Elämä jatkuu

Marraskuun 30.päivä..

Tuolla itärajan toisella puolella tai, tarkemmin sanottuna, bittiavaruudessa on minullakin oma sivusto VKontakte-palvelussa, joka on venäläinen facebook-vastine. VKontakte toimii edelleen mainiosti vaikka sen perustaja Pavel Durov joutuikin maanpakoon vuonna 2014... Tänä aamuna laitoin siihen seuraavan postauksen:

Пунктуально 78 лет назад (30.11.1939): Трагическая ошибка Сталина, одна из многих.. Забытая война, «зимняя» (советско-финская) война 30.11.1939 - 13.3.1940. Результа́т: Погиб в бою 126 875 советских солдат и 25 904 финских солдат. Для чего, Боже мой? Никто не забыт, ничто не забыто..быть Богом с ними.

Täsmälleen 78 vuotta sitten (30.11.1939): Stalinin traaginen virhe, yksi monista..Unohdettu sota, "talvisota" (neuvostoliittolais-suomalainen sota) 30.11.1939 - 13.3.1940. Lopputulos: taisteluissa kuoli 126 875 neuvostosotilasta ja 25 904 suomalaissotilasta. Herra Jumala, mitä varten? Kukaan ei ole unohdettu, mitään ei unohdeta...olkoon Jumala heidän kanssaan.

VKontakte-kirjoitukseeni on jo tullut tykkäyksiä ja sitä jaetaan. Sain kimmokkeen tähän välittömästi sen jälkeen kun luin tämän aamuisen artikkelin Venäjän television uudesta talvisotatulkinnasta... Suorastaan suutuin tuosta ilkeästä OTR-valedokumentista ja "vaihtoehtoisesta totuudesta". Vaikka Venäjällä on esitetty myös aivan kelvollisia dokumenttielokuvia, joissa Neuvostoliiton hyökkäys todetaan puhtaana faktana, niin näköjään on olemassa jatkuva tilaus oikaisuvaatimuksillemme. Myös vastaisuudessa Saulilla riittää puhuttavaa Vovan kanssa.

Rohkaisevaa silti, että marraskuun alussa Venäjän duuman varapuheenjohtaja Vitali Milonov myönsi ryhdikkäästi, etteivät suomalaiset suinkaan olleet syyllisiä Mainilan laukauksiin vaan herra Stalin. "Me häpeilemme siitä puhumista, arastelemme tunnustaa, että se oli itse asiassa Suomen miehittämistä. Vuonna 1939 Mainilan kylässä suomalaiset eivät aloittaneet hyökkäystä, vaan neuvostojoukot sen vuoksi, että Stalin niin halusi", Milonov sanoi Regnumin mukaan. Po-russki: "Мы стесняемся о ней говорить, стесняемся признать, что это была оккупация Финляндии, по сути дела. Мы не говорим о результатах Второй мировой войны, это другая история. А в 1939 году у деревни Майнила не финны начали наступление, а советские войска, благодаря тому, что Сталину так захотелось" (Lähdelinkki).

Monet minunkin venäläistuttavani tietävät varsin hyvin tuon surullisen historiajakson oikean kulun, onneksi. Mutta entäs suuri yleisö, jonka mielestä "Stalin oli sentään hyvä manageri"?

P.S. Vuonna 2010 Jarmo Nieminen kirjoitti ansiokkaan US-blogin, jossa totesi että neuvostosotilaiden tappiot nousivat talvisodassa yli 150 000. Professori Timo Vihavainen on ilmeisesti tullut samaan tulokseen neuvostolähteiden perusteella. Itse käytin postauksessani kuitenkin vakiintuneita lukuja.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Tärkein kysymys talvisodankin osalta kuuluu. Miksi Neuvostoliitto hyökkäsi?
Sota ei ollut yksinomaan Stalinin päätös, vaikka häntä diktaattorina pidettiinkin.

Itse kuulun siihen foliohattukerhoon, joka uskoo Ison-Britannian ja Ranskan suunnitelmien vaikuttaneen myös Kremlin ratkaisuihin.

Historian kirjoittivat voittajat.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Minun puolestani saat vapaasti pysyä foliohattukerhon jäsenenä. Itse "uskon" tähän valokuvaan (katsopas isä aurinkoisen leveä virnistys). Valokuvan päiväys on 23.8.1939 ja sen ottopaikka on Kreml:

https://foreignpolicymag.files.wordpress.com/2014/...

Faktabaari: Josif Stalin ja Adolf Hitler olivat aseveljiä 23.8.1939 - 22.6.1941. Suomen roolina oli vain olla osana kahden rosvon "yhteisen kakun jaosta"...yksi kakkupala meni vain väärään kurkkuun, onneksemme.

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/225702-nl-j...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Neuvostoliitto hyökkäsi aivan samasta syystä Suomeen kuin Baltian maiden miehityskin toteutettiin, samoin hyökkäys Puolaan. Kyse oli Euroopan jaosta etupiireihin eikä siinä Englannilla tai Ranskalla ollut mitään osuutta.

Jos tilanne ei olisi mennyt solmuun ja kehittynyt myöhemmin vielä pidemmälle eikä Hitler olisi lähtenyt sotimaan länteen päin, niin nuo hemmotellut britit ja fransmannit olisivat löhöilleet tyytyväisinä laakereillaan.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Viimeinen lauseesi pätee todella hyvin. Hävinneen historiankirjoitus on aina tappiolla voittajamaassa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kaatuneiden neuvostosotilaiden määrästä on erilaista tietoa todella suurella marginaalilla, vähän niinkuin holocaustin uhreista.

Ennätyksen veti Hrutshev 60-luvun lopun muistelmateoksessaan, jossa hän arvioi Neuvostoliiton menettäneen miljoona miestä talvisodassa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Siksi tuossa kehuinkin Jarmo Niemisen blogia sekä etenkin sen kommenttiketjua vuodelta 2010. Kannattaa lukea. Omassa blogissani käytin siis "vakiintuneita lukuja".

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Puna-armeijan oppimisprosessi
1) Talvisota: Suomeen ei ole hyvä hyökätä talvella.
2) Tali-Ihantala: Suomeen ei ole hyvä hyökätä kesällä.

Loppujen lopuksi saattoi jopa Stalin huomata, että on paljon mukavampaa pitää suomalaisia ystävinä kuin vihollisina. Viittaan tässä Kekkosen muistopuheen väittämään, että Stalin oli kuollessaan suuri Suomen ystävä. Ja olihan se ystävyys mainittu YYA-sopimuksessakin.

R*ssäviha on hiipunut rajan tälläkin puolen. Vaikkei täyttä luottamusta voikaan olla Venäjää kohtaan valtiona, venäläisiä pidetään meillä yleisesti ihmisinä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Minäpoika taas en olisi olemassa ilman "isä aurinkoisen" möhläystä. Talvisodan lapsia, nääs: http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/58432-rauha...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

" 8.

Tähän voisin jatkaa: "Niinhän sitä olen minäkin". En tosin talvisodan lapsia, mutta sanotaan nyt MS II:n aikaansaannoksia kuitenkin.

Olen joskus mietiskellyt;
miten olisi ollut mahdollista, että Pyhäjärveläinen Vpl Laatokan kalastaja olisi tavannut ja solminut mitään kengännauhoja kummallisempaa suomussalmelaissyntyisen Helsingissä jo pidempään asuneen piian kanssa?

Tarvittiin toinen maailmansota, jotta nämä kaksi ihmistä toinen Helsingin pommituksia evakkoon Ryttylään (koulukodin piiriin) siirtyneenä ja toinen ikänsä puolesta työpalvelukseen samaan pitäjään siirretty mies tapasivat.

Loppu on sitten tosiasiaa. En tiedä, jos joutuisi kannattavuusarvioita tekemään, kannattiko..

Elämä ei sellaista kysy.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #13

Isäni tapasi sanoa minulle, että minua ei olisi olemassa, jos hän ei sattumalta eräänä aamuna olisi plankannut saappaitaan.

Hän oli joutunut alkuvuodesta 1944 varusmiesaikana suoraan sotaan ja samasta tusinan varusmiehen ryhmästä, joka hänen kanssaan odotteli tietoa määränpäästä, päätettiin valita yksi joukosta Lappiin lähetettäväksi saksalaisten tutkaosastoon koulutukseen. Kaikki olivat viitanneet vapaaehtoisina ja isäni valittiin.

Valinnan tehnyt vääpeli oli myöhemmin kertonut, että hän oli pannut merkille kuinka hyvin plankatut saappaat isälläni oli ja ajatellut sitten, että tuo kaveri pitää varmaan tutkastakin hyvää huolta. Muu porukka joutui etulinjoille ja viimeistään Tali-Ihantalan aikoihin heistä harvat enää olivat hengissä.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola Vastaus kommenttiin #13

Katoppas vaan, Sinunkin sukuasi on kotoisin Vpl:n Pyhäjärveltä, niin on minunkin, Pyhäkylästä, vastapäätä Konevitsaa.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

2) Jukka L. Mäkelä on kirjoittanut Tali-Ihantalaa koskevissa kirjoissaan venäläisten käyttämästä doktriinista, joka itse asiassa oli kopioitu saksalaisten salamasotaopista. Luodaan painopiste, johon keskitetään kaikki mahdollinen voima ja jolla isketään läpi vihollisen linjoista.

Kahdesti taktiikka toimi ja venäläiset rynnivät Kannaksen poikki liki esteettä. Viimeinen lukko oli Ihantalassa. Tässä vaiheessa Suomen armeijalla kävi ns. flaksi. Onnistuttiin murtamaan venäläisten salasanoma, jossa kerrottiin seuraava murtokohtapaikka ja ajankohta.

Loppu onkin sotahistoriaa. Suomalaiset keskittivät kaiken saatavilla olevan torjuntavoiman tähän murtopisteeseen (panssarimakkaraan) mm. keskittämällä jokaisen kantaman rajoillakin olevan tykistöpatterin ja heittimien tuli-iskut tälle n. yhden neliökilometrin alueelle. Ilmavoimien kaikki pommittajat vahvistettuna os. Kuhlmeyn lentokoneilla pommittivat tätä samaa panssarikeskittymää jokaikisen Kannaksella toimivan hävittäjän ollessa valjastettuna pommittajien suojaamiseen.

Ilman yhtä murrettua salasanomaa historiamme olisi kirjoitettu hieman toisella tavalla.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Jukka_L._M%C3%A4kel%...

Loppukaneettina, jos Suomeen haluaa hyökätä maateitse, niin paras ja milteipä ainoa järkevä ajankohta siihen on kesä. Muina vuodenaikoina kaikki T-72 raskaammat tankit uppoavat pehmenneeseen maahan.

Muistuupa mieleen eräs sotaharjoitus, jossa maahan uponneita Suomen armeijan Leopardeja kiskottiin irti mudasta. Taisi olla jossain Tuusulan suunnalla.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tuo aloituksessa mainittu lause ("Никто не забыт, ничто не забыто" = Kukaan ei ole unohdettu, mitään ei unohdeta) on luettavissa lähes jokaisella sodan muistomerkillä Venäjällä. Lienee tärkeätä tai ainakin kohtuullista, että se koskisi yhtä hyvin tuon idässä ns."unohdetun sodan" (забытая война) uhreja..

Käyttäjän vturunen kuva
Ville Turunen

Muistan aikanani lukeneeni kirjasen 90-luvun alkupuolelta, jossa oli suomalais-venäläisen historioitsijoiden symposiumin esitelmät. Mukana oli venäläisen historioitsijan tekemä laskelma Neuvostoliiton tappioista talvisodassa, joka perustui suoraan sotilaspiirien arkistoihin. Laskelma perustui yksinkertaiseen ajatukseen: kun samaan aikaan talvisodan kanssa ei ollut muita merkittäviä sotilaallisia konflikteja käytettävissä, sotilaspiirien kortistoista kuolleina poistetuista reserviläisistä lähes kaikkien tulisi olla talvisodassa kuolleita. Näin saadaan siis hyvin tarkka ja luotettava, mutta hieman ylimitoitettu luku. Muistaakseni tuo oli se 150 000 tai jotain..

Pahoittelen, että tarjoan näin heppoisen viitteen, mutta valitettavasti minulla on vain muistikuva kirjasta. Olisiko ollut Editan tai jonkin vastaavan kustantama. Löytynee kyllä nopeasti kirjastosta, kun menee vain oikealle hyllylle.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Professori Timo Vihavaisen "Tuntematon talvisota"-kirjassa esiintyvän tiedon mukaan Venäjällä olisi selvillä nimilista, jossa on yli 150 000 talvisodassa menehtyneen neuvostoliittolaisen sotilaan tiedot. Mutta hän toteaa, että talvisodassa menehtyneiden määrä voi olla vielä tuotakin suurempi. Vihavainen on (venäjän kielen taitoisena) paljon tutkinut sikäläisiä lähteitä. Kuten totesin jo aiemmin, käytin varmuuden vuoksi vakiintuneita lukuja, jotka jo sinänsä ovat riittävän puhuttavia..

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Tarkkoja lukuja sotkee, tosin vähäisissä määrin se, että ainakin osa sotavangeiksi päätyneistä venäläis- tai ukrainalaissotilaista teloitettiin karkuruus- tai maanpetturuusperusteella heti sodan jälkimainingeissa heidän palattuaan Neuvostoliittoon.

mm. Ratteentieltä hengissä selvinneet 44. divisioonan komentoportaan henkilöt kuuluivat tähän joukkoon.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Aleksei_Vinogradov

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #15

Joo, tuttu kohtalo, tuon Vinogradov:in teloitus. Tässä kiinnostava suomalaislentolehti (venäjäksi), jossa todetaan, että "Politrukki on vihollista pahempi - hän ampuu sinut selkääsi":

https://pbs.twimg.com/media/CleBs8oWMAEyV7M.jpg

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Myös "vaihtoehtoista totuutta" eli silkkaa praavdaa tuputetaan yhä. Ilta-Sanomien mukaan Venäjällä kiertää tv:ssä uusintana esitetty valedokumentti talvisodasta – esimerkkejä 'totuudellisuudesta': Suurin osa suomalaisista olisi halunnut jäädä Venäjän yhteyteen... Videolla väitetään, että Suomi provosoi talvisodan alun tahallaan ampumalla Neuvostoliiton puolella olleeseen Mainilan rajakylään.

"Ensimmäisten joukossa ohjelman hurjiin väitteisiin reagoi venäläinen historianharrastaja Jevgeni Balashov, joka julkaisi Facebook-sivuillaan pitkän korjauslistan videon valheellisista väittämistä. – Ohjelma on mitä räikein esimerkki historian vääristelystä, Balashov luonnehti.

IS pyysi Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessoria Petteri Lalua katsomaan videon ja esittämään arvionsa siitä. Lalu osaa venäjän kieltä ja on erikoistunut venäläiseen sotataitoon.
– Melkoista potaskaa. Tässä on niin monta kerrosta valhetta ja naapurissa uudelleen arvostukseen noussutta neuvostotulkintaa koko 30-luvun poliittisesta historiasta, että asiaa on vaikea palastella, Lalu tuskaili katsomisen jälkeen.
Tv-ohjelman johtavana ajatuksena on, että Suomi valmistautui hyökkäyssotaan Neuvostoliittoa vastaan jo 1920- ja 30-luvuilla Saksan avustuksella ja että Saksa tuki Suomea myös talvisodan ajan.
– No ei tukenut, koska Saksalla oli silloin etupiirisopimus Neuvostoliiton kanssa, Lalu tyrmäsi."
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005470063.html

- Itse muuten käsittelin tuota näkökohtaa tämänpäiväisessä blogissani, jossa väitän, ettei talvisota ollut erillissota eikä sitä aloitettu ajopuuna.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Myös minun blogini käsitteli siis tuota OTR-valedokumenttia ja suuttumus siitä oli sen kirjoittamisen alkuperäinen kimmoke.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Totta, samasta puhtaasta praavdauutisvideosta puhutaan. Minulle tuli kyllä tuosta jälkijättöisestä talvisodan syyllisyystunnustuksesta mieleen, onko sen tosiasiallinen tarkoitus vain yrittää tuputtaa sellaista mielikuvaa, ettei Neuvostoliitto muka olisikaan yksin aloittajasyyllinen myös ns. jatkosotaan. Samaa suurta isänmaallista puolustussotaammehan talvi- ja jatkosota kuitenkin olivat, Suomi oli laillisessa sotatilassakin yhtäjaksoisesti marraskuusta 1939 syyskuuhun 1947 eli Pariisin saaliinjakosopimukseen saakka. Aivan niin kuin Stalin aloitti talvisodan sotatoimet kaupunkipommituksilla 30.11.1939 ja jo sitä ennen etko-tapahtumilla Venäjän Mainilassa 26.11. ja Suomen Petsamossa 28.11. niin aloitti Stalin myös Suomen jatkosodan meri- ja kaupunkipommituksilla 22.-25.6.1941, ja Suomi aloitti puolustustaistelun vasta heinäkuussa.

Mistähän muusta nyt itäystäviemme saapas voisi puristaa? Aikooko Kreml heittää koepallon Suomen nationalistien ymmärtämisen suuntaan saadakseen lisää iljajanitskin-liittolaisia vai painaako uutiskuvan oikeauskoisen partamarxin kaukainen suomalaisjuurijuonne samaan tapaan kuin Putininkin omaatuontoa? '"Venäjän kohukansanedustaja yllättää: 'Talvisota tunnustettava miehityssodaksi – suomalais-ugrilaisia kieliä opetettava Venäjällä'" uutisoitiin - ja toisaalta Putin muistutti jo kesällä, että suomalaiskansat asuttivat keski-Venäjää jo ennen venäläisiä...

Itsenäisen Suomineidon laillisilta alueilta etnisesti puhdistetut ja yhä kestävään pakolaisuuteen ajetut (Martti Ahtisaari + 430 000 muuta jälkeläisineen) varmaan kokevat loukkaavina isovenäläisten disinformaattorien aika ajoin masinoimat syyllistämiskampanjat talvi- ja jatkosotaan liittyen. Motto elämä jatkuu ja tunnettu karjalainen huumorihenkikään eivät voi kokonaan poistaa tuota tunnetta. - Kuunnellaanpa tähän väliin Toni Wirtanen & Jannika B - Evakon laulu
https://www.youtube.com/watch?v=RdBcUmBz37k

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2009/09/28/talvisoda...

Puna-armeijaa tuli tien täydeltä Lieksan Inarissa ja yksittäinen sotilas päätti ampua ilman esimiehen ohjetta. Tästä varmasti leivotaan Venäjällä vielä seuraava historian henkilö, joka kiväärillään aiheutti talvisodan puhkeamisen, kun puna-armeija oli rauhan aikein lenkillä Suomen rajojen sisäpuolella tukemassa suomalaisia proletaareja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset