Elämä jatkuu

Macron - ranskalainen nationalisti

Kun luin hollantilaislehtien kommentointia Macronin tuoreesta puheesta europarlamentille sekä myös siihen liittyviä laajoja kommenttiketjuja, niin niiden yhteisvaikutelma on selvä ja Macronin kannalta musertava:

"Laittaisi nyt vihdoinkin asiat kuntoon omassa maassa ennen kuin rupeaa saarnaamaan muille EU-maille"

Mitkä ovat sitten hollantilaisten päämoitteet Ranskan suuntaan?

  • 35-tuntinen työviikko
  • jopa 55 vuotiaana eläkkeelle
  • muu Eurooppa maksaa Ranskan maataloudesta
  • uskomattomat irtisanomissuojat
  • Strasbourg, Strasbourg, Strasbourg
  • nykyinen Ranska on lähes samanlainen yhden puolueen maa kuin Puola..
  • "Vive la France" (vrt. America first..)
  • yhdessä, mutta itsekkäästi
  • "yhteisvastuu"...

Aiempi blogi (Ranska Euroopan mätä omena)

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ilmari kuuntelin suorana tuon jutun, eikä siinä mitää tuollaisia korostuksia ollut. Aika pliisu puhe, joten ehkä media osaa laittaa vastakkainasettelun koska ei ainakaan minun korvaan särähtänyt juuri mikään tuossa puheessa.

Enemmän oli sellainen toiveiden sekamelska, jolla ei ainakaan minua osteta.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Macron puhui hienoja korulauseita, mutta viestin ydin oli sittenkin suunnattu niin Saksan, Itävallan kuin Hollannin suuntaan (näiden maiden vaalitulosten ja vaikeiden hallitusneuvottelujen johdosta).

Toiveiden sekamelska on hyvä ilmaisu. Minun blogini käsitteli enemmän hollantilaisreaktioita Macronin puheeseen ja persoonaan. Heillähän on paljon enemmän kokemusta ranskalaisten kanssa kuin meillä täällä Pohjolassa. Hollantilaiset ovat kyllästyneitä ainaiseen maksajan rooliin..

Ranskassa ja Macronilla riittää tekemistä. Toivottavasti saa edes jotain tolkkua aikaan ammattiyhdistysten kanssa. Veikkaan kyllä pitkäaikaisia ongelmia sillä rintamalla.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Ranskassa ja Macronilla riittää tekemistä. Toivottavasti saa edes jotain tolkkua aikaan ammattiyhdistysten kanssa. Veikkaan kyllä pitkäaikaisia ongelmia sillä rintamalla."

Ei voi olla vertaamatta Macronia Sipilään. Sipilällä ei ole ollut EU:hun liittyviä tavoitteita, kuten Macronilla, mutta kotimaan taloudenhoidon osalta näiden miesten näkökulmat näytävät samansuuntaisilta.

Sipilä teki parhaansa, mutta ongelmat ammattiyhdistyksen kanssa olivat odotetunlaisia. Jotain pientä Sipilä kuitenkin sai aikaan.

Todennäköisesti Macronille käy Ranskassa kuten Sipilälle Suomessa, jotain pientä hän voi saada aikaan Ranskan talouden rakenteisiin. Hyvää on sekin jos estetään se ettei talouden perusrakenteita heikennettäisi lisää.

---------------

Macronin tavoitteet EU:n suhteen näyttävät hyviltä, mutta jotta ne tavoitteet saavutettaisiin, tai jotta niissä ainakin edistyttäisiin, puheiden pitääkin olla diplomaattisia, siis vähän epäselviä ja enemmän tunteisiin vetoavia kuin koviin faktoihin perustuvia.

Aspergertyylisellä suorapuheisuudella, asioiden suoraan sanomisella, ei saavutettaisi niitä tavoitteita mihin Marcon pyrkii, sellainen herättäisi vain ärtymystä ja vastarintaa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Niinpä, otin kantaa tuohon miten paljon median silmälasit värittävät juttua. Joka maassa on omat ja oman värisensä mediat. Hollanti ei selkeästi pidä ranskalaisista.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #20

Luulen kuitenkin, että (etenkin Suomessa) on vähintään paikallaan kertoa vanhan EU-perustajamaan mielialasta (alussa oli BeNeLux >> vasta sitten siitä syntyi EU).

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Ari, näen itse Ilmarin kirjoituksen perustuvan hollantilaisten omiin näkemyksiin Macronin puheen ja hänen tekojensa ristiriidat Ranskan politiikan käänteiden tekemisiin.

Muuten politicossa on mielenkiintoinen näkemys joidenkin meppien mielipiteistä Macronin puheesta.

"He listened as some MEPs showered him with praise and others blasted his proposals as unrealistic, or even suggested he was a charlatan.

Perhaps the most fitting moment came when Philippe Lamberts, co-leader of the Greens group, gave Macron a gift: A coil of thick mountain-climbing rope to illustrate that the French president will not reach his lofty ambitions without help."
https://www.politico.eu/article/4-takeaways-from-f...

Kyllä Macron tulee tarvitsemaan vihreiden luovuttamaa kiipeilyköyttä vileä monet kerrat EU:n suunnan muuttamisessa omien halujensa mukaan, kuten perustettavan valtionvarainministeriön ja verojen keruun suoraan EU:lle. Tuo Macronin haaveilu vain toteutuessaan todellakin tarkoittaisi sitä, että Saksa, Suomi myös, maksaisivat Ranskan alijäämää. Macron ei tule saamaan työmarkkinoiden uudistamistoimia päätökseen. Ei ole saanut aiemmatkaan presidentit, niin ei tule saamaan tämäkään itseään täynnä oleva "hurmuri".

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Meillä on Sirpa tasan tarkaan sama näkemys asiasta, mutta ilman kommentointia ei synny keskustelua.

Jussi Säntti

Ranskan presidentti otti valtiovierailun tiedotustilaisuudessa agressiivisesti esiin Nokian 600 hengen irtisanomiset Ranskassa. Suomessa Nokia ei ole varmaan koskaan irtisanomut noin vähää.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kun luin tuon Macrinin puheen niin ensimmäisenä mieleen tuli että meidän poliitikot ei tuohon ainakaan halua ottaa kantaa. Nyt odotellaan Merkelin näkemyksiä niin Sipiläkin voi ehkä jotakin sanoa, todennäköisesti jättää sanomatta.

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

Pikku hajuvesi Napoleon, yrittää käyttää muita hyväksi omien tarkoituperien tavoittelussa, joka on Euroopan Napoleon.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Ranskan kieltä kun en osaa, niin googlella kääntäen maan lehtien kirjoituksia Macronin politiikasta ja eräästä suoritetun tutkimuksen tuloksesta osui silmiini eräs toteamus ""Makronismi on illuusio", sanoo republikaanien presidentti, joka syyttää häntä "valehtelemisesta" ostovoiman ja "sokeuden" terrorismista."

TUTKIMUS. Mélenchon ensimmäinen vastustaja Macronin mukaan ranskalainen
https://www.lejdd.fr/politique/sondage-melenchon-p...

Mutoinkin näyttää Macronin suosio olevan laskusuunnassa.
https://www.lejdd.fr/politique/sondage-macron-en-f...

Emmanuel Macronin valinnan jälkeen havaittu uusi optimismi katosi kuusi kuukautta myöhemmin. 59% vastaajista on kielteinen näkemys Ranskan tulevaisuudesta.
https://www.lejdd.fr/politique/sondage-le-pessimis...

Vaikeaa näyttää olevan Ranskaa uudistaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Vaikeaa näyttää olevan Ranskaa uudistaa."

Vielä vaikeampaa on rakentaa EU:sta liittovaltio, paitsi liittovaltiomies Vihavaisen sanoin faktat unohtamalla: "puheiden pitääkin olla diplomaattisia, siis vähän epäselviä ja enemmän tunteisiin vetoavia kuin koviin faktoihin perustuvia."

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Niin Jarmo. Valitettavasti on niin että tällä tavalla politiikkaa yleisesti tehdään, niin Suomessa kuin muuallakin.

Politikon puheessa pitää olla vähintään kaksi tasoa, mieluimmin monta tasoa, niinkuin hyvässä perhe-elokuvassa.

Alimman tason ottavat käyttöönsä ne pienimmät lapset, tai muuten vähällä ymmärryksellä varustetut. Ylimmän tason ymmärtävät vain fiksuimmat aikuiset. Välitasot on tavallisille ihmisille tarkoitettuja.

Jotta politikko voi saada kannatusta, politikon puheessa pitää olla näitä tasoja.

Tosin populistipolitikkojen puheissa on vain se alin taso, eli ne on vain ääliöille tarkoitettuja puheita, mikä ei tietenkään tarkoita sitä että puhuja itse olisi ääliö.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ranskan julkinen velka on kasvanut finanssikriisin jälkeen yli 1.000 miljardia euroa, eikä maassa ole pystytty tekemääm mitään rakenneuudistuksia siihen suuntaan, jolloin alijäämät nollautuisivat ja velkaantuminen loppuisi.

Marcon on todennut, että kaksi Ranskan suurinta ongelmaa ovat liian iso julkinen sektori ja jäykät työmarkkinat. Hieman samaa vaivaa löytyy myös...

Oma pesä kuntoon Macron, ennen höpötyksen jatkamista EU:n yhdentymisen eteenpäin viemiseksi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Oma pesä kuntoon Macron, ennen höpötyksen jatkamista EU:n yhdentymisen eteenpäin viemiseksi."

Eikö asioita voida viedä eteenpäin samanaikaisesti.

Macronin rakenneuudistukset tuskin toteutuvat täydellisesti, kuten eivät toteutuneet Sipilänkään kakkarat ja toimintakaaviot.

Ei ole minusta sen takia syytä jättää EU:n asioita hoitamatta, kun Ranskan asiatkaan eivät kuitenkaan tule kuntoon.

Huomautan vielä että Suomen asiat eivät missään tapauksessa ole kunnossa, vaikka yllättävä noususuhdanne tavallaan pelasti kakkaramiehen ja toteutti hänen tavoitteensa, vaikka toimintasuunnitelmat, jotka olivat hyviä, eivät onnistuneet, kun toteutus meni pieleen.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

European Commission President Jean-Claude Juncker was the first to take the floor to react to Macron’s speech, and he was full of praise. “Yes! Yes! We agree,” Juncker said. “I fully agree with what the president has just said.” https://www.politico.eu/article/macron-in-european...

Macron ja Juncker - nuo EU-ihanuutta ja toisiaan ylistävät veikkoset - lienevät kaksi tämän hetken epäuskottavinta poliittista johtajaa Euroopassa. Edellisen osalta viittaan Ilmari Schepelin lyhyeen, mutta vaikuttavaan avaukseen. Jälkimmäisen osalta ei uusia avauksia tarvittane.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Macron on ydinasevaltion presidenttinä itsekäs ja häikäilemätön nationalisti, jolle EU-liittovaltio rahaliittoineen ja byrokraattisine hallintoineen (demokratiavaje, korruptio ja tehottomuus) merkitsee - brittien lähdettyä - vain Ranskan johtavaa roolia siinä, ja muille maille maksajan ja taakankantajan roolia Ranskan tahdon mukaisesti.

Vanhan siirtomaaisännän suuret elkeet ja grandioosit puheet paistavat läpi, olipa kyse korulauseiden käytöstä tai Ranskan toimien valkopyykkäyksestä.

Ei ole tuulesta temmattua kysyiä: Onko Ranska Euroopalle ja eurooppalaisuudelle suurempi uhka kuin ne maat ja politiikan seurannaisilmiöt, joita Macron ja Bryssel tasaisin välein 'ojentelevat yhteiseen riviin'?
Tätä kysyäkseen ei tarvitse olla alankomaalainen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Onko Ranska Euroopalle ja eurooppalaisuudelle suurempi uhka kuin ne maat ja politiikan seurannaisilmiöt, joita Macron ja Bryssel tasaisin välein 'ojentelevat yhteiseen riviin'?"

Suurin uhka Euroopalle ovat Euroopan hajoittajat ja ne jotka haluaa tahallaan kärjistää ristiriitoja. Se on selvää että tämä hajoittaminen on Putinin mileen.

Niinpä Putin pyrkii kaikin keinoin, rahallisesti ja trolliitehtaittensa trollaajien välityksellä, tukemaan näitä hajaannuksen kannattajia ja sen lietsojia, jotka yleensä on Euroopan eri maiden äärioikeistolaisia nationalisteja.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Arto kirjoitti: "Suurin uhka Euroopalle ovat Euroopan hajoittajat ja ne jotka haluaa tahallaan kärjistää ristiriitoja".

Tästä olen samaa mieltä ja juuri siksi olisi enemmän kuin tarpeen, että Juncker & kumppanit vihdoin kuuntelisivat eurooppalaisen kansan ääntä (vrt. niin sanotut väärät vaalitulokset). Näin ei voi jatkua..

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Vihavaiselle kannattaisi kertoa että EU ja Eurooppa ovat eri asioita vaikka on näillä paljon yhteistäkin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Tästä olen samaa mieltä ja juuri siksi olisi enemmän kuin tarpeen, että Juncker & kumppanit vihdoin kuuntelisivat eurooppalaisen kansan ääntä."

Miniusta tässä lausunnossa kuvastuu joku syvä harhaluulo ja väärinkäsitys.

Euroopassa on kansallismielisiä ryhmiä jotka haluavat ettei EU:ta olisi ja ihmiset saavat kaikissa vaaleissa vapaasti äänestää näitä hajoittavia voimia, joita Putin tukee kaikin tavoin, sekä rahallisesti että trolliarmeijansa avulla, joka trolliarmeija tekee vaalityötä näiden hajoittajavoimien hyväksi.

Jos hajoittajavoimilla olisi eurooppalaisten ihmisten kannatus, EU olisi jo hajonnut ja jos ja kun Putin saa tahtonsa läpi, niin tulee tapahtumaan.

Ne jotka EU:ssa asioista päättävät, ovat toistaiseksi niiden valitsemia jotka eivät halua Eurooppaa hajottaa. Vallassa olevien päättäjien pitää siis ajaa Euroopan yhtenäisyyden asiaa, se on heidän velvollisuutensa, eivät he voi ajaa hajoittajavoimien ja Putinin asiaa, koska äänestäjät eivät ole heitä valinneet tekemään tätä työtä.

Heti kun EU- vastaiset voimat, kuten perussuomalaiset ja Halla-aho, ovat Putinin avulla saaneet vaaleissa enemmistön, sitten vasta voi alkaa EU:n hajoittaminen.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #19

Mikäli EU todella hajoaa, niin silloin syyllinen on yhtä hyvin Brysselin nomenklatuuri kuin nuo parjatut äänestäjät...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #23

"Mikäli EU todella hajoaa, niin silloin syyllinen on yhtä hyvin Brysselin nomenklatuuri kuin nuo parjatut äänestäjät..."

Eu on aina syyllinen kaikkeen ..... siihen on totuttu.

Vaikka kansallisvaltioiden päättäjät tekevät EU:ssa päätökset, silti EU on aina syypää, eivätkä ne kansallisvaltioiden päättäjät jotka päätöksen tekivät.

Itseasiassa voitaisiin sanoa että EU:ta ei oikeasti ole olemassa, eikä se ole mitään, paitsi syntipukki.

EU ei ole muuta kuin tapahtumapaikka jossa kansalliset päättäjät päättävät yhteisesti joistakin koko Eurooppaa koskevista asioista.

Toki, jos kansalaiset eivät jostain syystä pidä jostain EU:n ns. päätöksestä, populismiin taipuvaiset kansalliset johtajat mielellään panevat tämän epäsuositun päätöksen EU:n syyksi, vaikka itsehän ne oli siellä Brysselissä sitä päätöstä tekemässä, yhdessä muiden EU- maiden johtajien kanssa.

-------------------

Jotta EU voisi olla tehokkaampi, jotta EU voisi tehdä päätöksiä joihin se ihan itse olisi syypää, tarvittaisiin sellainen EU joka voi tehdä päätöksiä itsenäisesti, ilman kansallisvaltioiden suostumusta.

Mutta sellaista EU:ta jolle voitaisiin syitä langettaa ei oikeasti ole olemassakaan ja sellaisella EU:lla on laaja vastustus. Vastustus ei tosin perustu mihinkään realiseen, vaan pelkästään kansallismielisiin tunteisiin. Kyse tässä vastustuksessa ei siis ole mistään realisesta asiasta, vaan se on pelkästään tunteisiin perustuvaa vastustusta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #24

"tarvittaisiin sellainen EU joka voi tehdä päätöksiä itsenäisesti, ilman kansallisvaltioiden suostumusta."

Hitler tuota yritti mutta kansallisvaltiot pisti hanttiin. Lännen arvopohjaan kuuluu demokratia ja se vaatii kansalaisten hyväksynnän, ongelma on ettei tätä haluta Brysselissä ymmärtää.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #25

"Hitler tuota yritti mutta kansallisvaltiot pisti hanttiin. Lännen arvopohjaan kuuluu demokratia ja se vaatii kansalaisten hyväksynnän, ongelma on ettei tätä haluta Brysselissä ymmärtää."

Pitäisi ymmärtää että EU; ajottamiseen tarvitaan enemmistö. kansallismielinen vähemmistö ei siihen pysty jos ei saavuta enemmistöasemaa.

Demokratia on sitä että toimitaan enemmistön ehdoilla, eikä kansallismielisen vähemmistön ehdoilla.

Muuten, eivät kaikki maat panneet Hitlerille hanttiin, jotkut maat olivat hyvin halukkaita ja peräti innokkaita kumartamaan diktaattorille. Taisivat olla Itävalta js Unkari ne maat joissa parhaiten ymmärrettiin Hitleriä, ymmärtävät vieläkin.

Itävallalla ja Unkarilla on muuten pitkä yhteinen historia. Se oli silloin maa nimeltään Itävalta-Unkari.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

"Mitkä ovat sitten hollantilaisten päämoitteet Ranskan suuntaan?
•35-tuntinen työviikko
•jopa 55 vuotiaana eläkkeelle
•muu Eurooppa maksaa Ranskan maataloudesta
•uskomattomat irtisanomissuojat
•Strasbourg, Strasbourg, Strasbourg
•nykyinen Ranska on lähes samanlainen yhden puolueen maa kuin Puola..
•"Vive la France" (vrt. America first..)
•yhdessä, mutta itsekkäästi"

Kunpa Suomikin osaisi ajaa asiaansa näin EU:ssa!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset