Elämä jatkuu

Saksalainen sankari Henning von Tresckow

 • Henning von Tresckow ja hänen vaimonsa Erika vuonna 1942
  Henning von Tresckow ja hänen vaimonsa Erika vuonna 1942
 • Aatun Focke-Wulf FW 200 "Condor"
  Aatun Focke-Wulf FW 200 "Condor"
 • Cointreau-liköörin lahjalaatikko...
  Cointreau-liköörin lahjalaatikko...

Näin jälkikäteen voidaan pohtia mitä maailmalla olisi tapahtunut mikäli Hitleriä vastaan tehdyt attentaatit olisivat onnistuneet (sama koskee tietysti myös Stalinia). Ensimmäisen, todella vakavan yrityksen teki Georg Elser 8.11.1939. Hänestä kirjoitin blogin vuonna 2010, mutta nyt ei puhuta hänestä eikä myöskään Claus von Stauffenbergista, joka hyvin on yleisessä tiedossa ja josta on tehty lukuisia dokumentteja.

Saksalainen (preussilainen) kenraalimajuri Henning von Tresckow on sittenkin paljon tuntemattomampaa, vaikka juuri hän oli tuo spiritus rector niin Stauffenbergin kuin viiden muun salamurhayrityksen takana. Valitettavasti, koko maailmamme kannalta, kaikki nämä tosiyritykset epäonnistuivat.. Siviiliammattiltaan tämä aatelismies toimi 1920-luvulla pankkimiehenä ja sijoittajana, mutta maailmanlaajuisen pörssiromahduksen seurauksena myös hän innostui kansallissosialistien komeasta retoriikasta ja ilmoittautui Berliinin sota-akatemiaan. Jo ensimmäisen maailmansodan länsirintamalla, Marnessa, hän taisteli yhtenä nuorimmista luutnanteista ja sai rohkeudestaan toisen luokan Rautaristin. Berliinissä, 1930-luvun upseerikoulutuksensa aikana, Henning osoittautui vuosikurssinsa ylivoimaisesti parhaaksi ja hän eteni nopeasti armeijan hierarkiassa ("Von Juli 1934 bis September 1936 absolvierte Tresckow die Kriegsakademie in Berlin und galt als der bei weitem Beste seines Jahrgangs"). Melko pian hän ryhtyi kuitenkin epäilemään Hitlerin ja NSDAP:n tavoitteita ja tämä epäilys voimistui Pitkien puukkojen yön jälkeen. Kun vuonna 1938 syntyi Blomberg-Fritsch-kriisi Henningistä tuli Hitlerin pysyvä vastustaja ja salaliittolainen. Muutenkin silloisen Wehrmachtin sisällä kasvoi voimakas inho niin Gestapoa kuin SS:ää vastaan ja Henning von Tresckow oli yksi näistä kunniaupseereista. Claus von Stauffenbergin tekemän ja melkein onnistuneen murhayrityksen (Rastenburg, 20.7.1944) suunnittelutyön ohella Henning von Tresckow toteutti peräti viisi yritystä tappaa Hitler:

 • 4.8.1941 (Barysau, NL/Valko-Venäjä): Hitlerin autosaatueen väijytys. Ei onnistunut liian vahvojen turvatoimien takia.
 • 13.3.1943 (Smolensk, NL/Venäjä): aikapommi Hitlerin Focke-Wulf-lentokoneessa. Aikapommi oli piilotettu "Cointreau"-lahjapullolaatikon sisällä, mutta sytytin ei toiminut kylmyyden takia, koska Hitlerin seurassa ollut Heinz Brandt oli laittanut sen lentokoneen tavararuumaan..lentokoneen laskun jälkeen pullo onnistuttiin hakemaan pois, kiinnijäämisen ja kuoleman uhalla.
 • 21.3.1943 (Berliini, Berliner Zeughaus): itsemurhapommiyritys, jonka tekijäksi lupautui salaliittolainen Rudolf-Christoph von Gersdorff. Isku oli tarkoitus tehdä sotasaalisnäyttelyn yhteydessä, mutta aikasytytin ei ehtinyt palaa loppuun koska Hitler piti näyttelyssä niin kiirettä..Vessassa Gersdorff sai aikasytyttimen nollatuksi aivan viime hetkellä.
 • 16.12.1943 (Berliini): itsemurhaisku uusien univormujen tarkastuksen aikana, tekijänä salaliittolainen Axel von dem Bussche. Epäonnistui, koska kyseiset tarkastukset peruutettiin RAF:n ilmaiskujen vuoksi.
 • 11.3.1944 (Berchtesgaden): salaliittolainen Eberhard von Breitenbuch ampuisi Hitlerin sotakonferenssissa. Epäonnistui, koska Wehrmachtin luutnantti/Ordonnanzoffizier von Breitenbuch ei päästetty kokoukseen.

Näissä kaikissa yrityksissä Henning von Tresckow oli keskeinen taustavaikuttaja ja, kuten todettu, hän oli Claus von Stauffenbergin tekemän attentaatin (20.7.1944) pääsuunnittelija. Kun hän kuuli kyseisen iskun ainoastaan osittaisesta onnistumisesta (siellähän kuoli neljä natsia, mutta Hitler loukkaantui vain lievästi), Henning veti johtopäätökset: hänenkin roolinsa paljastuisi varsin pian.  "Nyt he hyökkäävät kimppuumme ja peittävät meidät solvauksillaan. Mutta olen yhä vakuuttunut kuin aina, että me olemme tehneet oikein. Uskon, että Hitler ei ole Saksan, vaan koko maailman arkkivihollinen. Seison muutaman tunnin kuluttua Luojani edessä ja vastaan sekä teostani että asioista, jotka jätin tekemättä. Uskon voivani hyvällä omatunnolla seistä kaiken taistelussa Hitleriä vastaan tekemäni takana". Sen jälkeen, 21.7.1944, hän suuntasi senhetkiselle itärintamalle (Itä-Puolan nykyisen Bialystokin Ostrów Mazowiecka) ja laukaisi käsikranaatin päätään vastaan. Sitkeän miehen monet, monet yritykset valuivat hukkaan, ihmiskunnan suureksi harmiksi...

Muitakin murhayrityksiä Hitleriä vastaan tehtiin tai vakavasti suunniteltiin:

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Vaikka lentokonetyyppi ei olekaan se oikea Focke-Wulf FW 200, niin löysin blogin julkaisemisen jälkeen vielä tämän 3-minuuttisen videon tapahtumasta ("Valkyrie - Eastern front bomb plot"). Läheltä piti..:

https://youtu.be/CoZPKGKcJgg

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Kenraalimajuri Heinz Brandt ei ollut Hitlerin adjutantti vaan kenraali Adolf Heusingerin avustaja. Heinäkuun 20. 1944 hän oli kenraali Heusingerin, pääesikunnan tilapäinen päällikkö kun kenraali Zeitzler oli sairauslomalla, mukana Rastenburgissa tilannekatsauksessa missä Stauffenbergin pommi räjähti. Brandt oli se upseeri joka tietämättään pelasti Hitlerin elämän siirtämällä salkun, mihin pommi oli kätketty, karttapöydän betonijalan toiselle puolelle mikä suojasi Hitleriä pommin vaikutuksesta. brandt menetti jalan ja kuoli Rastenburgin sairaalassa seuraavana päivänä.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Adolf_Hitler...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tässä Ralfille minun lähteeni (saksa sujunee?): "Oberstleutnant Heinz Brandt,[20] ein Begleiter Hitlers, hatte nichtsahnend eingewilligt, den Likör mit scharfem Säurezünder[80] für Oberst Hellmuth Stieff (an den von Tresckow im Februar 1943[85] in Sachen Widerstand herangetreten war) zu transportieren. Doch die eingeweihten Mitverschwörer in Berlin warteten vergeblich auf die Meldung vom Absturz des auf dem Weg nach Rastenburg befindlichen Flugzeuges.[20] Das Päckchen mit dem Sprengstoff wurde im Frachtraum des Flugzeuges transportiert, wo es höchstwahrscheinlich vereiste und der Zündmechanismus versagte.[86]".

https://de.wikipedia.org/wiki/Henning_von_Tresckow

Jos hän ei ollut sillä hetkellä varsinainen "adjutantti", niin yliluutnantti Heinz Brandt oli "Begleiter" eli hän kuului Hitlerin seuraan kyseisellä lennolla. Myöhemmin, vuonna 1944, hänestä tuli näköjään kenraalimajuri.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Oberstleutnant on everstiluutnantti, sotilasarvon jonka hän sai huhtikuussa 1942, ja begleiter on seuraaja, seurassa. Kyllä, hän oli lennolla, mutta hän ei ollut adjutantti ei varsinainen tai edes tilapäinen. Katso linkki Hitlerin adjutanteista. OKH.n, armeijan maavoimien yleisesikunta vastuussa pääasiallisesti itärintaman sodanjohdosta, esikuntaupseerina on luonnollista että hän oli mukana lennolla mutta esikuntaupseerin roolissa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #9

Molemmat oikeassa: saksalaislähteiden mukaan hän oli "Begleiter" ja sen voi tulkita yhtä hyvin "adjutantiksi". Luottomies joka tapauksessa ja siihen aikaan ainakin saksalaislähteiden mukaan vielä Oberstleutnant eikä kenraalimajuri. Juuri hän kantoi pommin ruumaan, täysin aavistamatta ("nichtsahnend"). Ihme luottomies muuten, että sai olla kaksi kertaa passiivisesti mukana Hitlerin murhayrityksessä. Toinen kerta oli sitten jo tappava. Molemmissa iskuissa varsinainen taustamies oli siis Henning von Tresckow ja siitä hänelle postuumia kunniaa.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Hitler, Stalin ja kumppanit ovat niminä jääneet historiaan. Kun samoille vuosille tuli vähän joka toiseen maahan diktaattori, niin kyllä sitä on silloin ollut ilmassa tai juomavedessä jotain erikoista. Tarkoitan, että vaikka A. Hitler olisi surmattu kehtoonsa, ei ole sanottu, etteikö jonkinlainen pikkuhitler olisi Saksassakin noussut valtaan. Tämä toinen diktaattori olisi voinut olla vaikkapa anarkismiin päin kallellaan. Erilainen historia varmaankin olisi syntynyt, mutta ei välttämättä edes paljoakaan verettömämpi. Uhrien nimet olisivat vaihtuneet.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kuitenkin itse veikkaisin, että juuri tässä tapauksessa lukemattoman ihmisen henki olisi säilynyt, mikäli von Tresckowin pommiattentaatti olisi onnistunut 13.3.1943. Tämä olettamus jo pelkästään siksi, että olihan juuri tullut hyvinkin rankasti turpaan Stalingradissa (23.8.1942–2.3.1943)....nyt äijän ja hänen surkean valtakuntansa pitivät jatkaa aina katkeraan loppuun asti.

P.S. tuosta yllä olevasta lainauksesta käy muuten ilmi, että happopohjainen aikasytytin ilmeisesti jäättyi lentokoneen ruumassa..

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Jos salamurhaan olisi saatu yhdistettyä onnistunut vallankaappaus, siinä tietenkin on hyvä pohja rauhanneuvotteluille. Kaikki mennyt paha saadaan kaadettua vainajan syyksi.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Joka tapauksessa blogini päätarkoituksena on toimia kunniaosoituksena hieman pimentoon jääneelle sankarille.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Risto Jääskeläinen: "Tämä toinen diktaattori olisi voinut olla vaikkapa anarkismiin päin kallellaan."

Diktaattorit ratsastavat aatteiden aallonharjalla, eivät luo niitä. Natsipuolue oli jo olemassa ja sille sosiaalinen tilaus ja reitti valtaan.

Toisekseen, on täysin mahdoton yhtälö, että anarkistit asettuisivat jonkin despootin taakse. Kommunisteilta tämä onnistuisi ja muilta demokratiaan pettyneiltä.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Hitlerin kuolema olisi todennäköisesti johtanut Himmlerin hirmuvaltaan.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Ehkä niin, mutta ehkei. Näillä Wehrmachtin upseereilla oli jo valmiina pitkälti vietty "Umsturzplan" (vallanvaihtosuunnitelma). Toinen mielenkiintoinen pohdinta on mitä olisi tapahtunut, mikäli Georg Elserin valtava pommi olisi tappanut Hitlerin muutama viikkoa ennen talvisotaa (8.11.1939). Kuten vuoden 2010 blogini kuvasta näkyy, paukku oli todella tehokas, mutta kohde oli (taas kerran) juuri lähtenyt...

Tässä ukko vielä puhumassa, Münchenin "Bürgerbräukeller"issa, vain muutamia minuuttia ennen pamausta:

https://i.pinimg.com/originals/23/c2/a4/23c2a41d99...

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Veikko Huovinen kirjoittaa kirjassaan Veitikka, että Hitlerillä oli yliluonnollinen suojelija, koska hän selvisi niin monesta murhayrityksestä, mutta ei liene tarkoittanut sillä suojelusenkeliä.

Suosittelen Veitikkaa vaikka WC-lukemiseksi, koska siinä sekoitetaan faktaa ja fiktiota niin humoristisella otteella, että ummetuskin helpottaa naurun hytkeessä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #11

Olen lukenut; aivan kuten Joe-sedänkin. Suosituksesi on ilman muuta paikallaan.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Viittaan Himmlerin hirmuvaltaan sillä perusteella, että salaliittolaiset sukulaisineen terminoitiin suorastaan ällistyttävällä, joskin Gestapolle ominaisella, tehokkuudella.

Salaliittolaisilla oli jonkin verran vaikutusvaltaa Wehrmachtissa, muttei ensinkään Gestapossa eikä sitäkin tärkeämmässä SS:ssa, jotka olivat Himmlerin käskyvallan alla.

Saksan repeäminen sisällissotaan olisi säästänyt kymmenien tuhansien liittoutuneitten sotilaiden hengen, mutta olisi aiheuttanut mahdollisesti vielä useamman saksalaisen siviilin menehtymisen kuin mitä sodan jatkuminen aiheutti.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tuossakin, kiinnostavassa dokumentissa mainittiin ainoastaan von Stauffenbergia. Von Tresckowista taas ei sanaakaan, kuten ei myöskään lennosta Smolensk-Sudenpesä..

Tässä yhteydessä on vielä muistettava, että myös sotamarsalkka Erwin von Witzleben (preusslilainen hänkin) kuului samaan salaliittoon:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Erwin_von_Witzleben

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Juuri siksi kirjoitinkin "sivuaa blogiasi".

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Telkkarista tuli juuri dokumentti sudenpesästä, Hitlerin päämajasta Itä-Puolassa. Siinä vihjattiin, että liittoutuneet eivät pommittaneet paikkaa ehkä siksi, että Hitlerin tappaminen olisi voinut tuoda johtoon sotilaallisesti pätevämpiä henkilöitä. Jos ajatellaan näin, aikaiset attentaatit olisivat ehkä olleet maailman kannalt ahyödyllisempiä kuin viimeisimmät.

Toinen jossain esitetty näkökulma on se, että attentaattien tekijöistä osa halusi Hitlerin pois päiviltä siksi, että olisi saatu tilalle joku Saksan kannalta tehokkaampi johtaja. Jos ajatellaan näin, Hitlerin kuolema olisi tässäkin tapauksessa voinut johtaa liittoutuneiden kannalta sotilaallisesti huonompaan tilanteeseen. Mutta voi olla myös niin, että jos johto olisi kokonaan uudistunut, ja olisi korvattu sellaisilla perinteisillä sotilasjohtajilla, joita monet salaliittolaiset olivat, ehkä nuo rehdimmät johtajat olisivat ainakin sulkeneet tai tervehdyttäneet keskistysleirit, ja näin pelastaneet meidät joiltain maailmanhistorian synkiltä hetkiltä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Von Tresckowin ja von Stauffenbergin viimeisen iskun alkuperäisena tarkoituksena oli tappaa Hitler, Himmler ja Göring yhdellä pommilla. Sekään ei onnistunut, koska nuo herrat eivät olleet samanaikaisesti paikalla. Siihen Wehrmachtin kunniaupseereiden Umsturzplan:iin kuului myös neuvottelujen aloittaminen ulkovaltioiden kanssa, heti kun Aatu olisi saatu hengiltä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tässä 14 muuta vastarintakenraalia, joille Hitler määräsi kuolematuomion:

https://www.youtube.com/watch?v=DGBIvbp2xWE

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset