Elämä jatkuu

Petteri Orpo, annapa tukesi Wopke Hoekstralle

Eurooppa-neuvosto pohtii tämän viikon aikana EU:n tulevaa budjettia, siis pitkällä aikaperspektiivillä ja Brexitin jälkeen.

Hollannin uusi valtiovarainministeri, friisiläinen Wopke Hoekstra aikoo pitää tiukkaa linjaa: "Een kleinere EU, betekent een kleinere EU-begroting" ("pienempi EU tarkoittaa pienempää EU-budjettia")!

Lähes 2-metrinen Wopke Hoekstra (CDA) on Hollannin uuden hallituksen tähtiministeri ja jo nyt varsin arvostettu. Hän on hollantilaisen politiikan nouseva lahjakkuus, Thierry Baudetin ohella. Toivottavasti hän saa tällä viikolla tukea meidän teflon-ministeriltämme, Petteri Orpolta. Pelkoa kuitenkin on, että Suomen hallitus kuuntelee tässäkin liikaa Merkeliä ja Macronia (joista viimemainittu aivan erityisesti on mieltynyt siihen, että "muut maksavat"...).

Siis, Petteri, anna täysi tuki Wopkelle! Fiksu idea: pienempi EU = pienempi budjetti.

LÄHDE (Elsevier-viikkolehti)

LÄHDE (Süddeutsche Zeitung)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Yksinkertainen järki sanoo, jotta hallintoa voisi vähentää...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel
Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Se vaikutus budjettiin olisi pieni, mutta symboliarvo suuri. Se kun osoittaisi, että kaikista pahimmista tolkuttomuuksista voidaan sittenkin joskus luopua.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

EU-komissio haluaa, että koko budjetti pysyisi samansuuruisena brexit-aukosta huolimatta. Kyseinen brittivajaus rahoitettaisiin siten, että jäljellä jääneet jäsenvaltiot maksaisivat siitä puolet (= jäsenmaksut nousevat) ja toinen puoli rahoitettaisiin "säästöillä"...

Hollanti on siis selkeästi vastaan; entäs Suomi?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Joo ja tuo yhtä suurena budjetin pitäminen on itä- ja keski-euroopan jäsenvaltioiden vaatimus. He kun ovat nettosaajamaita, niin totta kai heille käy vallan mainiosti pitää budjetin koko samana. Näin heille voidaan edelleen maksaa suurempia tukia erinäisiin kohteisiin.

"Eastern European member countries are in the crosshairs because they have sucked up billions of euros in investment as part of cohesion policies meant to help weaker economies. Cohesion programs worth €351.8 billion accounted for nearly a third of the EU’s budget for 2014-2020.

The future of such funding is up for discussion as part of the big debate around the EU’s next long-term budget, the Multiannual Financial Framework, which will run from 2021 to 2027."
https://www.politico.eu/article/europe-cohesion-fu...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Wisegrad-maita on helppoa ymmärtää: he laittavat infransa kuntoon, niin kauan kun "hölmöt" maksavat siitä. Sen jälkeen hypätään kyydistä pois, etenkin silloin jos/kun syntyy integraatiotason kova (ja "hyvä") sisäpiiri, kuten Merkel ja Macron näyttävät haluavan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Hollanti on siis selkeästi vastaan; entäs Suomi?"

Ei taida Sipilä tai Orpo antaa kuin kryptisiä vastauksia jos edes ottavat kantaa, odottavat mitä mieltä Merkel on. Yhteisvastuun lisäämiseen Orpo on ollut vastaan ja puolesta.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Ei siitä ole kahta sanaa: kyllä Suomi maksaa. Orpo on sanonut, että maksuosuutta voidaan kasvattaakin. Sipilä tulee sanomaan samoin ja siniset ovat enintään hiljaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Onneksi Suomen poliitikot eivät ole EU:ssa päättämässä. Muissa EU maissa demokratia vielä toimii, Suomessa se on vain muisto ajasta ennen Koivistoa ja Lipposta.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Eipä ole englannin tai saksan kielellä vielä paljoa löydettävissä tietoa tuosta pitkä-Wopkesta. Saattaa olla tulevaisuuden lupauksia; eihän pituudesta haittaakaan ole.

Päinvastoin ainakin maaseudulla tunnettiin ennen vanhaan viisaus, jonka mukaan pituudesta on hyötyä ainakin pärekaton teossa. Siis ainakin. :)

https://www.gettyimages.fi/detail/news-photo/dutch...

Luxemburgin Junckkeri joutuu katsomaan pitkää Wopkea niin sanotusti ylöspäin.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Markku kirjoitti: "Eipä ole englannin tai saksan kielellä vielä paljoa löydettävissä tietoa tuosta pitkä-Wopkesta". Ainakin tämä löytyi:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Wopke_Hoekstra

Hän on siis kristillisdemokraatti, Merkelin tavoin. Veikataan vahvasti tulevaksi pääministeriksi, kumiselkärankaisen Mark Rutten jälkeen.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kirjoitin tuossa aloituksessani jo "Teflon-Orposta", johon hallitusvastuu ei millään tunnu vaikuttavan, ainakaan negatiivisesti (on kuulemma suomalaisten suosituin pääministerikandidaatti..Li Anderson on toisella sijalla).

Katselin tv1:n eilisiltaiset pääuutiset ja oli vaikeata pysyä nauramatta. Vakavana aiheena oli hallituksen työllisyystavoite, joka on siis 72 % vuodelle 2019. Uutisessa niin Vesa Vihriälä (elinkeinoelämän tutkimuslaitos) kuin Merja Kauhanen (palkansaajien tutkimuslaitos) totesivat, että nykyinen työllisyyskehitys (70,9 %) kertoo siitä, että hallituksen tavoite voidaan hyvinkin saavuttaa.

Mutta sitten tulikin toimittajan tärkein kysymys (johon sai vastata ainoastaan Merja Kauhanen): "Mutta kuinka paljon tästä on hallituksen toimien ansiota?".

Merja vastasi, että työllisyyden kasvu johtuu maailman talouskasvusta (kohdassa 2:55 min). Tietysti, olisihan sen katsojankin pitänyt arvata.

https://areena.yle.fi/1-4234791

Nyt, kun jo reilun kahden vuoden aikana pääministerimme Juha Sipilä tuntuu olevan syyllinen mihin vaan, niin olipa virkistävä kuulla, että kerrankin mies ei ole syyllinen!

Kuten todettu: hallitusvastuun rasitukset eivät kohdistu Petteri Orpoon millään tavoin. Kiinnostava ilmiö. Juuri nyt toivon, että tämä "kaikkien kaverimme" tutustuu Brysselissä Wopke Hoekstran ajatusmaailmaan. Hollannilla ja Suomella voisi olla yhteinen intressi.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Alkuviikolla Orpo siis kävi kertomassa Suomen tavoitteista, jolloin kävi ilmi, että Suomi ei enää kuulu "tiukan linjan maihin" (= Hollanti, Itävalta, Ruotsi ja Tanska).

Nyt, tänään, Juha Sipilä jatkaa siitä ja pahalta näyttää (kiltti Suomi peesaa Saksaa ja Ranskaa). Suomi haluaa yhtä paljon tukea kuin ennenkin ja suostuu ilmeisesti EU-maksujensa korotukseen (Sarvamaan ja Orpon pohjustustyön jälkeen).

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset