Elämä jatkuu

Lääkärit ja siirtolaiset ilman rajoja

Kuten tiedetään, monet kansalais- ja avustusjärjestöt ovat mukana poimimassa venesiirtolaisia Välimerestä. Mistä on kysymys ja mitkä tahot ovat mukana? Hollantilainen aikakausilehti Elsevier Weekblad harrasti tutkivaa journalismia selvittämällä kenen lipun alla ja millä rahoituksella nuo yhdeksän laivaa toimivat, jotka noukkivat siirtolaisia ja toivat/tuovat heidät EU-maiden satamiin. Tässä kiinnostava yhteenveto:

 

1. "Aquarius" –  tämä alus seilaa Gibraltarin lipun alla. Vuodesta 2015 se on ollut mukana 131 tehtävissä ja otti sen lisäksi 68 kertaa siirtolaisia kyytiin muilta aluksilta. Tähän asti laiva on poiminut yhteensä 25 037 siirtolaista, ennen kaikkea Libyan rannikon edustalta. Laivan kustannuksista vastaa Lääkärit ilman rajoja-järjestö, yhteistyössä SOS Méditerranée:n kanssa.

2. "Argos" – tämä laiva seilaa Luxemburgin lipun alla. Vuodesta 2015 se on ollut mukana 112 tehtävissä ja otti sen lisäksi 58 kertaa siirtolaisia kyytiin muilta aluksilta. Tähän asti laiva on poiminut yhteensä 21 079 siirtolaista, ennen kaikkea Libyan rannikon edustalta. Myös tämän aluksen kustannukset maksoi Lääkärit ilman rajoja-järjestö, mutta Argoksen toiminta loppui marraskuussa 2016.

3. "Dignity I" – Aluksen nimi muutettiin vuonna 2007 "Sea-Watch 3":ksi ja se seilaa Hollannin lipun alla. Aiemmin se oli Lääkärit ilman rajoja-järjestön palveluksessa, mutta nykyisin saksalainen Sea-Watch rahoittaa sen toiminnan. Marraskuusta 2017 tammikuuhun 2018 se pelasti 1 500 siirtolaista ja aiemmin (tammikuusta 2015 marraskuuhun 2017) yhteensä 15 624 siirtolaista. Laiva osallistui 96 tehtävään ja otti 56 kertaa siirtolaisia kyytiin muilta aluksilta.

4. "Vos Prudence" – seilaa Italian lipun alla ja suoritti vuodesta 2015 56 pelastustehtävää Lääkärit ilman rajoja-järjestön toimeksiannosta. Tämä laiva otti yhteensä 8 774 siirtolaista kyytiin, ennen kaikkea Libyan rannikon edustalta. Toiminta loppui vuonna 2017.

 5. "Seefuchs" –  seilaa Hollannin lipun alla ja sen rahoitus tulle saksalaiselta NGO:lta, Sea-Eye:lta. Toimii toukokuusta 2017 lähtien etenkin Libyan edustalla.

 

 6. "Sea-Eye" –  seilaa myöskin Hollannin lipun alla ja toimii Sea-Eyen rahoituksella. Seefuchs ja Sea-Eye poimivat tähän asti yhteensä 14 378 siirtolaista.

 

7. "Lifeline" – seilaa Hollannin lipun alla (?) ja toimii saksalaisen NGO:n, Mission Lifeline:n, rahoituksella. Pelastuneiden lukumäärä ei ole tiedossa.

 

 8. "Phoenix" –  seilaa Belize:n lipun alla ja sijaitsee parhaillaan Dubain edustalla. Sen rahoitus tulee Lääkärit ilman rajoja-järjestöltä. Vuosina 2015-2017 alus poimi Välimereltä, Libyan edustalta, yhteensä 5 888 siirtolaista ja otti 14 kertaa siirtolaisia kyytiin muilta aluksilta.

9. "Vos Hestia" – seilaa Italian lipun alla ja poimi siirtolaisia syyskuusta 2016 syyskuuhun 2017, Save the Children-järjestön rahoituksella. Seurauksena siitä, että siirtolaismäärät laskivat ja että Libyan viranomaiset tiukensivat rannikkosääntöjä, toiminta pysäytettiin. Yhteensä laiva poimi vuoden aikana lähes 10 000 siirtolaista.

Suurin osa Libyan siirtolaisista tulee Länsi-Afrikan Guinealta. Heti sen jälkeen tärkeimmät alkuperämaat ovat Marokko, Mali, Norsunluurannikko, Tunisia sekä Eritrea (lähde: Frontex) 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Lääkärit ja siirtolaiset ja jobbarit ilman rajoja. Business as usual.

Italian uusi hallitus sai tarpeekseen ja ryhtyi ponnekkaasti asettamaan rajoja. Niin myös Seehofer, Söder, Kurz &co. Was zu tun? - kyselee jo itse Frau Merkel. ;)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Onko tietoa saako Lääkärit ilman rajoja-järjestö rahaa EU:lta vai mikä sitä rahoittaa?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Jos kiinnostaa missä kyseiset alukset ovat juuri nyt, niin tästä saa reaaliaikaista tietoa (ns AIS-data):

http://www.vesseltracking.net/
(osa laivoista ei kuitenkaan ilmoita AIS-sijaintiaan, mutta ne löytyvät näin >> googlehaku: laivan nimi ja lisähakusana "vessel": https://www.marinetraffic.com/en/ais/details/ships...)

Esimerkiksi "Aquarius" on parhaillaan matkalla Tunisian edustalta Marseilleen, yhdeksän solmun vauhdilla: http://www.vesseltracking.net/ship/aquarius-7600574

"Sea-Watch 3" on Valetan satamassa (Malta), kuten siis Seefuchs: http://www.vesseltracking.net/ship/dignity-i-7302225

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Nyt menee hieman mutulla, mutta mikäli muistan viime viikkojen uutisoinnin oikein, yksi alus jota Italia ei päästänyt satamaansa, oli käynyt noukkimassa siirtolaiset Libyan vesiltä, vaikka libyalainen alus oli juuri pelastamassa heitä. Heidät oli vaan pakko saada roudatuksi Eurooppaan. Sitten sen jälkeen itketään ja valitetaan, kun heitä ei päästetä maahan.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tuore, aiheeseen liittyvä uutinen: "Donderdag maakte de Maltese regering bekend de Duitse kapitein Claus-Peter Reisch van de Lifeline strafrechtelijk te gaan vervolgen. Dit omdat hij het schip niet goed registreerde: zelf beweerde Reisch onder de Nederlandse vlag te varen, maar de Nederlandse autoriteiten spraken zijn claim tegen".

Käännös: Torstaina (eilen) Maltan hallitus ilmoitti haastavansa "Lifeline":n saksalaiskapteeni Claus-Peter Reisch:iä oikeuteen. Tämä siitä syystä, ettei hän ole rekisteröinyt laivaansa oikein: itse Reisch väittää seilaavansa Hollannin lipun alla, mutta Hollannin viranomaiset kieltävät tämän väittämän paikkansapitävyyden.

LÄHDE: https://www.elsevierweekblad.nl/buitenland/achterg...

("Lifeline" on parhaillaan Maltan Valetan satamassa: https://www.marinetraffic.com/en/ais/details/ships... )

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset