Elämä jatkuu

Kaupparatsun ja -sodan uudet työkalut: tyhjä läppäri ja Sectra Tiger-puhelin

Hollantilaiset ovat tunnettua kauppiaskansaa ja koko maa nojaa tukevasti kansainväliseen liiketoimintaan, jo 1500-luvulta lähtien. Erityisesti Kiinaan matkustavia liikemiehiä ohjeistetaan Alankomaiden ulkoministeriön taholta nykyisin seuraavasti:

  • ota mukaasi ainoastaan tyhjä läppäri
  • älä käytä lahjana annettua usb-muistitikkua
  • jätä oma kännykkäsi kotiin ja soita perillä ainoastaan prepaidilla
  • kun puhut luottamuksellisesti jonkun kanssa niin poista laitteesi akku
  • ministerit, kansanedustajat sekä korkeat virkamiehet saavat mukaansa Sectra Tiger-puhelimet (joiden soittomahdollisuudet ovat rajoitetut)

Kun hollantilaistoimittaja pyysi selityksen tähän käytäntöön, niin valtion tiedottaja kuin ulkoministeriön edustaja suostuivat ainoastaan toteamaan: "Emme sentään naiiveja ole"..

Sectra Tiger-puhelin:

https://

LÄHDE (Telegraaf, 9.4)

(Veikkaan, että näinä aikoina täsmälleen sama ohje pätee yhtä hyvin USA:han, Venäjälle, Turkkiin, Intiaan jne, jne matkustaville...peli kovenee, vaikka Kiina on jo nyt maailman pomo)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tuohon listaan voi lisätä vielä oman vessapaperin, ainakin jos matkustaa Venäjälle;)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Arin ohje piti vielä paikkansa 10 vuotta sitten, muttei ei enää...onneksi. Venäläisvessat ovat nykyisin varsin siistit; erityisesti ravintoloissa, kahviloissa mutta jopa huoltoasemilla. Näin ajat muuttuvat...mutta vakoilu pysyy.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Olikin lähinnä jäniskevennys;)

Pekka Iiskonmaki

#1
Pravdan ja Izvestian ruskealeimatut lehdet meressä paljastivat sukellusveneet.

Tekniikka ei riittänyt ihan kaikkeen salaamiseen.

Niin paljon kuin minä tiedän. ei asia ole olennaisesti muuttunut.

Ps. Minulla on s/y Matilda ja kohta pääsen ladyn kanssa reissuun.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Pekka kirjoitti: "Ps. Minulla on s/y Matilda ja kohta pääsen ladyn kanssa reissuun".

Niin Matildalle, leidillesi kuin itsellesi suotuisia tuulia (ja vähän meillekin).

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #6

#6
Kiitos Ilmari!

Sitten lahdenpohjukkaan ja isoja ahvenia pannulle. Ei voi parempaa toivoa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Suomalainen teollisuusmyyjä kolmekymmentä vuotta sitten:
'Kiinaan voi myydä vain yhden koneen...'

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Hollannin UM:n ohje sopii varmaan tänne meillekin (ellei jo ole käytössä). Tuo sectra tiger on kiinnostava kapine. Tässä siitä lisätietoa:

https://www.youtube.com/watch?v=HAzpyS1x4Mk

Kiinnostavaa kuulla, mitä mieltä US-blogistanin varsin kokeneet kiina-asiantuntijat (Max Jussila ja Juha Kuikka) ovat näistä hollantilaisohjeista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

No kun nyt nimeni mainitsit, niin ensireaktioni tuosta uutisesta oli, että joko se on ylimitoitettua vainoharhaisuutta tai sitten tarkoitettu tietylle spesiaaliryhmälle.

90% normaaleista bisnesmatkoista Kiinaan ovat aivan samoissa sfääreissä pyörivien asioiden hoitamista kuin minne tahansa muuallekin eikä sellaisilla matkoilla niin suuria järisyttäviä salaisuuksia edes ole, joita kovin tärkeä taho siellä sen kummemmin pyrkisi hakkeroimaan. Toki Kiinassa tehdään suuriakin bisneksiä ja luottamuksellisia viranomaistapaamisia, mutta kaikki normaali pikkubisneskin on olemassa ja se on valtavirtaa.

Ja kun esimerkiksi suomalaisilla on tehtaita Kiinassa, niin sellaisten firmojen Kiinan matkaajat vierailevat lähinnä omissa porukoissa, olkoonpa sitten kyse Kone Oy:stä, UPM:stä, Konecransistä, Nokia Networksistä y.m. y.m. ...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #12

Kiitos arviostasi. Ohjeistus on uusi (eilispäivän lehtiuutinen). Veikkaan, että jollekin hollantilaisfirmalle on käynyt todella pahasti siellä "keskusvaltiossa"..

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #13

Ehkä Philipsin pojilta vuotanut teknologiatietoa jonnekin ...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #14

Siitä huolimatta suomalaisen liikemiehenkin kannattaa olla tarkkana eikä enää ota oman firman kaikkia tärkeitä tietoja mukaansa läppärissä...lähes tyhjä pc, jossa on vaan jotain peruskamaa lienee fiksumpaa.

Tuo usb-muistitikku on siitä kätevä, että sen kautta hyvinkin tehokas vakoiluohjelma pääsee kunnolla "sisään".

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #15

Kyse on kuitenkin matkustavan henkilön matkan luonteesta ja hänen tehtävästään yrityksessä. Avainhenkilöllä korkean teknologian tuotesuunnittelussa voi olla läppärissään sellaista tietoa, jota suurin ponnisteluin pyritään saamaan haltuun, mutta se koskee silloin kaikkia maailman maita ja yhtiön kilpailijoita, ei pelkästään Kiinaa. Tuosta uutisoinnista huokuu lukijalle sellainen tunne, että Kiina on jokin mystinen paikka, jossa kaikki on toisin.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #16

Juuri siksi kirjoitinkin: "Veikkaan, että näinä aikoina täsmälleen sama ohje pätee yhtä hyvin USA:han, Venäjälle, Turkkiin, Intiaan jne, jne matkustaville...peli kovenee, vaikka Kiina on jo nyt maailman pomo".

Ohjeistus joka tapauksessa on todellinen, siis Hollannissa (maa, joka edelleen pärjää varsin hyvin kansainvälisessä kaupankäynnissä).

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Kannattaa tarkistaa ettei puhelimessa itsesään ole pientä nappiparistoa. Akun poisto ei silloin auta. Kun puhut luottamuksellisesti toisen henkilön kanssa, jätä puhelin toiseen huoneeseen tai autoon, kun lähdette luontoa ihailemaan.

Kiinassa on monta ihmeellistä asiaa, kun lähdette luontoa ihailemaan, menkää mahdollisimman hälyisille kaduille;)

Käyttäjän mattihytola kuva
Matti Hytölä

"Kiina on jo nyt maailman pomo"

Ei ole, eikä tule vaikka Kiina on onnistunutkin pitämään muut poissa sisämarkkinoiltaan ja säilyttämään sille kauppaetua tuovan kehitysmaa-aseman (pitämällä suuren osan kansalaisistaan köyhyydessä). Tämä tulee nyt muuttumaan ja Kiina joutuu pelaamaan samoilla säännöillä kuin muutkin.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tiedän, että se kuulostaa vielä oudolta, mutta siihen meidän kuitenkin on parasta tottuminen....koska se on jo nyt puhdas fakta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset