Kansainvälinen tribunaali Syyriaan ja Irakiin

Viime lauantaina Donald Trump lähetti seuraavan twitterin, joka sai hämminkiä aikaan Euroopassa: "The United States is asking Britain, France, Germany and other European allies to take back over 800 ISIS fighters that we captured in Syria and put them on trial. The Caliphate is ready to fall. The alternative is not a good one in that we will be forced to release them…….." (lähde).

Jos nyt jätetään se tyly tosiasia sivuun, että meidän mannereurooppalaistemme on kiittäminen niin USA:ta (Bush) kuin Englantia (Blair) alkuperäisestä sotkusta ("weapons of mass destruction"..), niin onhan Trumpilla tässä pointtinsa: miksi amerikkalaisten pitää huolehtia sellaisista jihad-terroristeista, joilla on eurooppalainen passi?

Valitettavasti eurooppalaisille valtioille on tarjolla lähinnä kaksi mahdollisuutta: joko laskea nuo jihadtaisteilijat takaisin kotimaahansa (Suomeen tulisin noin 40 henkilöä; kuulemma 80 lähti, mutta puolet kuoli jo) tai riisua heiltä kansalaisuutta. Englanti näytti siihen jo jämerää mallia kun yksinkertaisesti mitätöi nuoren naisen passin. Nyt kyseinen jihadistimorsian yrittää saada Hollannin kansalaisuutta, koska hänen juuri syntyneen lapsensa isä oli kuulemma hollantilainen jihadisti. Mainittuun, ensimmäiseen vaihtoehtoon (takaisinpääsy kotimaahan) liittyy se todellinen riski, että hallitus tuo samalla maahan varsin konkreettisen vaaratekijän, omalle väestölle..

Hollannissa keskustelu käy kuumana ja sieltä tulikin jo järkevä ehdotus (lähde): perustetaan Syyriaan (ja Irakiin) kansainvälinen tuomioistuin (tribunaali), joka ratkaisee näiden henkilöiden kohtalot paikan päällä (eikä Haagissa). Kurdien valvomissa vankileireissä on tässä vaiheessa noin 800 yksilöä, mutta luku ilmeisesti vielä nousee kunhan saadaan viimeinen linnake vallatuksi.

Sen jälkeen kun kaikilta on otettu kansalaisuus pois, niin he ovat niin Syyriassa kuin Irakissa paperittomia. Lienee lähes varma, että kansainvälinen tuomioistuin määrää osalle elinkautisen tai jopa kuolemantuomion, mutta monille muille paras rangaistusratkaisu saattaisi olla aktiivinen osallistuminen molempien maiden jälleenrakentamistyöhön, vankityöleirin muodossa. Juuri nyt eurooppalaisten valtioiden kannattaisi vakavasti pohtia yhtenäistä lähestymistapaa tässä vaikeassa ja vaarallisessa kuviossa. Suomikaan ei ole lintukoto tässä suhteessa.

Aiheeseen liittyvä blogikirjoitus: Nice job, blokes!

ilmari
Suomussalmi

Suomussalmi. Puheenvuoron vakiokirjoittaja 2009-2019. Vapaavuorolainen 2011-2021. Nykyinen blogialustani: ILMARISCHEPEL.LIVEJOURNAL.COM

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu