Elämä jatkuu

Toinen kierros? Toivottavasti

Kuuluun siihen gallupvähemmistöön, joka ei millään ymmärrä Sauli Niinistön suosiota. Niinistöä on silitelty viimeiset 10 vuotta ja hänen mitään sanomattomat pyörittelynsä on jatkuvasti tulkittu viisaan miehen pohdinnoiksi..Minulle mieleinen arvojohtaja/unilukkari puhuu suoraan ja selkeästi.

Kun katselin eilisiltaista Patea niin vaimoni kanssa tulin siihen tulokseen, etten todennäköisesti äänestä Väyrystä, mutta onhan hänen asiantuntemuksensa, kokemuksensa, sisunsa ja selkokielinen esiintymisensä ihailtavaa. Vaikea häntä on asiatiedoilla peitota. Kun lukee aamun nettilehtiä, niin toimittajatkin menivät selkeästi hämilleen Niinistön arvostelusta. Sauli onkin ollut kaiken arvostelun ulkopuolella ja päätoimitusten suojeluksessa. Jyskyjärven vienankarjalainen mummo Katri Nikulin sanoi minulle kerran hyvin vakuuttavasti ja viisaasti: "Sitä kehutaan, jota kehutaan!" (muistan miten tuo sama, vastenmielinen sopuli-ilmiö tapahtui Esko Ahon pääministeriyyden aikana; kukaan ei rohjennut arvostella, vaikka aihetta olisi ollut). Paavon kunniaksi voidaan nyt todeta, että ainakin yksi vastavirtaan uiva lohi teki julkisen lopun Niinistön valtakunnalliselle kehulle, josta tulee saamaan paljon kannatusta. Siitä ei ole epäilystä.

Ollaan Paavosta persoonana mitä mieltä tahansa, niin totta mies puhuu. Mauno Koivisto totesi kerran viisaasti: "Politiikassa kaikkein tuskallisinta on se kun väärä taho puhuu oikeata asiaa"... Jälkikäteen lähes jokainen voi myöntää, että Paavo oli 1990-luvulla täysin oikeassa Euron ja EY:n suhteen. Selkeää ja asiallista faktaa myös eilisillan Paavolta. Soisi jonkin kunnianhimoisen toimituksen tai ylen faktabaarin vihdoin tarttuvan tuohon! Tuskinpa näin tapahtuu: Paavon haukkuminen näyttää olevan vakioratkaisuna, ainakin tämän aamun lukemani perusteella.

Joka tapauksessa Paavo pesi toimittajan 10-0. Heikko oli ylimielisen haastattelijan esitys, jonka eväät johdonmukaiseen keskusteluun loppuivat heti alkuun. Sen jälkeen tilaisuutta johtikin Paavo. Aivan kuten Timo Haapalan tapauksessa, moni katsoja tulee seuraamaan hyvinkin tarkkaan, josko kohtelu pysyy "samantasoisena" muiden ehdokkaiden osalta. Median uskottavuuden kannalta sillä on valtava merkitys!

Sauli Niinistöstä tulee seuraavakin pressamme, vaikka itse olisin myöntänyt hänelle 6-vuotisen isyysloman. Koska valta tunnetusti (ja ilmiselvästi) nousee päähän ja jotta edes jonkinlainen nöyryys pysyisi hänessäkin, toivon kahta kierrosta. Paavon esiintymisen jälkeen ilmassa on sen verran sähköä ja muita ehdokkaita sen verran paljon, että tuo mahdollisuus on hyvinkin olemassa. Tehdään tästä kunnot, kahden kierroksen vaalit!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

29Suosittele

29 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (88 kommenttia)

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Toivotaan, että näin tulee käymään. En äänestänyt Niinistöä viimeksi, enkä äänestä tälläkään kerralla. No. Ehkä toisella kierroksella jos vastassa olisi Paavo tai Laura. Joka vaalikoneessa tuo kolmikko on minulla jäänyt kolmen viimeisen joukkoon. Paavo vetänyt pohjat joka kerta.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Kolmas valtiomahti on vahvasti linnottautunut Saulin tukemiseen. Siinä veli Väyrynen on aivan oikeassa. Tässä tilanteessa haluan toista kierrosta, jolloin voimme saada mahdollisuuden todelliseen kaksintaisteluun Niinistön ja Väyrysen välillä.

Ellei näin kuitenkaan käy, on jatkossa syytä harkita presidentin valtakauden pidentämistä esimerkiksi 6+4=10 vuotta ja sen jälkeen uudet kandit kehään. Plusmerkki tarkoittaa eduskunnan mahdollisuutta järjestää uudet vaalit, ellei pressan työ ole ollut odotusten ja lupaustensa mukaiset.

Missä keltainen lehdistö luuraa? Pelottaako? Ehkä meillä on sitten supernaisia ja supermiehiä ehdokkaina.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

"jotta edes jonkinlainen nöyryys pysyisi hänessäkin" pisti silmään tuo kohta. Niin että kun pressalta on nillistetty pois valtaoikeudet niin sitten vielä pitäisi olla nöyräkin?

Mainio tuo Koiviston lausahdus. "Politiikassa kaikkein tuskallisinta on se kun väärä taho puhuu oikeata asiaa" Ja tällaista tuskaahan saavat päivittäin kokea niin opposition kuin valllassa olijoiden kellokkaat.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Itse asiassa Manu taisi sanoa: "kun väärä taho tekee oikean ehdotuksen". Hän olikin enemmän filosofi kuin poliitikko.

Tarvittavalla nöyryydellä tarkoitin tätä:

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244123-pres...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kyllä niin epätoivoinen esiintyminen oli Paavolta, jotain tulevaisuuteen perustuvaa analyysia olisi odottanut, mutta koko ajan vain Niinistön vikojen etsimistä.

Vaaleja ei ole koskaan voitettu vain haukkumalla toista ehdokasta, sen oppi jo Clintonkin Amerikassa.

Mukien myynti oli säälittävää.

Menneen ajan mies.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Petteri: "Mukien myynti oli säälittävää".

Pitäähän lainat maksaa takaisin...etkö ymmärrä?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

En presidentinvaalitentissä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #11

Itse nostan siitä hattuani, että mies pääsi sitkeästi (niin omalla kuin lainarahalla) ehdokkaaksi. Tee perässä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #11

ritala, pitäisikö mielestäsi Väyrynen siirtää Viroon ?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #33

Virolaiset ovat sympaattista kansaa jotka ovat historiassaan jo tarpeeksi saaneet kärsiä. Eli minun mielestäni ei pitäisi.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #11

ritala, pitäisikö mielestäsi Väyrynen siirtää Viroon ?

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen Vastaus kommenttiin #11

Petteri elää median aivopesemässä mailmassa-on ulkoistanut oman järjen ajattelun medialle- Paavo esintyi varmasti ja asia tietoisesti kokemus ja Niinistön haastaminen oli oikea veto.Toki jotka seuraa politiikkaa ei tämäkään ollut mikään suuri yllätys.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Miksi et äänestä Väyrystä?

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Komppaan joka sanan sinua Ilmari, paitsi, että äänestän väyrystä.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Sen verran nokkaani ottavaa tyyppiä olen että en voi hyväksyä kun Väyrynen leimaa minut tyhmäksi. Kannatan Niinistöä ja Paavo kertoo että Niinistön kannattajat kannattavat häntä julkisuuskuvansa perusteella eikä hänen ajamansa politiikan että minä en muka näkisi metsää puilta!

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kun puhutaan itse politiikasta, niin minulle Niinistön emovirheet olivat eurovaluutta ja isäntämaansopimus (jonka allekirjoittaja oli puolustusvoimien komentaja).

Nyt Sauli Niinistö sanoi kyllä vieroksuvansa "yhteisvastuuta".. Paljonko suomalaista rahaa meni jo sinne Kreikkaan? 6 miljardiako?

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

’ Paljonko suomalaista rahaa meni jo sinne Kreikkaan? 6 miljardiako ’

Eikös tämä Kreikan riski ollut hallituksella varsin hyvin tiedossa Suomen liittyessä rahaliittoon ?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #17

Jouko Repo

Kun Suomen ja Kreikan kahden väliset lainat, ERVV:n ja EVM:n rahoitusmekanismit sekä IMF:n rahoitus lasketaan yhteen, Suomen laskennallinen osuus Kreikalle maksetuista lainoista on noin 4,52 miljardia euroa.

Suomi liittyi euroalueeseen 1.1.1999. Kreikka siirtyi euroalueeseen 1.1.2001, koska ei aikaisemmin täyttänyt vaadittavia lähestymiskriteerejä.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen Vastaus kommenttiin #40

Ja jos oikein tarkkoja ollaan niin ei silloinkaan.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Matti, mitä se aattelet siittä viissauesta, että enemmistö suomalaisista ei kannata Natoa ja silti enemmistö aikoo äänestää Niinistöä, missä se viissaus on, enkä tarkota haukkua tyhmäksi?

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Minä kai ajattelen että ehdokkailla on mieipiteitä joista pidän ja sitten sellaisia joista olen eri mieltä. Annan asioilla painoarvot ja asettelen vaakakuppeihin ja summa sitten ratkaisee, ikäänkuin päänsisäinen vaalikone on siis valintani taustalla.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Valitettavasti en ohjelmaa päässyt näkemään, mutta vaihtoehdot ovat aina ehdottomasti hyvästä ja antavat syvyyttä näkemyksille. Muutenhan ollaan ykspuoluejärjestelmässä jossa kaikki nöyrästi kumartavat yhteen suuntaan.

En myöskään jaksa ymmärtää mihin tämä Niinistön suosio oikein perustuu ? Kansallisen Kokoomuksen ( lue työnantajan ja pääoman ) edustaja onkin yht`äkkiä koko kansan Sauli. Kunma kuperkeikka johon ilmeisesti markkinointialan ammattilaiset ovat vaikuttaneet. Mitä niin järkevää ja maata kääntävää Sauli on suomalaisten eteen tehnyt tai sanonut, että kannatuksensa on gallupien mukaan ylivertainen muihin ehdokkaisiin nähden. Mielestäni ei mitään.

Osaamisensa, umpimielinen mutinansa ja tyhjäpäiset kommenttinsa eivät ole tähän asti ainakaan vakuuttaneet. Esimerkkinä 2012 puhe, jossa pressa oli muka huolissaan nuorisotyöttömyydestä ja syrjäytymisestä. Höpsistä. Nyt on joka viides nuori duunia vailla.

Muista tekemisistään puhumattakaan.

Paavo on tosiaan vähintään yhtä hyvä pressaksi kuin Niinistökin. Objektiiviseti katsoen, miksei olisi. Osaamista kun on enemmän.

Juhani Vehmaskangas

Itse oletan, että toinen kierros tulee. Mutta miksi, ja kuka on Saulin vastaehdokas?

Toinen kierros tulee siksi, että äänestysprosentti jää merkittävän alhaiseksi. Syynä siihen on, että moni Saulin kannattaja jää kotiin koska Saulin valinta on itsestäänselvyys.

Kuka sitten on toisella kierroksella Saulin vastaehdokkaana? Paavo, Pekka, vai Laura?

Itse uskon Lauran mahdollisuuksiin. Miksikö? Persut lienee puolue joka tässä tilanteessa saa kannattajansa parhaiten aktivoitua äänestämään. Se voi tarkoittaa, että Laura nappaa äänistä n.20%.

Ja koska äänestysprosentti jää alhaiseksi niin se syö Saulin ääniä. Hän saakin niitä ensimmäisellä kierroksella inan alle 50%, siksi tulee toinen kierros - turhaan.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Paavo lasketteli tapansa mukaan luikuria jolle ei totuuspohjaa löydy, tässä muutama esimerkki.

" Ruotsi ei olisi liittynyt EU:n jos Suomikaan ei olisi liittynyt"
Eikö Paavo muista, että Ruotsi lähetti hakemuksen EU:n liittymiseksi
keskustelematta siitä Suomen poliittisen johdon kanssa.

"Suomi liitettiin euroon perustuslai vastaisesti"
Perustulakivaliokunta kuunteli perustuslain asiantuntijoita ja teki
päätöksen sen pohjalta eikä myöskään oikeuskanslerilla ollut huomautettavaan
päätöksen laillisuuteen.

"Suomi on sotilaalisesti liittoutmaton ja puolueeton maa"
Kyllä suomi on sotilaallisesti liittoutumaton maa, mutta puolueettmia emme
ole, puolemme, läntisen arvomaailman, valitsimme -94 kansaäänestyksellä
jonka seurauksena liityimme EU:n jäseneksi -95

Joku muu voi jatkaa tästä, mutta Paavon väitteille ei kateetta löydy.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Arto kirjoitti: ""Ruotsi ei olisi liittynyt EU:n jos Suomikaan ei olisi liittynyt". Eikö Paavo muista, että Ruotsi lähetti hakemuksen EU:n liittymiseksi
keskustelematta siitä Suomen poliittisen johdon kanssa
.

Arto puhuu Ruotsin hallituksesta kun Paavo puhuu Ruotsin äänestäjistä. Jokainen hieman vanhempi muistaa, miten hieno tuo domino-strategia oli laadittu. Ensiksi saadaan suomalaiset äänestämään myönteisesti (Hesarin tehokkaan Zhirinovski-pelottelun avulla) ja Ruotsin äänestys ajoitettiin vasta sen jälkeen. Varsin tiukasti meni Ruotsissa (kuten muuten meilläkin).

Rikkaat norjalaiset eivät sentään menneet tuohon dominoteorian lankaan..

P.S. Ruotsin kansanäänestys eurosta järjestettiin 14. syyskuuta 2003. Neuvoa-antavassa kansanäänestyksessä 56 prosenttia vastusti ja 42 prosenttia kannatti maan liittymistä Euroopan unionin rahaliittoon, EMU:un, ja siten myös yhteisvaluutta euroon. Äänioikeutetuista 82,6 prosenttia käytti ääntään.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ruotsin_kansan%C3%A4...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tuo Paavon väittämä on puhdasta arvailua, mutta hän esittää sen totena. Tilanne olisi Suomen kannalta kestämätön jos Ruotsi olisi EU:a ja Suomi sen ulkopuolella.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #20

"Tilanne olisi Suomen kannalta kestämätön jos Ruotsi olisi EU:a ja Suomi sen ulkopuolella."

Tilanne olisi Ruotsin kannalta kestämätön jos Suomi olisi markkamaa. Suomen devalvaatiot pakottaisivat Ruotsinkin devalvoimaan omaa valuuttaansa. Nyt ruotsalaiset ovat saaneet oman valuuttansa arvon pysymään euron tahdissa, mikä johtuu siitä ettei Suomi ole voinut devalvoida omaa rahaansa.

Risto Salonen Vastaus kommenttiin #46

Olisiko Suomella markkamaana valuuttaa, mitä devalvoida? Markan arvo olisi niin alhainen menneiden lamojen jälkeen, että ei olisi, mitä devalvoida.
Puunjalostusteollisuus olisi vaatinut devalvaatioita 10-15 viimeisen vuoden aikana aina, kun tuote ei vedä.
Järkevät tehtaiden sulkemiset olisivat jääneet tekemättä.
Elektroniikkateollisuus Nokioineen ei olisi ollut niin voimissaan Markkasuomessa.
Tuskin Meyer olisi tekemässä laivoja tai Mersu autoja.
Nordea olisi edelleen Ruotsissa.

Mistäkö tiedän?
En tiedäkään, mutta ei tiedä Väyrynenkään, mitä olisi tapahtunut.
Veikko Huovinenko puhui perssilmällä katsomisesta

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Vankkaa esiintymistä Paavolta, mutta pitäisi kuitenkin suuntautua tulevaisuuteen.

Toivottavasti 2.kierrosta tulee, myös ihan julkisen poliittisen dialogin vuoksi. Ekalla laitan ääneni Thorvaldsille.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Pelaaminen äänestyksessä on vaarallista. Vetoja lyödään ympäri maailmaa ja sillä on jo vahva vaikutuksensa. Saattaa jopa vedonlyöntitaholta löytyä rahallista tukea jollekin/ joillekin ehdokkaille.
Koetetaan olla itse sössimättä vaaleja, ettei tavata siellä nahkurin orsilla.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Tulipa katsottua ja mietteistä jä vaille vastausta miten Suomi liittoutuisi jo joutuisi Venäjän hyökkäyksen kohteksi. Paavon puolueettomuus vakuuttelu puheet on täyttä soopaa ei mitään arvoa jos tilanne on eskaloitunut.
Ainut apu on kun Suomi on kaikessa hiljaisuudessa neuvotellut Naton täysjäsenyyden julistusta vaille valmiiksi äänestelemään ei ehditä.
Muutoin tulee sellainen uhkaava ummehtunut takaisin taantumukseen Paavon johdola tuleva olotila, puuttui vaan uusi yya sopimus ja bilateraalinen kauppasopimus Venäjän kansa. Toisin kuin blogisti toive, olisi hyvä jos vaalit ratkeaa jo ensi kierroksella.

Nimim. Evakon poika

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Jokainen eskaloi pelkonsa omalla tavallaan. Niin minäkin.
Pelkään Suomen tyhmistyvän siinä määrin, että todella pyrimme Naton jäseneksi. Siinä tapauksessa meillä on aina itärajalla vihollinen. Nyt siellä on Venäjä, jolla ei toistaiseksi ole tarvetta ajatelle Suomea vihollisena, huolimatta Suomen sotahaukkojen organisoimista harjoituksista ja muista sopimuksista USA:n ja Naton kanssa.

Veli Väyrynen näkyy ymmärtäneen asiantilan.

Jos vaalit ratkeavat 1. kierroksella, voidaan miettiä demokratian toimivuutta Suomessa. Onko kolmas valtiomahti, eli media se, joka junailee meille päällikön.

Nyt vasta pelkään.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Nämä ketkä ovat tyytyväisiä Suomen nykyiseen tilanteeseen äänestävät varmaankin Saulia, Sauli on ollut pitkälti rakentamassa nyky-Suomea.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kehut Väyrystä ja kirjoitat samalla Niinistöstä "jotta edes jonkinlainen nöyryys pysyisi hänessäkin", LOL.

"– Nämä gallup-luvut eivät pidä paikkansa. Minun kannatukseni on merkittävästi korkeampi. Olen jo nyt kakkonen, Väyrynen totesi."

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/paavo...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Seija kirjoitti: "Kehut Väyrystä ja kirjoitat samalla Niinistöstä "jotta edes jonkinlainen nöyryys pysyisi hänessäkin", LOL".

Veljekset kuin ilvekset. Seija, sinun kanssasi oli jo aiemmin puhe siitä, että molempia herroja vaivaa prinsessatauti. Paavossa olen kuitenkin jo huomannut hieman itseironiaa ja jopa huumoria...Niinistö ärtyy näköjään hyvinkin helposti (Tarja Halosen tavoin), mutta Paavon nahka sentään kestää.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Paavolla on molemmat jalat tukevasti ilmassa: jos olisi kannatusta ei tarvitsisi olla TV:nkin vaalitilaisuuksissa kirja- ja mukimyyjänä, eikä sitä kansalaispuoluettakaan olisi jos Sipilä olisi Vanhasen tavoin taipunut antamaan ministerinpostin.

Ja eihän se Paavon nahka eilisessä haastattelussa pitänyt.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #22

Kuten huomasit, itse toivon kahta kierrosta ja täsmälleen samanlaista kohtelua Niinistölle. Yhdessä saamme kuitenkin huomata, että toimittajien Sale-silittely tulee jatkumaan loppuun asti. Palataan asiaan tuon takuuvarman havainnon jälkeen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #25

Taitaa olla turha toivo. Miksi istuvaa presidenttiä pitäisi kohdella samoin kuin neljättä kertaa häviämään lähtenyttä mukikauppiasta, jonka motiivikaan ei ole selvillä - piikiksi keskustan lihaan ja/vai pohjustamaan ensi vuoden EK-vaaleja?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #27

Niinpä, jo yli 10 vuotta jatkunut silittely tulee jatkumaan ja gallupit sen mukaisesti. Näinhän se menee..ensin sopulit ja perässä lampaat.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #28

"Niinpä, jo yli 10 vuotta jatkunut silittely tulee jatkumaan ja gallupit sen mukaisesti."

Tulostakin on tullut:

Sauli Niinistön kannatuksen pohja on peräisin monen vuosikymmenen ajalta.

https://www.verkkouutiset.fi/talta-nayttaa-poikkeu...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #29

Toisen usko on toisen epäusko.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #29

Luin tuon Verkkouutisten kertomaa Sauli Niinistön saavutuksista ja ei muuta löytynyt kuin osallistuminen moniin vaaleihin. Saavutus kai sekin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #31

? Eihän se juuri muuta käsitellytkään.

Väyrysen vaalitulokset ovatkin sitten toista luokkaa: putosi 2011 eduskunnasta oltuaan ehdolla Uudenmaan vaalipiiristä ja hävisi 2015 Lapin vaalipiirissä keskustan nuorelle Katri Kulmunille, joten suosio ei ole entisellään sielläkään.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen Vastaus kommenttiin #22

Mukien hinta tulee nousemaan todella korkealle, mikäli Väyry pääsee tokalle kiekalle. Entä sitten, jos.....

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #57

"mikäli", "jos"

Toisella kierroksella on Haavisto jos sellainen tulee.

Käyttäjän LeenaLauren kuva
Leena Lauren Vastaus kommenttiin #22

Ikävä kyllä, Paavolla on pakkorako kampanjoida omien tuotteittensa myynnissä, koska hänelle ei tule miljoonat ,eikä sadat tuhannet eurotkaan kuin taivaan lahjana, kuten Niinistölle tulee. Jo rahoituslähtökohdat ovat epätasa arvoiset kaikilla muilla.
Mielestäni on henkilön aliarvioimista kun halveksuu Väykyn rahankeräystä.
Kuinka itse toimisit?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #73

Pitihän Väyrysen tietää että rahaa ei tule niin kuin viime kerralla, jolloin oli keskustan ehdokkaana. En halveksi Väyrysen rahankeräystä, mutta tapansa markkinoida tuotteitaan vaaliväittelyissä herätti yleisesti huomiota jo ensimmäisen vaaliväittelynsä aikana kun istui kirjansa sylissään.

En tiedä oliko, mutta Väyrysenä olisin laittanut ilmoituksen myytävistä tuotteista mm. kannattajakorttien viereen liitteeseen, jonka maksoi Maaseudun Tulevaisuuden väliin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #76

Minäkin voisin ostaa Väyrys-mukin,
hinnasta piittaamatta.

Mutta kun en käytä juuri mukeja,
eikä astioista muutenkaan ole pulaa
ja kaikenlaista krääsää on muutenkin kerääntynyt aivan liikaa.

niin .........

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #77

Väyrynen myy myös kirjojaan.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Olet varmaan nähnty Sokurovin Молох-leffan? Aatun mukaan kirkas lumi ja renvontulet tekvät suomalaisista hulluja...vakavasti puhuen, suomalainenkin haluaa edelleen tsaarin tai kekkosen.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

No mikä, ettei haluaisi? Hoitivat hommansa äijämäisesti kansansa parhaaksi.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Täälläkin toivotaan toista kierrosta. Kyllä toive Saulin yli parinkymmenen prossan kannatuksen pudotus lienee toiveajattelua? Jos äänestys aktiivisuus jää kovin pieneksi (50-60%), niin sillä ei koko äänestäjäikäisten mielipide tule esille?

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

#12: "Kyllä suomi on sotilaallisesti liittoutumaton maa, mutta puolueettmia emme
ole, puolemme, läntisen arvomaailman, valitsimme -94 kansaäänestyksellä"

Semanttista saivartelua! Sveitsi ja Ruotsi esimerkiksi ovat olleet vuosisatoja puolueettomia eikä varmaan kukaan väitä, että ne eivät omaa länsimaista arvomaailmaa. Puolueettomuus on aina tarkoittanut pysymistä sotilaallisten liittoutumien ulkopuolella. Jos EU:sta tehdään sotilasliittoutuma, niin sen jälkeen emme enää ole puolueeton maa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ruotsi on samassa asemassa kuin Suomikin:

Statsvetare: Finns ingen svensk neutralitet

https://www.svd.se/statsvetare-finns-ingen-svensk-...

Edit: Sama terminologia siellä on nykyään, sotilaallisesti liittoutumaton.

Sverige är militärt alliansfritt.

http://www.sakerhetspolitik.se/Forsvar/internation...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

EU muutti puolueettomuuskäsitettä niin Suomen kuin Ruotsinkin kohdalla, sillä EU:lla on myös oma ulkopoliittinen ulottuvuutensa. Suomi on osa EU:ta ja siksi Suomi ei enää, kuten ei Ruotsikaan, ole samalla tavalla puolueeton kuin ennen EU:ta. Me olemme Ruotsin kanssa saman katon alla, kuten kaikki muutkin EU-maat.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Kylmän sodan aikana Ruotsilla oli omat turvallisuusjärjestelynsä Yhdysvaltain ja Naton kanssa, Suomella YYA-sopimus. Puolueettomia maat olivat vain julistuksissa ja puheissa.

Tämänkaltaista puolueettomuutta harva kaipaa, mistä kertovat osin myös Huhtasaaren ja Väyrysen kannatuslukemat.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Johdonmukaisesti Väyry ajelisi suomen ulos EU:sta, jotta voisimme olla puhtoisesti puolueettomia, eikä pelkästään sotilasliittoihin kuulumattomia. Hyvä, tai huono asia, mutta johdonmukainen.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Mitä käsitettä sitten käyttäisitte Sveitsin kohdalla? Se ei tiettävästi ole EU-maa!

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen Vastaus kommenttiin #78
Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tässä tilanteessa on hyvinkin varaa huomauttaa niistä seikoista, joissa Väyrynen on osittain oikeassakin:

1. Kielellisesti: puolueettomuus/liittoutumattomuus

Suomen kielen sanalla "puolueettomuus" ei oikeastaan ole suurissa kielissä vastinetta. "Liittoutumattomuus" ja "sitoutumattomuus" voidaan kääntää useimmille kielille. Niiden synonyyminä käytetään myös sanaa "neutraali" ja tämä koskee myös Suomea ja Ruotsia.

Ruotsin ja Suomen ministereiden käyttämä "sotilasliittoihin kuulumaton" on vähintään yhtä hyvä vastine "neutraalille" kuin "puolueeton".

2. Juridisesti: EU-politiikka/ulkopolitiikka

Perustuslaillisesti Euroopan unioni ei ole ulkomaa. Vuodesta 1995 lähtien on noudatettu Paavo Lipposen linjaa, jonka mukaan pääministeri johtaa EU-suhteita ja presidentti varsinaista ulkopolitiikkaa.

Jotenkin pitää kuitenkin käytännössä hoitaa tilanne, jossa pääminister(e)istä ei ole oikein mihinkään. Voidaan sanoa, että tarttuessaan härkää sarvista Niinistö on Paasikiven–Kekkosen linjalla.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kaipa tässä semantikonvaalitaistelussa pitää vielä erikseen mainita, että EU:lla on myös yhteistä ulkopolitiikkaa, esimerkiksi erilaisia sanktioita moneenkin suuntaan. Olisi aivan järjetöntä ja epäloogista, että Niinistö ei saisi keskustella näistä asioista Mogherinin kanssa.

Enkä usko, että pääministeri on kuullut näistä asioista vasta lehdistöltä, kuten presidentti puolustusministerin rymistelystä.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Schepelin kanssa yhtä mieltä että Niinistön suosio (jos sitä edes oikeasti on) on katteetonta.

Uskon että Väyrysen moitteet Niinistön toimintaa kohtaan mm. euro-asiassa ovat enemmän totta kuin vastaväitteet Väyrystä vastaan.

Seurasin 15 vuoden ajan tiiviisti päivittäin eduskunnan toimintaa (pöytäkirjoista, täysistuntojen lähetyksistä netissä tai tv:ssä, asiakirjoista, seminaareissa, ruokapöytäkeskusteluissa jne). Isoja, vaikeita mutta joidenkuiden mielestä huipputärkeitä asioista (esim. fipo-laki, evm, euro) viedään tarvittaessa läpi keplotellen konstilla millä tahansa. Esim. finanssipolitiikan kurilain (fipo) käsittely asemoitiin tieten tahtoen joulun aluspäivän myöhäiseen iltaan ja yöhön ja silloinen puhemies Pekka Ravi käytti menettelyä jonka ainakin minä koin asiattomaksi.

Perustuslakivaliokunta on moittinut että EU-asioita palastellaan pieniksi palasiksi jotta ne kukin erikseen (esim. evm) voidaan uittaa eduskunnan läpi ilman että kokonaisvaikutukseen joudutaan ottamaan kantaa.

Niinistön menettely oikeuskanslerin valinnassa oli mielestäni epäasiallista, muuta hallintoa loukkaavaa.

On alkanut kiehuttaa myös Niinistön tapa toivottaa uudenvuoden puheessaan jumalan siunausta. Se on vastoin negatiivisen uskonnonvapauden periaatetta ja loukkaa uskonnottomia ynnä muita. Perustuslain valossakaan presidentillä ei ole oikeutta sellaiseen "siunaamiseen".

Niinistö sekaantui Halla-ahon tuomioon (uskonrauhan rikkominen, kiihotus) ja siihen ettei Halla-aho ole julkisesti katunut. Onko Niinistö itse katunut negatiivisen uskonrauhan loukkaustaan? Ei ole. Sellainen henkilö ei sovi presidentiksi.

Simo Pietiläinen

Vayrynen vehkeili vieraan vallan agentin (Vladimirov) kansa ja kirjeessa toivoi Koivostolle vaikeuksia. Jos ei olisi huippupoliitikko istuisi linnassa maanpetoksesta, Kremlin mannekiini. Itsekeskeinen menneisyyden mies.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Niinistön suosio (jos sitä edes oikeasti on) on katteetonta."

- Äänestyksessäpä ei tarvitakaan katetta, vaan kannatusta. On onnellista, ettei äänestäjän tarvitse perustella mielipidettään mitenkään, vaan esimerkiksi minä voin yhdellä ainoalla vaalilipulla ehdottaa Sauli Niinistön ja hänen suloisen perheensä asuttamista Mäntyniemeen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Minä voin yhdellä ainoalla vaalilipulla ehdottaa Sauli Niinistön ja hänen suloisen perheensä asuttamista Mäntyniemeen."

Minä puolestani voin ihan vain kurillani antaa ääneni vaikkapa Haataiselle, vaikka toivonkin Niinistöstä presidenttiä.

Voin antaa ääneni pelkästään siksi että Haatainen pärjäisi paremmin vaikkapa Huhtasaarta vastaan. Kukaan ei valvo eikä kritisoi sitä millä motiiveilla minä ääneni annan.

Siksi olen sitä mieltä että demokraattisessa systeemissä olisi vielä paljon kehitettävää.

Voi kuitenkin olla että päättäjät eivät halua sellaista kehitystä että äänestäjät ottaisivat kantaa itse asioihin. Se olisi kuitenkin parempaa demokratiaa.

Henkilön äänestäminen on vähän sellaista välillistä demokratiaa kun asioista ei päästä päättämään, ainoastaan voidaan valita asioista päättäjät.

Mutta taitaa olla ettei kansa ole kypsää päättämään asioista ja niinpä on turvallisempaa antaa heidän päättää vain päättäjistä.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Edustuksellinen demokratia on pirullinen instrumentti. Kun sille löytyy taitava soittoniekka, niin suunta muuttuu, mutta mihin suuntaan muuttuu? Sinun mielesi suuntaan, vai minun demokratiakäsitykseni suuntaan. Pirun vaikeaa on tämä.

Tavoitteella ei ole niinkään väliä, kunhan matkalla on jätte kiva.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Edustuksellinen demokratia eli lyhyesti demokratia on ainoa tapa yhdstää kansanvalta ja harkinta. Yleisellä ja yhtäläisellä äänioikeudella valitaan päättäjät, joiden päivätyö on ottaa selvää asioista ja päättää niistä.

Kansanäänestys on huuhaata, pirullinen instrumentti. Kuka kutsuisi demokratiaksi sitä, että äänioikeutetut painavat nappia sadoista tärkeistä asioista vuodessa? Eiköhän jokainen tajua, että ainakaan kukaan tuttava ei useimmista lainsäädäntöasioista tiedä perusteitakaan, vaikka omaa ymmärtämättömyyttään ei huomaisikaan.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen Vastaus kommenttiin #64

Olen osittain samaa mieltä kanssasi kansanäänestyksestä. Se on päättäville politiikoille piilopaikka tiukassa tilanteessa, mutta joissakin kansainvälisissä asioissa kumppanimaat haluavat tietää myös koko kansan mielipiteen tietyllä hetkellä.
Silloinkin kansalaisten pitää suorittaa "ajokortti" kyseisen asian tietouden omaamisesta.

Käyttäjän PasiSalmi kuva
Pasi Salmi

Omasta mielestä Saulin olisi pitänyt vetäytyä kilvasta. Mutta himo tekee riippuvaiseksi, oli kyseessä mikstä tahansa sen muodoista. Toisaalta nyt kun tiedämme, että meillä valitaan 70-vuotias pitkän linjan tupakan ketjupolttaja niin todennäköisyys, että hän sairastuu kuolemaan johtamaan keuhkosyöpään (ja joka tapahtuu virkakautena) on hyvin todennäköinen ellei täysin ilmeinen.

Tästäkin todenäköisyydestä huolimatta ja perheen lisäyksestä, Sauli halusi jatkoon.

Käyttäjän PasiSalmi kuva
Pasi Salmi

Siis harkintakyky petti mutta se on yleensä nuorten ihmisten ongelma. Nähtävästi on myös valtaansa kiintyneen vanhenevan miehenkin. 1980-luvulla olisi käytetty termiä vahukset pyrkivät presidentiksi (Väyrynen, Niinistö ja Torvals).

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kuka se valittava ketjupolttaja on, tupakoiko Väyrynen joka väittää voittavansa vaalit, vai joku muu?

IL 2010

Sauli Niinistö: Tämän takia lopetin tupakoinnin

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2010040311412820_u...

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

"... Jälkikäteen lähes jokainen voi myöntää, että Paavo oli 1990-luvulla täysin oikeassa Euron ja EY:n suhteen."

Voidaan arvioida, että tuo "lähes jokaisesta koostuva joukko" on suuruudeltaan Paavoa äänestävien henkilöiden joukko. On mahdollisuuksien rajoissa, että tuo määrä jää alle viidenkymmenen prosentin kaikista äänestäjistä. Tokihan voi ajatella niin, että äänioikeutetut mutta nukkuvat äänestäjät ovat kaikki sitä mieltä, että Paavo oli täysin oikeassa.

Kaikki nuoret, jotka eivät vielä ole ikänsä puolesta äänioikeutettuja saattavat myös olla sitä mieltä, että Paavo oli täysin oikeassa Euron ja EY:n suhteen.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Väyry on siinäkin oikeassa, että EU antoi herra Putinille aiheen lähettää joukkoja Ukrainaan ja lisäksi Krimille, jotta EU oppisi, miten politiikan maailma toimii.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Väyrynen on toki samaa mieltä Putinin kanssa. Ihan kaikki suomalaiset eivät kuitenkaan ole Väyrysen ja Putinin linjoilla Venäjän naapurimaiden suvereniteetin suhteen.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen Vastaus kommenttiin #65

Ei näemmä EU ole oppinut mitään. Nyt himoitaan Serbiaa ja sen änkyräkumppaneita messiin.
Ehkä kannattaisi kysellä herra Putinilta, mikäli itsellä ei ole ymmärrystä. Kyllä tsaari sitten kertoo omalla tavallaan, miten asia hoidetaan kaikkien eduksi.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Kenestä näistä haastajista olisi Suomen Presidentiksi? Mitään uutta Paavolta ei ole tullut ? Elää omassa historiassaan.

Paavo on pressaksi yrittänyt neljä kertaa. Hän vain ei pärjää kenenkään kanssa, koska hän tietää "kaiken"- aika säälittävää.

Poliittisen historian kirjoittajana hänellä on paikkansa - museoon !

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Suomalaisen sisun ilmentymä. Jos sisu on säälittävää, niin siinä joukossa olemme, emmekä muuta voi.

Olen utelias, kenelle olet ohjaamassa ääniä, jotka kirjoituksellasi ehkä poistuvat Väyryn paketista.

Käyttäjän TapioUkkola kuva
Tapio Ukkola

Sauli voisi keskittyä isyyslomaan ja hypitellä jälkikasvua polvellaan. Nuori ja ponteva Laura Huhtasaari tilalle, niin Suomi lähtisi nousuun ja kyräily jäisi vähemmälle. Hän rehellinen ja suora ihminen.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

"Tasavallan Presidentti Niinistö ei mielellään puhu 90- luvusta - koska hän on itse ollut tekemässä päätöksiä, joiden seurauksista kärsivät kymmenet tuhannet entiset yrittäjät ja sadattuhannet kansalaiset Suomessa edelleen vuonna 2017. Mikä hulluinta, myös koko Suomen talous kärsii edelleen 90-luvun vääristä ratkaisuista, sillä luottotappiokupla muhii pankkien taseissa kasvaen 16% korkoa joka vuosi. Menetämme satojen miljoonien verotulot 90-luvun takia vuosittain.

On pakko kysyä, miksi Niinistö ei puhu kotimaassaan näiden ihmisten kärsimyksistä ja siitä, että näille ihmisille on maksettava korvaukset heidän menetyksistään, kuten hän CNN TV -kanavalle kertoi vuonna 2013. Sitä on ilmesti helpompi hurskastella maailmalla, kuin puhua rehellisesti kotimaassaan, mitä oikeasti 90-luvun uhreille tehtiin." http://hilkkamlaikko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2477...

Yllä lainaus Velallisten tuki ry:n varapuheenjohtaja Hilkka Laukon blogista josta selviää Niinistön osallisuus pankkikriisin uhrien kohtelussa. Ulkomailla tämä kaksinaamainen kieroilija myönsi uhrien kaltoinkohtelun, mutta kotimaan lehdissä syyllistää uhreja ja muistuttaa tekopyhästi yrittäjän riskistä vaikka oli hyvin tietoinen että valtio uhrasi tarkoituksellisesti 65.000 yritystä pelastaakseen pankit konkurssilta ja vapauttaakseen pankkiirit vastuusta.

Lisäksi huono ulosanti, mumisee ja pälyilee, esiintyminen väkinäistä ja hapuilevaa, ikäänkuin ei olisi itsekään varma onko hän nyt mies paikallaan.

Ilmari, voi kun minäkin tahtoisin nähdä kakkoskierroksen ja nimenomaan Paavo vastassa. Mä näen jo silmissäni kuinka Niinistö pidättelee kiukkua ja kiemurtelee ja Paavo lataa täyslaidallisia ja rehentelee omahyväisesti.

Mikset äänestä Paavoa? 80-luvulla kun häntä tulkkasin, vannoin etten ikinä äänestäisi Paavoa, ei siksi että olisi ollut huono tai hankala tulkattava, päinvastoin, yksi parhaita koko urallani. Se oli vaan sitä aikaa kun vielä Vihreissä oli toivoa ja eikä vassaritkaan ihan mamselleja vielä silloin olleet - oli mistä valita. Silloin äänestin mun suosikkipolitiikkoa, Claes Anderssonia pressaksi, vaikka väärä puolue olikin. Nyt kun ei ole mitään vaihtoehtoa, tarjonta on mitä surkein, äänestän Paavoa. Äänestäisit nyt edes tylsämielistä Niinistöä vastaan, tuskin Paavoa kuitenkaan valitaan, kunhan pääsee kakkoskierrokselle.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Terve, Elina! Varmasti olet jo matkan varrella huomannut, että tulen äänestämään "tylsämielistä Niinistöä" vastaan ja sinulle voin paljastaa, että ekalla kierroksella ehdokkaani sukunimi alkaa v:llä. Katsotaanpa miten nämä kaksi herraa pärjäävät tulevissa vaalikeskusteluissa. Kotikunnan Merjakin olisi jossain vaiheessa voinut tulla kysymykseen (äänestin mepiksi), mutta hän möhläsi sen verran usein, että jää omasta laskustani pois. Usein tykkään äänestää naista.

Irjan blogin puolella kirjoitin tänä aamuna näin:

http://ilgron11.puheenvuoro.uusisuomi.fi/248901-mi...

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Edellisissä vaaleissa äänestin molemmilla kierroksilla Väyrystä ja niin käy nytkin, jos kaksi kierrosta (in spe) toteutuu. Kahdeksan- ja yhdeksänkymmentäluvuilla inhosin monen muun lailla kokenutta ja minäkeskeisen oloista kehäkettua, mutta ajat muuttuvat ja ihminen voi kypsyä. Edellisissä vaaleissa oivalsin, että hänhän on ainoa, jolla on kokemusta ministerinä viideltä vuosikymmeneltä ja tästä yksi vuosikymmen ulkoministerinä ja käsitykset asioista kohdallaan. En jaa Väyrysen käsitystä paperittomien kohtelusta ja rajalta käännyttämisestä: kansainväliset sopimukset on tehty pidettäviksi ja ilman (kanssa)ihmisyyttä ei ole mitään.

Mitä istuvaan presidenttiin tulee, henkilö kuin myös kollegansa, jonka kanssa ilman lakia asiasta eli laittomasti lopetuttivat itsenäisen keskuspankkimme ja sen liikkeelle laskeman valuutan, eivät missään oloissa saa ääntäni.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ei nyt jaksaisi, mutta jälleen kerran:

Laki Suomen Pankista (214/1998) ja Laki rahalain kumoamisesta (215/1998) säädettiin molemmat 27. maaliskuuta 1998. Molemmista oli päättänyt eduskunta eikä henkilö tai pari.

Eurosta tuli tilivaluuttakin vasta 1.1.1999 ja markka oli Suomen rahayksikkö 1.1.2002 asti.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Kummallakin höppänällä on omat päähänpinttymänsä, jota he toistelevat aikansa kuluksi. Paavolla tuo Euroon siirtymisen harhat ja Trumpilla Obaman syntymäpaikka.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"En jaa Väyrysen käsitystä paperittomien kohtelusta ja rajalta käännyttämisestä: kansainväliset sopimukset on tehty pidettäviksi ja ilman (kanssa)ihmisyyttä ei ole mitään."

Tämä oli kuitenkin hyvä veto siinä mielessä että tällä linjalla Paavo nappaa Huhtasaarelta äänestäjiä, mikä on minun mielestäni hyvä teko.

Minä en jaa Paavon EU ja euronäkemyksiä, mutta Pressalla ei ole niihin asioihin, kuten ei paperittomiin siirtolaisiinkaan mitään määräysvaltaa, joten ne asiat ei paina puntarissa kun teen valintaa.

Väyrynen on varovaisempi ulkopolitiikassa kuin niinistö ja ei ole Naton kannalla ja se on kyllä presidentin toimialaa ja painava asia.

Uskon myös että Paavo olisi varsinkin idän suhteiden hoidossa taitavampi kuin Sauli, joten sekin olisi plussaa Paavolle.

Presidentin tulisi olla mieluimmin kansaa yhdistävä tekijä kuin sitä kahtia repivä, jotta presidentti voisi toimia erilaisissa asioissa. Siitä ominaisuudesta plussat menee Saulille Väyrysen sijasta.

Vanhoja syntejä on sekä Saulilla että Väyrysellä riittävästi, joten siinä mielessä puntit menevät tasan, mutta en muutenkaan laskisi niille paljon painoarvoa.

Alunpitäen olin epävarma siitä pärjääkö Suomi eurossa, kun tämä talouden hoito täällä on liian paljon työmarkkinapolitiikkaa ja tasapainon ylläpito on perinteisesti perustunut rahan arvon laskuun.

Nyt olen kuitenkin sitä mieltä että euroon siirtyminen oli onnistunut liike ja että tämä eurossa oleminen on riittävästi opittu jopa työmarkkinoilla, niin että se onnistuu jatkossa.

Suomen pahin ongelma on velaksi eläminen, mutta sihen eivät ole syyllisiä sen kummemmin kukaan presidenttiehdokkaista. Niinistön valtiovarainministerikaudella asioita sentään hoidettiin jonkinverran mallikkaasti, asiat saatiin silloin kuntoon, tosin Lipposella oli asiassa enemmän ansioita kuin Niinistöllä. Mutta se on parlamettivaalien ongelma, ei siis pressavaalien ongelma.

Mitä istuvaan presidenttiin tulee, henkilö kuin myös kollegansa, jonka kanssa ilman lakia asiasta eli laittomasti lopetuttivat itsenäisen keskuspankkimme ja sen liikkeelle laskeman valuutan, eivät missään oloissa saa ääntäni.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Saulin suosion salaisuus on vuodessa 2006. Silloinhan Halosen merkittävät vastaehdokkaat olivat Vanhanen ja Niinistö. Vuonna 2000 oli jo opittu se, että kokoomuksen naiset äänestävät mieluummin sosialistinaista kuin keskustamiestä. Nyt sosialidemokraattien naiset äänestävät vastavuoroisesti mieluummin ex-kokoomusmiestä kuin keskustamiestä.

Moni keskustalainen olikin silloin sitä mieltä, että Vanhanen on tarpeellisempi pääministerinä kuin presidenttinä, vaikka tuskin kukaan kuitenkaan taktikoi ensimmäisellä kierroksella. Joka tapauksessa ensimmäisen kierroksen jälkeen Vanhanen tavallaan testamenttasi äänensä Niinistölle. Jokunen varmaan maksoi vuoden 2000 potut pottuina mutta aika monet kuitenkin seurasivat vihjettä.

Vaikka Niinistö hävisikin Haloselle, hän samalla kuitenkin sai hyvät asemat 2012 vaaleihin, jossa hänellä ei ollut yhtään todellisia mahdollisuuksia omannutta vastustajaa. Haaviston esteenä oli sukupuolinen suuntautuneisuus ja Väyrysen taas oli onnistunut jo aikoja sitten hankkimaan yli 50% vastustuksen.

Hänestä tuli tavallaan kokoomuslainen, jolla ei ole kokoomuksen painolastia. Siis lähes epäpoliittinen vaihtoehto ja lähes koko kansan presidentti.

En tiedä, onko se reilua, mutta näin vain on. Toinen kierros riippuu aika paljon siitä, haluavatko ihmiset toisen kierroksen, vai haluavatko he mieluummin asian vain äkkiä pois päiväjärjestyksestä.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Täällä kotisohvakatsomossa toivotaan hartaasti Saulin ja Paavon kahdenkeskistä sanallista mittelöä TV-ruutuun. Ei niinkään tiedon takia, vaan sanansäilällä kamppailtavan mukaansa tempaisevan tunnelman takia? Paavo on jo antanut näyttöä taistelukunnostaan ja "miekkansa" terävyydestä.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Sauli Niinistö suosion perusta?

Lienee niin että se alkoi varsinaisesti Tsunamista, kun hän kiipesi puuhun vai oliko se lyhtypylväs, molemmissa tapauksissa asiasta voisi veistää... Sitä uutisoitiin valtavasti ja Niinistö sai vastaavasti mediahuomiota. Jostain syystä se että Niinistö selvisi näin ymmärrettiin että hän on viisas mies. Jokaine. kai siellä yritti kiivetä minne vain pääsi.

Sitten tuli tuo avioliitto nuoren ja kauniin Jenni Haukion kanssa. Tällainenhan takaa kansansuosiota. Viitaan vain esim. Elisabethin ja Viktorian suosioihin. Ja varsin naisten keskuudessa. Nyt on sitten tulossa vaalivauva. Ei ole kauka haettua että molemmat tapahtumat on ajoitettu juuri vaaleja ajatellen. Saattaa kai käydä niin että vauva tulee varastamaan lähes kaiken kiinnostuksen, ainakin naisten, juuri vaalipäivänä?

Mitä poliittiseen toimintaan tulee niin Niinistön suosio perustunee paljolti siihen että hän ei ole tehnyt mitään presidenttikaudellaan. Muuta kuin petannut näitä vaaleja.
Meillä on Suomessa niin paljon päin seiniä että presidentti jos on arvojohtaja joksi Niinistö väittää itseään, olkisi voinut arvovallallaan puuttua. Otetaan nyt vaikka viimeinen esimerkki. Hänen olisi pitänyt jo syytevaiheessa sanoa kova sana Nissisen tapauksessa. Hänen olisi pitänyt sanoa että on täysin kestämätöntä että valtakunnan ylintä syyttäjäviranomaista edes epäillään rikoksista joihin tämä aivan ilmeisesti oli syyllistynyt. Tällaisen kannanoton jälkeen Nissisen olisi ollut pakko erota. Nyt meillä on oikeudessa toistuvista rikoksista viranhoidossaan tuomittu syyttäjä. Ja samaan aikaan meillä tuomitaan ihmisiä mitättömistä, täysin tulkinnanvaraisista sanomisista jotka itse asiassa ovat vain totuuksia joita ei saa sanoa. Tässä olisi ollut tasavallan presidentille työsarkaa, puuttua arvovallallaan oiekuslaitokseen ja tietenkin kaikkeen muuhun hyvä-veliverkostointiin, jos olis halunnut.

Niinistö on kuitenkin valinnut myötäilijän tien, tien jolla hän kaikin tavoin pyrkii siihen että ei sano mitään kantaa ottavaa muusta kuin Venäjästä.
Hän on jo tehnyt Venäjälle täysin selväksi että Suomi on potentiaalinen vihollinen jos kriisi syntyy tällä alueella.
Meillä vain ollaan eletty rauhassa niin kauan että emme enää muista kuinka politiikka ja ihmiset toimivat. Ei Vladimir Putin tai kuka Venäjällä onkaan johdossa, tule sanomaan suomalaisille että hei, me tykätään että te olette vihollisamme. Ei se niin mene. Jokainen omasta turvallisuudestaan huolehtiva kerää tietoa ympäristöstään, tekee siitä omat johtopäätöksensä ja toimii sen mukaan eikä missään tapauksessa kerro sitä mahdollisille potentiaalisille vihollisilleen. Päin vastoin yrittää esittä kuin ei tietäisi mitään.
Tyhminbtä kaikesta oli aamulla kun meidän asiantuntijat keskusteliuvat radiossa maamiinoista. Sopimus ilmeisesti salliin tietyssä tapauksessa maamiinojen käytön. Suomi kuulemma neuvottelee sopimusmaidne kanssa siitä voisiko se käyttää tietyn tyyppisiä miinoja tietyssä tilanteessa. Siis kerrotaan avoimesti koko maailmalle mitä meillä on ja ei ole.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Asenteet on syvältä. He, jotka syvimmin vastustavat Väyrystä, eivät lainkaan perustele kantojaan, vaan puhaltavat nopeasti ajatusmyrkkynsä lauteille.

Paavo Väyrystä mollataan, vähätellään, keljuillaan ja lähes elävältä haudataan.

Monet unohtavat, että Niinistö on vain kaksi vuotta Väyrystä nuorempi. Ikä ei ole muutoinkaan haitaksi, mutta Väyrysen kohdalla pitkä valtiomieskokemus näyttää olevan.

Nythän molemmat 'veljekset' ovat puolueiden ulkopuolisia, oman kannatusryhmänsä edustajia. Eli, sillä tavoin samalla viivalla.

Näkemykset Natosta, EU:sta, eurosta ja turvapaikanhakijoista eroavat.

Toisella on 1,5 milj. tukirahaa kampanjointiin, toisella itse otettua lainaa.

Tässä kohtaa on hyvä tunnistaa, että rahoittajatahoilla on omat verkot vesillä. Miksi muutoin noin suurilla summilla tuettaisiin presidentin uudelleenvalintaa, jos toisin olisi.

Mitä he pelkäävät? Mitä he ovat saamassa?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset