Elämä jatkuu

Lux Ylä-Kainuu

  • Meidän turvamme: kiinalainen Kipor (3,5 kW), putinin pensaa sekä taustalla olevat koivuhalot.
    Meidän turvamme: kiinalainen Kipor (3,5 kW), putinin pensaa sekä taustalla olevat koivuhalot.
  • Walma-koiran koppi, josta näkee lumen määrän ("Closed": suurpetojen takia Walma-vapaasielu yöpyy talvella aina sisällä)
    Walma-koiran koppi, josta näkee lumen määrän ("Closed": suurpetojen takia Walma-vapaasielu yöpyy talvella aina sisällä)

Samanaikaisesti kun mustassa Helsingissä vietetään Lux Helsinki-valojuhlat täällä valkoisessa Ylä-Kainuussa eletään ilman valoa ja sähköä. Jo pitkään jatkunut poikkeustilanne on varmaankin pahinta maaseudun ikäihmisille ja omalta kohdaltamme olemmekin käyneet moikkaamassa ne lähiseudun vanhukset, joita tiedettiin. Annoimme vaimon kanssa puhelinnumerot mikäli hädästä tulee ylivoimainen. Ilahduttavaa, että Kainuun pelastuslaitos otti vastuun ja ryhtyi tuumasta toimeen yhdessä Kainuun prikaatin kanssa. Manu sanoisi: "Kyllä, se siitä!".

Täällä maaseudulla ollaan onneksi sinnikkäitä ja monet ovat varautuneet varsin hyvin. Silloin kun netti pelaa (kuten nyt, aggregaatimme ja linkkimaston hetkellisen toiminnan ansiosta) ainakaan facebookista ei ole kuultu hätähuutoja. Monet tuttavat ovat rakentaneet omat selvityssysteeminsä. Varmaankin suurimmat murheet ovat sellaisissa taloissa, joissa on pelkästään suorasähkölämmitys (joka onkin täysin käsittämätön vaihtoehto..).

Vaikka sähköjakelufirma Loiste Oy:n puhelintiedote olikin surkea (vikailmoitusnumeron nauhoite), niin silloin kun netti toimii heidän keskeytyskartansa on loistava ja lähes reaaliajassa. Täydet pisteet siitä!

Kainuun keskeytyskartta

Voin todeta, että meidän korpitalossamme ei ole minkälaista hätää ja itse asiassa voidaan jopa ilahtua siitä, että sähkökatkos on kestänyt jo niin pitkään, että tulemme saamaan koko vuoden siirtomaksuista (jotka ovat olleet valtakunnan korkeimpia) peräti 50 %:n alennus. Toivossa on hyvä elää.

Aiheeseen liittyvä blogi (2.1.2018)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Ilmari

Panenpa lusikkani soppaan, koska täällä Tampereella oli pari asiallista blogia, josta voi ottaa opiksi kommentteineen. Pääasia oli agregaattien käyttö, joka ei ole amatöörien puuhaa.

https://www.pirkanblogit.fi/2018/heikki_karjalaine...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Niin kutsutut Masinistit kävivät myös varsin perusteellista (ja hyödyllistä) keskustelua aggregaattien käytöstä:

http://www.masinistit.com/keskustelupalsta/viewtop...

P.S. Heikki, leivinuunimme toimii mainiosti!

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Huhhuh, olipa luettavaa. Toivottavasti kukaan noista turakaisista ei ryhdy omatoimisiin sähköasennuksiin.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #3

Verkonvaihtokytkin on ainut oikea ratkaisu eikä edes maksa kovin paljon (115-500 euroa). Terveisiä valoisasta mutta valottomasta Kainuusta!

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Oli se Ilmari meilläkin kymmenisen vuotta sitten aivan samanlaisia ongelmia. Samanlaisiin, joku sanoo vippaskonsteihin oli pakko turvautua; kolme pakastinta, jääkaappi, välttämättömät valot. kaikenlaisilta kokeilijoilta oppia sain; Sinultakin.
Sen verkkovaihtokytkimen hankin jo viitisentoista vuotta sitte (silloin muuten kallis).
Varsinkin tuo agregaatin teho ei mielestäni ole koskaan ylimitoitettu.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Niinpä...meille riittää tuo 3,5 kW mainiosti.

Muuten, Iltalehden uuden pääkirjoituksen pohdinta on hyvinkin aiheellinen muillekin suomalaisille: "Jokaisen kannattaa miettiä, miten itse selviytyisi ”kainuulaisten saappaissa”:

http://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/2018010722006...

Tätähän se on, tuo ilmastonmuutos...

P.S. Vaimon kanssa tulimme siihen tulokseen, että mainiosti pärjäisimme myös ilman aggregaattia, mutta kun sellainen on kerran hankittu niin mikä ettei.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Taidatte ilmeisesti ruuanlaittoon käyttää puuhellaa ? Sähköhellahan on melkoinen sähkösyöppö.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #12

Leivinuuni sekä (tarvittaessa) lasiterrassin kaasuliesi. Leivinuuni on ruuanlaitossa ja talon lämmityksessä ylivoimainen ykkönen.

Sähköhella veisi koko aggregaatin tehot kerrallaan.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Sukulaisnainen Ellu (entinen suomussalmelainen Oulusta) kirjoitti naamakirjassa näin:

"Kaupungissa jos ois sama tilanne, koko maa olis julistettu yleiseen hätätilaan! Ihania sinnikoita olette kaikki korpien asukit! Siellä tiedetään, mistä kana pissii!! Olen hengessä täysillä mukana ja rummutan tilanteesta Twitterissä, josko ymmärrys edes hitusen lisääntyisi".

P.S. Nyt, kello 15:30, verkkosähköt tulivat takaisin. Hienoa työtä. SUOMUSSALMI:
enää 712 taloutta ilman sähköä, mikä tarkoittaa että 88,1% suomusalmelaisista talouksista saa töpselistä taas sitä sähköä. Käyn sammuttamassa aggregaatin. Jospa tuo sähkön saanti nyt kestää..

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Nyt taitavat ne puulla toimivat lämmityslaitteet olla arvossa arvaamattomassa.

Mutta onko vieläkin on niitä, jotka vaativat puulla lämmittämisen kieltämistä sen perusteella, että ulkona haistettavissa oleva savun haju aiheuttaa kuulemma satojen suomalaisten ennenaikaisen kuoleman ? Taitavat nämä ihmiset löytyä Kehä III:n sisäpuolelta, jossa ei ole muuten vielä yhtäkään tuulipuistoa. Muualla Suomessahan niitä tuulipuistoja on enemmän kuin riittävästi keräämässä tuulimyllytukiaisia. Viime vuonna tuulitukiaisiin meni julkisista varoista 211 miljoonaa ja tälle vuodelle valtion budjettiin on esitetty jo 248,5 miljoonaa euroa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Markku kysyi: "Mutta onko vieläkin on niitä, jotka vaativat puulla lämmittämisen kieltämistä sen perusteella, että ulkona haistettavissa oleva savun haju aiheuttaa kuulemma satojen suomalaisten ennenaikaisen kuoleman?"

Heitä on, valitettavasti. Niin viranomaisten (THL ym) kuin vihreiden kaupunkilaisten joukossa..

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Jos joitain tässä maassa pitäisi tukea, niin se olisi noiden varavoimanlähteenä olevien generaattoreiden hankinnan tukeminen esimerkiksi verovähennysoikeuksilla. Se tukisi aidosta Suomen varautumista poikkeustilanteisiin ml. ne lukuiset yritykset, joidenka toiminta tökkii nyt kun näillä ei ole sähköä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Näin todella on tehty, mutta vain maatalouden osalta. ELY-keskukset/MAVI antoivat jossain vaiheessa selkeästi EU-investointitukea niihin (jopa vaativat isoja aggregaatteja jokaiseen maataloon).

Oma sähkömiehemme sanoikin alkuviikolla, "ettei hän ole tehnyt tähän asti verkonvaihtokytkimen asennuksia muihin kiinteistöihin kuin maatiloihin"..

Siinäpäs hyvä aloite jollekin kansanedustajalle!

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Olen sitä mieltä, että huoltovarmuuden turvaamiseksi sähköverkot on otettava taas takaisin yhteiskunnan haltuun (nytkin peräti pelastuslaitos ja puolustusvoimat tulivat pörssiyhtiön apuun...).

Pörssiyhtiöt saavat myydä "sähkönsä" (reilun kilpailutuksen kautta), mutta itse baana eli jakeluverkko on meidän kaikkiemme omaisuutta. Sen verran tärkeästä perustarpeesta on kyse...valtio periköön siitä kelpo vuokra (joka kattaa ylläpito- ja nykyaikaistamiskulut).

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Mieltä lämmittää tuommoinen huoltovarmuutta tukeva näkemys.

Ilmarilla on tervettä maalaisjärkeä; mies on ministeriainesta.

Mutta kuten tiedetään, parhaat miehet eivät lähde politiikkaan.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Jospa Lehdon Markku? Järkimiehiä.

Pekka Iiskonmaki

Ilmari on muuttanut kuvaansa ja minulta on tainnut mennä monta plogia ohi.

Meillä on yhteinen harrastus kuvasta päätellen.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Sama mies; samat kujeet (olihan edellinenkin kuva meriaiheinen vaikka eri paatti).

Terveisiä sinne Viroon vai missä lienetkin. Upeata asua korvessa, merimiehenä...kaikki luontaisedut.

Heikki Ojala

Mielenkiintoista keskustelua normaalin talvi-ilmiön tiimoilta.Kyllä suomalaisten nykyaikanakin kuuluisi olla varustautunut poikkeuksellisiin lumiolosuhteisiin, jota tykkylumi edustaa. Sellainen juolahti mieleen, että onkohan kokeiltu ravistaa puista lumikuormaa helikopterin avulla? Siis pörräämällä sähkölinjan päällä niin alhaalla kuin uskaltaa, jolloin ilmavirta ravistaisi puista lumet alas?...Muuten nuo Ilmarin konstit ovat aivan normaalia meille täällä landella. Esim. täällä on jo ainakin 30 vuotta vaadittu kaikilta broilertiloilta sopimuksen ehtona, että heillä on aggrekaatti, jolla turvataan kaikki tärkeät toiminnot, kuten ilmanvaihto, ruokinta, vedensaanti ym. Isolla kirkolla tulee harvemmin käytyä, mutta parina talvena kun olen siellä junalla käynyt, on juna ollut myöhässä tuntitolkulla, vaikka lunta tuli vain nimeksi.Ilmeisesti VR:n kalusto on niin sääherkkää, että jos säätiedotus lupaa lumisadetta tai pakkasta, on vaihteet jumissa ja junaliikenne stopissa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tuttu Heikki kirjoitti: "Muuten nuo Ilmarin konstit ovat aivan normaalia meille täällä landella. Esim. täällä on jo ainakin 30 vuotta vaadittu kaikilta broilertiloilta sopimuksen ehtona, että heillä on aggrekaatti, jolla turvataan kaikki tärkeät toiminnot, kuten ilmanvaihto, ruokinta, vedensaanti ym."

Kuten jo Lehdon Markulle vastasin: näin on tehty jo ajat sitten alkutuotannolle, oikein EU-tukikoneiston vauhdittamana. Kysymys onkin siinä: milloinka maaseudun muille asukkaille? Ovatko tuotantoeläimet sittenkin tärkeimpiä kuin maaseudun akat ja ukot?

Lukekaa kommentti 9 uudestaan...allekirjoitan täysin.

Terveisin,
MMM/agronomi evp

Heikki Ojala

Miten on Ilmari, voisikohan tuo kopterilla pörrääminen ravistaa tykkylumet puista vai pahentaisiko vain asiaa?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #19

Mietin itse sitä samaa, mutta varsinaisten koptereiden tuntitaksa on niin korkea, että kuvauskoptereiden (drone) käyttö lienee kokonaisedullisinta. Partio lennättää tuollaisen lankoja pitkin ja suuntaa suoraan ongelmakohteisiin.

Heikki Ojala

Nämä ilmastonmuutosasiat, vaikka moni ei niihin uskokaan, ovat selvästi vaikuttamassa siihen suuntaan, että talvet täällä ovat lämpimämpiä, jolloin sade tulee vetenä lumen sijaan. Täälläkin olisi näiden parin kuukauden sateiden seurauksena nyt maassa ainakin metri lunta, jos lämpötila olisi ollut pari-kolme astetta alhaisempi.Myös yksityisten talouksien kannattaisi ottaa tällaiset huoltovarmuustekijät huomioon. Ei oma talokohtainen aggrekaatti ole mikään mahdoton investointi nykyaikana, jolloin on varaa lennellä etelän rannoille ja elää muutenkin kerskakulutuksessa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Heikki, mikäli tämä US-blogistan kiinnostaa, niin rekisteröi itsesi oikein kuvan kanssa, jooko? Siitä se lähtee (nyt joudun joka kerta "hyväksymään" kirjoituksesi). Terveisin, kainuulainen merimies.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Ilmari'

Olen rekisteröitynyt ihan normaalisti ja kuva sekä tiedot löytyvät kunhan painat vain nimeäni.

Tuo hyväksymien on ihan uusi juttu.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Mutta sinä oletkin Heikki Karjalainen...tässä olikin puhe kaimasi Heikki Ojalasta. Nou hätää.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Tsemppiä sinne Kainuuseen. Itsellä on jonkinlainen varautumisharrastus ja luulisin pärjääväni kotosalla kuukaudenkin ilman verkosta tulevaa sähköä. Jopa varsin mukavasti. Eniten hankaluutta aiheuttaisi mahdollinen vedenjakelun katkeaminen. Tosin pihalla on oma kaivo, muttei sen vettä kovin mielellään käyttäisi. Ääritilanteessa se vesikin löytyisi omasta takaa. Harva helsinkiläinen täällä pärjäisi edes viikkoa ilman virtaa. Alkaisi noissa kerrostaloissakin olemaan aika kylmä.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Haja-asustusalueiden ihmiset saavat sähkönsä erittäin vahvasti subventoidulla hinnalla, joten vielä valtion tai EU:n naukuminen aggregaattitalkoisiin on aika mautonta.

Miten niin "erittäin vahvasti subventoidulla hinnalla"?

Siirtomaksu jakautuu tasan kaikkien ko. verkkojakelijan verkkoon liittyneiden kesken, jolloin taajamien liittymät kantavat suurimmman osan korvessa asuvien liittymien vuoksi tehtyjen pitkien siirto- ja jakeluverkkojen kustannuksista. Mutta tämä tosiasiahan aina unohtuu...

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

"Haja-asustusalueiden ihmiset saavat sähkönsä erittäin vahvasti subventoidulla hinnalla, joten vielä valtion tai EU:n naukuminen aggregaattitalkoisiin on aika mautonta."

Suomessa jaetaan yritystukea vuosittain n. 4 000 miljoonaa euroa. Pientä ovat nämä "aggregaattitalkoiden naukumisten" investointikustannukset tuon vuosittaisen "kannettu-vesi-kaivossa" -tukiaisten rinnalla.

Aggregaateilla luodaan oikeaa yritysten ja yksityistalouksien poikkeustilanteiden valmiutta. Mitä tuolla vuosittaisella 4 miljardin yritystuella saadaan aikaan ? Kannattamattomien yritysten pyörittämistäkö ?

Miksi muuten tuulipuistoja perustetaan vain haja-asutusalueille ? Eikös tuulipuistot pitäisi olla siellä, missä sähkön kulutus on suurinta ? Pitkistä sähkön siirtolinjoistahan syntyy häviöitä.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Täällä Pohjois-Karjalassa tuo tykkylumijakso taisi olla aikaisemmin kuin Kainuussa, mutta pimeäksi se veti. Rajansahan on silläkin miten paljon sähköyhtiön miehet ja värvätyt jaksavat raivata ja vetää piuhaa märässä lumessa vuorokausikaupalla. Varsinaisen totaalipimennyksen jälkeen meni pari päivää siinä kun sähköt pätkivät jatkuvasti, luonnollisesti kun niitä jatkuvasti kytkettiin verkkoon.
Nyt ilmeisesti PKS on ottanut onkeensa ja aikoo raivata puut ennakkoon, linjojen tuntumasta, ei vasta sitten kun ne kumartelevat päin vanhoja sähkölankoja. Ja maan allekin vedetään lisää, epäilemättä.
Jonkin verran korvauksia tulee, sähkölaitteita en tiedä meillä särkyneen, mutta arvaanpa sähkön hinnan nousevan tämänkin hulinan jälkeen.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kohtalotoverille terveisiä pohjoisesta!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Rajansahan on silläkin miten paljon sähköyhtiön miehet ja värvätyt jaksavat raivata ja vetää piuhaa märässä lumessa vuorokausikaupalla"

Eikö olisi parempi palkata nämä miehet tekemään ympärivuotisesti samaa hommaa ja katkoisivat riskipuut ja oksat jo etukäteen.

Olli Kankaanpää

Muuta etelään hallituksen toiveiden mukaisesti toteuttamaan aktiivimallia. Täällä on sähköä ja lisäksi voita leivän päälle.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Täällä on touhua ja voita riittävästi: aktiivimallia parhaasta päästä..

Olli Kankaanpää
Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Ylivoimaisesti halvin ja nopein tapa varmistaa haja-asutusalueiden sähkövarmuutta olisi vaihtaa nykyisin yleisesti käytetyt avojohdot PAS -kaapeliin, jossa on siis eriste johtimen ympärillä. Sanovat että PAS -kaapeli voi olla kahden viikon ajan kosketuksessa toiseen kaapeliin ilman että tulisi oikosulkua.

Eli maakaapelointi ei suinkaan ole ainoa ratkaisuvaihtoehto.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Hieno liiketoiminnan tulos sekä liikevoitto-%-----sopii ylpeillä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset