Elämä jatkuu

Mitä Donald ja Vladimir puhuvat, kahden kesken..

Presidentti Donald Trump on esittänyt toiveensa päästä aluksi, Helsingissä, keskustelemaan kahden kesken presidentti Vladimir Putinin kanssa, siis ilman tulkkia saatikka muita avustajia.

Tässä, taiteilijan vapaudella kirjoitettu, fiktio kyseisestä keskustelusta, jota todennäköisesti käydään englanniksi (olkoonkin, että Putin puhuu sujuvaa saksaa ja Donaldin isäsuku on Saksasta kotoisin):

 

D: No, terve, terve! Pitkästä aikaa. Mukavaa kun päästään juttelemaan näin miesten kesken.

V: Ilo on kyllä kokonaan minun puolellani. Ehdotuksesi oli mainio!

D: Hitto, otti pikkasen pattiin kun nuo kotimaassani edelleen jaksavat jankuttaa saamastani "Venäjän avusta".

V: Älä välitä; koirat haukkuvat, mutta me sentään ohjaamme karavaanin.

D: Meillä on kohta paljon virallista asiaa, mutta jutellaanko hieman henkilökohtaisemmin?

V: Kaikin mokomin.

D: Kun kävin aikoinaan Moskovassa, neuvottelemassa sitä hotellihanketta (Trump Tower Moscow), oli kerrassaan reilu meininki. Teillä osataan kyllä pitää hauskaa.

V: Joo, kuulin, että oli ollut kuulemma kivaa. Olet hyvä jäbä! Sulla on mun luonne.

D: Osaathan sinäkin yhtä sun toista; varsinkin avioerosi jälkeen, etkö muka?

V: Saattaapi olla, mutta sovitaan, ettei näistä puhuta, jooko?

D: Sopii. Kättä päälle!

V: Minusta olet hieno mies ja olen iloinen, että juuri sinä olet meidän vastapelurimme.

D: Kiitos! No niin, mennäänpä kameroiden eteen. Hohoijaa, helpotti.

 

Taustatietoa (Newsweek/2017)

Taustatietoa (the Guardian/2017)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

"Presidentti Donald Trump on esittänyt toiveensa päästä aluksi, Helsingissä, keskustelemaan kahden kesken presidentti Vladimir Putinin kanssa, siis ilman tulkkia saatikka muita avustajia."

Näin teki myös Kekkonen neuvostoliittolaisten kanssa. Trumpilla ja Kekkosella on sama lähestymistapa itänaapurin suhteen - luottamukselliset keskustelut.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Ja Kekkosen kyseisistä keskusteluista liikkuu myös paljon fiktioita...

Paras on kuitenkin Pekka Visurin kertoma tosio:

NL:n puolustusministeri Dmitri Ustinov kävi Kekkosen luona Naantalissa, yhdessä suurlähettiläs Vladimir Stepanovin kanssa (aiheena: yhteiset sotaharjoitukset puna-armeijan kanssa). Kekkonen tiesi näistä aikeista ja kutsui herrat saunaan.

Ustinov otti pukuhuoneessa asian puheeksi, jolloin Kekkonen vastasi: "Eiköhän oteta löylyä?".

Ensimmäisen lepotauon yhteydessä Ustinov otti uudestaan asian puheeksi, jolloin Kekkonen katseli ikkunasta ulos ja sanoi: "Eiköhän oteta uudestaan pikkasen löylyä?".

Kolmannen kerran Ustinov ei enää ottanut asiaa puheeksi. Viesti meni perille...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Urho Kekkonen oli täysin riippuvainen tulkeista neuvotellessaan ja keskustellessaan Neuvostoliiton johtajien kanssa. Puhekielenä hän tuolloin käytti suomea.

Kekkonen osasi suomen lisäksi ruotsia ja auttavasti saksaa ja englantia ja erittäin huonosti venäjää.

P.S. Neuvostoliiton suurlähettiläiden ja lähetystövirkailijoiden joukossa Helsingissä oli ajoittain myös suomen kielen taitoisia , jolloin ei aina tulkkia tarvittu.

P.P.S Löylyihin meno oli silloisen Suomen puolustusvoimain komentajan Lauri Sutelan ideoima ja organisoima manööveri. Kekkonen oli pyytänyt Sutelan mukaan Kultarantaan torjumaan odotettavissa olevaa ehdotusta.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #7

Pekka kirjoitti: "Neuvostoliiton suurlähettiläiden ja lähetystövirkailijoiden joukossa Helsingissä oli ajoittain myös suomen kielen taitoisia , jolloin ei aina tulkkia tarvittu".

Vladimir Stepanov, Kontupohjan lahja maailmalle ja 91 v, puhuu edelleen sujuvasti suomea:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Stepanov

P.S. Kirjoitit: "Löylyihin meno oli silloisen Suomen puolustusvoimain komentajan Lauri Sutelan ideoima ja organisoima manööveri. Kekkonen oli pyytänyt Sutelan mukaan Kultarantaan torjumaan odotettavissa olevaa ehdotusta".

Kunnia siis Kekkoselle eikä Sutelalle, koska juuri hän pyysi Sutelan mukaan ja ainoastaan hän, mainiona pelimiehenä, johti puhetta..(Pekka Visuri kertoi löytäneensä tämän saunakeskustelun Kekkosen arkistosta).

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #9

Myöhemmin Neuvostoliitto ehdotti uudelleen tiiviimpää sotilaallista yhteistyötä ja yhteisiä sotaharjoituksia ja tällä kerralla ehdotus esitettiin puolustusvoimain komentaja Lauri Sutelalle, joka oli vierailulla Moskovassa.

Sutela ilmoitti tuolloin Kekkoselta kysymättä kielteisen vastauksen. Vasta paljon myöhemmin Sutela kertoi Kekkoselle tapauksesta, jolloin Kekkonen oli kehunut Sutelaa rohkeudesta ja kiittänyt tätä.

Sutelan itsenäisen käytöksen syy oli hänen havaintonsa Kekkosen horjuvasta asenteesta erityisesti 1970-luvun lopulla Neuvostoliiton jatkuvan painostuksen alla.

Kekkonen jopa kaavaili yhteistä sotilasesikuntaa Suomelle ja Neuvostoliitolle, jolloin jarrumiehenä toimi jälleen Sutela. Ehdotukset olivat tulleet luonnollisesti Neuvostoliitolta.

Itsenäisyytemme viimeisenä lukkona ei 1970-luvun loppupuolella toiminut suinkaan pelokas Kekkonen vaan rohkea Sutela, joka toimi puolustusvoimain komentajana 1974-83.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #11

Huomaan, että Kekkonen ei ole kovin korkealla sinun arvoasteellasi, mutta juuri hän oli tässä se pelimestari!

Huomaa myös, että tämä tapahtui niinkin myöhään kuin vuonna 1978. Urhon äly vielä leikkasi viiltävästi, juuri sillä hetkellä:

http://suomenhistoriaa.blogspot.com/2010/11/marsal...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #13

Kekkonen on sangen korkealla arvoasteikollani.

Kun pelimestarin ote alkoi kirvota, löytyi onneksi juuri oikeita henkilöitä Kekkosen rinnalle ja avuksi turvaamaan Suomen itsenäisyyttä.

25 vuotta oli liikaa Kekkosellekin.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Asiasta on toinenkin historiatieto, luotettavampi. Kekkonen ei itse uskaltanut torjua neukkujen tarjousta. Saunottaja oli kenraali Sutela, joka hoiti kohteliaasti mutta päättäväisesti tilanteen.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #16

Juuri tässä luotan enemmän "vastapuolen" eli Stepanovin muistoon kyseisestä saunakeikasta (vaikken muuten siihen mieheen luotakaan; kuten ei Kekkonenkaan, joka järjesti miehelle paluumatkan Moskovaan). Stepanov oli paikalla ja kertoi vanhalla iällä, että kaikesta näkyi Kekkosen vastenmielisyys ehdotusta kohtaan. "Hän ei reagoinut koko asiaan ja jätti yksinkertaisesti vastaamatta".

Monen suomalaisen Kekkos-yleisinho istuu edelleen syvällä...mikä on harmillista. Jari Tervo teki sentään upea tv-dokumentin miehestä: ansaitusti.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #17

Kekkonen käyttäytyi Sutelan antamien ohjeiden mukaisesti: vaikene ja saunottaessa tarvittaessa löylyyn tai lisää löylyä.

Muistan takavuosina lukeneeni/nähneeni Sutelan haastattelun, jossa hän jo vanhuksena kävi tämän legendaarisen saunaepisodin läpi kertomalla myös oman osuutensa mutta lojaalina presidentille sitä mitenkään korostamatta hän painotti keskinäistä yhteistyötä.

P.S. Matti Lukkari on kirjoittanut Lauri Sutelan elämäkerran (2003). Suosittelen lämpimästi !

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #21

Sutela on myöhemmin kertonut vaiheista, jotka tapahtuivat saunaepisodin jälkeen Neuvostoliitossa, johon Sutela kutsuttiin. En nyt lähde kaivamaan kirjahyllyäni, joten kerron asian muististani. Kekkonen evästi Sutelaa, että "älä heti tyrmää kaikkea mitä ne ehdottavat" Neukuille Kekkonen antoi toisen viestin, paljon myötämielisemmän yhteisiä sotaharjoituksia kohtaan. Kekkonen siis istui tuleen toisen housuilla ja jos sankarikenraali Sutela olisi myöntynyt, se olisi laskettu Sutelan, ei Kekkosen viaksi. Sutela ei osannut määritellä, oliko hän Neuvostoliitossa ystävällismielisen maan korkeana edustajana vai oliko hän itse asiassa arestissa ollessaan neukkujen vieraana. Tähän pitää mainita, että kylmähermoisuuden puutteesta ei voi Sutelaa moittia, hän purki radiomiinoja jatkosodan alussa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #22

Juuri näin tapahtui Moskovassa viikkoa myöhemmin jonne tämä oli kutsuttu ilmeiseen kurinpalautukseen.

Sutela oli todella ” kova luu”.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

#4
Tässä mainitsemassasi tapauksessa kyse EI ollut luottamuksellisista vain Kekkosen ja Neuvostoliiton edustajien välisestä keskusteluista. Jos Pekka Visuri pystyy kertomaan siitä mitä Kekkosen ja Neuvostoliiton edustajien kanssa on keskusteltu niin silloinhan joku kolmas osapuoli, tällä kertaa Pekka Visuri on tiennyt keskustelun sisällöstä. Se, että Pekka Visuri on asiasta tiennyt ja sen aikanaan salassa pitänyt, kuuluu normaaliin päiväjärjestykseen.

Luottamuksellisella keskustelulla viittaan niihin kertoihin, joissa Kekkosen ja Neuvostoliiton välisen keskustelun sisällöstä ei tiedä kukaan muu. Jos Kekkonen näissä keskusteluissa ajoi vain ja ainoastaan Suomen etua, miksi ne piti tehdä salassa muilta Suomen valtiota edustavilta henkilöiltä? Suomen ulkoministeriön henkilöstöllä on ja on tietenkin aina ollut velvollisuus pitää salassa pidettävät asiat salaisina.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #18

Niinpä, aivan kuten totesinkin (#4): tämä Naantalin saunakeikka on siis tosio, kun vuorostaan Kekkosen muista, luottamuksellista keskusteluista on liikkeellä lähinnä huhuja/fiktioita. Tästä ollaan siis samaa mieltä.

Vielä reunahuomautuksena: Kekkonen ei osannut venäjää, kuten vaikkapa presidentit Koivisto tai Paasikivi.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #19

Niinpä esimerkiksi muun muassa noottikriisin jälkeen Kekkonen tapasi isäntänsä Neuvostoliitossa. Keskusteluja käytiin myös siten, että Neuvostoliiton tulkki hoiti tulkkauksen ja vain Kekkonen oli Suomen edustajana. Tästä episodista kertoo Lasse Lehtinen Tanneria koskevassa elämäkertakirjassa, joka ilmestyi noin vuosi sitten. Kekkonen oli suomalaisdelegaation jäsenen kertomana tullut neuvonpidosta järkyttyneen oloisena. Kekkonen tapasi kahden kesken myös KGB:n edustajia Helsingissä ja nämä veijarit osasivat suomea. Tämä tosin ei koske pelkästään Kekkosta vaan myös Koivistoa, joka kotonaan tarjosi Tellen tekemää uunikalaa ja viskiä Neuvostoliiton korkea-arvoiselle edustajalle, Telle ei ollut kotona, että miehet saavat rupatella keskenään - suomeksi.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #20

Lasse Lehtisen Kekkostutkimukset ovat yhtä subjektiivisia kuin Juhani Suomen, mutta vastakkaisesta syystä...toinen pelkästään haukkuu kun toinen vuorostaan kehuu.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #24

Tarkoitat siis, että Lasse Lehtinen valehtelee. OK. Jukka Seppinen kertoo kirjassaan "Suomettumisen syövereissä" Kekkosen ja Koiviston KGB yhteyksistä, valehtelija hänkin.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #25

En. Tarkoitan siis, että hän suhtautuu Kekkoseen varsin subjektiivisesti, aivan kuten kirjoitin.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #26

Tarkoitat siis, että Lehtisen kirjoittama tieto pitää paikkansa?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #27

Luotan sisälukutaitoosi. Lasse Lehtistä, entistä tupakkademarimannekiiniä, en pysty kunnioittamaan, jostain ihmeen syystä.

Tässä kommenttiketjussa huomaan samanlaista, kulunutta vastenmielisyyttä Kekkosta kohtaan, jota siis itse kunnioitan, jostain ihmeen syystä..

Hieno kesäilta täällä pohjoisessa! Nautitaan kesästä.

Toni Rintala
Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Minun puolestani se olisi kyllä saanut olla.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Minusta miesten pitäisi puhua naisista. Donaldin pitäisi kehua nuorta seksikästä Melania-vaimoaan ja samalla vihjaista eikö Suuresta maasta löydy Vladille vastaavaa vai onko miehen tämä kyky jo mennyt.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Jutusta saa käsityksen, että miehet tulevat keskenään hyvin juttuun. Juuri tätähän monet tuntuvat pelkäävänkin.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Varmasti tulevat hyvin juttuun ja se lienee pelkkää plussaa. Molemmille pikku hiljaa kuitenkin selviää, että kolmas mies, Xi Jinping, onkin maapallomme varsinainen pomo...ja se yhdistää.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Keskustelu tullaan aikanaan kuulemaan/ lukemaan sanasta sanaan.

Venäjän, USA:n ja Suomen tiedustelupalvelut taltioivat aivan varmasti ihan kaiken.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Todennäköisin skenaario on, että Trump sanoo Putinille, että "älä välitä, vaikka minun pitää näyttää vähän kovanaamaa ja tuomita Krimia ynnä muuta... you know..."

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset