Elämä jatkuu

Entinen presidentti ja (entinen) todellisuus

Kuuntelin aamulla, autolla ajaessani, presidentti Tarja Halosen haastattelua Ylen parhaasta radiokanavasta eli Yle radio ykkösestä. Minusta Halosen puheista Euroopan sosiaalidemokraattien nykyisen alamäen taustatekijät kävivät enemmän kuin hyvin selväksi (vaikka Suomessa kaikki tapahtuukin pikkuviiveellä/vrt. tuoreet, kotimaiset gallupit).

Kun Euroopan demarit puolustivat ennen vanhaan (varsinkin sotien jälkeen) duunareiden etuja ja olivat mukana rakentamassa hyvinvointiyhteiskuntia (kiitos siitä!), niin nyt he puolustavat yhä enemmän erilaisia vähemmistöjä, kehitysmaan asukkaita ja turvapaikkahakijoita. Perinteinen äänestäjäkunta huomaa yhä useammin jääneensä taka-alalla ja tulokset näkyvät; demokratian haittapuolia.. Hollannin entinen mahtipuolue PvdA (työn puolue) on nykyisin sirpalepuolue, Saksan SPD sai pahasti lunta tupaan ja ruotsalaiset demarit pelkäävät kauhuissaan tulevia syysvaaleja. Tanskan demarit ovat luku sinänsä jne.

Tarja Halonen toivoi kovasti "ettei Merkeliä murskata Saksan sisäpolitiikassa tulevien viikkojen aikana" ja puhui kauniisti työllisyydestä, syrjäytyneiden nuorten miesten eräänä oljenkortena. Monet minun tuntemani pk-yrittäjät kertovat kuitenkin, että heidän kokemustensa mukaan juuri SDP on ollut pahimpana kantona kaskessa silloin kun puhutaan kotimaan käytännön työllistämisestä. Euroopan mittakaavassa paljon parjattu Gerhard Schröder lienee ainut poikkeus tästä yleissäännöstä.

Kun puhe kääntyi Geneven sopimukseen ja Euroopan nykyisiin ongelmiin turvapaikkahakijoiden suhteen, Halonen kertoi, ettei sitä sopimusta missään tapauksessa saisi huonontaa. Hän puhui hartaasti ennaltaehkäisevän toiminnan tärkeydestä kun minä, vuorostani ja maalaisjärkipoikana, puhuisin mieluimmin pelkästään ehkäisyn tärkeydestä (etenkin Afrikan suunnalla)..Exodus on jo nyt täyttä todellisuutta. Näin ei voi jatkua, ainakaan loputtomiin. Jokaisena päivänä syntyy maapalloomme Tampere-kokoisen kaupungin verran lisäväkeä (nettokasvua n. 230 000 ihmistä/vrk). Pohtikaa sitä tosiasiaa yhtä rauhassa kuin kauhussa..

Jostain syystä tuntuu siltä, että niin Tarja Haloselta kuin demareilta yleensäkin on todellisuuspallo täysin hukassa. En ihmettele yhtään jo saatuja vaalituloksia enkä myöskään tulevia. Ehkä Antti Rinne pääsee vielä kerran pääministeriksi, mutta muuten se alkaa vissi olla siinä. Aika ja todellisuus ovat lentäneet ohitse.

Oheistietoa:

YK:n pakolaissopimus eli Geneven sopimus vuodelta 1951 on edelleen keskeisin pakolaisten asemaa säätelevä kansainvälinen sopimus. Sopimus määrittelee pitkälti sen, kenellä on oikeus pakolaisen asemaan. Vuonna 2012 sopimuksen oli allekirjoittanut YK:n 192 jäsenvaltiosta kaikkiaan 145. Sopimuksen mukaan pakolainen on henkilö, jolla on “perusteltua aihetta pelätä joutuvansa vainotuksi rodun, uskonnon, kansallisuuden, tiettyyn yhteiskuntaluokkaan kuulumisen tai poliittisen mielipiteen johdosta”. Suomi liittyi Geneven pakolaissopimukseen vuonna 1968. Ensimmäiset pakolaiset Suomi otti vastaaan 1970-luvulla Vietnamista ja Chilestä. Kiintiöpakolaisia Suomi on vastaanottanut vuodesta 1988.

Euroopan ihmisoikeussopimus määrittelee vuorostaan Euroopan maiden ihmisoikeuspolitiikkaa ja astui voimaan vuonna 1953. Suomi allekirjoitti sopimuksen vuonna 1990.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Jostain syystä tuntuu siltä, että niin Tarja Halosella kuin demareilla yleensäkin on todellisuuspallo täysin hukassa."

Nähdäkseni aivan oikeaan osunut havainto. - Halosella katse on ollut koko ajan jossakin muualla kuin tukea tarvitsevissa kotimaan kansalaisissa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Samoin on myös pres. Martti Ahtisaarella, katse muualla, maailman menossa. Ahtisaari kuten myös Halonen ovat kosmopolitiikkoja ja on hyvä, että meillä on edes kaksi henkilöa, kaksi entistä presidenttiä, jotka seuraavat mitä maailmalla tapahtuu ja mihin suuntaan maailma on menossa, pelkästään kotimaan ympyröissä pyöriviä politiikkoja on riittävän paljon.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Ahtisaari sentään ymmärtää Afrikan tilanteen. Halosella on jo pitkään ollut katse muualla, muttei maailman varsinaisessa menossa: kuten aloituksessa kirjoitin, päivittäin maailman väestö lisääntyy 230 000 hengen verran (eli jokaisena päivänä yksi Tampere lisää...). Siitä väestölisäyksestä melkoinen osa tapahtuu juuri Afrikassa. Tämä on jo nyt ongelma koko maapallolle eikä tilanne tästä ainakaan helpotu. Tässä olisi ainakin eräs, melko nöyrä ratkaisuehdotus: http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/235936-robo...

Sosiaalidemokraatit kokevat nykyisin varsin kovia aikoja, ympäri Eurooppaa, koska eivät kuuntele omien äänestäjien ääntä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

#12
Ongelma Halosen kanssa on se, että hän suuntautui pelkästään ulkomaille. Ei Suomen kansa tarvitse presidentikseen mitään kosmopoliitikkoa, vaan maan asioista kiinnostuneen ja huolestuneen henkilön.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Itse sain Halosta liikaa, kun itsenäisyyspäivänä 2009 häntä haastateltiin itsenäisyysjuhlissa (olikohan yle vai maikkari?) Kysymys oli jotenkin Suomen itsenäisyyden merkityksestä (tai juhlan merkityksestä?). Joka tapauksessa Halonen suurinpiirtein täysin ohitti itsenäisyytemme, ei edes mitään vakiofraaseja jaksanut toistella, vaan sanoi ajatustensa olevan jo Kööpenhaminen ilmastokokouksessa.

Käyttäjän JukkaRaustia kuva
Jukka Raustia

Nähdäkseni Halosen näkökulma on ihan oikea - jos eläisimme kansainvälisen politiikan ilon ja onnen vuosia 1991-2008. Ehkäpä sellainen ilon ja onnen aika voi koittaa joskus tulevaisuudessa, mutta sitä ennen pitää olla tarjolla konkreettisia, eettisiä ja pitkäjänteisiä ratkaisuja tämän päivän turvallisuuspoliittisiin, ekologisiin ja muuttopaineongelmiin.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Eikös Halonen tavallaan aloittanut siirtolaisten Suomeen hakeutumisen jo matkallaan Egyptiin? Muistelen lukeneeni kirjoituksia, joissa kerrottiin paikallislehteen kirjoitetun silloisen presidenttimme "kainon viestin" halukkuudesta ottaa maasta tänne siirtolaisia vastaan. Tämä sama on vain sitten laajentunut käsittämään koko maailman halukkaita.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tämä EU oli sosiaalidemokraattien projekti, luonnollisesti EU:n hajotessa hajoaa myös rakentajat jos pitävät tosiasioita vastaan utopiaansa pystyssä. Kokoomus ja pääoma ovat ottaneet täyden hyödyn EU:sta sossujen suosiollisella tuella.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

"YK:n pakolaissopimus eli Geneven sopimus vuodelta 1951 on edelleen keskeisin pakolaisten asemaa säätelevä kansainvälinen sopimus. Sopimus määrittelee pitkälti sen, kenellä on oikeus pakolaisen asemaan."

Juuri näin.
Professori Martti Koskenniemi selvitti oivallisen hyvin ja ymmärrettävästi, että YK:n pakolaissopimus syntyi rautaesiripun ensivuosien kokemusten seurauksena; ei haluttu että jouduttaisiin palauttamaan idästä, rautaesiripun takaisilta mailta länteen tulleita itäisen Euroopan kansalaisia, joiden palautusta Stalinin Neuvostoliitto tiukasti vaati.
Pakolaissopimuksen tuolloin ja tuolloisissa oloissa saama muotoilu on inhimillisti ja käytännöllisesti varsin ymmärrettävä, mutta se on siis syntynyt omanlaisissaan erityisolosuhteissa ja oman ajankohtansa välittömien tarpeiden myötävaikuttamana.

Nyt on nyt, ja maailmankello lyönyt aivan jotain muuta. Eurooppa on jo ihan liian sekaisin tähänastisesta, nyt korkein huoli on toimia harkitusti ja tarkoitusenmukaisesti niin, että vanhaa mannerta ja sen kansakuntien tilaa ei tämän enempää hämmennetä ulkopuolisten vuoksi ja ulkopuolisten tarpeista lähtien. Näin valitettavasti asianlaita on.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

> Halonen kertoi, ettei sitä sopimusta missään tapauksessa saisi huonontaa.

On hyvä pitää pakolaissopimukset tarkoitetun tasoisina pakolaisten kohtelun suhteen. Sopimuksissa on kuitenkn käsittääkseni hyvä joukko kohtia, joita pitäisi päivittää. Ja joissain kohdissa on ehkä tarve päivittää myös "huonompaan" suuntaan. Alkuperäiset sopimukset on kai suunniteltu pieniä henkilömääriä varten. Jotkut vaatimukset, kuten esimerkiksi työntekoon liittyvät vaatimukset, ovat aika tiukkoja, jos maahan pölähtää vaikkapa miljoona työnhakuintoista aitoa pakolaista. Tällaisissa tilanteissa voisi riittää hengen pelastamisen ja leirittämisen tasoinen huolenpito (mikä ei ehkä täytä nykyisen sopimuksen normeja).

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Moderni sosialidemokratia ei aja sosialismia, vaan kannattaa kapitalismia, joten minkäs teet: valta on sillä taholla, joka omistaa talouden.

Neuvostoliitto muodosti aikanaan vastavoiman länsimaiden kapitalisteille. Nämä eivät uskaltaneet riistää oman maansa työläisiä hillittömästi niin kauan kuin Neuvostoliitto oli olemassa vasemmistopuolueiden henkisenä, ideologisena ja taloudellisena tukena sekä esimerkkinä vaihtoehtoisesta yhteiskunnasta.

Kun Neuvostoliitto lakkautettiin, kapitalistien pidäkkeet murtuivat ja tulokset alkavat olla itse kunkin nähtävissä tai kantapään kautta tutavissa.

Hieman karrikoiden voisi kysyä, miksi äänestää SDP:tä kun voi äänestää suoraan Kokoomusta?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Kun Euroopan demarit puolustivat ennen vanhaan duunareiden etuja ja olivat mukana rakentamassa hyvinvointiyhteiskuntia, niin nyt he puolustavat yhä enemmän erilaisia vähemmistöjä, kehitysmaan asukkaita ja turvapaikkahakijoita".

Tämä voidaan sanoa toisinkin. Kun demarit puolustivat ennen niitä, jotka rakentavat tätä yhteiskuntaa, he puolustavat nyt niitä, jotka pyrkivät käyttämään sitä hyväkseen ja ulosmittaamaan erilaisia etuja.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

SDP on tuomittu kuihtumaan eikä se johdu pelkästään perinteisten kannattajien korkeasta keski-iästä..

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Voi käydä toisinkin, SDP ja sen liittolaiset onnistuvat pitämään asemansa. Sitten käy kuten Ranskan vallankumouksen käynnistyessä. Valtio oli ylivelkaantunut, menot ylittivät tulot ja kireä verotus kuristi taloutta, mutta etuuksien saajat kieltäytyivät tinkimästä mistään. Muutokset estävä rälssi on nyt toinen, mutta mekanismi sama.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Vielä muutama ajatus demareiden tulevaisuudesta.

Ennen rajojen avaamista kaupallisille virtauksille demareilla ja demareiden harrastamalla politiikalla oli vakaa ja yhteiskunnan toimintaan kiinteästi integroitunut asema Suomessa. Rajojen avauduttua demarit ovat menettäneet asemaansa. Globaalissa taloudessa AY-liikkeellä ja demareilla ei ole enää samanlaista valta-asemaa. Globaalit markkinat ovat olleet vahvempi voima kuin yhteiskuntaa pystyssä pitävä perusdemarius.

Demariuteen kuuluu myös unelma kansainvälisestä veljeydestä, joten demarit kannattavat monia ylinkansallisia kehityssuuntia. Nykyinen tilanne (globaalin talouden rynnistys) kuitenkin tekee heidän perinteisestä maailmankuvastaan ja toimintamallistaan samalla aiempaa toimimattomamman ja sitä kautta myös tarpeettomamman. Ehkä demareiden utopia on historiallisesti ollut globaali työväenliike, mutta (demareidenkin ajaman) vapaan maailmantalouden askeleet näyttävät johtavan enemmänkin päinvastaiseen suuntaan.

Tähän liittyy myös demareiden jääminen yhteiskunnan jarruksi. Demarien voi katsoa olevan neliraajajarrutuksessa kaikkia AY-puolella ja muissa yhteiskunnan rakenteissa tapahtuvia muutoksia vastaan. Euron tulo lisäsi tätä ongelmaa tekemällä pepristeisestä (devalvoitumiseen liittyvästä) vuosittaisten palkankorotusten mallista toimimattoman. Yhteiskunta ympärillä on muuttunut, mutta demarit näyttävät takertuvan jo poistuneen yhteiskunnan malleihin.

Otetaan tähän mukaan jotain positiivistakin. Demarit ovat kuitenkin luonteeltaan kaiken perusturvallisuuden äiti. Silloin kun maailman liian radikaali meno alkaa ahdistaa, kansa saattaa hyvinkin palata perudemariuden ja sen takaaman perusturvallisuuden helmoihin. Demarit vaativat esimerkiksi yhteiskunnan kansalaisille tasapuolisesti tarjoamia sote-palveluita tilanteessa, jossa koko puoluekenttä (kai demarit osin mukaanluettuna) ohjaa niitä enemmänkin markkinavoimien haltuun. Kansa voi haluta välillä perusturvallisia johtajia. Demareilla on tässä tietenkin se dilemma, että istuvat (edellä ja alkuperäisessä blogikirjoituksessa kuvattuun tapaan) kaksilla rattailla, sekä globalistista avoimuutta ajaen, että perusturvallisuuteen vedoten. Demareiden tulevausuuteen voi vaikuttaa paljon myös se, kummilla rattailla demarit päättävät missäkin maassa ajaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset