Elämä jatkuu

Tervon Kekkonen

Kun näin ensimmäiset puffit tulevasta kahdeksanosaisesta dokumenttisarjasta, jossa Jari Tervo istui Lepikon torpan kynnyksellä, olin epäileväinen. Jostain syystä ajattelin, että nyt Suomen itsenäisyyden ajan keskeisimmän valtiomiehen koko tarina vedetään postuumisti vessasta alas.. 

Olen nyt nähnyt sarjan neljä ensimmäistä jaksoa ja nostan hattuani, niin Jari Tervolle, haastatelluille kuin ohjelman muille taustatekijöille. Hieno sarja harvinaisen älykkäästä ja ovelasta poliitikosta!

https://areena.yle.fi/1-4294832

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Olen katsonut koko sarjan YLE-areenasta. Oli todella kiehtova sarja! Tervo ei alentanut sarjan laatua ollenkaan. Tilanne taisi olla päinvastoin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Olen katsonut koko sarjan. Pidin näkemästäni. Tervon näkökulma Kekkoseen oli varsin monipuolinen ja omia muistikuvianikin avartava.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kekkosen aikana ajateltiin Suomen etua ja rakennettiin toimiva hyvinvointivaltio.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Aivan tosi?

Kun Neukkula romahti niin romahti myös Suomi. Eli ei se niin loistokasta sittenkään ollut.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Kun Neukkula romahti niin romahti myös Suomi."

Olet propagandan uhri, tuolla neukkulan romahtamisella ei ollut mitään tekemistä Suomen pankkikriisin kanssa. Vahvan markan politiikalla Suomi ajettiin lähes maksukyvyttömäksi ja lainaa ottaneet yritykset laitettiin maksumiehiksi, siis sarja rahapoliittisia virheitä virheiden perään.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #8

Höpö höpö Makkonen -Vuonna 1989 Neuvostoliitto oli Suomen viennin suurin kohdemaa ja Suomen Neuvostoliiton-viennin osuus vastasi 15:tä prosenttia tavaroiden viennistä. Neuvostoliiton hajoaminen vuonna 1991 romahdutti idänkaupan ja syvensi rahoitus- ja pankkisektorilta alkunsa saanutta lamaa:
Viennin supistuminen näkyi erityisesti kulkuneuvojen, koneiden ja laitteiden sekä puu- ja paperiteollisuuden tuotteiden kysynnän heikkenemisenä.

Tomi Vaalisto

Makkonen säveltää omiaan. Kekkoslovakian väkiluku jopa pieneni 60/70 luvun vaihteessa työttömyyden vuoksi. Kun työtä ei ollut muutettiin Ruotsiin ja kauemmaksikin.

Kekkoslovakiassa eliniänodote oli Pohjoismaiden alhaisin, kansa oli sairasta, matalaisti koulutettua ja asui pienissä asunnoissa.
Voita ja epäterveellisiä rasvoja syötettiin kansalle ja suomalainen mies kuoli verisuonitauteihin Rahaa ei riittänyt kunnolliseen terveydenhuoltoon, koska verorahat mätettiin maatalustukina Kestapuolueen kannattajajoukkiolle.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Katsoin myös koko sarjan ja oli todella mielenkiintoinen. Tervo osaa näköjään olla myös asiallinen ja vähäeleinen halutessaan ja hänen pisteensä nousivat silmissäni melkoisesti.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Yle Areenassa on yhä myös Tamminiemen saunassa-radiosarja. Suosittelen sitäkin kekkoslogian harrrastajille, vaikkei sillä tämän Tervon sarjan kanssa olekaan suoranaisesti tekemistä. Osin samaa taustatyöntekijäporukkaa kylläkin.

https://areena.yle.fi/1-3446766

Eläköön YLE!

Käyttäjän PasiSalmi kuva
Pasi Salmi

Minusta sarja on hyvä ja antaa monipuolisen kuvan UKK:sta. Ja Jari Tervo on hyvä ja nopeaälyinen haastattelija-juontaja.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Yhdyn edellisiin kommentteihin.

Tervon kyvyt tuntien tämä ei ollut varsinaisesti yllätys, mutta silti selvästi parempi kuin oletin. Jari tuntee asiansa ja osaa kuvallisen ilmaisun yhteydessä välttämättömän taidon;
Olennaisen kiteyttävän nasakan lauseen. Nautin, vaikka en Kekkosesta pidäkään, vastenmielinen häiskä.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Minä vuorostaan pidin ja pidän: harvinaisen älykäs ja juuri siksi ylivoimainen valtiomies (jota vihattiin täsmälleen samoista syistä).

Tämä mies ajatteli koko elämänsä ajan Suomen etua ja se on iso plussa, etenkin nykyoloissa..

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Oli miten olis ja Kekkosesta voi olla montaa mieltä mutta se keskeisin
on tullut selväksi. Urkki piti Suomen edun ensisijaisena johtotähtenä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tähän astinen neljä osaa on jo tuonut esille kuinka heikossa kantimissa Suomen itsemäärämisoikeus oli, NL:n valvovan silmän alla, ennen NL:n romahdusta ja Suomen liittymisestä EU:n. Pres. Kekkonen käytti ulkopolitiikkaa ja Kremliä sisäpolitiikan vallankäytön välineenä ja näin polki länsimaisen parlamentarismin lokaan, esimerkkinä vaikkapa Kokoomuksen pitäminen oppositiossa, vaalituloksesta riippimatta. NL:n romahdus oli myös omiaan lisämään 90-luvun laman syvyttä, siksi merkittävä Suomen vienti NL:n oli ja romahduksen myötä se pysähtyi kuin seinään.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Lopputulos ratkaisee ja se oli varsin hyvä, myös talouden kannalta. Fiksua politiikkaa. Kuten hän sanoikin: teen vaikka yhteistyötä pirun kanssa jos Suomen etu sitä vaattii..

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kekkonen olisi hyvin voinut myös muotoilla tuon lauseen että, "teen vaikka pirun kanssa yhteistyötä jos oma asemani ja etuni sitä vaatii" Sinänsä ainakin minut positiiviseti yllättänyt ohjelma, ei rieenava, ei sensaatiota hakeva vaan varsin objektiivinen.

Tomi Vaalisto

Kekkonen oli liero äijä: 1962 presidentinvaalit hän olisi hävinnyt ellei takapiruksi olisi tullut Neuvostoliitto, joka antoi nootin lokakuussa 1961 Kekkosen tueksi. Kekkonen kävi "hoitamassa" asian Hawajin reissunsa jälkeen Neuvostoliitossa ja nootti peruttiin. Kekkosen oma junailu ja sumutus onnistui täydellisesti ja Suomen kansa antoi äänensä hänelle.

Nootista tiesivät etukäteen Suomen kommunistit ja istuva presidentti Urho Kekkonen, joka oli nootin luovutushetkellä USA:ssa valtiovierailulla. Nootin luovutti Suomen suurlähettiläs Eero A. Wuorelle Moskovassa Neuvostoliiton silloinen ulkoministeri. Andrei Gromyko . Gromyko sanoi suurlähettiläs Wuorelle Kekkosen tietävän nootista.
Urho Kekkonen hajotti eduskunnan marraskuussa 1961 pari viikkoa nootin saapumisen jälkeen. Eduskuntavaalit pidettiin helmikuun 4-5.päivinä 1962, siis muutama viikko tammikuussa 15-16.01.1962 pidettyjen tasavallan presidentin valitsijamiesvaalien jälkeen.

Samalla Neuvostoliitto rahoitti Kekkosta, mistä esimerkkinä NL:n suurlähettilään tiedoite: "Toveri N.S.Hrustseville
Ilmoitan teille, että Suomen presidentin luottomies, maalaisliiton johtoryhmän jäsen Korsimo on pyytänyt KGB:n Helsingin residenttiä välittämään Teille henkilökohtaisesti pyynnön 10 miljoonan Suomen markan lisäavun saamisesta. Samalla Korsimo on todennut, että maalaisliittolaiset tarvitsevat ko. summan niiden velkojen maksamiseen (9 miljoonaa markkaa), jotka ovat syntyneet presidentti Kekkosen vaalikampanjan rahoittamisesta sekä maalaisliiton eduskuntaryhmän uudistamisesta 4.-5. helmikuuta tänä vuonna pidettävissä eduskuntavaaleissa tukemalla Kekkosta lähellä olevia kansanedustajaehdokkaita niissä vaalipiireissä, joista on aikaisemmin valittu puolueen oikeistosiiven edustajia"

Kekkoslovakina diktaattori Kekkonen junaili itsensä presidentiksi ilman vaalejakin:

Kekkonen ilmoittaa vuonna 1972 jatkavansa seuraavalla kaudella vain jos hänet valitaan jatkamaan poikkeuslailla.Poikkeuslain kiireelliseksi julistamista kannattavat aluksi kuitenkin vain kommunistit ja keskustapuolue.

Presidenti Kekkonen matkusti 12.8.1972 Zavidovoon keskustelemaan Breznevin ja Kosyginin kanssa Suomen EEC-hankeista.Neuvostojohtajat varoittivat
Suomea EEC:stä todeten etteivät he pitäneet järjestöön liittymistä taloudellisena vaan poliittisena kysymyksenä.Kekkonen ilmoitti takaavansa henkilökohtaisesti,ettei EEC-ratkaisu muuta Suomen ulkopolitiikkaa eikä siirrä taloudellista päätäntävaltaa Suomen ulkopuolelle.

30.11.1972 Zavidovo-neuvottelumuistion salaisen sisällön julkaisee ruotsalainen sanomalehti Dagens-Nyheter ja suomalainen Vasabladet,Kekkosen tahdosta ,jotta Kekkonen voisi sanoa vuodon tuhonneen hänen luottamukselliset suhteensa neuvostojohtoon ja kieltäytyä sillä perusteella jatkamasta presidenttinä.

14.12.1972 Kekkonen kieltäytyi seuraavasta kaudesta perusteena, että Zavidovo vuoto oli tuhonnut hänen luottamukselliset suhteet neuvostojohtoon ja mahdollisuudet hoitaa ulkopolitiikkaa.Kekkonen perui kuitenkin kieltäytymisensä kun SKYP ja LKP ja kokoomus osittain asettuivat hänen uudelleenvalintansa taakse.

19.12.1972 eduskuntapuolueet SMP:tä ja kristillisiä lukuunottamatta pyytävät Kekkosta jatkamaan vuonna 1974 päättyvän kauden jälkeen.

28.12.1971 seitsemän puolueen edustajat sopivat presidentti Kekkosen toimiajan jatkamisesta poikkeuslailla.

9.1.1973 Kekkonen ilmoittaa suostumuksensa jatkaa
toimikauttaan ja hallitus antaa eduskunnalle esityksen UKK-poikkeuslaista.

17.1.1973 eduskunta hyväksyy poikkeuslain Kekkosen virkakauden jatkamisesta vuoteen 1978.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Vastaavanlaisen lieron kommentti vissi kun vain negatiiviset seikat tulee mieleen?

Tomi Vaalisto

Hah..eipä meikäläistä Urkkiin ole koskaan verrattu - "pikkuisen" ontuu, mutta syyn näet ihan omasta peilistäsi.

No se asia; Suomen kansalta vietiin demokratia kun eduskunta päätti valita poikkeuslailla Urkin jatkokaudelle tunnetuin syin. Asiasta päättäneet saivat kaikki jotain. Kun heistä osa on edelleenkin vallankahvassa ja yksi jopa presidentiksi pyrkimässä niin tuon perustuslaillisen oikeuden eväämisestä ei vieläkään voi keskustella.
Jos kekkoslovkialainen yhteiskunta kiinnostaa niin kannattaa muuttaa Valko-Venäjälle. Se on kuin edesmennyt Kekkoslovakia.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Miten mahtaa Tervon Kekkos-historiikki selittää tuon poikkeuslain? En ole katsellut sarjaa "etukäteen" netin kautta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset