Elämä jatkuu

Seuraavat presidentinvaalit: 18.3.2018

  • Jos hallitus ei pysty mihinkään, niin lähtisi edes.
    Jos hallitus ei pysty mihinkään, niin lähtisi edes.
  • Minä - ehdokas "kaikkia vastaan".
    Minä - ehdokas "kaikkia vastaan".

Kävin eilen Kostamuksen parturissa ja, kuten aina ennenkin, juttelimme yhtä sun toista tämän 1980-luvun alussa Kamtšatkan niemimaalta tulleen naisen kanssa. Hän onnitteli Niinistön valinnasta ja oli yllättävän hyvin perillä äänisaaliin suuruudesta. Kun ruvettiin puhumaan Venäjän tulevista presidentinvaaleista ja Putinin vastaehdokkaista, hän totesi ykskantaan: Pavel Grudinin on "varas" ja Ksenia Sobštak on "ilotyttö". Ei jäänyt epäselväksi ketä hän äänestää.

Nyt kun kotimaan hieman tylsähköt presidentinvaalit ovat jo takana, voidaan ryhtyä keskittymään itänaapurimme vastaaviin. Vai onko niistä tulossa tylsät? Tiedossa on, että Kremlin tavoitteena on 70/70, tarkoittaen Putiniille 70 %:n kannatus, 70:n äänestysprosentilla. Vastaavat luvut olivat meillä siis 62,7/69,9.

Tähän asti kaikki meni "pääkonttorin" tarkan strategian mukaisesti. Marraskuussa räväkkä Aleksei Navalnyi suljettiin pois ehdokkaiden joukosta (ja viime lauantaina mies joutui taas arrestiin). Pieni pelko on siinä, että Navalnyin julistama laaja vaaliboikotti jollain tavalla heikentää jo muutenkin laimeata äänestysintoa.

Viime joulukuun lopulla (23.12.2017) tapahtui kuitenkin pieni yllätys. Venäjän kommunistinen puolue nimitti ehdokkaaksi Pavel Grudinin:in, pitkäaikaisen puheenjohtajansa sijasta (Gennadi Zhuganov, 73 v). Kuka tämä uusi mies on ja mikä on hänen ohjemansa?

Pavel Grudinin syntyi vuonna 1960 Moskovassa ja opiskeli siellä mekaniikan insinööriksi maataloustekniikan yliopistossa. Vuodesta 1995 Grudinin on toiminut Moskovan liepeillä sijaisevan Lenin-sovhoosin toimitusjohtajana. Perinteisestä nimestään huolimatta kyse on agrofirma ja osakeyhtiö, joka on yksi suurimmista hedelmien ja kasvisten tuottajista Moskovan tarpeisiin sekä Venäjän suurin mansikoiden tuottaja. Lisäksi tämä yli 4000 hehtaarin tila tuottaa lihaa ja maitoa. Liikevaihto on koko ajan noussut, etenkin elintarvikkeiden tuontikiellon seurauksena, ja on nyt noin 35 miljoonaa euroa vuositasolla. Zhuganov ja kommunistit ovat jo pitkään olleet ihastuneita tästä mallitilasta, joka heidän mielestään on keidas kovan kapitalismin keskellä (ks VIDEO vuodelta 2013: "Совхоз им. Ленина - уголок социализма посреди криминальной России"/Leninsovhoosi - sosialismin nurkka rikollisen Venäjän keskellä). Grudinin:in tila maksaa paremmat palkat, vuokraa asuntoja edullisesti ja huolehtii seudun lasten ja eläkeläisten päivähoidosta. Vaikka Grudinin oli vuoteen 2011 asti Putinin "Yhtenäinen Venäjä"-puolueen jäsen, niin nyt mies puhuu kuin aito kommunisti. Samalla hän käyttää taitavasti Navalnyin kovia väitteitä omaksi hyväksi: "Erosin Yhtenäinen Venäjä-puolueesta ennen kuin siitä tuli huijareiden ja varkaiden puolue!". 

Grudininin poliittinen perusajatus on köyhyyden vastainen taistelu. Omassa manifestissaan Grudinin esittää presidentin kausien rajoittamista perustuslailla kahteen ja talousjärjestelmän lännestä riippuvuuden vähentämistä (investointeihin ei enää "spekulaatiorahaa" lännestä). Hän haluaa, että 10 % valtionbudjetista ohjataan maaseudun ja maatalouden kehittämiseen. Suuryritysten ja raaka-aineiden ottaminen takaisin valtion haltuun kuuluu hänen tavoitteisiinsa. Grudininin mielestä Venäjän pitäisi lähteä Maailman kauppajärjestöstä (WTO), johon Venäjä vihdoin liittyi vuonna 2012. Hänen mielestään Venäjällä pitäisi luopua arvonlisäverosta, joka muodostaa kolmanneksen valtion verotuloista ja on veroista suurituottoisin. Näin elintarvikkeiden hinnat laskisivat eläkeläisten kannalta siedettävälle tasolle. Grudinin on erityisen vihainen oligarkeille ja sanoi:  "Нельзя быть богатым в бедной стране" ("Köyhässä maassa ei saa olla rikas!"). Tämän perusteella voidaan olettaa, että hän saa ainakin 15 % äänistä, joka on KPRF-puolueen perinteinen osuus äänestäjistä. Hän kertoo kannattavansa "saksalaista, sosiaalista markkinataloutta"..

Systeemioppositio

Kreml on taitava ohjaamaan yleistä mielipidettä, erityisesti television avulla. Monille onkin ollut hämmästyttävää, miten nopeasti Grudinin pääsi osallistumaan televisiokeskusteluihin ja jopa suoriin lähetyksiin. Siellä hänen selkokielensä vaikutti sen verran hyvin, että tuoreet mielipidetutkimukset ennustivat jo nyt yli 8 % kannatuksen tälle tähän asti täysin tuntemattomalle tulokkaalle. Pavel Grudinin rohkeni myös arvostella Putinia julkisesti, jolloin melko nopeasti käynnistyi sikäläisen median säätömekanismi. Yhtäkkiä Grudininista ilmestyi epäedullisimpia uutisia. Kun hän arvosteli uusrikkaiden rahan vientiä maasta, kävikin ilmi, että hän itse omisti viisi pankkitiliä Itävallassa. Samalla paljastui, että hän omistaa peräti 43 % suurtilan osakkeista ja että hän tienasi viimeisten kuuden vuoden aikana yhteensä 2,3 miljoonaa euroa. Tuon jälkeen Grudinin ilmoitti julkisesti, että kyseiset itävaltalaiset pankkitilit on suljettu ja että niitä käytettiin ainoastaan perheen hiihtolomien takia. Kun somessa ja Komsomolskaja Pravda-lehdessä arvosteltiin hänen tammikuun hiihtolomansa, mies vastasi, että he käyvät vain ihan tavallisissa hiihtokeskuksissa ("St.Moritz:issa en ole koskaan käynyt"). Tuollaisen mielipidemuokkauksen teho kävi minulle eilen selväksi, kun parturi sanoi miehen olevan varas..Säätömekanismi toimii hienosti.

Kuitenkin Kremlin taholta niin Pavel Grudinin kuin Ksenia Sobštak ("Olen kaikkia vastaan") ovat hyödyllisiä ehdokkaita, koska heidän kauttaan yleinen tyytymättömyys saadaan ohjatusti hallintaan. Siksi puhutaan Venäjällä systeemioppositiosta, joka sinänsä on ovela keskintö. Ksenia Sobštak (Putinin perheystävä ja Pietarin kuuluisan Anatoli Sobštakin tytär) ansaitsisi erillisen blogin. Hänen bravourinsa oli siinä, että rohkeni suoraan sanoa, ettei Krim kuulu Venäjälle ja että Kreml rikkoi kansainvälisiä sopimuksia sen valloituksen yhteydessä. Ehkä sellainenkin blogi joskus tulee. Joka tapauksessa omalla tavallaan tylsät/kiinnostavat presidentinvaalit ovat tulossa itänaapuriimme.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Asiakkaan matka parturiin oli kaiketi 100 km:n luokkaa; matkana Ilmarille ehkä pitkä, ehkä ei. Mutta parturiyrittäjän muuttomatka länteen Venäjän alueella 80-luvun alussa oli ollut todella pitkä; 8.000 km:n hujakkeilla.

Mikä voima pitää 17 miljoonan neliökilometrin Venäjää yhtenäisenä? Ei ainakaan se poliittinen ideologia, jota valtapuolue Единая Россия, Jedinaja Rossija, Yhtenäinen Venäjä ainakin nimellisesti edustaa.

Maaliskuun vaaleihin Putin on menossa sitoutumattomana ehdokkaana, mikä seikka viimeistään tekee Venäjän vaaleista sata kertaa enemmän "henkilövaalin" verrattuna Niinistön Suomessa pari päivää sitten käytyyn ns. henkilövaaliin.

Niin, mikä pitää vallan tukevasti Kremlin nykyisen johdon käsissä?

Lyhyt arvio: yhteiskuntaa jäytävä sisäinen pelko. Se pitää vallan Putinin ja hänen taustakoneistonsa käsissä. Pelkoon sekoitetaan TV:n välityksellä aivopesun tasoista henkilökulttia, joka ulotetaan joka savuun Vienan korpia ja Kamtsatkan niemimaata myöten. Niin ja unohtamatta blogistin esille ottamaa systeemitason taktista peliä, jolla opposition toimintaa säädellään ja pidetään tarkoin aisoissa. Tarvittaessa ei kaihdeta äärimmäisiäkään keinoja.

Hodorkovski, Nemtsov, Navalnyi. Ensimmäinen maanpaossa, toinen kuollut ja kolmas vähän väliä arestissa ja vaalioikeutensa menettänyt. Kas siinä vapaiden vaalien perinnettä Venäjän ihannevaltion malliin.

Ex oriente terror et horror! Aargh!! :)) Niin mutta eihän meitä mikään uhkaa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Matkaa oli vähemmän, ainoastaan 63 km. Jätin tuosta muuten Žirin pois (Vladimir Žirinovski), koska hän on jokaisten vaalien vakiokalusto. Yleinen arvio hänestä, minkä minä olen saanut kuulla, on pelle (клоун). Silti hän saa jokainen kerta yllättävän paljon ääniä. Hyvä puhuja, silloin harvoin kun hän hallitsee hermonsa.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Žirinovski on kaiketi harmiton putinisti, joten oppositiomiehestä ei vanha Suomi-syöjä Zirikään käy. Miehen tausta on mielenkiintoisella tavalla juutalainen.

Wikipedian mukaan hänen isänsä oli Volf Eidelstein, huonekalutehtailija ja paikallisen juutalaisyhteisön johtaja. Hänen äitinsä oli Aleksandra Makarova. Muutaman kuukauden kuluttua Vladimirin syntymästä Volf Eidelstein meni Varsovaan ja emigroitui sieltä Israeliin, missä hän kuoli 1983 liikenneonnettomuudessa.

Žirinovski käytti vuoteen 1964 asti isänsä sukunimeä. Aiemmin hän kielsi juutalaisen taustansa, joskus taas syntyperästään kysyttäessä hän on sanonut olevansa äitinsä puolelta venäläinen ja isänsä puolelta juristi ("juristi" voi tarkoittaa juutalaista, koska se on ollut melko yleinen ammatti juutalaisten keskuudessa). Sittemmin hän on myöntänyt asian ja käynyt isänsä haudalla Israelissa.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Kielialue on yksi joka yhdistää kansaa ehkä vahvimpana ja samalla eristää muista.
Samaa löytyy Suomen historiasta.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Katselin tuossa muutamia Grudininin tuoreita juutuubeja. Aika kovaa kritiikkiä hän kyllä latelee niin Medvedevin kuin Putinin suuntaan.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Tämä selvitys Pavel Grudinin taustasta oli mielenkiintoinen kun lehdissä on ollut hänestä lyhyitä mainintoja.

Kommunismi ei Venäjällä ole läheskään kuollut niin vaalit näyttävät paljonko uudella miehellä on voimaa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Ristiriitainen hahmo: tuossa aloituksen videossa hän kehuu KPRF-puolueen kommunistiedustajille, että hänen johtamallaan suurtilalla käytetään "englantilaista tekniikkaa" (vaikka on kovasti länsimäistä rahoitusta ja WTO:ta vastaan). Kohdassa 1:52 min hän sanoo: "Meillä on englantilaista tekniikkaa ja kun hollantilaiset tulivat tänne neuvomaan me sanoimme heille, ettei meillä ole mitään oppimista; voisimme yhtä hyvin opettaa teitä"..

Varallisuuden perusteella voidaan todeta, että hän on punainen kapitalisti tai kapitalistinen kommunisti. Veikkaan joka tapauksessa hänelle toista sijaa, mutta voi olla, että epävirallinen äänestysprosentti jäänee alhaiseksi. Virallinen erikseen.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Venäjän kannalta oleellista on, että presidentinvaali saadaan vietyä läpi rauhallisesti ja noudattaen ainakin muodollisesti demokraattista järjestystä. Levottomuuksilta halutaan välttyä hinnalla millä hyvänsä. Tavoite on myös Venäjän naapurien turvallisuusintressien mukainen.

On siis ymmärrettävää, että Venäjän valtiojohto päättäväisesti turvaa järjestyksen ja hillitsee oppositiovoimien liikehdintää. Levottomuudet eivät ole kenenkään etu. Putin on ollut vallassa jo 18 vuotta; vuosituhannen vaihteesta lähtien. Kuinka kauan Putin vielä jaksaa johtaa maataan?

Vertailun vuoksi, Saksan Merkelissä on havaittavissa väsymyksen merkkejä, vaikka hän on kaksi vuotta Putinia nuorempi ja ollut liittokanslerina 'vasta' 12 vuotta. Vallanvaihdon mahdollisuus kivistää jo pahasti Saksan poliittista tilannetta. Varsinainen jännitysnäytelmä odottaa silloin, kun Venäjällä vallanvaihto tulee ajankohtaiseksi. Toivottavasti se järjestyy kivuttomasti.

Onneksi toistaiseksi voimme Suomessa iloita Venäjän kohtuullisen vakaista oloista.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Itse asiassa Venäjän talouskasvu on Goldman-Sachsin mukaan nousemassa 3 %:iin ja brent-öljyn hinta meni juuri 70 dollarin yläpuolelle. Suhteet USA:han ovat kuitenkin jäässä omien ja muidenkin virheiden takia.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

"Kun Venäjän taloutta ja sen kehitystä arvioi, kuva muuttuu sen mukaisesti, katsooko kauas vai lähelle." https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-200000549402...

Hesarin pääkirjoitus 18.12.2017 käsitteli Venäjän talousnäkymiä. HS toteaa, että "Venäjän taloudessa havaitsee pitkästä aikaa terveitä elonmerk­kejä: ruplan arvo toipuu, bruttokansantuote kasvaa ja inflaatio on hitaampaa kuin kertaakaan Neuvostoliiton kaatumisen jälkeen."

Näkymät todellakin ovat lyhyellä tähtäimellä lupaavat. Ansio siitä kuulunee pääosin maailmantalouden yleiselle elpymiselle. Suurimmat riskit ovat silti ennallaan: Venäjän talous on täysin riippuvainen energian myynnistä ja siitä saatavista tuloista.

HS päättää arvionsa vähemmän optimistisin sanakääntein: "Pienenevän työpanoksen, alikehittyneen tuottavuuden, valtiojohtoisuuden ja pettävien lupausten summa on, että kasvu hiipuu pitkällä aikavälillä. Kiskoja ei ole käännetty, juna jatkaa matkaansa kohti vaikeuksia. Matkavauhti vain välillä vaihtelee."

Toivokaamme vilpittömästi menestystä ja kestävää rauhaa suuren naapurimaamme kansalaisille.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Markku: "Toivokaamme vilpittömästi menestystä ja kestävää rauhaa suuren naapurimaamme kansalaisille".

Tohon on toiveeseen helppoa yhtyä; ovat kärsineet jo aivan riittävästi omista möhläyksistä (sekä tietysti Hitlerin emämunauksesta).

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset