Ranska pelkää EU:n sisäistä hansaklubia

Tälläkin foorumilla mahdollinen Hansaliitto on ollut esillä (blogi vuodelta 2012), mutta harva tietää EU:n sisäisen hansaklubin olemassaolosta. Koska Suomen mediassa tästä kiinnostavasta aiheesta on ollut vähän kirjoituksia, niin luetellaanpa siihen kuuluvat maat:

  • Tšekin tasavalta
  • Tanska
  • Ruotsi
  • Suomi
  • Alankomaat (klubin johtohahmo: finanssiministeri Wopke Hoekstra)
  • Liettua
  • Latvia
  • Viro
  • Irlanti
  • Slovakia

Mitkä ovat hansaklubin arvot ja tavoitteet? Heti alkuun voidaan todeta, että ryhmä on selvästi kyllästynyt siihen, että toiset EU-maat noudattavat yhteisiä (talous)sääntöjä kun toiset viis veisaavat siitä. Hansaklubi vastustaa Ranskan pyrkimyksiä "totaalieuron" suuntaan sekä yhä tiivimpään integraatioon, jossa "toiset" saavat toimia maksajina. Juuri nyt, kun ranskalaisten ikävä vastapeluri Englanti näyttää jäävän EU:n ulkopuolelle ja maa yrittää solmia yhä tiivimpiä (kahdenkeskisiä) suhteita Saksaan, ilmestyi yhtäkkiä tuo 10 EU-maiden häiritsevä sisäkerho, joka vaatii talousryhtiä kaikilta EU-mailta.. 

Tämä oli liikaa Ranskan valtionvarainministeri Bruno Le Maire:lle ja viime torstaina hän antoikin täyslaidallisen Alankomaiden virkaveljellensä, Wopke Hoekstra:lle (lausutaan: Húkstra). Keski-Eurooppalaiset lehdet toteavat nyt, että tuon 10-minuuttisen raivokohtauksen ansiosta hansaklubin pisteet nousivat kertaheitolla ja alkaa olla korkea aika, että myös suomalaiset lukijat tietävät sen olemassaolosta.

Ranskan asema ei ole läheskaan niin vahva kuin Emmanuel Macron haluaa antaa ymmärtää. Ranskan talous on tunnetusti heikko (jatkuvat budjettivajeet, korkea valtiovelka) eikä vertailua Italiaan ole ollenkaan kaukana. Viimeaikaiset, jatkuvat yhteydenpidot väistyvän Merkelin ja Macronin välillä ovatkin olleet järkimaiden huolenaiheena: Ranska on (taas kerran) iltalypsyllä…

Bruno Le Maire haukkui Wopke Hoekstraa siitä, että EU:n sisäiset kerhot heikentävät Unionia sisältäpäin. Kun Le Maire:ltä tivattiin, kyseisen palaverin jälkeen: "eikö Ranskan ja Saksan "ystävyys" ja jatkuvat yhteydenpidot todistavat myös kahden maan suljetun klubin olemassaolosta?", ministeri suuttui kysymyksestä ja sanoi: "Sehän on aivan eri asia. Kyse ei ole klubista. Tämä on eurooppalaisen ambition perusta: rauha Ranskan ja Saksan välillä. Sehän on koko Euroopan Unionin lähtökohta" (alkuperäinen Elsevier-artikkeli: "Toen Le Maire na afloop van zijn treffen met Hoekstra werd gevraagd of de Duits-Franse ‘vriendschap’ ook niet een ‘gesloten club’ is, net zoals de Hanze-alliantie, zei hij: ‘Dat is totaal verschillend. Dit is niet een club. Dit is de basis van de Europese ambitie: vrede tussen Frankrijk en Duitsland. Dit is de basis van de Europese Unie"). Megalomaniaa on monenlaista..

Toivottavasti fiksu Wopke Hoekstra jaksaa taistella Ranskan ylimielisyyttä ja leväperäisyyttä vastaan ja toivottavasti Suomen nykyinen ja myös tuleva hallitus antaa täysin sivustatukea! Hienoa, että olemme edes tuollaisen järkiklubin jäseniä.

Lähteet:

https://www.elsevierweekblad.nl/opinie/opinie/2018/11/waarom-frankrijks-…  (+ kiinnostava kommenttiketju: 56 reaktiota)

https://www.ft.com/content/d47c60cc-ef20-11e8-8180-9cf212677a57 (Financial Times: "France warns Hanseatic alliance risks weakening Europe")

https://twitter.com/hansaintheeu?lang=en

Aiheeseen liittyvä blogi ("Petteri Orpo, annapa tukesi Wopke Hoekstralle")

ilmari
Suomussalmi

Suomussalmi. Puheenvuoron vakiokirjoittaja 2009-2019. Vapaavuorolainen 2011-2021. Nykyinen blogialustani: ILMARISCHEPEL.LIVEJOURNAL.COM

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu