Elämä jatkuu

Uuden kansanmurhan alussa..

  • Uuden kansanmurhan alussa..

Tämä blogi perustuu vahvaan epäilyyn, vaikka hartaasti toivon olevani väärässä. Minua surettaa jo nyt, etukäteen, kunnioittamieni kurdien kohtalo. Kun Donald Trump kertoo, että Recep Tayyip Erdogan on ainut mies, joka pystyy tuhoamaan isis/daesh, niin edes hieman asiaan ja alueeseen perehtynyt tietää, että tämä käytännössä tulee tarkoittamaan kurdien tappamista juurta jaksain (eradicate). Uusi kansanmurha lienee alullaan.. Umpisurullista; olisin niin suonut kurdeille oman valtion....ymmärrän varsin hyvin miksi puolustusministeri Jim Mattis otti lopputilin, vaikka olen niitä viimeisiä miehiä, jotka kaipaavat maailman poliiisia saatikka miliisia. Tämä sotku jäi kesken ja nyt ohjakset annettiin kokonaan Erdoganille; pian saamme seurata siihen liittyviä uutisia, valitettavasti.

Jokainen tietää, että ainoat kenttätaistelijat, jotka pystyivät tuhoamaan isistä olivat/ovat kurdeja ja heitäkin on moneen lähtöön, kuten oheisista blogeista käy ilmi:

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/213147-kurdistanin-kolme-kovaa-py...

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/178107-kurdistan

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244568-kirkukin-vapauttamisen-pal...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

21Suosittele

21 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Tällaista se isojen poikien peli on.

Mutta aina tulee muistaa, että amerikka on hyvisten puolella ja heidän toimille on hyvä ja tärkeä syy.

Venäjä taas on paha ja he toimivat umpimähkään vailla mitään syytä.

Riippumatta siitä, että molemmat toimivat täysin samoin...

Ja tämä kaikki perustuu siihen, että kansa on riittävän tyhmää uskomaan kaiken paskan mitä heille syötetään.

Siinä vaiheessa alkaa ongelmat, kun kansa ymmärtää ettemme olekaan sen parempia kuin haukkumamme vastapuoli, joka ei teekään mitään sellaista mitä me emme jo tee.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Yhdysvaltojen sotaseikkailut maailmalla ovat aina arvaamattomia. Ei kannata luottaa vakuutteluihin.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Yleensä minkäänlaisiin Nato-sopimuksiinkaan ei kannata luottaa, kun tulee eteen kova paikka, ne voi muuttua vain palaksi paperia. Tämän blogin esimerkki osoittaa miten USA liukenee vakuutteluistaan jo rauhan aikana.

Jos Nato:n avulla Suomi saisi edullisemmin parempaa aseistusta, niin sitten ymmärtäisin tämän sotilasliiton, mutta sodankäyntiin liittyviin sopimuksiin en paljoa perusta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eihän se NATO:n turvatakuu missään mielessä täydellisen luotettava ole ottaen huomioon kuinka kompleksisia erilaiset konfliktitilanteet voivat olla. Mutta sekin kannattaa ottaa, jos pystymme sen ottamaan. Se ei tarkoita kuitenkaan omien puolustusvoimien minkäänlaista alasajoa. Ei siitä NATO:n (todennäköisestä) turvasta mitään haittaakaan ole. Toistaiseksi näyttää kuitenkin siltä, että kukaan ei ole NATO:n kimppuun vakavasti ottaen sotilaaallisesti käynyt.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Eipä ihme, että Erdogan kutsuu nyt Trumpin kiitosvierailulle maahansa. Kestitys Ankarassa on varmasti ruhtinaallista sen kunniaksi, että Turkki voi tästedes vapaasti "etnis-puhdistaa" kurdialueita.

https://yle.fi/uutiset/3-10571086

Kurdien vuonna 2017 järjestämä kansanäänestys itsenäisyydestä oli epäonnistunut, vaikka 92% äänestäneistä kannatti itsenäisyyttä. Tiettävästi vain Israel näytti vihreää valoa äänestystulokselle.

https://edition.cnn.com/2017/10/02/middleeast/iraq...

"Kansanäänestys oli huonosti suunniteltu ja järjestetty, ja sen vuoksi äänestystä vastustanut Irakin keskushallitus sai aluepyrkimyksilleen tukea sekä naapurivaltioilta että länsiliittoumalta; Yhdysvalloilta, EU:lta, Isolta-Britannialta, YK:lta ja sen turvallisuusneuvostolta, Irakin naapurimailta ja suurimmalta osalta kurdeja." https://lahi-itanyt.fi/nyt/kurdien-tilanne-kansana...

Kurdien kansallisella tragedialla ei näytä olevan loppua. Urheille ja paljolti työtäpelkäämättömille kurdeille soisi valoisan ja itsenäisen tulevaisuuden. Sisäinen eripura ja ennen kaikkea ulkoinen uhka Turkin, Iranin ja Irakin taholta vie pohjan menestykseltä.

Turkkilaisilla on vuosisataiset perinteet kansojen murhaajana. Julma on osmannien luonto.
Meriittiä löytyy: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/08/21/sata-vuot...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Toivoa sopii, että Trumpin sanoessa jättävänsä Irakiin osan joukoista juuri silmällä pitäen Syyrian tilanteen kehittymistä silmällä pitäen, että hänen ajatuksenjuoksunsa ennakoisi Erdoganin sotaisia suunnitelmia ja pyrkisi estämään sellaisen toteutumista. Amerkikka on kuitenkin ollut Syyriassa kurdien liittolainen taisteluissa, joten Trumpilla on paljon uskottavuutta pelissä mukana myös jatkossa.

Lisäys Irakiin jätettävien joukkojen jäämisestä ranskalaisen uutistoimituksen kertomana.

"Mutta Trump korosti vierailunsa aikana, että hänellä ei ollut aikomusta vetää joukkoja Irakista, jota hän sanoi voivansa käyttää tulevana tukikohtana "jos haluaisimme tehdä jotain Syyriassa"."

"Irak on tärkeä strategisen sijaintinsa vuoksi. Yhdysvaltojen joukkojen läsnäolo vakuuttaa sekä Jordanian että Saudi-Arabian, ja löytää tasapainon kurdien ja Turkin sekä turkkilaisen, iranilaisen ja irakilaisen kolmion välillä", hän sanoi."
https://www.france24.com/en/20181227-trumps-surpri...

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Mikä tahansa maailmankolkka on sotilaallisesti tärkeä, kun sinne vain viedään tarpeeksi joukkoja ja asearsenaalia.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Eikös tämä ole toinen kerta kun USA pettää kurdit pahassa paikassa?

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Siinä on vielä Erdoganin nokka ei voissa vaan veressä. Kurdit on soturikansa isolla kirjaimella. Tiedä onko vielä Areenassa dokumentti pomminpurkajasta, joka lopulta menehtyi väijytyksessä. Korkeajännitystä iso k:lla majurin nostellessa pommeja ja piuhojen katkomista...ASaadaan Afganistan lähemmäs Unionia, haki vielä Unionin jäsenyyttä?? Laskisi öykkäri Erdogan poikansa ja muun klaanin kanssa kavallettuja varoja pankkien takahuoneissa. 10 vuotta riittää, samanlaisella maitojunalla keitaalle kuten itänaapurit Afganistanista komunalkoihin ja betonilähiöihin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Voisihan toinenkin supervalta EU tehdä enemmän kurdien hyväksi, mutta kaikki on valjastettu Uncle Samin vastulle Brysselin shamppanjapiireissä.

Saksahan ei halua osallistua muuhun, kun rahankeräykseen omilleen muita hyväksi käyttäen.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Jossain vaiheessa Suomi koulutti kurditaistelijoita. Mitä siitä on jäänyt käteen (ja oliko koulutus edes tarpeen noille kurditaistelijoille)?

Nyt olisi Suomen todellisen avun paikkaa, muodossa tai toisessa..

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

"Nyt olisi Suomen todellisen avun paikkaa, muodossa tai toisessa.."

Mitähän Ilmari-blogisti mahtaa tarkoittaa "Suomen todellisella avulla"?

Vetoomus Erdoganille, haaste Juncker-EU:lle, aloite YK:n yleiskokoukselle..?

Vaiko peräti jääkärikomppania Mosuliin, rautaa Suomesta Kurdistanin alueelle?

Lapsen mieli voi tehdä ihmeitä, mutta lähi-idän kriiseihin siitä tuskin on apua.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Mutta mehän kuulumme "läntiseen arvoyhteisöön"!

...

Luin joskus about 1963 pitkän artikkelin kurdeista ja heidän kokemistaan kohtalon iskuista, ja siitä lähtien heillä on ollu pieni paikka muuten niin suppeassa sydämessäni.

Käyttäjän hoikanpoika kuva
Ari Mikkola

Jotenkin jo parin vuosikymmenen ajalta ja historiaan kauemmaksikkin katsoen on tullut tuntuma että jos etsit luotettavaa liittolaista joka ei petä eikä puutu tekemisiisi niin Venäjä tai NL on se suunta. Nyt Kiina lienee nousemassa jopa Venäjän ohi.
USA nostaa diktaattoreita ja muutama vuosikymmen myöhemmin pommittaa entiset liittolaisensa hengiltä, tai kuten kurdien kohdalla nyt käy, jättää vihollisten armoille.
Eurooppa lie vielä niin pahassa morkkiksessa siirtomaavaltojen ajalta ettei kykene edes samoihin pöytiin..

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

USA:n vetäytyminen kurdialueelta oli katala teko. Kurdit joutuvat taistelemaan olemassaolostaan yksin, eikä heillä ole omaa valtiota, jonka avulla he voisivat paremmin koordinoita toimiaan. Nykytilanne voi olla yhden kansanmurhan alku. Valitettavasti.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kuten jo Viljo aiemmin totesin, USA antaa nyt vetovastuuta ja nuoranpäätä myös Suomen demareille kurdien puolustamiseksi EU:n vastuin.

Rinteeltä nyt vain tähän noheva rohkaisupuheenvuoro alistettujen kurdien hyväksi turhan jorinan ja taskubiljardin sijaan ?

Jo Obaman aikana Syyriasta ja Irakista päätettiin hiljaa irrottautua maailmanpoliisin toimesta - tosin aina uudet maailmanpoliisit haistavat valtatyhjöt omin nenin.

USA:n vetätyyminen kurdialueilta on kuitenkin päätös housut jalassa verraten Euroopan demareiden politiikkaan alueella puuttuen housut alati kintuissa räkyttäen ja vetelät niissä jo valmiina mausteina ilman todellisuutta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suomen poliitikot tekee mitä komissaarit määrää ja Rinne on samanlainen sopuli kuin kokkareetkin. Mikäli EU pelkää Turkin reaktioita ei Suomelle tule lupaa kurdien puolustamiseen.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Lännen kaksinaismoralismi on kurdien asiassa kuvottavaa.

Turkissa Kurdien työväenpuolue on EU:n ja USA:n terroristilistalla. Syynä on sen itsenäisyystaistelu ja se, että puolue on kommunistinen.

Irakissa taistelleet kurdit ovat valtaosin oikeistoryhmää, jota EU ja USA ovat tukeneet rahalla, aseilla ja sotilastuella. Tätä joukkoa myös Suomi on tukenut sotilaallisesti.

Syyriassa kurdit ovat taistelleet kahdella rintamalla. Osa kurdeista on taistellut Syyrian laillisen hallinnon puolella, osa kapinallisten/terroristien ja lännen liittolaisena.

Nyt kun USA:n johtama länsi on hävinnyt Syyrian sodan, on hyvin todennäköistä, että lännen kanssa liittoutuneet kurdit joutuvat suuriin vaikeuksiin, kun raha-ja asehanat sulkeutuvat ja sotilaalliset toiminta-alueet supistuvat dramaattisesti.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Itse en näkisi kurdien tai Kurdistanin kohtaloa aivan näin synkkänä vaan pikemminkin päinvastoin. Arvostan suuresti kurdien taistelukykyä ja taistelutahto on omaa luokkaansa koska he taistelevat omilla maillaan vaikka valtio sinänsä onkin vasta muotoutumassa. Toki mm USAn ja Venäjän ulkoinen tuki Kurdistanille on vaihdellut aikojen kuluessa mutta pysyvämmin Israel on tukenut kurdien aseellista kamppailua Irakissa 1960-luvulta lähtien ja nähdäkseni tukee edelleen. Vuonna 1980, Israelin pääministeri Menachem Begin julkisesti ilmoitti Israelin tukeneen kurdeja humanitaarisen avun ohella aseistuksella ja neuvonantajilla. Israelilla kurdeilla on myös yhteinen side Israelissa asuvien kurdijuutalaisten kautta, joista huomattavimpaan asemaan aikoinaan nousi Itzhak Mordechai, joka kaksi vuosikymmentä sitten toimi puolustusministerinä Benjamin Netanyahun silloisessa hallituksessa.

Monet Irakin johtajat syyttävät kurdien autonomisen alueen presidentti Massoud Barzania yhteistyöstä Israelin kanssa muistuttaen myös Israelin aseavusta 1960 ja 1970-luvuilla Mustafa Barzanin [Massoudin isä] taistelussa keskushallintoa vastaan. Mustafa Barzani oli läheisissä tekemisissä puolustusministeri Moshe Dayanin kanssa Mossadin johtava virkailija Eliezer Tsafrir on todistanut Israelilla olleen 1963-1975 sotilasneuvonantajia Mustafa Barzanin päämajassa sekä maan toimittaneen kurdijoukoille aseita ja mm kenttä- ja ilmatorjuntatykistöä.

Israelilaismedia vuonna 2004 myös raportoi israelilaisviranomaisten ja kurdijohtajien kokouksista jolloin mm Massoud Barzani, Jalal Talabani ja aiempi Israelin pääministeri Ariel Sharon julkisesti vahvistivat hyvät suhteet Irakin Kurdistanin kanssa.

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu kannatti puheessaan v. 2014 itsenäistä kurdivaltiota lausumalla mm seuraavasti: ”Kurdit ovat taistelijoita jotka ovat todistaneet poliittisen sitoutumisensa ja poliittisen maltillisuutensa ja he ovat ansainnet oman poliittisen itsenäisyytensä, meidän tulee tukea kurdien itsenäistymistoiveita, he ansaitsevat sen.”

Vaikka mm USAn valtiollinen tuki kurdeille vaihteleekin kannattaa ottaa huomioon myös yksityiset sympatiat ja apu kurdeille. Esimerkiksi kun nyt joulukuussa oleskelin armeijatukikohdassa Israelissa oli pohjois-amerikkalainen kämppäkaverini juuri tullut Irakista jossa hän taisteli vapaaehtoisena Peshmergan riveissä. Eikä hän ollut ainoa sillä vapaa-ajalla pääsin seuraamaan hänen keskustelujaan Irakiin vielä jääneiden länsimaisten taistelutovereidensa kanssa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Hyvä, että olet optimistisempi. Kirjoitin: toivon hartaasti olevani väärässä ja niin toivonkin. Valitettavasti moni ulkopolitiikan tarkkailija jakaa huoleni.

P.S. Kun Irakin kurdit ja heidän peshmergansa ovat maltillisia (kuten totesit), niin Pohjois-Syyrian kurdit vuorostaan vasemmistojohtoisia ja melko jyrkällä linjalla. Aloituksen eka linkki kertoo lisää molempien tahojen huonoista väleistä, mikä on harmi kurdikansan yhtenäisyyden kannalta. Israelin tuki on varmasti tärkeä vastaisuudessa.

Todennäköisesti Turkki käy Pohjois-Syyrian PYD/YPG-kurdien kimppuun, koska heillä on hyvät välit PKK:n kanssa, ja niin on jo tehnytkin (Afrinin valloitus keväällä 2018). Pohjois-Irakin KRG/KPD-kurdit eli Barzanin kurdit saavat ehkä olla "rauhassa", aluksi.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Turkki on Nato-maa. Kurdistaninin merkittävä osa on nykyään Turkin aluetta. Vähän siinä on vaikea Nato-maa USA:n antaa täyttä tukea itsenäisyyspyrkimyksille.

Turkkihan tuntuu vastustavan kurdien itsenäistymistä myös naapurimaissaan, kuten Irakissa tai Syyriassa. Tämänkin voinee ymmärtää siinä valossa, että Turkki kokisi sisäisten ristiriitojensa pahenevan, jos sen rajanaapurina olisi itsenäinen kurdivaltio.

Tuskinpa se minulta olisi pois, jos itsenäinen Kurdistan muodostuisi, vaikkapa ihan tuon blogin kartan mukaisesti. Se olisi pois Turkilta, Irakilta, Iranilta ja Syyrialta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Mikähän eläkkä siitä sitten syntyy demareiden piirissä, kun USA aivan varmasti jossakin vaiheessa toteaa EU:lle, että pitäkää tunkkinne brexitin jälkeen, jolloin Euroopan uskottavin puolustuskin haistattaa huilut Manner-Euroopalle ?

Venäjä on haistanut oireen jo vuosia takaperin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset