Elämä jatkuu

Macronin lupaukset ja niiden seuraukset

Vieläkin hieman hymyilyttää. Kuuntelin toissa aamuna kun viehkeä ranskattaremme Helena Petäistö kehui (Yle radio yhden ykkösaamu-ohjelmassa) Macronia siitä, että tämä uusi presidentti "oli saanut Ranskan talouden kuntoon". Helena kirjoitti kirjankin miehestä, josta tuo ihailu kävi enemmän kuin selväksi ("Ranska, Macron ja minä", Otava 2017).

Lienee jo yleisessä tiedossa, että EU-jäsenvaltion alijäämä ei voi olla enempää kuin 3 prosenttia. Ranskan kohdalla alijäämä on ollut jo reilut 10 vuotta yli kolme prosenttia (vuodesta 2007 lähtien) ja Macronin saavutus rajoittuu siihen, että tänä vuonna se jäisi ensimmäisen kerran "vain" 2,8 prosentin tasolla.

Nyt, tuoreiden ja rajujen mielenosoitusten jälkeen, Emmanuel Macron lupasi hädässään 100 euron noston minimipalkoille, mikä tarkoittaa varovaisten arvioiden mukaan 10 miljardin lisäkustannus Ranskan valtiolle...Pahasti näyttää siltä, että Italian tie on myös Ranskan tie.

Toivottavasti huomenna, Brysselissä, EU-jäsenmaat eivät sentään äänestä Ranskan ehdotuksen puolesta: nimittäin EU:n yhteisen valtionvarainministerin viran perustaminen...sehän olisi "yhteisten velkojen" alkusoitto.

Lisätietoa: 

https://www.zeit.de/news/2018-12/11/frankreich-sucht-nach-macrons-ankuen...

https://www.euractiv.com/section/future-eu/news/eu-finance-ministers-str...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Omituista on se, että Bryssel ärähti Italialle sen kaavailtua menolisäyksiä siten, että alijäämä olisi noussut 2,3 prosentista 2,5 prosenttiin.

Saas nähdä, miten Italiassa reagoidaan Macronin politiikkaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kuka on syyllinen Macron vai keltaliivit tuohon korotukseen?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Ranska on syyllinen omiin, jatkuviin alijäämiinsä sekä siihen, että se yrittää jo pitkään saada muut EU-maat maksumiehiksi, monen monen mutkan kautta... Onneksi tuo aiemmin mainittu EU-sisäinen hansaklubi hieman nyt jarruttaa tuota "kehitystä".

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Eikö totuuden nimissä juuri Macron yrittänyt kuroa tuota alijäämää kiinni. Ranska on syyllinen, mutta muutosta ei voi tehdä hetkessä, eikä Macron niitä alijäämiä tehnyt, eikä silloin kannata Macronia heittää samojen pesuvesien mukana pois. Macron tosiaan teki virheen kun antoi periksi, muta mitä muuta hän olisi voinut tuossa tilanteessa tehdä?

Hansaliitto on hyvä omatunto, mutta eihän hansaliittokaan keltaliiveille voi sanktioita asetella. Kokonaisuus unohtuu monesti kun sekaan heitetään yllättävä muuttuja, tässä tapauksessa keltaliivit.

Keltaliivit vetivät herneen nenään juuri yrityksistä pienentää alijäämää kurjistamalla kansalaisten etuja ja palkkoja (sisäinen devalvaatio).

Macron ei olisi saanut antaa periksi, mutta miten Ilmari itse olisit tuon tilanteen hoitanut?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #7

Ilmari olisi ottanut eron eikä olisi muutenkaan haukkunut ranskalaisia laiskuriksi (ajattelut kylläkin); sen lisäksi olisin kuunnellut hieman aiemmin keskiluokan ja maaseudun ääntä enkä leikkinyt arrogantia kuningasta.

Luen juuri hollantilaistoimittajan laajan kertomuksen siitä keitä nämä keltaliivit oikein ovat (toimittaja liikkui heidän joukoissa parin viikon ajan). Hän raportoi seuraavaa: maaseudulta tulleet PK-yrittäjät, viljelijät, niin valkoiset kuin mustat ranskalaiset, niin vasemmisto kuin oikeisto sekä kaupungeista ennen kaikkea lähiönuoria.

Minun "ongelmani" on sellainen, että luen sittenkin mieluimmin hollantaismediaa kuin Petäistön kehuja. Alankomaalaiset ovat yksinkertaisesti kyllästyneitä Ranskan ikuiseen iltalypsyyn eivätkä enää suostu maksamaan sikäläisiä eläkkeitä tai elinikäisiä suojatyöpaikkoja samalla kun itse joutuvat tekemään yhä kovemmin ja pidempään työtä..

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #8

Ymmärrän, enkä ole väittänyt sinun olevan väärässä. Macron ei kai itselleen mitään voi, kuten en minäkään. Mitä Macronin ero sitten auttaisi? Kuka tilalle? Ilmariko?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #8

Kiitos blogistasi.
Luen, tosin kankeasti, hollantia. Haluaisin tutustua po. hollantilaisen toimittajan juttuun. Onko tietoa mediasta?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #39

Nuo jutut ovat maksumuurin takana, mutta (ennen sitä) lehti antaa kuitenkin lukea 7 artikkelia ilmaiseksi (sen lisäksi luin heistä analyysejä Elsevier-viikkolehdestä):

"De gele hesjes: een opstand van de middenklasse" (Keltaliivit: keskiluokan kapina):
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/de-ge...

sekä "Onze correspondent over de gele hesjes in Frankrijk" (Toimittajamme kertoo Ranskan keltaliiveistä): https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/onze-...

ja "Boeren en banlieusards: enkele dagen tussen de gele hesjes" (Viljelijät ja lähiöasukkaat: muutamia päiviä keltaliivien keskuudessa): https://www.hpdetijd.nl/2018-12-10/boeren-en-banli...

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

AA: "Kuka on syyllinen Macron vai keltaliivit tuohon korotukseen?"

Niin, ja kuka mahtaa olla syyllinen mieltään osoittaviin keltaliiveihin?

Keltaliivit itse? Pitää paikkansa joidenkin perushuligaanien osalta, jotka ovat aina valmiit osallistumaan rettelöihin järjestäytynyttä yhteiskuntaa vastaan.

Kyllä päävastuullisena on ilman muuta pidettävä Emmanuel Macron'ia, joka napoleonmaista itsevarmuutta uhkuvalla tyylillä huudatti itsensä presidentiksi. Ja mitä tapahtui sen jälkeen?

'La République en marche!' iskulause ja uuspuolue osoittautui gallialaiseksi höttöteatteriksi, jolla ei ollut kunnollista katetta. Macron kehtaa sen sijaan keskittyä ylläpitämään ranskalaisia perinteitä kunnioittaen Élysée-palatsin astia- ym. loistoa.

"Euroopan Pelastajaksi" itseään tarjonnut aikamme napoleon heittäytyi elämään itsevaltiaan elkein kunnes... keisarin vaatetus paljastui.

Macron syytön? Olisiko kohtuullisempaa puhua jonkinasteisesta syyntakeettomuudesta.

Edit.
Macronin virka-asunto, yksi niistä, on Élysée-palatsissa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Minua ei kiinnosta millainen kukakin on , vaan mitä hän on tehnyt.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #16

No mitäs Emmanuel Macron on viime aikoina tehnyt? Sitähän tässä yhdessä arvioidaan.

Oma "millainen"-arviosi tiivistyy alempana (#15) lausuntoon "Macron on ylimielinen paska".

En missään tapauksessa ole samaa mieltä, Ari Alsio. Sellainen ei Macron ole.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #17

Jokainen voi tulkita satiiria sitten miten haluaa, vaikka noinkin kuin Markku Marttila.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #22

Satiirilla on aina kohteensa. Ellei Alsion satiirin kohteena ole Macron, niin siinä tapauksessa kohteen täytynee olla Macronin toiminnan arvostelijoissa.

OK, oikea tulkinta lienee, että Ari Alsio satirisoi Macronin arvostelua.

Onhan vielä sekin mahdollista, ettei parahin A.Alsio tarkoita lopulta olla mitään mieltä.
Se on turvallista ja varsinkin politiikassa yleistä - ympäripyöreä small-talk nimittäin.

Oma näkemykseni 'in Plain and Simple Finnish' on se, että Macronin rahkeet eivät riitä Ranskan ongelmien ratkaisemiseen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #26

Oikein, eli arvostelen Macronin arvesteliojoita asiassa jossa he eivät halua nähdä kuin Macronin syyllisenä.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #27

Ei Macron ole syyllinen kaikkiin Ranskan ongelmiin. Eipä todella. Realismia on kuitenkin, että ranskalaisia kohtasi huomattava epäonni Macronin muodossa. Mies näet ohjautui poliittisen näyttämön parrasvaloihin eräänlaisessa akanvirrassa.

"Macron ei alun perinkään ollut enemmistön ykkösvalinta. Häntä äänestettiin varsinkin toisella kierroksella, jotta hänen vastaehdokkaastaan, oikeistopopulistisesta Marine Le Penistä, ei tulisi presidenttiä. Vaalien ensimmäisellä kierroksella Macron sai 8,7 miljoonaa ääntä, mikä on vain 18,2 prosenttia kaikkien äänioikeutettujen kannatuksesta."

https://www.talouselama.fi/uutiset/macronin-suosio...

Epäilemättä Macronilla on jokunen kultalusikka suussaan, mutta se ei näytä vievän häntä poliittiseen menestykseen. Eräs episodi kertokoon karua kieltään Emmanuelin tilannetajusta ja yhteiskunnallisesta katsannosta:

Another video, promoted on Macron's Twitter account, shows him chastising a middle-schooler for lacking ceremonial respect. "Before you start a revolution, first get your degree and learn how to feed yourself," Macron told the teenager, who had addressed him "Manu," short for "Emmanuel."

https://www.politico.eu/article/france-versailles-...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #27

Siitä huolimatta, aloittaja kertoi ainoastaan kuivasti paljonko tuo Macronin halu pysyä presidenttinä tulee maksamaan: 10 miljardia. Mies on nykysotkuun yhtä syyllinen kuin tuo "keltaliivipeili":kin. Metsä vastasi ja rumasti.

Pidän tärkeänä, että tuon miljardisumman maksavat ranskalaiset itse eivätkä muut eurooppalaiset. Niin Ranskan kuin Macronin aikeet kahdenkeskisissa palavereissa Saksan kanssa ovat olleet huolestuttavia eikä tuo havainto/huoli ole suinkaan vain minun (ks. kommentti 21).

P.S. Tällaista jälkeä syntyy kun on "sosialistinen pankkijohtaja" (Macronin tausta): valtio maksaa..

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Fransmannit ratkokoon itse keskinäiset ongelmansa, evk. Mutta alan pelätä Olkiluoto 3 ydinvoimalan kohtaloa kaikenkaikkiaan, mutta erityisesti jo tuomittujen korvausvelvotteiden saantoa.

Todennäköisesti Ranskassa tulee tapahtumaan asioita, jotka vaikuttavat O`voimalan valmistumisaikatauluun, sekä myös laitoksen toiminnalliseen turvallisuuteen.

Vanha siirtomaapolitiikka iskee rajusti takaisin entisiin siirtomaaisäntiin. Yksi toisensa jälkeen on hukannut siirtomaista kuppaamansa omaisuuden, eikä iloisen kulutusjuhlan aikana ole kyetty pysyttelemään oikeassa ajassa.

Kärsikööt nyt omassa grillissään, kunhan eivät aloita uusia siirtomaakampanjoita, joita ikävä kyllä alkaa ympärillä näkymään.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Työnantajat maksavat 100 euroa lisää minimipalkkaan.Tämä lisää verotuloja.Työnantajille kompensoidaan ylityöpalkkioiden sivukuluissa, mikä vähen tää yhdessä ylitöiden verohelpotusten kanssa valtion tuloja.Ranskassa on ollut minimipalkkalaki voimassa yli 60 vuotta.Minimipalkka on liukunut vahvasti myös maksimipalkaksi.Ei tässä suurta vääryyttä käynyt.
2018 alijäämä on todellisuudessa 2.6%,2019 2.8%.Kova Brexit pistää kaikki laskelmat uusiksi, ei vähiten Pohjanmeren rannoilla.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Mauri kirjoitti: "Työnantajat maksavat 100 euroa lisää minimipalkkaan".

Tässä tapauksessa Macron kuitenkin kertoi, etteivät työnantajat vaan valtio tulee maksamaan tuon 100 euron korotuksen..siinä ongelman ydin.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Kiitän etukäteen lähteestä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #10

No valtiohan sen maksaa jos keventää työnantajan sotumaksuja vastaavalla summalla.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #10

"President Emmanuel Macron is promising a 100-euro monthly rise in France's minimum wage (about 114 dollars) that will not cost employers anything".

http://www.dpa-international.com/topic/france-macr...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #13

Kun työnantajat eivät maksa niin silloin sen maksaa keltaliivit (valtio tai kansa), kun Macronilla ei omaa rahaa itsellään ole jaettavaksi.

Ihminen siis saa satasen , mutta kadottaa samalla satasen. Mitä tästä opimme? Emme mitään, paitsi, että Macron on ylimielinen paska ja kansa ahne keltaliivinen joukkio. En sanonut kansaa tyhmäksi kuten Macron, vaikka läheltä piti.

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

Ei tullut Macronista sitä euroeliitin pelastajaa jota ne toivoi.

Mentäis takaisin kansallisvaltioihin jotka itse vastaa omista asioista ja eu olisi kauppaliitto.
Minä uskon että jokainen hoitaa paremmin asiansa kun itse ovat vastuussa niistä eikä niitä voi työntää toisten harteille.
EU on kuin kolhoosi ja se ei tunnestusti tule pitkään toimimaan.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

#6

"EU on kuin kolhoosi". Niin totta.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

… mutta kuka maksaa tuohon viulut ? Mikä organisaatio, kun sitä ei ole ? Vai 1700 pidätettyä ? Vai koko Ranskan kansa pohjoisesta etelään ? Vai he kaikki, jotka ovat valvontakameroissa ?
Olipa asia oikein tai väärin, joku on vastuullinen yhteisen ja yksityisen omaisuuden tuhoista. Ne tuhojen kustannukset pitää vähentää annetuista palkankorotuksista.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Mielipidetiedustelujen mukaan yli 70% ranskalaisista kannattaa keltaliivien vaatimuksia. Ne vaatimukset puolestaan kumpuavat siitä todellisuudesta, jossa ranskalaiset elävät ja ovat eläneet jo vuosikausia.

Kyseessä ei ole mikään hetkellinen päähänpisto. Ei sadattuhannet ihmiset lähde kaduille viikoiksi polttamaan autoja ja rikkomaan kauppojen ikkunoita vain siksi, että presidentti on asetellut sanansa kömpelösti puolustellessaan politiikkaansa.

Syy ei ole siinä, miten politiikkaa puolustellaan, vaan siinä politiikassa itsessään. Eikä se ole Macronin keksintö. Kurjistus- ja leikkauspolitiikka seuraa jokseenkin loogisesti jo EU:n perustuslain pykälästä, jossa sanotaan, että EU:ssa noudatetaan "markkinataloutta" (eufemismi kapitalismille).

Myönnetään, yhteiskunnallisten ongelmien ratkaiseminen olisi niin paljon helpompaa, jos vain päästäisiin kansasta jotenkin eroon...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Olen yrittänyt etsiä Ranskan n. 2,3 biljoonan euron velkojia, mutta muuta ei selviä, kun että EKP:llä on ranskapapereita kaapissaan 650 miljardin edestä. Keillä ja minkä maiden liikepankeilla on sitten silppua velkavakuutena liki 1.800 miljardin euron verran, jää tässä vain arvailtavaksi.

Kuten jo alussa Ilmari kirjoitti, alijäämin on menty jo vuosikymmenen ajan ja kasvatettu julkista velkaa vastoin alkuperäisen vakaus ja kasvusopimuksen henkeä ja velkaa on lisätty tänä aikana yli biljoonan euron edestä.

Italian velkataakka on puoliksi maan omien pankkien taseissa ja 450 miljardia EKP:n halussa olevia papereita, mutta kuinka onkaan Ranskan liki 2 biljoonan euron kanssa, jää arvoitukseksi ?

Ranska, Italia ja Espanja ovat aivan järkälemäisiä ongelmia sekä Unionissa ja varsinkin rahaliitossa, joihin verraten Kreikka on kaliberiltaan täysi tusahdus.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Valtioiden velkakirjat on lähinnä sijoitus- ja eläkerahastojen hallussa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kreikan saatavia oli kuitenkin tiettävästi paljon Saksan ja Ranskan liikepankeilla.

Sijoitusrahastot ottavat myös lunta tupaan riskeinensä, eikä näitä pelasteta tästä veronmaksajien varoin, kuten Kreikassa tehtiin.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Ranska kaikista eurooppalaista valtioista ehkä eniten rähjää sisäisesti - Vallankumous! Kun Saksa uhkaa Ranskaa, päät painuvat.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Rähjää sisäisesti - taidat olla käsityskyvytön tai huumorimiehiä ?

Maailman korkemmat julkiset menot, verotus ja velkaantuminen, julkinen sektori ja vasemmistolainen rakenneuudistuksia ja kehitystä vieroksuva hallintokäytäntö.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Niin, kyllä kysymys on juuri siitä matalasta kynnyksestä vastustaa sisäisesti maan hallintoa. Ranska on hävinnyt itsenäisenä valtiona kaksi maailmansotaa, mutta jos patongin tai punaviinin hinta uhkaa nousta, Kansa on kaduilla. Hallitusta vastustavat kaikki, maalaiset ja kaupunkilaiset. Se, miksi nyt ei saatu ammattiyhdistystä kaduille, on äärioikeistolaisten pesiytyminen keltapaitojen joukkoon. Jotain rajaa sielläkin.

Eu-politiikassa sentään voi esiintyä kansainvälisenä Kukkona.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #33

Hetkinen: Ranska kyllä "voitti" tuon ensimmäisen maailmansodan. Siitähän tuo koko Hitler-sotku alkoi: Saksan täydellisestä nöyrytyksestä ja köyhyydestä.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #34

Ympärysvallat voittivat. Ranska ei voittanut sotaa. https://fi.wikipedia.org/wiki/Ympärysvallat.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Versailles’n_rauha

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #35

Linkit eivät toimi normaalin vapaasti, mutta totuus ei pala tulessakaan :D

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä Vastaus kommenttiin #36

Systeemi ei näytä pitävän ääkkösistä eikä heittomerkeistä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #33

Kai nyt ymmärsit, että nostin tikun nokkaan ranskalaisen vasemmistolaisuuden kaikkine ilmenemismuotoineen.

Sitten vielä ihmetellään, miksi kansa on tyytymätön, jos meiniknki on kuin muinaisessa Neuvostoliitossa ja naapurilla on kaikki paremmin ?

Sellaiset hallintomallit, joissa vasemmistolainen väki tekee kaduilla riehuen politiikkaa painostamalla, ei ole kokemuksen myötä kovinkaan hyvä.

Kts. Suomen punakaartit, Venäjä > Neuvostoliitto, Weimarin Saksa > natsisaksa, italian fasismi, sun muita esimerkkejä lukuisa määrä ja kaiketi viimeksi Venezuela.

Hassua, ettet kritisoi demokratian tuhoamista kunnon demarina laittomin ottein ja ulkoparlamentaarisin keinoin. Näinhän oli myös Suomessa v. 1817 - 1918 hetken aikaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset