Entinen presidentti ja (entinen) todellisuus

Kuuntelin aamulla, autolla ajaessani, presidentti Tarja Halosen haastattelua Ylen parhaasta radiokanavasta eli Yle radio ykkösestä. Minusta Halosen puheista Euroopan sosiaalidemokraattien nykyisen alamäen taustatekijät kävivät enemmän kuin hyvin selväksi (vaikka Suomessa kaikki tapahtuukin pikkuviiveellä/vrt. tuoreet, kotimaiset gallupit).

Kun Euroopan demarit puolustivat ennen vanhaan (varsinkin sotien jälkeen) duunareiden etuja ja olivat mukana rakentamassa hyvinvointiyhteiskuntia (kiitos siitä!), niin nyt he puolustavat yhä enemmän erilaisia vähemmistöjä, kehitysmaan asukkaita ja turvapaikkahakijoita. Perinteinen äänestäjäkunta huomaa yhä useammin jääneensä taka-alalla ja tulokset näkyvät; demokratian haittapuolia.. Hollannin entinen mahtipuolue PvdA (työn puolue) on nykyisin sirpalepuolue, Saksan SPD sai pahasti lunta tupaan ja ruotsalaiset demarit pelkäävät kauhuissaan tulevia syysvaaleja. Tanskan demarit ovat luku sinänsä jne.

Tarja Halonen toivoi kovasti "ettei Merkeliä murskata Saksan sisäpolitiikassa tulevien viikkojen aikana" ja puhui kauniisti työllisyydestä, syrjäytyneiden nuorten miesten eräänä oljenkortena. Monet minun tuntemani pk-yrittäjät kertovat kuitenkin, että heidän kokemustensa mukaan juuri SDP on ollut pahimpana kantona kaskessa silloin kun puhutaan kotimaan käytännön työllistämisestä. Euroopan mittakaavassa paljon parjattu Gerhard Schröder lienee ainut poikkeus tästä yleissäännöstä.

Kun puhe kääntyi Geneven sopimukseen ja Euroopan nykyisiin ongelmiin turvapaikkahakijoiden suhteen, Halonen kertoi, ettei sitä sopimusta missään tapauksessa saisi huonontaa. Hän puhui hartaasti ennaltaehkäisevän toiminnan tärkeydestä kun minä, vuorostani ja maalaisjärkipoikana, puhuisin mieluimmin pelkästään ehkäisyn tärkeydestä (etenkin Afrikan suunnalla)..Exodus on jo nyt täyttä todellisuutta. Näin ei voi jatkua, ainakaan loputtomiin. Jokaisena päivänä syntyy maapalloomme Tampere-kokoisen kaupungin verran lisäväkeä (nettokasvua n. 230 000 ihmistä/vrk). Pohtikaa sitä tosiasiaa yhtä rauhassa kuin kauhussa..

Jostain syystä tuntuu siltä, että niin Tarja Haloselta kuin demareilta yleensäkin on todellisuuspallo täysin hukassa. En ihmettele yhtään jo saatuja vaalituloksia enkä myöskään tulevia. Ehkä Antti Rinne pääsee vielä kerran pääministeriksi, mutta muuten se alkaa vissi olla siinä. Aika ja todellisuus ovat lentäneet ohitse.

Oheistietoa:

YK:n pakolaissopimus eli Geneven sopimus vuodelta 1951 on edelleen keskeisin pakolaisten asemaa säätelevä kansainvälinen sopimus. Sopimus määrittelee pitkälti sen, kenellä on oikeus pakolaisen asemaan. Vuonna 2012 sopimuksen oli allekirjoittanut YK:n 192 jäsenvaltiosta kaikkiaan 145. Sopimuksen mukaan pakolainen on henkilö, jolla on “perusteltua aihetta pelätä joutuvansa vainotuksi rodun, uskonnon, kansallisuuden, tiettyyn yhteiskuntaluokkaan kuulumisen tai poliittisen mielipiteen johdosta”. Suomi liittyi Geneven pakolaissopimukseen vuonna 1968. Ensimmäiset pakolaiset Suomi otti vastaaan 1970-luvulla Vietnamista ja Chilestä. Kiintiöpakolaisia Suomi on vastaanottanut vuodesta 1988.

Euroopan ihmisoikeussopimus määrittelee vuorostaan Euroopan maiden ihmisoikeuspolitiikkaa ja astui voimaan vuonna 1953. Suomi allekirjoitti sopimuksen vuonna 1990.

 

ilmari
Suomussalmi

Suomussalmi. Puheenvuoron vakiokirjoittaja 2009-2019. Vapaavuorolainen 2011-2021. Nykyinen blogialustani: ILMARISCHEPEL.LIVEJOURNAL.COM

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu