Elämä jatkuu

Akseli ja Eelo Isohiisi

 

Isohiiden veljesten tolstoilaisuus ja surkea kohtalo on jo kauan ollut kiinnostukseni kohde. Nämä, viime vuosisadan alussa Iitissä asuneet veljekset, Akseli ja Eelo, olivat miehiä parhaasta päästä, fyysisesti kovakuntoisia mutta henkiseltä tasoltaan aivan omaa luokkaa. Molemmat olivat tiukasti rauhan miehiä eivätkä suostuneet tarttumaan aseisiin. Juuri siksi on surullista, että heidät ammuttiin kun eivät suostuneet osallistumaan aseellisiin toimintaan veljessodan aikana. Tässä tapauksessa punaiset kotkalaiset toimivat teloittajina. Paikalliset punaiset eivät ikinä olisi moiseen ryhtyneet, koska kunnioittivat näitä miehiä, joille askeettinen elämä ja pyyteetön ystävällisyys olivat olemassaolon johtolanka. Heidät haudattiin Sääskjärven Massissa oman pientilan takana olevassa metsässä. Maija Salonius-Hatakka on kirjoittanut veljeksistä hienon biografian Ei saarnaamalla vaan elämällä.  

Elias (synt. 1883) ja Axel (synt 1886) Örnmark syntyivät varakkaaseen talonpoikaisperheeseen Tenholassa. Vuodesta 1906 he käyttivät sukunimeä Isohiisi. Eelo opiskeli nuorena maanviljelyä, kun taas Akseli kiinnostui ennen kaikkea taiteesta. Opiskeluaikana juuri Akseli pääsi tutustumaan Leo Tolstoin teokseen Mitä taide on? Hän innostui siitä niin paljon, että luki lyhyessä ajassa Tolstoin koko tuotannon. Vuonna 1908 uusi vakaumus, tolstoilaisuus, voitti ja Akseli päätti jättää taideopinnot kesken. Mies muutti Iitin Massiin (Kalle-veljen omistamaan maatilaan) tavoitteenaan elää Tolstoin oppien mukaan. Omaisuudella ei ollut enää arvoa. Herraskaiset vaatteet vaihtuivat työmiehen rispaantuneeseen sarkapukuun. Alkiolaisuuteen törmänneen Akselin poliittiset ja uskonnolliset ideologiat jäivät. Instituutioilla ja esivallalla ei ollut enää merkitystä. Akseli keskittyi lähimmäisten auttamiseen. Hänen ainoa lakinsa oli vuorisaarna. Oli lakattava erottelemasta ihmisiä, ja elettävä veljinä ja sisarina vain toisiaan varten.

Pian Eelokin muutti Massiin ja tupaa alettiin rakentaa Kalle-veljen metsään. Pienen, kotoisen mökin nimeksi tuli Eelola. Vieraiden kerrottiin toistuvasti hämmästelleen Eelolan siisteyttä. Eelo toimi talonpitäjänä kun Akseli kiersi reissuillaan puhumassa, auttamassa ihmisiä, maalaamassa muotokuvia tai vaikka korjaamassa sattumalta tapaamansa mummon tuvan kattoa. Kun rahaa saatiin, niillä kustannettiin Eelolan Tolstoin kirjastoa tai annettiin ruokaa vähävaraisille. Kova ruumiillinen työ ja omantunnon puhtaus näkyivät veljesten olemuksessa. Kaikki kertovat heistä huokuneen jotain suurta lämpöä.

Velkaantunut isoveli Kalle oli lopettanut oman elämänsä jo vuosia aiemmin, joten Isohiisien suku katosi Iitistä keväällä 1918, surkean teloituksen seurauksena. Suomalaisen tolstoilaisuuden keulahahmo Arvid Järnefeltkin luopui pian tolstoilaisuudesta, ja koko aate lakkasi.

Ensi kesänä Gallen-Kalelan Museon kesänäyttely (5.6.2010–29.8.2010) tarkastelee tolstoilaisuutta aatteena ja elämänkäytäntönä kulttuurihistoriallisen aineiston ja taideteosten välityksellä. Kirjailija Leo Tolstoin (1833-1910) edustama filosofia tuli tunnetuksi Suomessa 1880-luvulla, mutta laajemmin vasta 1890-luvun ensivuosina ja erityisesti Arvid Järnefeltin Heräämiseni-teoksen ilmestymisen myötä 1894. Vaikka tolstoilaisuus jäi varsinaisena aatteena rajatun piirin elämänfilosofiaksi, koskettivat sen ajatukset kuitenkin lukuisia 1800- ja 1900-luvun vaihteen keskeisiä taiteilijoita, kulttuurihenkilöitä ja kirjailijoita.

Iitin Massi (karttalinkki):
https://maps.google.fi/maps?q=iitti+massi&hl=fi&gbv=2&hnear=Massi&t=h&z=15
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Eero (nimimerkki)

Kuvaavaa on, että veljekset antoivat etukäteen anteeksi punaisille lahtaajilleen.

Konsensus perkeleen (sos.) kanssa ei kuitenkaan yleisesti kannata.

ilmari (nimimerkki)

Tässä, muuten vaan, kiinnostava kuva Lev Nikolajevitsh Tolstoista (plus vaimo Sofia Andrejeva sekä ihkauusi fillari):

http://www.rulex.ru/rpg/WebPict/fullpic/0115-024.jpg

ja sama mies nuoruusvuosina:

http://pictures.imhonet.ru/images/blogs/a092739898...

(Isohiiden veljeksistä en löytänyt kuvia).

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Löysinpas, vihdoinkin:

http://unitaari.files.wordpress.com/2011/03/akseli...

Tämä kuva Akselista (joka vieraili Järnefeltien kodissa) esiintyy tällä sivustolla:

http://unitaari.wordpress.com/suomalaisesta-unitar...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset