Elämä jatkuu

Ranska pelkää EU:n sisäistä hansaklubia

 • klikkaa suuremmaksi (Irlanti näkyy juuri ja juuri)
  klikkaa suuremmaksi (Irlanti näkyy juuri ja juuri)
 • "The New Hanseatic League" (siinä vaiheessa 8 jäsenvaltiota, nyt siis 10)
  "The New Hanseatic League" (siinä vaiheessa 8 jäsenvaltiota, nyt siis 10)

Tälläkin foorumilla mahdollinen Hansaliitto on ollut esillä (blogi vuodelta 2012), mutta harva tietää EU:n sisäisen hansaklubin olemassaolosta. Koska Suomen mediassa tästä kiinnostavasta aiheesta on ollut vähän kirjoituksia, niin luetellaanpa siihen kuuluvat maat:

 • Tšekin tasavalta
 • Tanska
 • Ruotsi
 • Suomi
 • Alankomaat (klubin johtohahmo: finanssiministeri Wopke Hoekstra)
 • Liettua
 • Latvia
 • Viro
 • Irlanti
 • Slovakia

Mitkä ovat hansaklubin arvot ja tavoitteet? Heti alkuun voidaan todeta, että ryhmä on selvästi kyllästynyt siihen, että toiset EU-maat noudattavat yhteisiä (talous)sääntöjä kun toiset viis veisaavat siitä. Hansaklubi vastustaa Ranskan pyrkimyksiä "totaalieuron" suuntaan sekä yhä tiivimpään integraatioon, jossa "toiset" saavat toimia maksajina. Juuri nyt, kun ranskalaisten ikävä vastapeluri Englanti näyttää jäävän EU:n ulkopuolelle ja maa yrittää solmia yhä tiivimpiä (kahdenkeskisiä) suhteita Saksaan, ilmestyi yhtäkkiä tuo 10 EU-maiden häiritsevä sisäkerho, joka vaatii talousryhtiä kaikilta EU-mailta.. 

Tämä oli liikaa Ranskan valtionvarainministeri Bruno Le Maire:lle ja viime torstaina hän antoikin täyslaidallisen Alankomaiden virkaveljellensä, Wopke Hoekstra:lle (lausutaan: Húkstra). Keski-Eurooppalaiset lehdet toteavat nyt, että tuon 10-minuuttisen raivokohtauksen ansiosta hansaklubin pisteet nousivat kertaheitolla ja alkaa olla korkea aika, että myös suomalaiset lukijat tietävät sen olemassaolosta.

Ranskan asema ei ole läheskaan niin vahva kuin Emmanuel Macron haluaa antaa ymmärtää. Ranskan talous on tunnetusti heikko (jatkuvat budjettivajeet, korkea valtiovelka) eikä vertailua Italiaan ole ollenkaan kaukana. Viimeaikaiset, jatkuvat yhteydenpidot väistyvän Merkelin ja Macronin välillä ovatkin olleet järkimaiden huolenaiheena: Ranska on (taas kerran) iltalypsyllä...

Bruno Le Maire haukkui Wopke Hoekstraa siitä, että EU:n sisäiset kerhot heikentävät Unionia sisältäpäin. Kun Le Maire:ltä tivattiin, kyseisen palaverin jälkeen: "eikö Ranskan ja Saksan "ystävyys" ja jatkuvat yhteydenpidot todistavat myös kahden maan suljetun klubin olemassaolosta?", ministeri suuttui kysymyksestä ja sanoi: "Sehän on aivan eri asia. Kyse ei ole klubista. Tämä on eurooppalaisen ambition perusta: rauha Ranskan ja Saksan välillä. Sehän on koko Euroopan Unionin lähtökohta" (alkuperäinen Elsevier-artikkeli: "Toen Le Maire na afloop van zijn treffen met Hoekstra werd gevraagd of de Duits-Franse ‘vriendschap’ ook niet een ‘gesloten club’ is, net zoals de Hanze-alliantie, zei hij: ‘Dat is totaal verschillend. Dit is niet een club. Dit is de basis van de Europese ambitie: vrede tussen Frankrijk en Duitsland. Dit is de basis van de Europese Unie"). Megalomaniaa on monenlaista..

Toivottavasti fiksu Wopke Hoekstra jaksaa taistella Ranskan ylimielisyyttä ja leväperäisyyttä vastaan ja toivottavasti Suomen nykyinen ja myös tuleva hallitus antaa täysin sivustatukea! Hienoa, että olemme edes tuollaisen järkiklubin jäseniä.

Lähteet:

https://www.elsevierweekblad.nl/opinie/opinie/2018/11/waarom-frankrijks-...  (+ kiinnostava kommenttiketju: 56 reaktiota)

https://www.ft.com/content/d47c60cc-ef20-11e8-8180-9cf212677a57 (Financial Times: "France warns Hanseatic alliance risks weakening Europe")

https://twitter.com/hansaintheeu?lang=en

Aiheeseen liittyvä blogi ("Petteri Orpo, annapa tukesi Wopke Hoekstralle")

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suomessa ei media EU:sta juuri kirjoittele koska halutaan esittää vain positivisia uutisia ja tunnetusti näitä ei juuri ole.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Ensin tuohon mainitsemaasi Hansaliittoon. Onko tuollainen todellakin olemassa? Netissä olevan Newsweekin kirjoituksen mukaan on olemassa Uusi Hansa- niminen ryhmittymä.

"Suomi kuuluu tarkastelussa ryhmään Uusi Hansa, jonka muodostaisivat Tanska, Suomi, Saksa, Hollanti, Norja ja Ruotsi."
Muita ryhmittymiä mainittuna linkissä, jotka eivät tosin ole Unionin sisäisiä ryhmiä.
https://www.newsweek.com/new-world-order-map-72299

Ja lopuksi Rnskan esittämään johtajuuteen EU:ssa. Eiköhän sen perustana ole "vanhamenneisyys" ja siitä johtuva pyrkimys esittäytyä Saksan rinnalla yhteisymmärryksessä? Macronin käyttäytyminen taas näyttäytyy näin sivusta katsoen "lapsemmiselmmalta" kuin aiempien maan johtajien. Se siitä puolesta. Ranskalla ei pitäisi olla kuten kirjoituksessakin kerrotaan kovinkaan paljon sananvaltaa Italiaa enemmän talouteen liittyvissä kysymyksissä. Voikin ihmetellä mistä johtuu nyt Italian paljon voimakkaampi kurittaminen ainakin vielä puhetasolla kuin mitä ovat saaneet osakseen kaikki muut EU:n sopimusehtoja rikkoneet jäsenmaat. Toki Italiassa on voimistunut Unionin arvosteleminen ja maan johto vaihtunut täydellisesti suuntaan jota EU:ssa ei näytetä katsovan hyvällä. Tuon ei kuitenkaan pitäisi olla syynä vain Italiaa kohtaan esitetty epäluottamus. Katsotaan mikä kohtaa Italiaa budjetin korjaamiselle sille annetun määräajan jälkeen, sillä maa on ilmoittanut ettei budjettia muuteta.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Hansaliitto ei valitettavasti (vielä) ole olemassa; sehän olisi Pohjois-Euroopan mainio jatke edesmenneelle EU:lle..

Mutta aloituksessa mainittu EU:n sisäinen hansaklubi on todella olemassa. Alunperin mukana olevia maita oli kahdeksan (Hollanti, Irlanti, Tanska, Ruotsi, Suomi, Viro, Latvia ja Liettua), mutta tänä vuonna niin Tsekki kuin Slovakia liittyivät mukaan.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Ei meidän tarvitse kovin paljoa tuntea Euroopan historiaa osataksemme päätellä, miksi Ranskan Macron tuntee teatraalista vetoa Gallian kukoistukseen, sen entisaikojen perinteisiin.

Saksa on rökittänyt ja nöyryyttänyt Ranskaa viimeisen 150 vuoden aikana muutamaan otteeseen varsin kovakouraisesti. Hyvitystä, kalavelkojen maksua tuo 'urhea' Ranska hakee Saksalta EU:n ja Euroopan rauhan nimissä varmaan loputtomiin. Ja Merkelin Saksa on ollut toistaiseksi Ranskalle kohtelias ja nöyrä maksaja.

Italia sopii ranskalaisten mielestä monestakin syystä kuritettavaksi.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Näin on. Vuonna 2016 käänsin hollantilaisen ekonomistin mainion kolumnin, jossa tämä historiallinen tausta/rasite käydään tyylikkäästi läpi. Suosittelen; pätevä analyysi, joka perustuu hollantilaisten pitkäaikaiseen kokemukseen ja turhautumaan. Meillä, täällä pohjolassa, ei ole aivan vastaavaa perspektiiviä, ainakaan vielä:

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/215082-rans...

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #6

"Vanha ranskalainen sanonta kuuluu näin: moi, moi, moi, c’est la loi - "minä, minä, minä, sehän on laki".

Olihan kaiken kaikkiaan vallan mainio kolumni tuo, jonka linkitit. Kiitos Ilmari!

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #7

"Yhdessä, mutta itsellemme" on myös aika osuva kuvaus Gallian valtakunnasta.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Elsevier-artikkelissa todetaan, että myös monet saksalaiset ovat olleet iloisia hansaklubin panoksesta:

"Macron en Le Maire zijn heel dicht bij het vergroten dan wel herstellen van Frankrijks macht in een onderonsje met Merkel maar die verduvelde Nederlanders zitten met hun Hanze-alliantie dwars. Tot vreugde van veel Duitsers onder wie ministers die vrezen dat Merkel de geldkraan naar Parijs open gaat zetten".

Käännös: Macron ja Le Maire alkavat melkein onnistua Ranskan vallan palauttamisessa tai sen suurentamisessa, kahdenkeskisissä neuvotteluissa Merkelin kanssa, mutta nuo pirulliset hollantilaiset, hansaklubinsa kanssa, ovat poikkiteloin. Tämä monen saksalaisen iloksi, joukossa myös ministereitä, jotka pelkäävät, että Merkel avaa rahahanat Pariisin suuntaan".

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Jos halutaan olla maallisia siunauksia arvostavia kalvinisteja tai työmoraalia uhkuvia protestantteja, niin silloin on hyvä pitää hajurakoa eteläisemmän Euroopan katolisiin maihin, jotka rakastavat vähän liikaa elämän laatua ja mukavuuksia. Protestanteille mukavuudet ja kauneus ovat vain Saatanan houkutuksia, joilla mieli sidotaan epäolennaiseen. Sen sijan harmaus ja vaatimattomuus kaunistaa. Maallista omaisuutta kerryttävän ahkeroinnin perään protestantti tai erityisesti kalvinisti ymmärtää paljonkin eikä halua tuhlata aikaa juhlallisissa messuissa tai pyhimysten kunniaksi järjestetyissä kulkueissa. Monituntiset ateriat ja yömyöhään jatkuva riekkuminen ovat protestantille kauhistus. Semmoisilta kevytmielisiltä tuhlareilta pitää viedä tekohampaatkin suusta, sanoo hän ja kalvinisti.

Eli mentaliteettiero on yhä selvä ja heijastuu taloudellisissa tunnusluvuissa. On täysin selvää, ettei tulonsiirto-EU:lla ole tulevaisuutta. Jos EU:ta tarvitaan rauhan takaamiseen Ranskan ja Saksan välillä, niin parempi olisi, jos nuo kaksi maata aloittaisivat keskinäisen sodan heti.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Yhteistä noille em. maille on kymmenen miljoonan tai sitä pienempi väkiluku. Olisiko tämä Hansa alku kehitykselle, jossa isot maat liittoutuvat keskenään ja pienemmät vastaavasti vahvistavat asemaansa oman liittonsa kautta ?

Silmämääräinen ja karkea arvioni on, että Hansa ryhmässä on n. 50 miljoonaa kansalaista. Tuolla väkimäärällä olisi jo painoarvoa ihan missä tahansa neuvottelupöydässä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

"The “Hansa” (as diplomats from the club like to call themselves) have spent most of 2018 concentrating their energies on monetary union. Instead of more French-style political integration, they are flying the flag for national responsibility over government finances and the importance of sticking to spending rules" (lähde: Financial Times, July 19 2018).

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

Hyvä päivitys!

Taisin itse huudella hansasta viime kesänä:

""

Juha Lehtinen
‏ @suvituuli1
Jun 26

euro-alueen yhteinen budjetti .. "poliittinen signaali" .. ehkä - mutta signaali mistä?? kun muistetaan että hansa-liitto (ml. suomi) ja erityisesti hollanti tälläistä tiukasti vastustaa #politiikkaradio #talous #politiikka
0 replies 0 retweets 0 likes

Juha Lehtinen
‏ @suvituuli1
Jun 26

"[euron kehittäminen] ranskan ja saksan johdolla" sanoo elina lepomäki .. niinpä .. mutta missä on julkinen poliittinen keskustelu ns. hansa-liiton (12 euro+eu-maata) tekemästä saksan&ranskan ohjelman torpedoimisesta ??? #politiikkaradio #politiikka #talous
0 replies 0 retweets 0 likes

"""

Kuten näkyy - eipä herättänyt paljoa mielenkiintoa (replies - nolla; retweets - nolla; likes - nolla)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"euro-alueen yhteinen budjetti .. "poliittinen signaali" .. ehkä - mutta signaali mistä?? kun muistetaan että hansa-liitto (ml. suomi) ja erityisesti hollanti tälläistä tiukasti vastustaa"

Mediasta saisi käsityksen ettei Suomen pääministeri Sipilä tätä vastustaisi vaan jopa kiirehtisi.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Bruno Le Maire:n suuttumus johtui kuulemma "hansakirjeestä", joka keväällä oli lähetetty hansaklubin maiden aloitteesta kaikille talousministereille. Siinä kritisoitiin uudet suunnitelmat (siis Ranskan ja Saksan ehdotukset) ja liian monen EU-maan aivan liian löysä talouskuri.

https://spectator.clingendael.org/en/publication/w...

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

Joo, taisin aikanaan keväällä maaliskuussa tuostakin kirjeestä "innostua":

"""
Juha Lehtinen
‏ @suvituuli1
Mar 6

kannattaa huomata että EU-budjetin suhteen suomi ei ole samassa neljän maan 0-linjassa .. joista moni (seitsemän) on mukana suomen kanssa EMUn kehittämisen suhteen .. saksa ei kuulu kumpaankaan ... #politiikkaradio
0 replies 0 retweets 0 likes

"""

Ja - yllätys yllätys .. replies - nolla; retweets - nolla; likes - nolla

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #19

Tuo saamasi "replies/retweets/likes - nolla" on outoa, mutta ainakin tämä blogini meni heti blogihistoriani luettuimpien joukkoon (nyt jo kolmas sija). Kansa siis tietää Ranskan sooloilusta..

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tästä twiitistä hieman taustatietoa (ja paljon puhuva valokuva):

https://twitter.com/MehreenKhn/status/106603071767...

"Paris and Berlin had issued "open proposals" about the eurozone and been ready to compromise, said Mr Le Maire, who called on Mr Hoekstra to show willingness to come closer to France´s demands for greater risk-sharing inside the eurozone" (22.11.2018).

Siitä on kyse: tulkaa tekin, hansalaiset, mukaan maksumiehiksi...

Juha Sipilä ja Petteri Orpo, olkaa juuri nyt tarkkoina! Hansaklubin ylimääräinen vuosikokous lienee paikallaan.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Hauskaa. Ei mennyt kuin muutama päivää ja Ylen Anna Karismo kirjoittaa samasta hansaklubista ("hansakerhosta").

Taas kerran, "Uusi Suomi uutisoi aiheesta maasamme ensimmäisenä":

https://yle.fi/uutiset/3-10527503

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset