Elämä jatkuu

iPhone:n suomalaisisä

Tämän blogin julkaisupäätös lähinnä sen takia, että kun kerran tärkeä aihe meni minulta ohi niin ehkä joiltain muiltakin? Areenassa on edelleen katsottavissa Arto Koskisen vaikuttava dokumentti "Nokia Mobile" (kesto: 1 h 31 min). Itse katsoin sen tänä aamuna ahnaasti läpi. Tyttäreni Vilja kehotti siihen ja todella: jokaisen suomalaisen kannattaisi se katsoa. Lähes pakollista yhteiskunta- ja psykologiaoppia, sanoisin. Nokian tuho, joka vaikutti niin kansantalouteemme kuin monen kanssaihmisen arkielämään, on edelleen sen verran tuore ja kipeä....:

https://areena.yle.fi/1-3995064

Täydet pisteet tekijä Arto Koskiselle, mutta vielä suurempaa kunnioitusta oululaiskeksijä Johannes Väänäselle! Blogin otsikko viittaa suoraan häneen ja täydestä syystä (56:46 minuutista eteenpäin). Suomessa on kaunis sanonta: kunnia sille, jolle se kuuluu. Steve Jobsille pisteet siitä, että hän silmänräpäyksessä nappasi hyvän idean (vaikkei puhunut Johannekselle monta sanaakaan, kun huomasi helmen). Nokian johtokunta teilasi Väänäsen mullistavan keksinnön viidessä minuutissa...

P.S. Ohjelmassa esiintyy myös edesmennyt suomussalmelaisnero, Matti Makkonen, joka itse asiassa keksi tekstiviestin (vaikka vaatimattomana miehenä ei ottanut siitä kunniaa).

Oheislukemista (IL/2.4.2018)

Look up! Älypuhelimien älyttömyydet (blogi vuodelta 2015)

Terveisin,

Yhä edelleen Nokia 5500:n käyttäjä (samsungtabletin lisäksi)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Vaikuttava oli myös Nokian silloisen nuoren naisjuristin kertomus omista ja muiden avainhenkilöiden äkkirikastumisesta ja sen vaikutuksista ja seuraamuksista.

Katsoin dokumentin jo vuosi sitten enkä muista ko. henkilön nimeä. Hänen kohtalonsa on muutenkin liikuttava. Nokia optioillaan hän perusti johtamiskulttuurin kurssikeskuksen, joka meni konkurssiin ja hän menetti kaiken omaisuutensa. Siitä huolimatta naisella on täysin terve ote asioihin, itseensä ja yhteiskuntaan.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Jaakko kirjoitti: "Vaikuttava oli myös Nokian silloisen nuoren naisjuristin kertomus omista ja muiden avainhenkilöiden äkkirikastumisesta ja sen vaikutuksista ja seuraamuksista".

Niinpä, hyvin vaikuttavaa. Juuri siitä syystä kirjoitin aloituksessa: "Lähes pakollista yhteiskunta- ja psykologiaoppia"..

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Niinpä, Anna Palmupa hyvinkin...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Hauskasti Jobs vain silmänräpäyksessä totesi Väänäselle, että voisiko näyttö kääntyä samalla laitteen mukaisesti ?

Ja kääntyihän se sitten Applella myöhemmin - ja kaikilla muillakin.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Eiköhän Jobs kysynyt voisiko myös näytön näppäimistö kääntyä laitteen mukaisesti? Väänäsen näyttö kääntyi jo silloin ja siihen oli sen lisäksi hieno "kallistusselain" (vai mikä se oikea ilmaisu olikaan, kohdassa 1:00:41 min), jota edelleenkään ei löydy älypuhelimistä.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Kiitos hyvästä linkistä. Katsoin dokumentin ja tulin murheelliseksi.

Kiinnitin huomiota siihen, että Nokian alkuvaiheessa johtamiskulttuuri oli sellaista, että uskottiin sitä, jolla oli aiheesta tietoa, ei sitä, jolla oli määräysvaltaa.

Johannes Väänänen kertoi itse, että syy siihen miksi hänen ideansa ei myynyt oli se, että Nokian olisi pitänyt tunnustaa, että Nokian käyttöliittymä oli huonompi ja kunnia ei antanut myöten. Tämä päätös kaatoi Nokian.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Kyllä, tuo on loistava dokumentti. Siitä näkyy mitä täytyy osata pärjätäkseen nykymaailmassa kovassa kilpailussa, joka perustuu innovaatiokyvykkyydelle. Kyse on pitkälti uusien ideoiden luomisesta ja hyödyntämisestä.Olemme tässä vieläkin jäljessä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Jukka kirjoitti: "Kyse on pitkälti uusien ideoiden luomisesta ja hyödyntämisestä. Olemme tässä vieläkin jäljessä".

Kun katsotaan pätkä kohdasta 37:21 minuutista eteenpäin, niin huomataan, että Nokian alkuvaiheessa oltiin täällä Suomessa valovuosien verran edellä...kukaan ei silloin kyseenalaistunut nuorten, aloittavien teekkareiden hulluintakaan ehdotusta. Kaikki uudet ideat kelpasivat ja niitä otettiin vakavasti ("alhaalta ylös"-periaatteella).

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Juuri noin. On hetkiä ja yrityksiä , joissa asiat osataan mutta keskimäärin olemme tässä heikkoja verrattuna parhaimpiin. Nokian taantuminen on esimerkki, jonka syyt on innovaatiotutkimuksissa jo selvitetty. Tieto ei vain ole laajemmin levinnyt Suomessa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset