten muukin maailma, yrittäen väistää karikoita ja koskien kiviä."

Jos taloudessa vertailee niin naapurimaa Ruotsi ei ajelehdi vaan on pitänyt omista vahvuuksistaan kiinni siinä missä Suomi on luovuttanut määräysvallan ja valtion omaisuudet muille maille. Harvinaisen typerää väittää ettei ajelehtimiselle ole vaihtoehtoa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #51

"Harvinaisen typerää väittää ettei ajelehtimiselle ole vaihtoehtoa."

Tarkoitatko ehkä että voi ottaa vastaan vähemmän tai enemmän pakolaisia, oman tahtonsa mukaisesti siis?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #54

"Tarkoitatko ehkä että voi ottaa vastaan vähemmän tai enemmän pakolaisia, oman tahtonsa mukaisesti siis?"

Sinulla on aika yksiniittinen näkemys politiikkaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #56

"Sinulla on aika yksiniittinen näkemys politiikkaan."

Olikos se Ruotsi sinun ihannemaasi, vai eikös se sitten ollutkaan?

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

Opposition tehtävä on käydä hallituksen kimppuun, siksi se on oppositio. Jos nykyinen oppositio olisi hallitusvastuussa, ja parantaisi syövän, toisi maailmanrauhan, lopettaisi nälän ja korjaisi vielä soten sekä Suomen talouden, niin Sipilä ja Kumpp. räksyttäisi että väärin sammutettu.

Jos oppositio kannattaa hallitusta, se on ajöss demokratialle.

http://asfalttikukka.blogspot.fi/2017/11/rosencran...

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Opposition tehtävä on tarjota oma vaihtoehtonsa, ei tyrkkiä kapuloita rattaisiin, olipa siihen tarvetta tai perustetta eli ei. Sipilän ja kumppaneiden oppositiopolitiikan näimme viime hallituksen aikana. Se oli paljon kypsempää kuin tämän nykyisen toiminta. Ehkäpä siitä johtuu, että osat vaihtuivat vaaleissa.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Haluan Suomen olevan hyvin hallittu demokratia. Hallinto joutuu skarppaamaan jos oppositio ei ole hampaaton ja tutkivat journalistit pistävät parastaan.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Näin on, mutta jatkuva huuto on hanurista.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Hollanti olisi minun valintani jos pitäisi muuttaa Suomesta. Tähän valintaan vaikuttaa kokemukset 4 hollantilaisesta "hipistä",jotka vierailivat Suomessa 70-luvulla ja omasta vastavierailusta Rooterdamissa interrailmatkalla. Jeesus sentään,oli se maalaispojalle kokemus kekkoslovbakiasta ja vieläilman huumeita. Sekään toteamus viikonloppupäivällisellä Theon (autonomistaja) äidille (harmaatukkainen rouva) suomalaisten vuotuisesta 5,9 litran absoluuttisesta (100%) vuotuisannoksesta eimennyt läpi Theon todetessa äitinsä nauttivan enemmmän. Kiva oli myös käynnit häne3n ystävien asunnoissa, Kysymykseen isännältä Ricard-pullo kädessä,U want a drink,pakko oli suostua moiseen vieraanvaraisuuteen. Kaiken kaikkiaan hienomaa.

Suomi on nykyään helve3tin sairas,loukkantujien maa,hävettää niin maan perkeleesti

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #59

Veikko, Hollanti on kerrassaan "täynnä"; on ollut itse asiassa jo pitkään. Pelkästään tänäkin vuonna nettokasvua on +100 000 henkeä (syyrialaisia, mutta myös paljon baltialaisia, Latviasta)...Tie Pohjolaan on syyrialaisilta ja irakilaisilta tukossa. Ei muuta kuin Hollantiin, Saksaan ja Belgiaan. Baltialaisten kasvu juuri nyt ihmetyttää Alankomaissa.

Lähde: Hollannin valtamedia

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo Vastaus kommenttiin #61

Varmasti näin,jo silloin kun lähdimme Rotterdamista kotia kohti,viereisen raiteen odotustila oli täynnä molukkeja,jotka oli Theon mielestä lähdössä kotimaahansa sotimaan. Entisessä siirtomaassa olijokin raitiovaunun tai junan sieppaus menossa. samanlaista uhoa kuin jalkapallokannatajilla taistelulauluineen. Kyllä se vähän jäyti rinkan kanssa,joutuuko ottamaan vielä matsia?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Minkä näet vaihtoehtona huudolle halituksen keskeisimpänä ja tärkeimpänä tehtävänä olevan maakuntamallin ja soten osalta? Itse katson jo osoitetuksi lukuisten asiantuntijoiden kautta mallin järjettömyyden, mutta edes asiantuntijoiden huuto ei kuulu hallituksen korviin. Pitäisikö siis olla vain hiljaa. Olletko Hollannissa törmännyt samanlaiseen farssiin?

7.11.2017 jo Kokoomuksen kolme lääkärijäsentäkin kirjoitti valinnanvapausmallista ja kuinka se on kardinnaalimunaus.

http://www.ksml.fi/mielipide/mielipidekirjoitus/Ko...

Mitä tulee onnistumiseen, niin Valtiontalouden tarkastusviraston raportti viime viikon perjantailta on karua luettavaa ja laittaa hallituksen väitteet Suomen laittamisesta kuntoon sekä rakenteellisten uudistusten tekemisestä erikoiseen valoon. Raportin mukaan julkisen talouden ja finanssipolitiikan osalta ollaan suurelta osin epäonnistuttu ja erityistä kritiikkiä annetaan epärealistisille odotuksille Soten säästöistä. Lisäksi VTV:n arvion mukaan julkisyhteisöjen rahoitusasema ei parane hallituksen tavoitteiden mukaisesti kuluvalla vaalikaudella. Kun suhdanteesta riippuva osuus putsataan pois, valtion ja kuntien rahatilanne heikkenee vuosina 2017 ja 2018.

http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24...

Kommentoin vieä Ylegatea sen verran, että voitko oikeasti nykytiedon valossa väittää ettei Sipilä valehdellut eduskunnalle sanoessaan, ettei ole pyrkinyt vaikuttamaan Ylen toimintaan?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #62

Koko ylegate-kohun onneton tapahtumaketju löytyy kommentista 26. Lue läpi ja pohdi rauhallisesti.

Kainuussa, Ahvenanmaalla ja Etelä-Karjalassa on pitkät ja hyvät kokemukset maakuntamallista...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #66

Rauhallisesti totean, että blogisi ei vastaa esittämääni kysymykseen.

Eikä kommenttisi maakunnista riitä mitenkään perusteluksi väkisin valtapolitiikan vuoksi ajettavaan malliin.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #68

Siinä oli koko ylegaten umpisurullinen tapahtumaketju, joka sisältää myös vastaukseni. Turha jatkaa tätä keskustelua, ainakaan minun taholtani, kun olen lähdössä ulkotöihin. Heips.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #69

Niin, oikeastaan osoitit tässä miksi huudetaan. Osittain siksi, ettei yksinkertaiseen kysymykseen anneta suoraa vastausta.

Heippa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset