Elämä jatkuu

Kuoleminen on helppoa; jokainen osaa sen

Nyt kun kuulimme uutisen ihkauudesta ammatista, kuoleman taidon valmentajasta, lienee paikallaan muistuttaa mitä kuolemansairas filosofi René Gude (1957-2015) ajatteli tästä ikuisuusaiheesta, hieman ennen kuolemaansa:

"Kuoleminen on helppoa - jokainen osaa sen"

"Elämme nykyään pidempään, mutta yhä useammin kuolemme myös pidempään".

Lisää hänestä tässä linkissä

sekä Marco Beaslyn komea "Bisogna morire" (kuolla täytyy) : Stefano Landi:n (1587-1639) "Passacaglia della vita"

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Onhan näitä ''Kuolemanenkeleitä'' ollut koko maailmansivu.

He ovat avustaneet miljoonien lähtöä ennen aikojaan.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Näitä valmentajatarjokkaita putkahtelee milloin millekin alalle. En kyllä paljon luottaisi sellaiseen valmentajaan, jolla ei ole näyttöä omasta osaamisesta.

Käyttäjän VinKuukka kuva
Väinö Kuukka

Vaikea on löytää stoalaisuutta parantumattomasti sairaiden nuorten ja lasten kohdalla, kun kaikki tuntuu jäävän niin kesken, mutta ollakseen aikuinen pitää joka tapauksessa ensin hyväksyä kuolema, sitten elämä, sitten itsensä ja vielä muutkin. Ja tässä järjestyksessä.

Seneca lohdutti Luciliusta kirjeessään näin:

"Sinun ei ole lupa kantaa ulos enempää kun toit sisään - tai paremminkin, sinun on jätettävä suuri osa siitäkin, mitä toit elämään: sinulta riisutaan viimeinenkin ympärilläsi oleva verho - iho; sinulta riisutaan liha ja koko ruumiisi läpi virtaava ja juokseva veri; sinulta riisutaan luut ja jänteet - vetelien ja katoavien elintesi tuet. Se päivä, jota kammoat, on ikuisuutesi syntymäpäivä. Laske taakkasi syrjään: miksi viivyttelet aivan kuin et jo aiemminkin olisi poistunut asumuksestasi hylättyäsi sen ruumiin, jossa piileskelit? Tarraudut kiinni, panet vastaan: silloinkin sinut ajoi ulos äitisi suuri ponnistus. Vaikeroit, parut ja juuri tämä parkuminen on syntyvälle tyypillistä - mutta silloin se täytyi antaa anteeksi: saavuit sivistymättömänä ja mitään tietämättömänä. - - nykyään sinulle ei ole uutta tulla erotetuksi siitä, minkä osa aiemmin olit; luovu tyynin mielin nyt jo turhista jäsenistäsi ja jätä kauan asumasi ruumiisi."

Lucius Annaeus Seneca: Kirjeet Luciliukselle (latinasta suomentanut Antti T. Oikarinen.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Elisa Morgan, kuolemantaidon valmentaja: – Emme voi tietää, mitä meille tapahtuu kuoleman jälkeen, mutta voimme toivoa lohtua ja lepoa. Toivoa ei voi kukaan kieltää."

Kello tikittää jokaiselle - kuolema lähestyy hetki hetkeltä. Blogisti otsikoi: "kuoleminen on helppoa; jokainen osaa sen". Ehkä on hyvä tarkentaa, että fysiologiselta kannalta kuolema ei ole taitolaji. Aniharvat sitä mitenkään opettelevat tai harjoittelevat. Homma on niin sanotusti kerrasta poikki.

Vaikeuskertoimet tulevat vastaan kuoleman kohtaamisessa mentaalipuolelta.

E.Morganin kysymys "mitä kuoleman jälkeen?" on useimmille se suurin peikko.

Juha Hämäläinen

Suurin kauhukuva itselleni olisi, että eläisimme ikuisesti kuten olemme tottuneet. Samat työt, samat naamataulut, samat ajoreitit, samat lomakohteet, samat ruoat ja samat reality-ohjelmat sekä uutiset - ikuisesti.

Se olisi helvetti.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

#10.
Eräänlainen kauhukuva tuokin olisi, epäilemättä; samat, samat, samat jne jne.

Silti äärimmäisen lempeä ja viihtyisä se kuitenkin olisi todellisen helvetin rinnalla.
En ole perehtynyt Dante Alighierin teokseen Jumalainen näytelmä, mutta tiedän siinä olevan hyvinkin tarkkoja helvettikuvauksia, tottakai fiktiivisiä. https://fi.wikipedia.org/wiki/Jumalainen_n%C3%A4yt...

Raamatun sanomassa helvetti ei ole keskipisteessä, mutta ei sitä kaihdeta mainita: "Parempi on sinulle, että silmäpuolena menet sisälle Jumalan valtakuntaan, kuin että sinut, molemmat silmät tallella, heitetään helvettiin, jossa heidän matonsa ei kuole eikä tuli sammu."

Helvetti merkitsee Raamatussa iankaikkista eroa Jumalasta ja Hänen hyvyytensä vaikutuspiiristä.
Ken jumalatonna kuolee, se helvetin näkee ja sen nahoissaan kokee.
Vaan jotka uskossa Herraan Jeesukseen kuolevat, he taivaan näkevät.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #14

Raamatun kirjoittaja on näin hyväksi nähnyt kirjoittaa. Ei se silti merkitse yhtään sen enempää kuin minkään muunkaan kirjoittajan näkemys.

En usko, että on vain yksi uskonto, joka johtaa oikeaan päämäärään. Kaikki johtavat, yhteen ja samaan. Raamatun lauseiden toistelusta ei keskustelussa ole merkittävää hyötyä.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #16

Keskustelusta tuskin on merkittävää hyötyä ainakaan, jos mielipiteitä leimaa tyhjä nihilismi: 'Mikkään ei oo mittään'. Tyhjistä kaivoista ei vettä ammenneta. Yhtä vähän on apua tyhjän naurajista tai 'tieteen' kanssa näprääjistä.

Niemeläisen sinänsä yleinen näkemys on hellyttävä: "En usko, että on vain yksi uskonto, joka johtaa oikeaan päämäärään. Kaikki johtavat, yhteen ja samaan."

Yksikään uskonto ei johda oikeaan päämäärään, ei yksikään. Iankaikkiseen lepoon ja rauhaan Jumalan tykönä johtaa vain yksi (1) tie: Jeesus Kristus, Hän on tie ja totuus ja elämä. Uskon kautta me pelastumme.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #20

On toinenkin tie: Profeetta Muhammed johon uskomalla pääsee rauhaan Jumalan (Allahin) tykönä, kolmas tie on Buddhan kautta. Samaa tiehen pääsee kiinni jokaisesta uskonnosta ja jokainen ihminen on paikkansa ansainnut.

Mikä tahansa usko ja siitä syntynyt uskonto on vain yksi näkemys ihan samasta ilmentymästä. Et sinä oikeasti tarvitse Jeesusta, mutta ihan kiva, että sinulla on tuo usko. Ei sitä pois tarvitse antaa. Olisi kuitenkin kiva, jollet kokisi tuollaista tarvetta uskonkappaleitasi kenellekään tuputtaa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Vielä toisen maailmansodan aikana kuoleminen ulkoistettiin nuorille miehille. Nykyisin sodissa kuolee jo enemmän siviileitä kuin sotilaita.

Pekka Iiskonmaki

#5
Kyllä silloinkin oli lohduttajia.

''Kaunis on kuolla, kun joukkosi eessä urhona kaadut,
Riemuiten lastesi vuoks uhriksi henkesi suo!''

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

En tiedä mistä johtuu mutta minulle tuli mieleeni ensimmäisenä mieleeni se vanha hautaustoimistojen mainos lukiessani tuon otsikon tuosta jutusta "Kuolemantaidon valmentajasta". Ai niin se mainos kuului seuraavasti, "Miksi suotta elää kituuttaa kun kuoleminen on tänään todella edullista.", tuon mainoksen todenperäisyys lie hyvin kyseenalainen mutta...

Koko artikkelia en kyllä lukenut sitä otsikkoa pidemmälle, niin absurdilta tuntui jo se "kuoleman taidon valmentaja".

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllä siinä töminäkäy, kun viimeisenä päivänä ruumiit esiinnousee, suuriosa varsin raihnaista sakkia.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllä siinä töminäkäy, kun viimeisenä päivänä ruumiit esiinnousee, suuriosa varsin raihnaista sakkia.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen
Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Juha kirjoitti: "En tiedä mistä johtuu mutta minulle tuli mieleeni ensimmäisenä mieleeni se vanha hautaustoimistojen mainos".

Siitä vuorostaan minun mieleeni tuli mainio hautaustoimiston lause Intiasta (Neil Hardwickin eräässä tv-matkakuvauksessa):

Drop in, when you drop dead.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Tiukkaa elämänsolmukohtaa, kuten kuolema on, voi yrittää aukaista lyömällä leikiksi. Kuten täällä on jo tehty; kommentoidaan lukematta jutun tekstiä, yms. Kuoleman taidon valmentaja? Kuulostaa äkkiseltää absurdilta, mutta onko?
Koska jo mustaa hummoria, ripaus sallittakoon.
Bluesmuusikon hautakivessä luki: "I did not woke up this morning."

Heräsin kuitenkin tänä aamuna ja ihmettelin yöllä alkanutta ja edelleen jatkuvaa lumen tuloa. Maisema oli muuttunut. Jotenkin noin kirjoitin "työpäiväkirjaani". Tuohon voisi lisätä: Entäpä jos en olisi herännyt?

Ei ehkä muuta kuin, että perilliset hoitaisivat asian, lajittelisivat tavarat - mulle, sulle, antikvariaattiin, roskiin..., tyhjentäisivät totisina kellarikomeroa, kuten tapahtui äskettäin jonnekin tuntemattomaan poistuneelle yläkerran yksineläneelle naapurilleni.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

" Kuten täällä on jo tehty; kommentoidaan lukematta jutun tekstiä, yms. Kuoleman taidon valmentaja? Kuulostaa äkkiseltää absurdilta, mutta onko?"

Pidän edelleen täysin naurettavana koko "Kuolemantaidon valmennusta", tai ehkä enemmänkin sitä termiä. Huomattavasti tärkeämpää olisi säästää ne siihenkin valmennukseen kuluvat voimavarat "elämäntaidon valmennukseen", se taito kun tuntuu olevan valitettavasti monelta täysin hukassa.

Yleensä kun puhutaan valmennuksesta ja valmentajasta, niin siihen sisältyy väkisinkin omakohtainen kokemus, tai ainakin opettajana on ollut jossain vaiheessa henkilöitä joilla tämä kokemus on.

Toisaalta elän siinä todellisuudessa jossa täältä maailmasta ei poistuta yhtään minnekään, se elämä vaan yksinkertaisesti loppuu jossain vaiheessa jatkumatta missään muualla. Se todellisuuteni voi tosin olla vääräkin mutta se on minun todellisuuteni.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

#12. Heh, tarkkaanhan sinä poimit. Allekirjoitettavahan kirjoittamasi on.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kuolemasta kaveri. Ei se huono tavoite ole.

Itse olen kaveria kylään odotellut koko elämäni.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kuolemanpelosta edesmennyt René Gude kirjoitti näin:

"Se tosiasia, että kuollaan kaikki, muuttuu sillä hetkellä suureksi pelottavaksi asiaksi kun itse annat sille paniikilla ladatun erityisarvon. Mikäli haluat päästä eroon kuolemanpelosta sinun pitää ottaa voimat pois omista ajatuksistasi. Sinun pitää siis taistella kuvitelmiasi vastaan eikä itse tosiasiaa vastaan".

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Luvalla sanoen, aika heiveröinen konsepti René Gude'lla. Siis jos tuon itsesuggestion ja ajatusten riisumisen tarkoituksena on voittaa kuolemanpelko. Kuolemaa pelätään siksi - niin itse arvelen - että sen takana on Suuri Tuntematon. Sehän se pelkoa nostaa ajattelevan ihmisen sisuksiin.

Gude ilmeisesti tarkoittaa, että kuolemalle pitää antautua ehdoitta ja ilman kyseisen tapahtuman sisällöllistä arviointia. "Pää pensaaseen vaan ja menoksi, hoops." :)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Hän tarkoitti, ettei pidä antaa (itse aiheutetulle/ itse paisutetulle) pelolle valtaa. Ihan omasta pääkopasta tuo pelko on lähtöisin ja sitten vielä ulkoiset vaikutukset sen päällä...Minusta ihan järkevästi ajateltu, etenkin kun ottaa huomioon, että mies oli kuolemansairas näin sanoessaan.

"Oh, how you are mistaken, if you think that the years do not end, everybody must die. It is a dream, that life seems so pleasant; short is the joy, everybody must die. A medicine does not help, kinine is useless, you can't be cured, everybody must die. Complaints, threats, bluffing are nothing worth; your selfconfidence will be broken, everybody must die. It is a useful knowledge that there are no words to calm your overconfidence, everybody must die. There is no way, to disenyangle this knot, it is not worthy to flee, everybody must die. It counts for everybody, even a clever person can't blow his turn away, everybody must die. Even if you're singing, playing on the (citer) or panflute, even then everybody must die. Even dancing, drinking, eating; with that careen, everybody must die.

The cruel Dead, is unfaithful to all of us, let us feel ashamed, everybody must die. Even though it seems insanity, or large rage,.....regard yourself as a lutanic, everybody must die. Young people, angels and all people must burn, everybody must die. Healthy persons, ill people, brave and weak, all will experience their end, everybody must die.

So remember inside, you'll come to an end, everybody must die. If you don't think about it, you have lost your senses, you are already dead and should only repeat: Everybody must die, everybody must die, everybody must die"...

Stefano Landi (1587-1639)

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #22

"A medicine does not help, kinine is useless, you can't be cured, everybody must die."

Tunnettu henkilöhahmo Raamatusta, Paavali, kirjoittaa
"Sillä elämä on minulle Kristus, ja kuolema on voitto."

Mutta kaikki eivät pidä valmiista vastauksista. Useimmat viihtyvät ns. pimeissä vesissä. Niinpä en enempää siteeraa Raamattua, tässä yhteydessä.

Stefano Landi (?): "The cruel Dead, is unfaithful to all of us, let us feel ashamed, everybody must die." Lohdutonta, niin lohdutonta, toivotonta.

Kuunnellaan edes mestari J.S.Bachia; se lienee laajalti hyväksyttyä:
https://www.youtube.com/watch?v=xueopsTHesw&index=...

Tai otetaan lohduksi Händeliä.. https://www.youtube.com/watch?v=JSAd3NpDi6Q

Todellinen lohdutus ja kestävä ratkaisu löytyy tosin vain ja ainoastaan Sanasta.
https://www.youtube.com/watch?v=BBeXF_lnj_M

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

"Mies arka jatkuvasti kuolee, mies rohkee kohta kalman kerran vain".

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

"Mies arka jatkuvasti kuolee, mies rohkee kohta kalman kerran vain".

Käyttäjän JoniPalomki kuva
Joni Palomäki

Ylen juttu on loistavaa yhteisesti rahoitettua laatua. Kurt Vonnegut olisi kadehtinut, ellei olisi ennättänyt jo kuolla: Lapsitähti lukee 11-vuotiaana Kantin ja Aristoteleen keskeisen tuotannon ja löytää uransa naapurimaan(?) life coach -kurssilta elämänuransa kuolemavalmentajana.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Puolikuolleille suosittelen kuitenkin elämän taidon valmentajaa enkä kuoleman taidon valmentajaa.

Elämä voittaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset