Elämä jatkuu

Kansainvälinen tribunaali Syyriaan ja Irakiin

Viime lauantaina Donald Trump lähetti seuraavan twitterin, joka sai hämminkiä aikaan Euroopassa: "The United States is asking Britain, France, Germany and other European allies to take back over 800 ISIS fighters that we captured in Syria and put them on trial. The Caliphate is ready to fall. The alternative is not a good one in that we will be forced to release them........" (lähde).

Jos nyt jätetään se tyly tosiasia sivuun, että meidän mannereurooppalaistemme on kiittäminen niin USA:ta (Bush) kuin Englantia (Blair) alkuperäisestä sotkusta ("weapons of mass destruction"..), niin onhan Trumpilla tässä pointtinsa: miksi amerikkalaisten pitää huolehtia sellaisista jihad-terroristeista, joilla on eurooppalainen passi?

Valitettavasti eurooppalaisille valtioille on tarjolla lähinnä kaksi mahdollisuutta: joko laskea nuo jihadtaisteilijat takaisin kotimaahansa (Suomeen tulisin noin 40 henkilöä; kuulemma 80 lähti, mutta puolet kuoli jo) tai riisua heiltä kansalaisuutta. Englanti näytti siihen jo jämerää mallia kun yksinkertaisesti mitätöi nuoren naisen passin. Nyt kyseinen jihadistimorsian yrittää saada Hollannin kansalaisuutta, koska hänen juuri syntyneen lapsensa isä oli kuulemma hollantilainen jihadisti. Mainittuun, ensimmäiseen vaihtoehtoon (takaisinpääsy kotimaahan) liittyy se todellinen riski, että hallitus tuo samalla maahan varsin konkreettisen vaaratekijän, omalle väestölle..

Hollannissa keskustelu käy kuumana ja sieltä tulikin jo järkevä ehdotus (lähde): perustetaan Syyriaan (ja Irakiin) kansainvälinen tuomioistuin (tribunaali), joka ratkaisee näiden henkilöiden kohtalot paikan päällä (eikä Haagissa). Kurdien valvomissa vankileireissä on tässä vaiheessa noin 800 yksilöä, mutta luku ilmeisesti vielä nousee kunhan saadaan viimeinen linnake vallatuksi.

Sen jälkeen kun kaikilta on otettu kansalaisuus pois, niin he ovat niin Syyriassa kuin Irakissa paperittomia. Lienee lähes varma, että kansainvälinen tuomioistuin määrää osalle elinkautisen tai jopa kuolemantuomion, mutta monille muille paras rangaistusratkaisu saattaisi olla aktiivinen osallistuminen molempien maiden jälleenrakentamistyöhön, vankityöleirin muodossa. Juuri nyt eurooppalaisten valtioiden kannattaisi vakavasti pohtia yhtenäistä lähestymistapaa tässä vaikeassa ja vaarallisessa kuviossa. Suomikaan ei ole lintukoto tässä suhteessa.

Aiheeseen liittyvä blogikirjoitus: Nice job, blokes!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Harvinaisen selkeä ja toteuttamiskelpoinen malli, mutta tuskin kelpaa esim. Suomen vasemmistolle, joka haluaa lutuiset terroristit takaisin kotiin.

Varoittavana esimerkkinä terroristien kohtelusta Suomessa toimii oikeuden päätös ISIS-veljesten osalta. Heitähän ei tuomittu näytön puuttuessa. Mahdolliset moninkertaiset murhamiehet liikkuvat tälläkin hetkellä keskuudessamme, joskin uskoisin, että silmälläpidon alla. (toivottavasti)

Haepa näyttö Irakista tai Syyriasta yhdenkään ihmisen tekojen osalta!

Video, jossa karvanaama leikkaa toiselta karvanaamalta pään irti, kelpaa todisteeksi esim. USA:ssa, mutta ei Suomessa, ellei samalla löydy henkilötodistajia, että näin tosiasiassa tapahtui. Henkilötodistajat lienevät suurelta osin mullan alla.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/onko-toinen-he...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Asia on saanut paljon julkisuutta Trumpin kautta ja Euroopalta odotetaan taas kerran vastuuta omiin asioihinsa. Olisihan se hyvä, jos asiasta päästäisiin eteenpäin yhtenäisellä lähestymistavalla vaikkapa EU: n johdoin, mutta pahoin pelkään, ettei näin käy.

Eu:n ongelmana on jo nyt se - vaikka asiasta ei julkisesti puhuta - että tuskin kukaan edes tietää tämän hetken tilannetta, kuinka paljon vuotavien ulkorajojen sisälle on päässyt tulemaan ISIS-islamisteja v. 2015 jälkeen.

Britannia ei nähtävästi huoli takaisin ketään, joilla epäillään olevan kytköksiä ns. islamistiseen valtioon.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Veikkaan, että ainakin tällaisen tribunaalin perustamisessa EU-Eurooppa ja Venäjä löytäisivät aika nopeasti toisensa yhteistyökavereina. Osallistuihan daesh/isis-kalifaattiin paljon Venäjän passin omistavia, Kaukasian tasavalloilta.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Kyllä nämä oikeudenkäynnit pitää käydä siinä maassa missä oleskelee ja on rikoksensa suorittanut.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006010309.html

Lainaus: "Sekä pääministeri Juha Sipilä että ulkoministeri Timo Soini ovat jo sanoneet julkisuudessa, ettei Suomella ole kiinnostusta ottaa vastaan Isis-vankeja. Linjaus on kuitenkin ongelmallinen, sillä lain mukaan viranomaiset eivät voi estää Suomen kansalaisen paluuta kotimaahan".

Jospa otetaan tällä kertaa mallia Englannista?: Päätös Begumin kansalaisuuden poistamisesta tehtiin kirjeen mukaan tiistaina ja se on voimassa heti. Britannian sisäministeri Sajid Javid sanoi aiemmin viime viikolla, ettei hän epäröi estää terroristijärjestöä tukeneiden ihmisten paluuta Britanniaan. Lähde: https://www.satakunnankansa.fi/a/201468334?utm_sou...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Linjaus on kuitenkin ongelmallinen, sillä lain mukaan viranomaiset eivät voi estää Suomen kansalaisen paluuta kotimaahan".

Irakissa ei tiedetä tästä linjauksesta, mutta mitäpä Suomen viranomaiset eivät tekisi aiheuttaakseen haittaa ja ongelmia Suomelle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset